Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος
«Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου απαιτείται απάντηση με μαζικό αγώνα, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και των φορέων τους». Αυτό επισημαίνεται στη χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ που εκδόθηκε με αφορμή τη νέα επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει νέα σφοδρότατη επίθεση ενάντια στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ικανοποιεί τις προκλητικές αξιώσεις της ελληνικής πλουτοκρατίας υλοποιώντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επαναφέρει τα διαλυτικά μέτρα Γιαννίτση, που καταδίκασαν οι εργαζόμενοι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης, αξιοποιώντας τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, που διεξάγεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων έναν ολόκληρο χρόνο, είναι μια στημένη διαδικασία για την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής μέσω της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μετά τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις καμιά συνδικαλιστική δύναμη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είδε η δεν ξέρει.
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν μιλάει για συνταξιοδοτικά δικαιώματα και για δημόσιο σύστημα από τη στιγμή που δυναμώνει και πάει να γενικευτεί η τάση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής απασχόλησης, της μετατροπής της μισθωτής εργασίας σε εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ενώ γιγαντώνονται οι ιδιωτικές εταιρίες συνταξιοδότησης και παροχής υγείας με συμβάσεις με το δημόσιο σύστημα και ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εργοδοσία.
Κανένας εργαζόμενος να μην εξαπατηθεί από τις ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Το νέο πακέτο των αντεργατικών μέτρων, που ανακοίνωσε σήμερα, συνεχίζει το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προώθησε η ΝΔ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990-1992. Μέσα από τα αντεργατικά μέτρα οικοδομείται ένα βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα, που υπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και φορτώνει τα βάρη της σύνταξης, της Υγείας, της Πρόνοιας στις πλάτες των εργαζομένων.
Τα αντεργατικά μέτρα προβλέπουν:
Η αντιλαϊκή ουσία των μέτρων δεν μπορεί να αποκρυφτεί μέσα από το τέχνασμα της μεταβατικής περιόδου. Δεν υπάρχει "περίοδος χάριτος". Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χρόνο συνταξιοδότησης, θα υποστούν τις συνέπειες της μείωσης των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών. Αποτελούν εμπαιγμό οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί εγγύησης(!) του κράτους για τις κατώτερες συντάξεις πείνας, ενώ την ώρα που εμπορευματοποιείται η Υγεία και η Πρόνοια και οι μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής ασφάλισης κατατρώγουν τα αποθεματικά των Ταμείων και ετοιμάζονται να εφορμήσουν στην επικουρική ασφάλιση, αποτελεί κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων η κυβερνητική θέση περί διασφάλισης του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος. Η ενιαιοποίηση των κριτηρίων συνταξιοδότησης, η λεγόμενη εσωτερική αναδιανομή και οι κανόνες "δικαιοσύνης", που αποτέλεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίγματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, χρησιμοποιούνται ως "Δούρειος Ιππος" για την κατάργηση των δικαιωμάτων.
Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου απαιτείται απάντηση με μαζικό αγώνα, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και των φορέων τους. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μπουν εμπόδιο στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στον κοινωνικό διάλογο της υποταγής, μέσα από τον οποίο οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διαπραγματεύονται, κόντρα στη θέληση των εργαζομένων, την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις κυβερνητικές παγίδες του αποπροσανατολισμού και της διάσπασης, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να απαντήσουν άμεσα και συντονισμένα. Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, να δυναμώσουν τη δράση των σωματείων και να αναπτύξουν μαζικούς, μαχητικούς αγώνες, διεκδικώντας τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο συντονισμός του αγώνα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα. Σ' αυτόν τον αγώνα οι κομμουνιστές, οι ταξικές δυνάμεις θα είναι στην πρώτη γραμμή».
ΑΘΗΝΑ 05/03/2002
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--
«Χωρίς υπόδειξη των Βρυξελλών, με δική μας πρωτοβουλία, αρχίζουμε από σήμερα την οριστική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και προετοιμάζουμε τη φορολογική», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, στα πλαίσια του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ που «προετοίμασε» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (15/16 Μάρτη), με εντολή για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό και την «κινητικότητα» των εργαζομένων.
Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, η οποία βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο, με αποτέλεσμα οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το κόστος της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων, να αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Το ΕΚΟΦΙΝ, όμως, τελεί υπό το σοκ του σκανδάλου Enron, που σηματοδότησε «το τέλος του αμερικανικού κοινωνικού μοντέλου», αφού χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι, που εμπιστεύτηκαν την ιδιωτική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχασαν μέσα σε μια νύχτα δουλιά και συντάξεις χρόνων. Παρ' όλα αυτά η Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ επιμένουν σ' αυτό το μοντέλο για τη «μεταρρύθμιση» του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος.
Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ Ν. Χριστοδουλάκης, «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η περσινή πρόβλεψη περί ευρωπαϊκής οικονομίας ως παγκόσμιας ατμομηχανής δεν επαληθεύτηκε (...) η ευρωπαϊκή οικονομία αργεί περισσότερο από την αμερικανική στην αντιμετώπιση της κρίσης (...) η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανάγκη, εκτός από το ευρώ και κοινές διαρθρωτικές πολιτικές (...) το επόμενο διάστημα απαιτείται διαρθρωτική σύγκλιση και επιτάχυνση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, στο Ασφαλιστικό και στην κινητικότητα των εργαζομένων». Μ' άλλα λόγια, η κρίση του κεφαλαίου χρησιμοποιείται ως άλλοθι για «επιτάχυνση» των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, κι αυτό θα συζητηθεί στη Βαρκελώνη. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ΕΚΟΦΙΝ συμφώνησε «ομόφωνα» στο αντι-εργατικό μέτωπο, δεν κατάφερε ούτε χτες να αποφασίσει την περιβόητη «απελευθέρωση δικτυωμένων αγορών», ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπου αντιδρά η Γαλλία. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της ενεργειακής «απελευθέρωσης», αφού «το δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη», άρα δεν ενδιαφέρει, όσο θα 'πρεπε, τα ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή.
Το ΕΚΟΦΙΝ συζήτησε και τη διαδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφού η θητεία του Γάλλου Κριστιάν Νουαγιέ λήγει στα τέλη Μάρτη. Πρόκειται για τη θέση του αντιπροέδρου της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ που μαζί με τους διοικητές των «εθνικών» Κεντρικών Τραπεζών αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρότεινε επίσημα για τη θέση του αντιπροέδρου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο. Αντίθετα από τη φημολογία, η μόνη άλλη επίσημη υποψηφιότητα είναι αυτή του Βελγίου, στο πρόσωπο του καθηγητή Πολ Ντε Χράου. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί «μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη» (Ν. Χριστοδουλάκης), και αν οι υποψηφιότητες παραμείνουν ως έχουν ο Λ. Παπαδήμος φέρεται ως ο επικρατέστερος.