Ο Γ. Θεοδωρουλάκης, αφού απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο θόρυβος, προκειμένου, όπως ανέφερε, να μην καταστραφεί το Ναυτικό, ευχήθηκε στο νέο αρχηγό ΓΕΝ να μη βρεθεί ποτέ στην επώδυνη θέση που βρέθηκε ο ίδιος. Απευθυνόμενος δε στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, τους κάλεσε να μην ξεχνούν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς εξουσία, αλλά όχι χωρίς αξίες και αρχές. Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης είπε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία και «αλίμονο αν οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες δεν καθορίζουν το ρόλο των στρατιωτικών».
Ο νέος αρχηγός δεν παρέλειψε να δηλώσει πίστη και αφοσίωση στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα που καλούνται να υπηρετήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέροντας ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό ότι πλέον από παράκτιο γίνεται ωκεάνιο, καθώς καλείται να συμμετέχει σε πλήθος «ειρηνευτικών» αποστολών, δηλαδή στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές περιπέτειες. Και μίλησε για «αγκυλώσεις του παρελθόντος», τις οποίες την παρούσα περίοδο, το Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να ξεπεράσει, για να συμβαδίσει με τα «νέα επιχειρησιακά δόγματα».
Στην τελετή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Λ. Αποστολίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό για την προσφορά του επί 39 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το θέμα της παραίτησης του Γ. Θεοδωρουλάκη απασχόλησε και τη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ, που είχε σαν θέμα τον κομματισμό στο Δημόσιο. Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για «απαράδεκτη προσωπική παρέμβαση του Γ. Παπαντωνίου». Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις Ενοπλες Δυνάμεις και ρήγμα στο Πολεμικό Ναυτικό. Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «λυπηρό είκοσι οκτώ χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας στην Ελλάδα να υπάρχουν πολιτικά κόμματα στην πατρίδα μας που υιοθετούν αντιδημοκρατικές αντιλήψεις» και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να ξεχάσει τον παλιό της εαυτό», διευκρινίζοντας ότι «μόνο σε στρατοκρατικά καθεστώτα ισχύουν οι απόψεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ακολούθησε ανταπάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου που δήλωσε ότι «είναι εγκληματικό σήμερα ο, υποτίθεται, υπεύθυνος υπουργός Εθνικής Αμυνας να επιχειρεί με το διχαστικό παραλήρημά του να ξαναγυρίσει τον τόπο στο παρελθόν».
Η απόφαση της κυβέρνησης να παραγγείλει 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου «Leopard 2-A5», αξίας περίπου 500 δισ. δραχμών, δε φαίνεται να έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ετσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, που στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Ρ. Σάρπινγκ, το μόνο που εισέπραξε είναι ότι «οι ελληνικές θέσεις ακούστηκαν από τη γερμανική πλευρά με μεγάλη κατανόηση», χωρίς όμως καμία ειδική δέσμευση για τη στάση της Γερμανίας στο επίμαχο θέμα του ευρωστρατού.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Βερολίνο και υπήρξε επίσης το αντικείμενο της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, στον οποίο ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με δήλωσή του, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να προσυπογράψει το κείμενο της Αγκυρας».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γερμανίας, ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγών του κειμένου αυτού σε δύο κυρίως κατευθύνσεις, αφ' ενός μεν να μη «μεταφυτευτούν» στον ευρωστρατό τα προβλήματα από τα οποία πάσχει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αφ' ετέρου να διασφαλίζεται ότι ο ευρωστρατός δε θα εξαρτάται από το ΝΑΤΟ, όταν θα αναλαμβάνει μόνος του δραστηριότητες χωρίς να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις και υποδομές της Συμμαχίας. Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον» η υλοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία του ευρωστρατού και παίρνοντας «ίσες» αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία, ανέφερε: «Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».
Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουν ανοίξει οι ΚΟ του ΚΚΕ με τους φίλους του Κόμματος, με ολόκληρο το λαό, στον οποίο απευθύνονται, καλώντας τον στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, κατάθεση προτάσεων.
Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις διοργανώνουν:
- Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30μμ, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, οδός Δωδεκανήσου. Θα μιλήσει ο Δ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Οι ΚΟΒ Κερατσινίου του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, 6 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Κερατσινίου.
- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Δραπετσώνας.
- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Υμηττού.
- Οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαρνών του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους, Αχαρνών 297.
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Η «Τυποεκδοτική ΑΕ» και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα - Τόμος Α'. Τα επικά χρόνια», που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, 7 του Μάρτη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος Χρήστος Θεοχαράτος και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.
Η Δυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνει, την Κυριακή, 10 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου, με θέμα: «Ο ρόλος του "Ριζοσπάστη" σήμερα. Παρατηρήσεις για τη βελτίωση του περιεχομένου του». Η συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει με τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη».