ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη η δύναμη της Τέχνης στον αγώνα

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό

Με την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό Ενάντια στον Πόλεμο συναντήθηκε χτες στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ηταν μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας με αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία των 16 καλλιτεχνικών σωματείων να συγκροτήσουν μια συντονιστική επιτροπή για τα θέματα του πολιτισμού και του πολέμου.

Η γνώμη μας είναι ότι έρχεται αυτή η πρωτοβουλία να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που το είχαμε διαπιστώσει τα προηγούμενα χρόνια, την παρέμβαση, δηλαδή, των καλλιτεχνών σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, στα προβλήματα του πολέμου κατά των λαών, αλλά και του πολέμου που δέχεται ο νους και η συνείδηση του απλού ανθρώπου.

Εμείς συμφωνούμε και με τους στόχους που έχει η επιτροπή αυτή, με τους σχεδιασμούς της, και στο μέτρο των δυνάμεών μας αυτή την πρωτοβουλία θα τη στηρίξουμε και πιστεύουμε ότι μπορεί ιδιαίτερα να αγκαλιάσει, να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει τη νέα γενιά. Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη δύναμη της Τέχνης στον αγώνα».

Από την πλευρά της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής δηλώσεις έκανε ο Μιχάλης Παπαδάκης, από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο οποίος τόνισε:

«Αυτή ήταν μια δεύτερη συνάντηση που κάνουμε με πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής κ.λπ. σε μια προσπάθεια να δηλώσουμε το "παρών" μας μέσα σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη για την ανθρωπότητα ολόκληρη, που ο καλλιτέχνης, ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να σταθεί στο ύψος του ως μέρος μιας συλλογικής συνείδησης και στην προσπάθειά του να αναπτύξει αυτή τη συλλογική συνείδηση.

Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, δεν είναι μόνο το άμεσο περιβάλλον μας ή τα πολιτικά κόμματα, είναι ο κόσμος, για να μπορέσει να υψωθεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του σε μια εποχή που του τα καταργούνε με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ελπίζουμε ότι αυτό το πράγμα θα έχει απήχηση και μέσα από τους υπεύθυνους στη διάδοση αυτών των ιδεών, τα ΜΜΕ, που πρέπει να πούμε ότι τώρα υφιστάμεθα κάποιο μικρό αποκλεισμό και να καταφέρουμε να κάνουμε εκδηλώσεις σημαντικές που να προβληθούν σε ευρύτερο περιβάλλον και εκτός Ελλάδας κ.λπ. Οι προοπτικές μας είναι φιλόδοξες, αλλά και οι δυνάμεις που υπάρχουν είναι επίσης ικανές να τις φέρουν σε πέρας».

Ο Μ. Παπαδάκης μίλησε και για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Επιτροπή, για τις οποίες υπογράμμισε:

«Ετοιμάζουμε μια εκδήλωση άμεσα για την Παλαιστίνη, να γνωρίσει ο ελληνικός λαός τον παλαιστινιακό λαό, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από άμεση απειλή κατάργησης ως οντότητα κρατική, εθνική και στη συνέχεια για το ζήτημα το Κυπριακό, αυτό που θα επεκταθεί, γιατί ό,τι συμβαίνει εκεί πέρα έρχεται όπως καταλαβαίνουμε και προς τα δω, είναι σε μια διαδικασία διασποράς, ανάπτυξης όλης αυτής της κρίσης.

Ακόμα, σκεφτόμαστε διάφορες άλλες παρεμβάσεις, επιδιώκουμε να μας δοθούν από τον Δήμο Αθηναίων κάποιες πλάτες κτιρίων για να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να μένουν μόνιμα, να βλέπει ο κόσμος τις εικαστικές παρεμβάσεις των καλλιτεχνών ενάντια στον πόλεμο, καθώς και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, που στο μέλλον θα γίνουν περισσότερες».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση ψάχνει για αριστερό προσωπείο

Αποσπάσματα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ΣΚΑΪ 100.4»

Αποσπάσματα της συνέντευξης, που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100.4» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Πετρόπουλο, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ραδιοφωνικού σταθμού, η Αλέκα Παπαρήγα ερωτήθηκε για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς και τόνισε: «Η κυβέρνηση παίζει με ιδέες, συνθήματα, εμπειρίες, αναμνήσεις αριστερές. Μας αφορά λοιπόν ως προς το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί - για άλλη μια φορά - να περάσει την αντίληψη στον κόσμο, ότι είναι μια αριστερή δύναμη. Οπως θέλει σκέφτεται ο καθένας.

Τα προγράμματα και οι ιδέες της κυβέρνησης Σημίτη δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, ούτε του χτες ούτε του σήμερα. Αν θέλει αριστερό προσωπείο η κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν πρέπει να βρεθεί κανείς που να της το προσφέρει.

Εδώ που τα λέμε, οι διακηρύξεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, είναι καθαρές. Μπορεί να βάζει από πάνω και ένα αριστερό καπέλο αλλά οι διακηρύξεις στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ούτε σαν διακηρύξεις αριστερές. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση κάποια δημαγωγικά συνθήματα, ήταν καθαρό. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όποιος το διάβαζε, δεν μπορούσε να ξεγελαστεί. Τώρα, όποιος θέλει να θυμάται το ΠΑΣΟΚ του '74, του '75, του '77 και του '78 και να μη θέλει να βλέπει την πραγματικότητα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για τον εκλογικό νόμο, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Εμείς θέλουμε να γίνει συζήτηση στη Βουλή και να βγει το συμπέρασμα: Γιατί η κυβέρνηση, γιατί η ΝΔ δε θέλουν την απλή αναλογική, και να βγουν τα χαρτιά και να φανεί όλος αυτός ο εκβιασμός που γίνεται: "Σου δίνω την απλή αναλογική αν συνεργαστείς μαζί μου". Εμείς διεκδικούμε την απλή αναλογική ως ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα και το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με άλλους εκβιασμούς - για μας τουλάχιστον - ούτε πρόκειται να προσφέρουμε ανταλλάγματα».

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εμείς ξεκινάμε με ένα το κρατούμενο, ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης οι διαφορές και για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για σύνορα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι αυτό το ένα το κρατούμενο, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό να βγει από τον διάλογο. Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να γίνει ο συμβιβασμός. Οχι ένας συμβιβασμός έστω, ας πούμε, λογικός αλλά ένας συμβιβασμός σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Επιθυμεί να γίνει πριν, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να πάνε και στο Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς δεν έχουμε αισιόδοξη πρόβλεψη για το διάλογο. Αντίθετα, φοβόμαστε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι σε βάρος και των δύο λαών. Σε βάρος των κυβερνήσεων μπορεί να μην είναι αλλά των λαών θα είναι».

Σε ό,τι αφορά στη διαπλοκή η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε σχετική ερώτηση ως εξής: «Η διαπλοκή του κράτους και του κεφαλαίου είναι συνυφασμένη με το ίδιο το πολιτικό σύστημα που έχουμε. Είναι άλλο πράγμα, αν μέσα σε αυτή τη διαπλοκή μπορεί να δημιουργούνται και ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας. Η διαπλοκή υπάρχει. Είναι αδύνατον να υπάρξει σήμερα κράτος, κυβέρνηση, που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και να μη συνδέεται με τις επιχειρήσεις.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν κέρδιζαν από τη διαπλοκή με τους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε μια δραχμή, για μας δε θα άλλαζε ο χαρακτήρας της αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε εμείς ξεκινάμε από το ποιος κερδίζει και τι κάνει... Και πώς είναι οι μίζες... Πού να βρούμε εμείς άκρη σε αυτά. Εδώ πρόκειται για στενή σχέση μιας κυβέρνησης με επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να επιβληθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Τέλος, για το άνοιγμα των λογαριασμών η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Εμάς δε μας απασχολεί, δε πάν' να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς. Ανοιχτοί λογαριασμοί και κρυφά κονδύλια θα υπάρχουν. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς επιχειρηματιών και να πούμε να μην ανοιχτούν; Ξέρουμε πολύ καλά ότι εδώ παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Αύριο θα ανοιχτούν άλλων, αυτών που ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί θα κλείσουν και θα συμψηφιστούν και θα ανοιχτούν άλλα. Είναι μέσα σε έναν πολιτικό και οικονομικό πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ