ΣΚΟΠΙΑ.-
Σε ανταλλαγή σφοδρότατων πυρών προέβησαν αργά προχτές βράδυ στο κέντρο της πόλης Τέτοβο, με επίκεντρο εστιατόριο ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μεντούχ Θάτσι, δύο ομάδες ενόπλων Αλβανών. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ρεσέτ Ελμάντι, από τα σφοδρότατα ολονύχτια πυρά δεν τραυματίστηκε κανένας, μολονότι σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές σε παρακείμενα καταστήματα και αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας, οι ένοπλοι έφθασαν με φορτηγάκια έξω από το εστιατόριο του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, το οποίο και «έραναν» με σφαίρες, επιδιώκοντας, ενδεχομένως, να εκφοβίσουν ή να πλήξουν μία δεύτερη ομάδα ενόπλων ανδρών που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή. Οι τελευταίοι ανταπάντησαν στα πυρά και για κάτι λιγότερο από μισή ώρα αντάλλασσαν πυροβολισμούς σε κεντρικούς δρόμους του Τέτοβο!
Το κίνητρο των δραστών δεν είναι καθαρό, μολονότι πρώην μέλη του δήθεν αποστρατιωτικοποιημένου «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» της ΠΓΔΜ είχαν στιγματίσει τον Μεντούχ Θάτσι σαν «προδότη που συνεργάστηκε με τη μακεδονική κυβέρνηση».
Ως εκ τούτου, η ταυτότητα των δραστών παραμένει επισήμως άγνωστη, καθώς αμέσως μετά τη ρίψη - προειδοποιητικών; - πυρών οι δύο ομάδες ενόπλων εξαφανίστηκαν. Πολλοί, ωστόσο, θεωρούν πως επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο (το τελευταίο, που ήταν και αιματηρό, εκδηλώθηκε στις 25 Μάρτη), με πρωταγωνιστές στελέχη του «αποστρατιωτικοποιημένου» «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» και ενόπλων αυτονομιστών του ενεργού «Εθνικού Αλβανικού Στρατού» (ΑΝΑ).
Associated Press |
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
«Εντός των επόμενων ημερών» θα επιτευχθεί συμφωνία για τη θέσπιση νόμου συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, υποστηρίζοντας πως αυτό θα γίνει εξαιτίας της πρόσφατης μεταβολής της στάσης των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων συνασπισμού, είπε ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα - που έβαλε, όπως φαίνεται, «πάγο» στις σχετικές επιφυλάξεις του... - θα μπορούσαν να καταλήξουν στη στενότερη συνεργασίας με τη Χάγη. Κάτι που θα σημάνει βραχυπρόθεσμα νέο κύμα συλλήψεων και απελάσεων εναντίον Σέρβων.
ΛΟΥΑΝΤΑ.- Συμφωνία «ευρείας εκεχειρίας» υπέγραψαν χτες - για μία ακόμη φορά... - αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου της Αγκόλα Εδουάρδο ντος Σάντος και εκπρόσωποι της ακροδεξιάς ανταρτικής οργάνωσης «ΟΥΝΙΤΑ».
Οπως γνωστοποιήθηκε, οι αντάρτες συμφώνησαν να διαλύσουν έως το τέλος του χρόνου το στρατό δύναμης 50.000 ανδρών, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν πιστά τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών που είχε επιτευχθεί το 1994, μολονότι θα έχουν μελλοντικά περαιτέρω συζητήσεις, όσον αφορά στους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας.
Αραγε, σήμερα - λίγους μήνες μετά το θάνατο του ηγέτη της ΟΥΝΙΤΑ, Γιόνας Ζαβίμπι - η χτεσινή υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας θα έχει καλύτερη τύχη απ' αυτήν που είχαν οι τρεις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες του '75, του '91 και του '94;
ΓΕΝΕΥΗ.-
«Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και "ανώτερα πολιτικά στελέχη" παρεμβαίνουν σε ποινικές και άλλες δικαστικές υποθέσεις όπως αυτή που εξελίσσεται σε βάρος του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι» διαπίστωσε έκθεση που συνέταξαν νομικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Μαλαισιανό δικηγόρο Παράμ Τσουμαρασουάμι.
Ο Τσουμαρασουάμι δήλωσε, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πως η έκθεση του ΟΗΕ «βρήκε λογική αιτία» στις ανησυχίες που εκφράζουν εδώ και μήνες Ιταλοί δικαστές και εισαγγελείς όσον αφορά στη διακύβευση της ανεξαρτησίας τους και της ελευθερίας τους στην άσκηση των καθηκόντων τους λόγω ισχυρότατων πιέσεων που δέχονται από επιφανή μέλη της κυβέρνησης...
«Πρόκειται για άτομα πολύ γνωστά που έχουν πολύ μεγάλη επιρροή και στο Κοινοβούλιο» είπε ο Τσουμαρασουάμι, Μαλαισιανός νομικός και μέλος της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ασχολείται με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Οσο για τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Μάρκο Μπέλι; Αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ όσο και τις δηλώσεις του Τσουμαρασουάμι...
ΣΕΟΥΛ.-
Στη διάρκεια των χτεσινών επαφών μεταξύ αντιπροσωπειών απ' τις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ, η τελευταία επανέλαβε τις κατηγορίες της έναντι των ΗΠΑ και της Ν.Κορέας, λέγοντας πως σχεδιάζουν εισβολή στο έδαφός της και την πρόκληση έντασης στην περιοχή.
Οι παραπάνω κατηγορίες διατυπώθηκαν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό της Πιονγιάνγκ, απ' τον εκπρόσωπο της ΛΔ Κορέας που συμμετείχε στις χτεσινές συζητήσεις. Αυτό ενώ, προχτές, η ΛΔ Κορέας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της για επανέναρξη διαβουλεύσεων με - υπό αμερικανική ηγεσία - διεθνή ομάδα αξιωματούχων, αναφορικά με το υπό αναστολή πρόγραμμα οικοδόμησης δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-
Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε ένα επιβατηγό και ένα εμπορικό τρένο, χτες το απόγευμα, στην πόλη Λούσα της Πορτογαλίας (120 χλμ βόρεια της Λισαβόνας) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων επτά, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αιτία που προκάλεσε τη σύγκρουση παρέμενε, έως χτες βράδυ, άγνωστη.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις ανάμεσα σε Κολομβία και Βενεζουέλα, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Προέδρου της Κολομβίας Αντρες Παστράνα πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι αντάρτες του FARC εξαπέλυσαν επίθεση κατά κυβερνητικών στρατευμάτων από το έδαφος της γείτονας Βενεζουέλας...
Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας Κλεμένσια Φορέρο ανακοίνωσε τα περί «ενδείξεων» εξαπόλυσης επίθεσης των ανταρτών κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων απ' το έδαφος της Βενεζουέλας, επιχειρώντας έτσι να καλύψει - μάλλον ανεπιτυχώς... - την απαίτηση του Καράκας για «πειστικές αποδείξεις», που να στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό της Μπογκοτά. Αφορμή για το «πρελούδιο» της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες είχε δοθεί στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν μετά από αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της Κολομβίας και σε άνδρες των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας» ο (Κολομβιανός) στρατηγός Μαρτίν Καρένο είχε ισχυριστεί πως οι αντάρτες εξαπέλυαν τις εναντίον του επιθέσεις απ' το έδαφος της Βενεζουέλας.