ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Παράδειγμα γκαιμπελισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα μείνει στην ιστορία ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θράσους, αθλιότητας, ωμότητας και γκαιμπελίστικης δημοσιογραφίας. Μιλάμε, για τη συνέντευξη της Κριστιάν Αμανπούρ με τον Γιασέρ Αραφάτ, την ώρα που ο δεύτερος βρίσκεται απομονωμένος σ' ένα γραφείο στο αρχηγείο του στη Ραμάλα και δέχεται την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε, για να καταλάβετε τι εννοούμε:

«Αμανπούρ: Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μίλησε μαζί σας. Σας ζήτησε να σταματήσετε τη βία. Τι θα κάνετε; Μπορείτε και σκοπεύετε να σταματήσετε τη βία;

Αραφάτ (σε έντονο ύφος): Με ρωτάτε ενώ ακόμη βρίσκομαι υπό καθεστώς πολιορκίας; Είστε καταπληκτική δημοσιογράφος. Πρέπει να σέβεστε το επάγγελμά σας!

Αμανπούρ: Κύριε Αραφάτ, σας κάνω απλά μια ερώτηση. Είστε σε θέση να σταματήσετε τη βία;

Αραφάτ (εξαγριωμένος): Οταν μιλάτε με τον στρατηγό Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να είστε ακριβής. Σωπάστε! Με αυτές σας τις ερωτήσεις συγκαλύπτεται τις τρομοκρατικές ενέργειες των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής και τα εγκλήματα των Ισραηλινών. Να είστε δίκαιη. Για ποιο λόγο κάνετε τέτοιου είδους λάθη; Σας ευχαριστώ. Γεια σας!..».

Ωρες κόλασης

«Αυτά που είδα, μου θύμιζαν τι πέρασε ο πατέρας μου, σαν παρτιζάνος της αντίστασης απέναντι στον Μουσολίνι και τον Χίτλερ. Είδα Ισραηλινούς στρατιώτες να εκκενώνουν νυχτιάτικα ένα κτίριο, όπου κατοικούσαν οικογένειες απλών ανθρώπων, ισχυριζόμενοι ότι έψαχναν για τρομοκράτες. Οι άνθρωποι έκλαιγαν, ούρλιαζαν, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής, καθώς οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν με πυρά τεθωρακισμένων τις πόρτες και τους τοίχους. Δε βρήκαν τίποτε, ούτε ένοπλους ούτε όπλα. Αλλά τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων τα κατέστρεψαν, μόνο και μόνο από τυφλό μίσος.

Εκεί που η φρίκη φτάνει στην κορύφωσή της είναι στο νοσοκομείο της Ραμάλα. Είδα να μεταφέρονται τρία πτώματα με σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, προφανώς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ο,τι κινούνταν έξω από το νοσοκομείο το πυροβολούσαν. Οι άνθρωποι στη Ραμάλα μένουν διαρκώς στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα τους εκτελέσουν. Ακόμη κι όταν προχτές οι Ισραηλινοί ανέστειλαν για δύο ώρες την απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να προμηθευτεί ο κόσμος στοιχειώδη τρόφιμα και φάρμακα, πυροβολήθηκαν πολλοί απ' αυτούς που ξεθάρρεψαν και ξεμύτισαν από τα σπίτια τους. Ούτε για να θάψουν τους νεκρούς τους δεν μπορούν να βγουν έξω. Είδα με τα μάτια μου να ανοίγουν ομαδικό τάφο, σε αυλή δίπλα στο νοσοκομείο, για να θάψουν ανθρώπους, που πέθαναν, είτε από φυσικό θάνατο είτε από πυρά».

Τα παραπάνω ανήκουν στην Ιταλίδα ευρωβουλευτή Λουίζα Μοργκαντίνι, που βρέθηκε στη Ραμάλα και μεταδίδονται από τον απεσταλμένο της «Καθημερινής» Π. Παπακωνσταντίνου.

Βαθιά και αθεράπευτα αντιδημοκρατικό

«Το εκλογικό σύστημα δεν είναι θέμα αρχής, είναι θέμα λειτουργικότητας. Η αποστολή του είναι διπλή: να αναδεικνύει κυβερνήσεις ικανές να κυβερνήσουν και να εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίησή τους. Πολλά συστήματα ικανοποιούν αυτούς τους δύο όρους. Η αναλογική, συνήθως, δεν ικανοποιεί τον πρώτο».

Αυτά γράφει, στα προχτεσινά «Νέα» ο κ. Χρυσάφης Ιορδάνογλου, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, υποστηρίζοντας, ίσως πιο καθαρά, όσα σχετικά λέει και η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ και τα διάφορα φερέφωνά τους.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μόνο ένα εκλογικό σύστημα δεν ταιριάζει στην αστική μας δημοκρατία: Αυτό της απλής αναλογικής. Το γεγονός, πως το εκλογικό αυτό σύστημα είναι το μόνο, που ικανοποιεί τις δημοκρατικές αρχές (ισότητα, δικαιοσύνη, κλπ., κλπ.), στις οποίες, υποτίθεται, πως θεμελιώνεται το πολίτευμά μας, αλλά και το Σύνταγμα της χώρας, δε φαίνεται να συγκινεί καθόλου τον αρθρογράφο. Δεν τον προβληματίζει η ολοφάνερη αντίφαση. Το μόνο, που τον ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη «κυβερνήσεων ικανών να κυβερνήσουν».

Ισως δεν το συνειδητοποιεί, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι το εξής: Αποκαλύπτει πόσο βαθιά και αθεράπευτα αντιδημοκρατικό έχει γίνει το καπιταλιστικό σύστημα.

Είδες η ΕΕ;

Στην Κύπρο δεν υπάρχει κατοχή, δεν υπάρχει εισβολή, δεν υπάρχει «Αττίλας»! Οχι! εκείνο που υπάρχει είναι... «μια διαμάχη»! Το είπε χτες ο πρωθυπουργός της Δανίας, έχοντας στο πλευρό του τον κ. Σημίτη. Σημειώστε ότι ο Δανός πρωθυπουργός θα είναι ο προεδρεύων της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο και με αυτή την ιδιότητα μας επισκέφτηκε. Μ' αυτή την ιδιότητα είπε όσα είπε για το Κυπριακό. Είδες η ΕΕ;..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις 18 Απρίλη η συνέχεια

Και οι τελευταίες αυταπάτες έχουν πλέον γκρεμιστεί. Καθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά της -αδίστακτα ανακοίνωσε την απόφασή της να ανατρέψει ό,τι γνωρίσαμε ως κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, να σακατέψει ακόμα κι αυτό το ΙΚΑ - το λόγο έχουν πλέον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ετσι, μετά το εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε η προχτεσινή πανελλαδική απεργία, χτες υπήρξε σημαντική εξέλιξη και στο μέτωπο της ΓΣΕΕ. Οπου οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές ανακοίνωσαν την άρνησή τους να ανταποκριθούν στο πανεργατικό αίτημα για κλιμάκωση της πάλης.

Η απάντηση σ' αυτήν την εγκληματική στάση δόθηκε επί τόπου: «Καλούνται όλες οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις για απεργία στις 18 Απρίλη»! Αυτή είναι η κοινή απόφαση. Αυτό είναι το κάλεσμα που υπογράφουν οι συνδυασμοί της ΔΑΣ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ μετά την άρνηση της ΠΑΣΚΕ να συναποφασίσει την απεργιακή κινητοποίηση.

Χρειάστηκαν κοντά 150 χρόνια σκληρών, ματωμένων ταξικών αναμετρήσεων, για να κατορθώσει η εργατική τάξη να οικοδομήσει ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που αν και δεν ανταποκρίνεται, βέβαια, σ' όλες τις ανάγκες της, ενσωματώνει, όμως, σημαντικές κατακτήσεις. Χτες ο κυβερνητικός συνδικαλισμός - στο προκείμενο η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ - χρειάστηκε μερικά δευτερόλεπτα για να διαπράξει το μέγιστο έγκλημα: Ψήφισε υπέρ της κατεδάφισης του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος. Εδωσε στην κυβέρνηση εν λευκώ το δικαίωμα να διαγράψει τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, να παραγράψει τις οφειλές του κράτους για την τριμερή χρηματοδότηση, να καταργήσει την τακτική κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, να καταργήσει ακόμα κι αυτήν την κάλπικη τριμερή χρηματοδότηση. Αποφάσισε ότι ο εργάτης πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη μετά τα 67! Αποφάσισε ότι πρέπει να μειωθούν κι άλλο τα πενιχρά ποσά των συντάξεων. Αυτά ακριβώς αποφάσισε παρά τις διάφορες φιοριτούρες, με τις οποίες ορισμένοι στόλισαν την άρνησή τους να ψηφίσουν υπέρ της άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ είχαν, χτες, μια ευκαιρία, έστω και ευκαιριακά, να συντονιστούν με τις διαθέσεις των εργαζομένων, με τις διαθέσεις κι αυτών των εργατών και συνδικαλιστών, που ψήφισαν μεν ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν κάνει επίσης καθαρό πως δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στον αντεργατικό κατήφορό της. Κι όμως, κλότσησαν αυτήν την ευκαιρία. Δήλωσαν με την ψήφο τους κατηγορηματικά ότι δουλεύουν σαν πέμπτη φάλαγγα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το λόγο έχουν πια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ολες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Ηδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δείχνουν πως το κοινό κάλεσμα για την απεργία στις 18 Απρίλη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων για άμεση αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις κεφαλαίου - κυβέρνησης να κατεδαφίσουν το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ