ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτική άσκηση καταστολής διαδηλωτών!

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Βέροια από το Β' Σώμα Στρατού η πρώτη άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια του νεοταξικού προσανατολισμού τους για αντιμετώπιση του «εχθρού λαού»

Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βέροια, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ.Παπαντωνίου, επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα του νέου «αμυντικού» δόγματος, που αφήνοντας στο ράφι το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων, βάζει στο στόχαστρό του την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο, στα πλαίσια του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί στο σύνολό του, σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχτεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Το Β' Σώμα Στρατού είναι άμεσα διαθέσιμο στο ΝΑΤΟ και έχει ενταχτεί στους πολεμικούς σχεδιασμούς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό προέρχονται από μονάδες του Β' Σώματος.

Πρόσχημα και μόνο για αυτή την εκτροπή στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι νεοταξικού χαρακτήρα «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης» και η προετοιμασία των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται ανοιχτά για καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση όχι στρατιωτικών δυνάμεων οποιασδήποτε μορφής - τακτικών ή ατάκτων - αλλά για την καταστολή διαδηλωτών. Και αυτό το ρόλο, βέβαια, από τη στιγμή που εκπαιδεύονται θα μπορούν να τον παίζουν τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας.

Η άσκηση έγινε στην Ορεοβασιά Παλαιοκάστρου από την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που έχει ενταχτεί στο Β' Σώμα Στρατού. Το σενάριο του συγκεκριμένου τμήματος της άσκησης πρόβλεπε παρακολούθηση, έλεγχο και επιτήρηση ζώνης ευθύνης τάγματος που προστατεύει προσφυγικό καταυλισμό, αντιμετώπιση επίθεσης άτακτης ομάδας εναντίον του τάγματος, πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερο από ύψος 500 μέτρων και καταρρίχηση καταδρομέων από ύψος 15 μέτρων.

Ο υπουργός Αμυνας σε δήλωση μετά την άσκηση ανέφερε ότι η άσκηση αυτή «αφορά μόνο τις διεθνείς αποστολές και αφορά μόνο ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκπαιδεύονται και άλλες διεθνείς δυνάμεις που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές». Σε ερώτηση δε, αν η συγκεκριμένη άσκηση σχετίζεται και με το ρόλο που μπορεί να παίξει το Β` Σώμα Στρατού στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων, απάντησε ότι «το θέμα της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ξεχωριστό ζήτημα και αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Β` Σώμα Στρατού». Να σημειωθεί ότι σήμερα θα γίνει στο Μεγάλο Πεύκο επίδειξη ενώπιον της προέδρου του «Αθήνα 2004».

Ο υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει ότι «η παρουσία της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές θα είναι πάρα πολύ ουσιαστική και στα Βαλκάνια και όπου αλλού χρειαστεί, όπως στο Αφγανιστάν που ήδη πήγαμε. Διότι πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα μετέχει σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση και εδραίωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας σε όλες τις περιοχές που μας περιβάλλουν και σε όλες τις εστίες, από τις οποίες μπορεί να προκύψει απειλή κατά της πατρίδας μας».

ΠΑΣΟΚ
Γκάλοπ με «στάμπα» Λαλιώτη

Η «τεχνική» των γκάλοπ στην υπηρεσία των επιδιώξεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ετσι θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η παράσταση που έδωσε χτες ο Κ.Λαλιώτης, ο οποίος δημοσιοποίησε όχι μια αλλά δυο δημοσκοπήσεις, για να «πείσει» ότι η θεωρία της «κεντροαριστεράς»... συνεγείρει τα πλήθη.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αφού δήλωσε ότι «όσοι ονειρεύονται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα κουραστούν» και πως «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την εντολή του λαού προς τον Κ.Σημίτη», πέρασε στην ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων (η μια της Κάπα -Research για λογαριασμό της ΕΡΤ και η άλλη της MRB), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο ελληνικός λαός εμφανίζεται να ...παρακαλά το ΠΑΣΟΚ για επίτευξη των «κεντροαριστερών» του μεθοδεύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα εν λόγω «στοιχεία» το 59,2% των πολιτών εμφανίζεται να προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας, και ειδικότερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 70,5%, του ΣΥΝ κατά 85%, της ΝΔ κατά 35%, ενώ του ΚΚΕ κατά 82%! Στο ερώτημα, δε, αν οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με κάποια κόμματα της Αριστεράς, θετικά απαντά το 60,7%... Φυσικά από το ερωτηματολόγιο δε λείπει και η ερώτηση «εάν επιθυμείτε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με κόμματα ή δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για κυβερνητική συνεργασία», όπου το «ναι» ξεπερνά το 66%...

Κατόπιν όλων αυτών, ο Κ. Λαλιώτης αποφάνθηκε ότι η «πρωτοβουλία» του για «διάλογο και συνεργασία» έχει «μεγάλη απήχηση» και συμπλήρωσε «το όχι ή το μεν ναι αλλά» στην τακτική του ΠΑΣΟΚ «είναι μία θέση αμυντική, που δε θα αντέξει στο χρόνο». Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να δηλώσει υπό το βάρος των... συντριπτικών στοιχείων ότι «οι πρωτοβουλίες μας δεν είναι συγκυριακές» και επομένως θα τις «κλιμακώσουμε»...

Παρεμπιπτόντως, στα γκάλοπ που παρουσίασε ο κ. Λαλιώτης υπάρχει και ερώτημα σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της καθιέρωσης ενός συστήματος που θα συνιστά αναλογικότερη εκπροσώπηση κομμάτων στη Βουλή (σ.σ.: σαν «αναλογικότερα» βαφτίζει το ΠΑΣΟΚ τα καλπονοθευτικά του σενάρια), όπου «υπέρ» τάσσεται το 75,7% των ερωτηθέντων.

Το δικομματικό παιχνίδι

Οι ταυτόχρονες συνεδριάσεις προχτές των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι αποφάσεις τους περί τακτικής και «στρατηγικής της σύγκρουσης», προσφέρουν την ευκαιρία για την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων. Κυρίως όσον αφορά τον τρόπο που παίζεται το «παιχνίδι» μεταξύ των δύο μονομάχων που αφορά τόσο τη μεταξύ τους διαμάχη για την εξουσία, όσο και, κυρίως, την υλοποίηση της - κοινής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η ηγεσία της ΝΔ, λοιπόν, συνεπής πάντα στη...«σκληρή» αντιπολιτευτική γραμμή, πιέζει την κυβέρνηση... να κυβερνήσει. Ομως βελτιώνει τα επιχειρήματα και τις μεθόδους της. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα μετά τις εκλογές του 2000», κατήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, απαριθμώντας μάλιστα μια σειρά, νεοφιλελεύθερες φυσικά, διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν μείνει πίσω από τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει. Στη βάση αυτή «θεμελιώνει» το αστείο εφεύρημα περί «ακυβερνησίας της χώρας» (!), προφανώς για να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις για να προχωρήσει πιο γρήγορα. Προκειμένου μάλιστα να γίνει πιο πειστική και αποτελεσματική η κατ' ευφημισμόν αντιπολίτευση που ασκεί, αρχίζει, δειλά δειλά είναι αλήθεια, να επαναφέρει την απειλή περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών! Είναι ολοφάνερο ότι βασικός στόχος της αιωρούμενης απειλής αυτής δεν είναι βέβαια η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, τις οποίες είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν τις επιθυμεί η Ρηγίλλης, αλλά πώς θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει γρηγορότερα την πολιτική της. Παρενθετικά, από την ίδια αφετηρία ξεκινά και ο Δ. Αβραμόπουλος όταν διατυπώνει το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 και επιχειρεί να απαντήσει στα περί ακυβερνησίας με το «έργο» της. Προχωρεί, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, στο βαθμό βέβαια που μπορεί. Γιατί για μεν τις ιδιωτικοποιήσεις θέλει να ξεπουλήσει, αλλά δεν μπορεί λόγω και της «αρνητικής συγκυρίας» διεθνώς στην οικονομία, ενώ για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να ξεχάσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πριν από ένα χρόνο. Κάνει όμως ό,τι μπορεί, επικαλούμενη και χρησιμοποιώντας και τις πιέσεις που δέχεται από τη ...«δεξιά» αντιπολίτευση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα τους αφήσουμε για πολύ να παίζουν τα άθλια παιχνίδια τους στις πλάτες μας και να μας καταδυναστεύουν ανενόχλητα ή θα τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει: Στα αζήτητα της ιστορίας.


Π. Κ.

ΝΔ
«Εκλεισε» η υποψηφιότητα Μπακογιάννη

Τη μεθεπόμενη Τετάρτη, 27 του Μάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, η υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη, για τη δημαρχία της Αθήνας.

Το θέμα έχει κλείσει και οι οριστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα ανακοινώσει με πανηγυρικό τρόπο την υποψηφιότητα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δώσει έναν «αέρα νίκης» μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Στη Ρηγίλλης αν και θεωρούν ότι η Ντ. Μπακογιάννη θα επιτύχει μια άνετη νίκη και από τον πρώτο γύρο, ωστόσο αποφεύγουν να βγάζουν «προς τα έξω» αυτή την εικόνα, προκειμένου να μην υπάρξει εφησυχασμός, αλλά και γιατί «δεν πρέπει να υποτιμηθεί η υποψηφιότητα Παπουτσή».

Ταυτόχρονα, πονοκέφαλος παραμένει η υποψηφιότητα για την υπερνομαρχία της Αθήνας, καθώς μια σειρά επαφές και διαβουλεύσεις δεν έχουν ευοδωθεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα «προλάβουν» να ανακοινωθεί μαζί με την υποψηφιότητα τής Ντ. Μπακογιάννη. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και για την υπερνομαρχία Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ