ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανούσια αντιπαράθεση για το θέμα του ευρωστρατού

Το θέμα του ευρωστρατού βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως δεν μπόρεσε να κρύψει τη δικομματική ομοφωνία στο θέμα της πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με ταχύτερους ρυθμούς, αφού τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και ο Κώστας Καραμανλής ζήτησαν την υπερψήφιση της Συνθήκης της Νίκαιας χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό βήμα».

Κ. Σημίτης:
Προϋπόθεση ένταξης της Κύπρου η Νίκαια

Με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού επιχείρησε να συνδέσει χτες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης τη Συνθήκη της Νίκαιας, χαρακτηρίζοντάς τη «σταθμό στην ιστορία της Ενωσης», αφού «έλυσε τα προβλήματα που επιτρέπουν τη διεύρυνση», έστω και αν «δεν απαντά στο ερώτημα ποια ευρωπαϊκή ένωση θέλουμε μετά», τονίζοντας πως αποτελεί «ουσιαστική προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Αναφερόμενος επιπλέον στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η διαδικασία διεύρυνσης βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη», αφού όπως είπε «η προσχώρηση της Κύπρου στην ένωση θα πραγματοποιηθεί με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου του Ελσίνκι». Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει «να στηρίξουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, με καλή πίστη και χωρίς διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων», προσθέτοντας πως «στηρίζουμε την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ». Σχολιάζοντας την πολιτική σημασία της συνθήκης της Νίκαιας για την Ελλάδα ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι «για την Ελλάδα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο πολιτικό σύστημα της διευρυμένης ένωσης», ενώ διασφαλίζει τη «χρηματοδότηση της διαρθρωτικής πολιτικής» και ταυτόχρονα λαμβάνει θετικά μέτρα για τη ναυτιλία».

Ο Κώστας Σημίτης δεν παρέλειψε χτες τις θριαμβολογίες για τις «επιτυχίες» της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Για την έλευση του ευρώ ο Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι «το ευρώ είναι το μείζον επίτευγμα για την ΕΕ. Είναι το ορατό σύμβολο της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της ισχύος της Ενωσης», τονίζοντας ότι «έκλεισε το κεφάλαιο της αβεβαιότητας στην ιστορία της χώρας, ενώ ανοίγει το κεφάλαιο της οικονομικής σταθερότητας». Τέλος, ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ της συνέχισης των παρεμβάσεων της ΕΕ στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι με βάση τη διεθνή συγκυρία αν η προσοχή της ΕΕ στραφεί αλλού «υπάρχουν κίνδυνοι οι λύσεις που έχουν προωθηθεί στις βαλκανικές χώρες να καταλήξουν σε αδιέξοδα».

Κ.Καραμανλής: Εξωθεσμικές διαδικασίες για τον ευρωστρατό

Με διαπιστευτήρια «ευρω-συνέπειας» ξεκίνησε χτες την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε με διαχρονική συνέπεια την πορεία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». Αναφερόμενος στη διακυβερνητική διάσκεψη της Νίκαιας, αν και μίλησε για «έλλειμμα πολιτικών πρωτοβουλιών που ενδιαφέρουν άμεσα τον πολίτη», όπως και για «ατολμία στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ένωσης» ακόμα και για «διαπραγματεύσεις με εθνοκεντρικό και όχι ευρωκεντρικό χαρακτήρα» τη χαρακτήρισε «μεταβατικό στάδιο» και «ένα ακόμα βήμα προς τη διεύρυνση και την πολιτική ενοποίηση».

Ασκώντας κριτική στη στάση της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει «να έχουμε ενιαία στρατηγική για την προώθηση των συμφερόντων μας». Ομως, όπως είπε, «ο πρωθυπουργός στο θέμα του ευρωστρατού αποφεύγει όχι μόνο τη συνεννόηση αλλά και την ενημέρωση όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καθεστωτική νοοτροπία». Ειδικά για τον ευρωστρατό και τη συμμετοχή της Τουρκίας, ο Κ.Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «άφησε να εξελίσσεται για ένα χρόνο μια εξωθεσμική διαδικασία», με αποτέλεσμα το κείμενο της Κωσταντινούπολης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει με βάση το κείμενο αυτό αλλά στη βάση της αυτοτέλειας της ΕΕ.

Απαντώντας αμέσως μετά για το θέμα του ευρωστρατού στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σημείωσε ότι δεν αρκούν οι όποιες εξωθεσμικές συναντήσεις, αφού ένα κείμενο «αποκτά υπόσταση στην ΕΕ από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή προεδρία ασπάζεται κάποια πράγματα και το προωθεί», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δημιουργεί κλίμα φόβου. «Φόβο δημιουργούν οι δικοί σας χειρισμοί» ήταν το σχόλιο του Κώστα Καραμανλή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση μέχρι τον Ιούνη θέλουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνη, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, ύστερα από χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο κ. Μπάντλερ είπε ότι τέθηκε ήδη το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως επισήμανε, θα αφορά τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε πολύ καλή τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών, αλλά απέφυγε να δηλώσει κατά πόσο ο ίδιος αισθάνεται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση των μέχρι τώρα εξελίξεων, ενόψει και της σημερινής άφιξης στην Κύπρο του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ο Ντενκτάς

Νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

Λίγες ώρες πριν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τον ισχυρισμό του για ύπαρξη δύο κρατών στο νησί και κατηγόρησε την κυπριακή πλευρά ότι επιδιώκει να κυριαρχήσει σε όλη την Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, δεν έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν, το κράτος τους, όπως είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές να παραμείνει στο νησί αριθμός στρατιωτικών αποσπασμάτων τόσο από την Τουρκία, όσο και την Ελλάδα, για μεγαλύτερη, όπως είπε, ασφάλεια.

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Κύπρο

Για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, έφτασε χτες στην Κύπρο εννιαμελής αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Γεώργιο Σαββαΐδη. Κατά την τριήμερη παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Εκδήλωση, με θέμα «Εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους», διοργανώνει αύριο Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., η Αχτιδική Επιτροπή Εμπορίου Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο κέντρο «Φρούριο» στη Λάρισα, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση - συζήτηση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο «Φρούριο». Η παρουσίαση των θέσεων θα γίνει από τον Ελισαίο Βαγενά, στέλεχος του ΚΚΕ. Παράλληλα, θα γίνει και παρουσίαση στοιχείων για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των νόμων 2525 και 2640 στο Νομό Τρικάλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ