ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εποικοδομητική επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στην Ελλάδα

Αν και η Τεχεράνη συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στις χώρες που συγκροτούν τον «άξονα του κακού», πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδέσουν τα ενεργειακά αποθέματα του Ιράν με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Υπό αυτή την έννοια οι επαφές του Ιρανού Προέδρου στην Αθήνα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πύλη εισόδου του ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ενα πρώτο βήμα για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας είναι οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χαταμί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεννόησης διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, συμφωνία για αμοιβαία προώθηση της προστασίας των επενδύσεων αλλά και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και της National Iranian Oil Company για το φυσικό αέριο. Τέλος, υπογράφτηκε και συμφωνία για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, πρόγραμμα πολιτιστικών και επιστημονικών ανταλλαγών για τη διετία 2002-2004.

Στεφανόπουλος - Χαταμί

Τη στενή σχέση που συνδέει τις δύο χώρες και την αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ ελληνικού και ιρανικού λαού, υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οι Πρόεδροι Ελλάδας και Ιράν.

Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «εξαιρετικές» και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού που θα είναι δυνατό να διασυνδέσει την ευρωπαϊκή αγορά με τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους του Ιράν.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και για τη «σημαντική συμβολή του Ιράν στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας», με την υποστήριξη που παρέχει στην αφγανική κυβέρνηση και τη βοήθεια που πρόσφερε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.

Ο Κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον Ιρανό ομόλογό του για την υποστήριξη που παρέχει η χώρα του στις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ισλαμικής Διάσκεψης, και επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Τεχεράνης στην προσπάθεια προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου. Στις δηλώσεις του ο Ελληνας Πρόεδρος υπογράμμισε, ότι οι δύο χώρες συμπίπτουν απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τους τρόπους επίλυσης διεθνών διαφορών, με ειρηνικά μέσα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χαταμί απευθύνθηκε με έναν ιδιαίτερα «θερμό» λόγο προς την Ελλάδα. «Στο όνομα του Θεού, είπε, είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ευχαρίστησε για την υποδοχή, και πρόσθεσε ότι μεταφέρει στον ελληνικό λαό την εκτίμηση του λαού του.

Σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του, αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, ο κ. Χαταμί είπε πως το μήνυμα που απευθύνει είναι απλό: «Φτάνει ο πόλεμος και η βία. Θέλουμε ειρήνη». Πρόσθεσε δε ότι είναι «προφανές πως η ανθρωπότητα δε θα συγχωρήσει όσους διά της βίας θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους στην παγκόσμια κοινότητα».

Η άποψη του Ιρανού ηγέτη για τις παγκόσμιες εξελίξεις διατυπώθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια, όταν έγινε η ερώτηση για την αμερικανική θέση περί «άξονα του κακού» και των συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών. «Ενα σύγχρονο πρόβλημα, είπε, είναι ότι αυτοί που έχουν τη δύναμη δεν εξηγούν αυτά που κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος, πρόσθεσε, να σχολιάσουμε την αμερικανική πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι σε βάρος των Αμερικανών πολιτών». Για το ίδιο θέμα ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων αξόνων κακών χωρών και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.

Σε ερώτηση σχετική με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος του Ιράν εξέφρασε την ελπίδα ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο υιοθετήθηκε αφού δεν ασκήθηκε «βέτο» από την Ουάσιγκτον, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Ιράν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πολιτικός καρσιλαμάς

Το κομματικό χοροδιδασκαλείο καλά κρατεί, καθώς συνδέεται με τις τελευταίες μέρες του καρναβαλιού. Ετσι, «σκληρό ροκ» που προτάσσεται, αντί πολιτικών προτάσεων, ως πρόκληση και ως απειλή προς τον αντίπαλο κομματικό χώρο και ομόζυγο του νεοφιλελευθερισμού, κλιμακώνεται από το βαρύ και όχι, το σκέτο, ή με ολίγη και διασταυρώνεται με τη «ρέγγε», τη ρούμπα και το τσα τσα κατά τις συναθροίσεις πολιτικού προβληματισμού.

Απογυμνωμένη, η ροκ αυτή πολιτική από τη μεταμφίεση των υποσχέσεων, περιβάλλεται - κατά τα απόκρυφα σημεία της - από φτερά, πούπουλα και σερπαντίνες εντυπωσιασμού της «πλεμπάγιας» που καλείται να χειροκροτήσει.

Από την πλευρά του, ο μειλίχιος, αλλά και ακάματος συνομιλητής, το ρίχνει στο βαρύ ρεμπέτικο, χτυπώντας τις φτέρνες ως προειδοποίηση προς την πλευρά της Ανατολίας. Σε ανταπόδοση, ο άλλος των συνομιλητών, αξιοποιεί τους στροβιλιζόμενους και εκστασιαζόμενους δερβισάδες, οι οποίοι, κατά το λαϊκό άσμα, πουλάνε το «όνειρο» (του φονταμενταλισμού) στους απάνω μαχαλάδες.

Συμπερασματικά στο παρασκήνιο των ημερών φαίνεται να αναπτύσσεται ένα είδος πολιτικού καρσιλαμά που απαιτεί λικνιστική ικανότητα και ευελιξία παθητικής αποδοχής και υποταγής ορισμένων «κοινωνικών εταίρων».

Από το χορευτικό πρόγραμμα δεν αξιοποιείται ως απάντηση ο μπάλος των αιγαιοπελαγίτικων νησιών και της Κύπρου, ο κρητικός πεντοζάλης, οι ακριτικοί πυρρίχιοι και οι λεβέντικοι της Ρούμελης που απαιτούν άλλη δεινότητα και επιδεξιότητα, που τόσο «βλάσφημα» ονομάτιζε ο Κολοκοτρώνης.

Κατά τα λοιπά, οι κομματικοί χοροί καλά κρατούν και οι κλακαδόροι συντονίζονται με τη μουσική, χτυπώντας παλαμάκια. Και ισχύει η φράση του ήρωα του Καζαντζάκη ότι αφού δεν μπορούν να το πουν... το χορεύουν.

Σε λίγο επανέρχεται η μεγάλη σαρακοστή των μέτρων λιτότητας, αλλά και των άλλων εκείνων λεβέντικων χορών των κοινωνικών διεκδικήσεων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ν. Μπελογιάννη και τους συντρόφους του

Νίκος Μπελογιάννης
Νίκος Μπελογιάννης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Νίκο Καλούμενο και τον Ηλία Αργυριάδη, οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στις 30 Μάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα 52 χρόνια μετά τη δολοφονία των τεσσάρων κομμουνιστών, από το μετεμφυλιακό κράτος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ επιχειρεί να αναδείξει τη θυσία των συντρόφων, την πίστη στην υπεράσπιση της πατρίδας από τις ξένες επεμβάσεις και το ξένο κεφάλαιο και στην ανάπτυξή της με βάση τις πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες. Παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει την πρωτοπορία της σκέψης που κατατέθηκε μέσα από τα επιστημονικά έργα του Ν. Μπελογιάννη και του Δ. Μπάτση, την επικαιρότητά τους και τη συμβολή τους στο να φωτιστούν πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν και διαμόρφωσαν τις σημερινές εξαρτήσεις της χώρας μας από τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Από το Ξένο Κεφάλαιο του Ν. Μπελογιάννη στη Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση». Ο Φ. Γκικόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, για τον «Στρατευμένο διανοούμενο Νίκο Μπελογιάννη». Και ο Β. Παπαγεωργίου, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για τα «Στρατηγικά υλικά του ελληνικού υπεδάφους: ελπίδα και απειλή για την πατρίδα μας (από τον Δ. Μπάτση στις γκρίζες ζώνες)».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΑΕ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού, στην αίθουσα «Πλειάδες».

- Συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», οργανώνει στον Αγιο Σπυρίδωνα η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. Η συγκέντρωση θα γίνει στο καφενείο «Μπακάλη». Θα μιλήσει ο Κ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Τ' αξέχαστα», στην Αρχαία Κόρινθο, αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ.

- Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «Νεράιδα» της Λαμίας, αύριο, Παρασκευή, στις 9 μ.μ.

- Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση την Τετάρτη, 20 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο, με ομιλητή τον Γ. Παναγή, γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους» διοργανώνει την Πέμπτη 21 του Μάρτη στις 7 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Εμπορίου Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο κέντρο «Φρούριο» στη Λάρισα, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ