ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πρόεδρος υψηλών ... προδιαγραφών

Ο κ. Μπους - (ο μικρός) - κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία φάνηκε γι' άλλη μια φορά να συγχέει απλούς οικονομικούς όρους, μπερδεύοντας, για παράδειγμα, τον αποπληθωρισμό με την υποτίμηση. Και εκτός από τη θυμηδία και τα σχόλια του Τύπου, παρ' ολίγο να προκαλέσει και πανικό στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Εκτός, εάν, όπως θα σχολίαζε ένας χαιρέκακος, ήθελε σκόπιμα να προκαλέσει αναταραχή, για να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ του γιεν και του δολαρίου!

Η συσσώρευση, όμως, της μιας γκάφας, μετά την άλλη, αποκλείει μια τέτοια σατανική κίνηση του υπερπλανητάρχη των πολέμων, που φιλοδοξεί να τους επεκτείνει και στο διάστημα, κυνηγώντας... Αρειανούς. Υπενθυμίζεται, με την ευκαιρία, ότι ο ίδιος, προεκλογικά, μιλώντας στα περιώνυμα ραδιοτηλεοπτικά «ντιμπέιτ» είχε μπερδέψει ονόματα ξένων ηγετών και χωρών...

Μια μέτρηση, βέβαια, έστω και με τον αμερικανόπνευστο δείκτη νοημοσύνης (ΙQ - Αϊκιού) θα απέδειχνε ουσιαστικότερα στοιχεία ανεπάρκειας, αλλά αυτό αποτελεί προφανώς πρόβλημα των ψηφοφόρων που τον ανέδειξαν, που συμπαρασύρονται άλλωστε, μαζί με τον αμερικανικό λαό στην πολιτική που οδηγεί σε μια περίοδο ύφεσης, στα όρια υφέρπουσας και χρονίζουσας κρίσης.

Πιστεύεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή της σφαγής των αμάχων θα βρει τους θεωρητικούς εκείνους όρους για να δικαιολογήσει, την οικονομική κατάσταση της καπιταλιστικής μητρόπολης, που αναζητεί θεραπεία στην ένταση της παραγωγής νέων γιγαντιαίων εξοπλισμών και των αειφόρων «αντιτρομοκρατικών» - τρομοκρατικών πολέμων.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εκεί, ανάμεσα στα αστέρια του υπεργήινου πολέμου του, να ανακαλύψει και τον αναζητούμενο, νεκρό ή ζωντανό, παλιό σύμμαχό τους που συνδέεται τώρα με τον «άξονα του κακού», ενώ άλλοι σημερινοί εκφραστές της «νέας τάξης» θα έπρεπε να διεκδικούν τον χαρακτηρισμό.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Στο δρόμο του αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας

Ο Βαγγέλης Μπούτας μιλά στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» για τις εξελίξεις στο αγροτικό κίνημα και τους αγώνες για τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

«Ξέρουμε ότι στον αγώνα μας αυτό θα συναντήσουμε πολλά εμπόδια, σαν κι αυτά που συναντήσαμε στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα. Εχουμε όμως και τη δύναμη και την πείρα να ξεπερνάμε τέτοια εμπόδια και να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωράφια μας και στα χωριά μας». Τα παραπάνω τόνισε με συνέντευξή του στο «Ρ» ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας, η οποία έχει ως εξής:

-- Στη Θεσσαλονίκη στις 19.2.2002 ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές και η ΣΥΔΑΣΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, αποφάσισαν να οργανώσουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 5.3.2002. Αυτό το συλλαλητήριο προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν συνέχεια και κορύφωση των προηγούμενων κινητοποιήσεων. Αποτελεί όντως αυτό το συλλαλητήριο συνέχιση και κορύφωση των προηγούμενων κινητοποιήσεων ή πρόκειται για κάτι διαφορετικό που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του συλλαλητηρίου.

-- Κάθε αγροτική οργάνωση έχει αναφαίρετο δικαίωμα να οργανώνει όποιο συλλαλητήριο θέλει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να καπηλεύεται τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και να εμφανίζει αυτό το συλλαλητήριο σαν συνέχεια και κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίστηκαν με τα πολυήμερα μπλόκα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους. Και αυτό γιατί το συλλαλητήριο αυτό έχει διαφορετικά και ορισμένα αντίθετα αιτήματα, από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προηγήθηκαν και επιπλέον η ηγετική ομάδα που το οργανώνει δε συμμετείχε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, αλλά τις υπονόμευε και τις πολεμούσε μαζί με την κυβέρνηση, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ.


Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, επικεφαλής αυτού του συλλαλητηρίου μπήκε η ΣΥΔΑΣΕ, η οποία το οργανώνει και το χρηματοδοτεί με τα λεφτά που παίρνει από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, με κυβερνητική ρύθμιση. Η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ όμως, όχι μόνο δε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, αλλά μαζί με την κυβέρνηση, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΝΔ υπονόμευε αυτές τις κινητοποιήσεις, επειδή δε συμφωνούσε με τα αιτήματά τους και τις μορφές του αγώνα.

Ολοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι όχι μόνο στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά όλα τα προηγούμενα, χρόνια είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ, η οποία σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ έπαιζαν το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας στις κινητοποιήσεις. Ρόλος που καταγγέλλονταν σε όλες τις ομιλίες και τα ψηφίσματα των κινητοποιήσεων.

Ριζικές διαφορές

Οσον αφορά στα αιτήματα, υπάρχει ριζική διαφορά τόσο στο γενικότερο πλαίσιο, στη γενικότερη κατεύθυνση, όσο και στα επί μέρους αιτήματα που αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα.

Η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ θεωρεί θετική την ΚΑΠ με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις. Εξωραΐζει την ΚΑΠ και περιορίζει την κριτική της στην κυβέρνηση σε ορισμένα διαχειριστικά θέματα μικρής σημασίας, που η λύση τους δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα όλους τους αντιαγροτικούς κανονισμούς που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αποτέλεσμα αυτής της γενικότερης κατεύθυνσης είναι να μη ζητάει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα που η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματική, όπως στο λάδι, στα καπνά, στο γάλα, στα οπωροκηπευτικά, στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα κ.ά. Να συμφωνεί με την κυβέρνηση να μην επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή βαμβακιού, αλλά αυτή που αυθαίρετα η κυβέρνηση θεωρεί νόμιμη, με βάση τα χαλκευμένα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Να συμφωνεί με την κυβέρνηση και να οργανώνει συλλαλητήριο μαζί με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ, τη στήριξη του υπ. Γεωργίας και των περιφερειαρχών για να παραταθεί, για μικρό χρονικό διάστημα, η κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό. Να ζητάει εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα αν είναι κατά κύριο και μη κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ.

Σε αντίθεση με την ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και οι μικρομεσαίοι αγρότες όλο και πιο πολύ καταλαβαίνουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των αγροτικών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων. Ολο και πιο πολύ καταλαβαίνουν ότι η ΚΑΠ είναι ασυμβίβαστη με την επιβίωσή τους. Γι' αυτό τα αιτήματά τους που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα του Παλαμά και των Φαρσάλων, είναι η ανατροπή και όχι ο εξωραϊσμός και η συμμόρφωσή τους σ' αυτές τις πολιτικές. Αποτέλεσμα αυτής της γενικότερης κατεύθυνσης είναι το αίτημα να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε όλα τα προϊόντα, για να αναπτυχθεί η γεωργία σύμφωνα με τις παραγωγικές της δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Να αυξηθούν οι τιμές και επιδοτήσεις και να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Να αποσυρθεί οριστικά και αμετάκλητα η πρόταση κατάργησης των επιδοτήσεων στα καπνά και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις. Να επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή βαμβακιού και να μην πληρώσουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί μέχρι 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα. Να επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή ελαιολάδου και να στηριχτεί η τιμή του με τη λειτουργία της παρέμβασης. Να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρομεσαίων αγροτών και να ενισχυθούν με ειδικά κίνητρα. Να αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και να δανειοδοτηθούν προνομιακά οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι. Να εξισωθούν άμεσα οι συντάξεις του ΟΓΑ με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ κ.ο.κ.

Απ' όλα τα παραπάνω που αποτελούν αδιάψευστη πραγματικότητα, φαίνεται καθαρά ότι το συλλαλητήριο της ΣΥΔΑΣΕ στην Αθήνα στις 5 Μάρτη, δεν έχει καμιά σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο λαθροχειρεί συνειδητά, για να υπηρετήσει σκοπιμότητες αντίθετες με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Επιχειρούν να συγκαλύψουν ευθύνες

-- Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι αυτές οι σκοπιμότητες και οι στόχοι, κ. Μπούτα;

-- Μέσα από αυτό το συλλαλητήριο η ΣΥΔΑΣΕ και η ΝΔ προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη διάλυση των μπλόκων, που έκανε και ανοιχτά ομολόγησε με δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της. Να μειώσει το πολιτικό κόστος που προκάλεσε αυτή η στάση της και ωμή ομολογία της για να «ψαρέψει» τις ψήφους των αγροτών στα θολά νερά. Να εκτονώσει την οργή και αγανάκτηση των οπαδών της και των ψηφοφόρων της για το ξεπούλημα του αγώνα που έκανε. Να εκμεταλλευτεί τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και να τις αποπροσανατολίσει. Με το συλλαλητήριο αυτό η ΣΥΔΑΣΕ και η ΝΔ προσπαθούν από τα «μέσα» να συνεχίσουν την υπονόμευση και τον εκφυλισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων και αν μπορέσουν να τις αποπροσανατολίσουν και να τις υποτάξουν στα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Δηλαδή στόχος αυτού του συλλαλητηρίου είναι να λειτουργήσει σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της ηγεσίας της ΣΕΔΑΣΕ και της ΝΔ, για να συνεχίσουν «εξαγνισμένοι» τον υπονομευτικό τους ρόλο. Αυτό το στόχο πρέπει να καταλάβουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι οπαδοί της ΝΔ και ανάλογα να αντιδράσουν.

Δεν αιφνιδιαστήκαμε

-- Με δεδομένες τις προσπάθειες της ΣΥΔΑΣΕ, της ΝΔ και της κυβέρνησης, αλλά και με δεδομένο ότι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς δε λύνονται αλλά οξύνονται και περιπλέκονται με τέτοια συλλαλητήρια, σαν της ΣΥΔΑΣΕ, τι σκέφτεται να κάνει στο άμεσο και απώτερο μέλλον το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα; Πώς θα συνεχίσει, για να αντιμετωπίσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα;

--Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που είναι η ψυχή και το μυαλό των αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν την τελευταία δεκαετία, δεν αιφνιδιάστηκε από τις ενέργειες της ηγεσίας της ΣΥΔΑΣΕ και της ΝΔ, γιατί είχε ξεκάθαρη άποψη για τον υπονομευτικό τους ρόλο και αυτή την άποψη την έλεγε δημόσια σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες. Δε βρέθηκε σε αμηχανία, επειδή ένας μικρός αριθμός αγροτοσυνδικαλιστών που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις έπαιζε το ρόλο της ΣΥΔΑΣΕ και της ΝΔ, και αυτό γιατί καθημερινά στα μπλόκα όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες έβλεπαν τις ταλαντεύσεις και τις υπονομευτικές προσπάθειες αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών. Από την επόμενη ημέρα, διάλυσης των μπλόκων, το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα συνέχισε την προσπάθεια ανάπτυξης των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που την απειλούν με ξεκλήρισμα.

Η προσπάθεια αυτή αφορά στην οργάνωση νέων κινητοποιήσεων, των οποίων τον τόπο, το χρόνο και τις μορφές, όπως και πρώτα, τα καθορίζουν συλλογικά και δημοκρατικά όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες μέσα από συσκέψεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και οι Συντονιστικές Επιτροπές, που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό.

Ηδη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους, μέσα από μαζικές συσκέψεις καθόρισε Νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο στις 6 Μάρτη στην Καρδίτσα, με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Απ' ό,τι γνωρίζω, παρόμοιες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και άλλες Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, όπως των Τρικάλων, της Λάρισας, του Εβρου, της Αιτωλοακαρνανίας κ.ά.

Ο στόχος αυτών των προσπαθειών δεν εξαντλείται στη διοργάνωση επαρχιακών ή νομαρχιακών συλλαλητηρίων. Αποσκοπεί στον πανελλαδικό συντονισμό, γιατί έχει γίνει συνείδηση πια σε πολλούς αγρότες και ειδικά σ' αυτούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ότι τα προβλήματα είναι κοινά, ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγει ο κάθε αγρότης, έχουν κοινές αιτίες και ότι η λύση τους δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και οργάνωσης των νέων κινητοποιήσεων μάς δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσουμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες για την υπονόμευση του αγώνα και τη διάλυση των μπλόκων, που έκαναν η κυβέρνηση με την καθοριστικής σημασίας βοήθεια της ΝΔ.

Στην ενημέρωση αυτή αναλύεται διεξοδικότερα ο αντιαγροτικός χαρακτήρας της ΚΑΠ και των αγροτικών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων. Αποκαλύπτεται πιο πολύ ο ρόλος των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, αλλά και των αγροτοσυνδικαλιστών που θέλουν να πατάνε σε δύο βάρκες. Επεξεργάζονται και προβάλλονται καλύτερα τα γενικά και ειδικά αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η ενημέρωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρέπει να ξέρει η μικρομεσαία αγροτιά ποιοι είναι οι φίλοι της και ποιοι οι εχθροί της. Πρέπει να βγάζει και πολιτικά συμπεράσματα, γιατί ο αγώνας δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός, αλλά είχε και πολιτικές διαστάσεις.

Ξέρουμε ότι στον αγώνα μας αυτό θα συναντήσουμε πολλά εμπόδια, σαν κι αυτά που συναντήσαμε στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα. Εχουμε όμως και τη δύναμη και την πείρα να ξεπερνάμε τέτοια εμπόδια και να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωράφια μας και στα χωριά μας.

Οι πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών της Ισπανίας, στους οποίους συμπαρασταθήκαμε και καταγγείλαμε την καταστολή τους από την ισπανική κυβέρνηση, απέδειξαν ότι στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Εχουμε συμμάχους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της ΕΕ, με τους οποίους έχουμε κοινά αιτήματα και κοινούς αντιπάλους, που προσπαθούν να μας ξεκληρίσουν με τους ίδιους κανονισμούς. Εχουμε κοινά συμφέροντα με όλα τα λαϊκά στρώματα, γιατί έχουμε τη συμπαράστασή τους και αυτό ενισχύει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε τους αγώνες μας.


Κ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ