ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συλλαλητήρια απ' άκρη σ' άκρη

Σε σαράντα τέσσερις πόλεις σήμερα και άλλες επτά τις επόμενες μέρες

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι ώστε να δώσουν από σήμερα ισχυρή αγωνιστική απάντηση στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ανοιχτά πλέον λειτουργούν ως φορείς εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της απάτης που ονομάζουν «κοινωνικό διάλογο» είναι χαρακτηριστικά της πορείας διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που χαράζουν από κοινού με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στις πλάτες όλων των εργαζομένων.

Ετσι με συλλαλητήρια σήμερα σε 44 πόλεις της χώρας - στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως - και σε εφτά ακόμα πόλεις τις επόμενες ημέρες, ταξικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συντονιστικές Επιτροπές στέλνουν μήνυμα δράσης και πανεργατικού ξεσηκωμού. Απορρίπτουν τους «κοινωνικούς διαλόγους» που ξεριζώνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και «επιμένουν» να οργανώνουν την αντίσταση της εργατικής τάξης, διεκδικώντας μέτρα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχει βρει πλατιά απήχηση με αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνει. Οπως άλλωστε σημειώνει και σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «από την αντιασφαλιστική επέλαση όλοι οι εργαζόμενοι πλήττονται», γι' αυτό «όλοι οφείλουν να βγουν στους δρόμους, απομονώνοντας τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν αυτήν την πολιτική».

Οπως εκτιμά στη συνέχεια η Γραμματεία: Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να εμφανίσει το μαύρο άσπρο στις αντιασφαλιστικές επιλογές θα πέσει στο κενό. Οσον αφορά την ουσία των προτάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνει, στόχο έχουν:

  • Να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Να μειώσουν κι άλλο τις συντάξεις.
  • Να αφαιρέσουν τις κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών.
  • Να χτυπήσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κ.λ.π.

«Για να πετύχει την εφαρμογή όλου αυτού του αντεργατικού πακέτου, η κεντρική της τακτική αποβλέπει στο να διασπάσει τον ενιαίο αγώνα της Εργατικής Τάξης του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να χωρίσει τους μισθωτούς σε κατηγορίες όπως: στους πριν το 1993, μετά το 2004, μετά το 2008 κλπ.» καταλήγει η Γραμματεία.

Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν πάρει και η Ομοσπονδία Σωματείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Πειραιά καλεί σε συμμετοχή όλο το λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Επόμενο βήμα η απεργία της 3ης Απρίλη

Σε απεργιακή ρότα κατευθύνονται πλέον τα ταξικά συνδικάτα, ώστε να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης στην ενορχηστρωμένη επίθεση κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Με απεργία μέσα στους ίδιους εργασιακούς χώρους που βιώνουν την υπερεκμετάλλευση, διεκδικούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ετσι, ενάντια στην τακτική των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ξεπουλάνε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα με κήρυξη απεργίας στις 3 Απρίλη.

Χτες, απόφαση για κήρυξη απεργίας πήραν και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώ, ήδη, υπάρχουν αποφάσεις από: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Λογιστών, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο για το Ασφαλιστικό, αλλά και για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας πάρθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της διοίκησης. Αυτό καθώς οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (η ΑΠ έλειψε διακριτικά) πρόβαλλαν διάφορα προσχήματα για να καταψηφίσουν την απεργία. Με δικαιολογίες «καρμπόν» με αυτές που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, περί αναμονής των θέσεων του υπουργείου, στάθηκαν αντίθετοι στην πρόταση της απεργίας. Μάλιστα, χαρακτήρισαν αγωνιστική τη στάση της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», κάνοντας λόγο μέχρι και για «νίκη».

Αντίθετα, στην Ομοσπονδία Φαρμάκου, η απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό, αλλά και τις ΣΣΕ πάρθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της διοίκησης, από την οποία έλειπαν για μία ακόμα φορά οι «ενωμένες» παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ.

Αποφασιστικά - οργισμένα στα συλλαλητήρια

Αποφασιστικό ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο - απάτη για τη διάλυση του Ασφαλιστικού, θα πει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Μακεδονίας και Θράκης μέσα από τη συμμετοχή του στα παλλαϊκά συλλαλητήρια αντίστασης, που οργανώνονται απ' άκρη σε άκρη σε όλη την περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 7μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Και σήμερα, μέχρι την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες, που πραγματοποιούν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των Σωματείων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο αποψινό συλλαλητήριο. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Δυτική Ελλάδα

Την ανάγκη να δοθεί συνέχεια της πάλης γέννησε η οργή και η αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους της Βορειοδυτικής Ελλάδας τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία επανέρχονται, με στόχο τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και η συμβιβασμένη, δουλική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις περιοδείες που πραγματοποιούν σε χώρους δουλιάς συνδικαλιστές των Εργατικών Κέντρων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα αποψινά συλλαλητήρια.

Στο μεταξύ, μέσα από πλατιά σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας την επόμενη Τρίτη 19 Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΟΑΕΔ
Μαζί με τους εργαζόμενους στη διαδήλωση

Το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών ΟΑΕΔ καλεί όλους τους σπουδαστές σήμερα, στις 6:30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, στη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στην αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης.

«Είναι καιρός να μπούμε μπροστά, να φτιάξουμε το μέλλον μας όπως εμείς θέλουμε. Κόντρα στους συμβιβασμούς. Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας διεκδικούν σταθερή δουλιά με δικαιώματα (7ωρο-5νθημερο-35ωρο) με αναβαθμισμένα μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσιο 12χρονο σχολείο, επαγγελματική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

«Οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διαπραγματεύονται κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων, διαπραγματεύονται το μέλλον μας που στα χέρια τους κρίνεται αβέβαιο. Πάνω σε αυτό το έδαφος των εργασιακών σχέσεων έρχονται να φτιάξουν ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα μας αφήνει εντελώς απροστάτευτους στα χέρια και τις ορέξεις των εργοδοτών», καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα

Κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο με προσυγκέντρωση στις 6.00 μ.μ. μπροστά στο Μουσείο, απευθύνει σε όλους τους εκπαιδευτικούς το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών και Συνδικαλιστών. Καλεί, επίσης, σε νέα σύσκεψη τις ΕΛΜΕ και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ, με θέμα την κλιμάκωση των αγώνων και την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 3 Απρίλη, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα συνδικάτα.

Οι εκπρόσωποι των διδασκαλικών συλλόγων και οι συνδικαλιστές που συγκροτούν την παραπάνω πρωτοβουλία, υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για έναν ευκαιριακό συντονισμό ή μόνο πάνω στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, «αλλά μόνιμος και σταθερός, που δε θα περιορίζεται απλά στην άσκηση πίεσης στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη της αγωνιστικής συσπείρωσης και έκφρασης όλων των εκπαιδευτικών που δεν ανέχονται πλέον την υποταγή και την αδιέξοδη συντεχνιακή περιχαράκωση».

ΟΤΕ
Κάλεσμα στην απεργία

Κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, απευθύνει στους εργαζομένους του ΟΤΕ η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ).

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ αντιτίθεται στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με τη συνεργασία της ΓΣΕΕ και πρότεινε η ΟΜΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 3/4/2002. Η πρόταση απορρίφθηκε από το ΔΣ. Οπως σημειώνει το στέλεχος της ΕΣΚ Ν. Σιτζάνης, η ΠΑΣΚΕ θεωρεί ότι τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση και η ΓΣΕΕ συμμετέχει στο διάλογο για να τα βελτιώσει. Η ΔΑΚΕ έκρινε τα μέτρα γενικόλογα και ασαφή, πρότεινε να πάνε στο «διάλογο» για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση δεσμεύσεις, αλλά με την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων. Η δε «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) αφού άσκησε κριτική στα μέτρα, κύρια στο ζήτημα της τριμερούς χρηματοδότησης, τελικά συμφώνησε να πάει η ΓΣΕΕ στο «διάλογο», με «όρους όμως κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ