ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυροβολούν ό,τι κινείται...
  • «Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» επισήμως από το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του εντός των αυτόνομων μετά τη σημαντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Με πρόταση αποστολής Αμερικανών παρατηρητών φτάνει, σήμερα, ο Αντονι Ζίνι, ενώ διογκώνεται η διεθνής καταδίκη σε βάρος του ισραηλινού στρατού

Τα τανκς είναι πανταχού παρόντα

Associated Press

Τα τανκς είναι πανταχού παρόντα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΑΜΠΑΛΙΓΙΕ.--

Εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εντός των παλαιστινιακών εδαφών τα ισραηλινά στρατεύματα. Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφερόταν, για πρώτη φορά, ξεκάθαρα στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μάλιστα, προχώρησε σε μια ασυνήθιστα σκληρού ύφους ομιλία για το Ισραήλ, προκαλώντας την ικανοποίηση της Π. Αρχής και τη σιωπή της ισραηλινής ηγεσίας. Ενώ οι μάχες μαίνονται αδιάκοπα, στην περιοχή φτάνει, σήμερα, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι και η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Αριέλ Σαρόν βιώνει «πολεμικές στιγμές» στους κόλπους της. Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων Παλαιστινίων, που ξεπερνούν τις 2.500, αλλά και η τύχη τους.

Τη συνέχιση της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης, των τελευταίων 20 χρόνων που εξαπέλυσε, την Τρίτη, εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών, αποφάσισε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ζήτησε την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αυτόνομα εδάφη, απειλώντας με άμεση αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση. Ακολούθησε σοβαρότατο φραστικό επεισόδιο με τον Σαρόν. Τελικά, η ανακοίνωση ήταν κοινή, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την αντίστροφη μέτρηση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους να έχει αρχίσει.

Στο μεταξύ, η Ραμάλα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης με τα ισραηλινά τεθωρακισμένα να έχουν λάβει θέσεις στις μεγαλύτερες πλατείες, στα κεντρικά σταυροδρόμια και να εξαπολύουν απανωτές επιχειρήσεις εναντίον ξεχωριστών συνοικιών. Με μεγάφωνα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους Παλαιστινίους κατοίκους ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πυροβολείται, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Ισραηλίτες στρατιώτες και «ορθόδοξοι εθελοντές» πάνω από το πτώμα ενός Παλαιστίνιου, που μόλις έχουν εκτελέσει

Associated Press

Ισραηλίτες στρατιώτες και «ορθόδοξοι εθελοντές» πάνω από το πτώμα ενός Παλαιστίνιου, που μόλις έχουν εκτελέσει
Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, στη Ραμάλα: ένας αυτοκινητιστής που δέχτηκε τα πυρά τεθωρακισμένων, όπως και δύο μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, εκ των οποίων ο ένας είναι υπαρχηγός της επίλεκτης δύναμης F 17, Αμπού Φατίχ, που έπεσε νεκρός στην είσοδο της έδρας του Παλαιστινίου ηγέτη. Στην ίδια περιοχή, στην κεντρική πλατεία αλ Μανάρα, λίγο αργότερα, βροχή ισραηλινών πυρών δέχτηκε ο Ιταλός πολεμικός φωτορεπόρτερ Ραφαέλε Τσιριέλο, που συνεργαζόταν και με την εφημερίδα «Corriere della Sera».

Είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, και όπως κατήγγειλαν οι γιατροί μοιραία στάθηκε η καθυστέρηση που προκλήθηκε, επειδή ο Τσιριέλο μεταφέρθηκε από νεαρούς Παλαιστινίους στο νοσοκομείο, αφού απαγορεύτηκε η διέλευση σε ασθενοφόρα. Το ιταλικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό, ενώ το σύνολο της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του. Συνάδελφος του Τσιριέλο, από την Rai Uno, υποστήριζε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χωρίς να γίνεται καμία μάχη.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του, αλλά διευκρίνισε ότι «η περιοχή έχει κηρυχτεί στρατιωτική ζώνη και απαγορεύεται η διέλευση σε πολίτες», ενώ αμφισβήτησε ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Τσιριέλο. Λίγο αργότερα, πάλι στην πλατεία αλ Μανάρα, τραυματιζόταν ένας Γάλλος φωτορεπόρτερ και ένας Αιγύπτιος συνάδελφός του. Νεκρός έπεσε και ένας Ισραηλινός υπολοχαγός, ενώ σποραδικά πυρά ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στην έρημη πόλη. Νωρίς το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα χερσαία επιχείρηση κατά του προσφυγικού στρατοπέδου Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Γάζα.

Σημαντική απόφαση του ΣΑ

Το πτώμα ενός Παλαιστίνιου εγκαταλειμμένο στη λεωφόρο

Associated Press

Το πτώμα ενός Παλαιστίνιου εγκαταλειμμένο στη λεωφόρο
Με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (της Συρίας), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την υπ.αριθμόν 1397 απόφαση, με την οποία αναφέρεται ξεκάθαρα στο «όραμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, εντός και τα δύο στα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους». Η απόφαση, που προτάθηκε από τις ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επισήμως το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρεται σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Είχε προηγηθεί μια, ασυνήθιστου σκληρού ύφους, ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα σε ένα βιώσιμο ανεξάρτητο κράτος και οι επιθέσεις αυτοκτονίας υποσκάπτουν το δίκαιο αίτημά τους. Οι Ισραηλινοί έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ειρήνη, όμως οφείλουν να τερματίσουν άμεσα την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, τις δολοφονίες, τη μη αναγκαία χρήση βίας, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, την καθημερινή ταπείνωση των απλών Παλαιστινίων». Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους Αραφάτ και Σαρόν να «αποτρέψουν αυτή την ύστατη στιγμή τους λαούς τους από τον κόλαφο» και κατέληξε ότι «σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η ασφάλεια και η πολιτική επίλυση του ζητήματος είναι άρρηκτα δεμένες».

Ο πρέσβης της Π. Αρχής, στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, μίλησε για «σημαντική απόφαση», τόνισε ότι «ολόκληρος ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει την κατάσταση και θέλει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής». Ο Γραμματέας της Π. Αρχής, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «βήμα προόδου στον αγώνα αντίστασης του παλαιστινιακού λαού» και ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα «για υποστήριξη του παλαιστινιακού κράτους».

Παλαιστίνιοι γιατροί πάνω από τον νεκρό Ιταλό φωτορεπόρτερ

Associated Press

Παλαιστίνιοι γιατροί πάνω από τον νεκρό Ιταλό φωτορεπόρτερ
Χαμηλότερων τόνων και διαφορετικής προσέγγισης ήταν η ισραηλινή αντίδραση. Ο πρέσβης στον ΟΗΕ, Γιεχούντα Λάνκρι, μίλησε για «σπάνια ισορροπημένη απόφαση που ενισχύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες». Ο Σιμόν Πέρες εκτίμησε ότι πρόκειται για καταδίκη της τρομοκρατίας και τόνισε ότι το Ισραήλ, ούτως ή άλλως, αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε σχολίασαν την είδηση ότι ο Ανάν απέστειλε, μέσω του ειδικού απεσταλμένου του, επιστολή διαμαρτυρίας στον Σαρόν για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΟΗΕ εξέφρασαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο Βρετανός πρωθυπουργός και Γάλλος ΥΠΕΞ. Ο Τόνι Μπλερ μίλησε για μια κατάσταση που από «τραγωδία βαίνει στην καταστροφή» και τόνισε ότι η Βρετανία τασσόταν πάντα υπέρ της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Πιο σκληρός, ο Υμπέρ Βεντρίν δήλωνε ότι «ΗΠΑ και ΕΕ είναι συνυπεύθυνες για την τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, επειδή δεν αντιτάχτηκαν στην πολιτική Σαρόν».

Φθάνει ο Ζίνι με πρόταση παρατηρητών

Σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι, με στόχο να πετύχει αν είναι δυνατόν συμφωνία εκεχειρίας, που η Ουάσιγκτον προτίθεται να στηρίξει με την αποστολή παρατηρητών. Ο Λευκός Οίκος εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για τις αυξανόμενες παλαιστινιακές απώλειες και υπογράμμιζε ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις δε βοηθούν καθόλου στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, προέβλεψε αποτυχία για την αμερικανική διαμεσολάβηση «εφόσον συνεχίζεται η κατάληψη της Ραμάλα και η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση».

Η ώρα της απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Associated Press

Η ώρα της απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Π. Αρχή κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητήσει καμία εκεχειρία, όσο τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό κατάληψη» και κάλεσε τους Παλαιστινίους να «υπερασπίσουν με ό,τι μέσο έχουν τα προσφυγικά στρατόπεδα». Σε συνέντευξή του στην «Repubblica», ο Γιάσερ Αραφάτ προειδοποιεί ότι δεν έχει «ακόμη δώσει εντολή στις παλαιστινιακές δυνάμεις να αναλάβουν δράση, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της, και εγώ τα έχω εξαντλήσει» και καταλήγει ότι αν οι ΗΠΑ ήθελαν να σταματήσει η αιματοχυσία, θα το είχαν κάνει.

«Τις ατελείωτες παραβιάσεις της συνθήκης της Γενεύης από τον ισραηλινό στρατό» κατήγγειλε, τέλος, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός που μίλησε «για απερίγραπτες καταστάσεις απανθρωπιάς, καθώς πυροβολούνται ασθενοφόρα και γιατροί και τραυματίες αφήνονται να πεθαίνουν από αιμορραγία». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει, ήδη, αποστείλει στο παλαιστινιακό παράρτημά του αλεξίσφαιρα γιλέκα. Σε ανάλογη ανακοίνωση καταδίκης με παράλληλη λήψη σειράς πρωτοβουλιών ανακοίνωσε το Διεθνές Κοινοβούλιο Συγγραφέων και η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, ενώ η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λιντχ, με επιστολή της διαμαρτύρεται στον Ισραηλινό ομόλογό της για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τον αποτροπιασμό του για την ισραηλινή στρατιωτική βία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, καταδικάζοντας απερίφραστα «την ισραηλινή επανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών».

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να πάρει θέση για το Παλαιστινιακό

Επικοινωνία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επικοινώνησε, τηλεφωνικώς, χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τη Βαρκελώνη, για το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση κατά της ισραηλινής επιδρομής, ζήτημα για το οποίο, όπως τόνισε, όφειλε να έχει πάρει θέση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κ. Σημίτης συμφώνησε να συναντηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ