ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
CIA: Ο «Γκαίμπελς» του πλανήτη!

Οπως αποκαλύφθηκε προχτές («Νιου Γιορκ Τάιμς») οι ΗΠΑ ενεργοποιούν, σε μαζική πλέον κλίμακα, τη βιομηχανία του ψεύδους. Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά τη διαρροή από το Πεντάγωνο ψευδών «ειδήσεων» προς όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, με στόχο τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του «διαρκούς πολέμου» τους εναντίον του πλανήτη!

Οσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, ούτε η αποκάλυψη είναι καινούρια, ούτε φυσικά η μέθοδος. Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της CIA ότι το 1967 έγινε γνωστό πως η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε χρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη εθνική φοιτητική οργάνωση της χώρας. Η αποκάλυψη εκείνη προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Τύπου για τις εταιρίες - «βιτρίνα» της CΙΑ και, όπως αποκαλύφθηκε τότε, η CΙΑ διοχέτευσε άμεσα ή έμμεσα χρήματα σε μία πληθώρα επιχειρήσεων, «εργατικών» και εκκλησιαστικών οργανώσεων, πανεπιστημίων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων Τύπου και πολιτιστικών ομάδων, για την προώθηση των στόχων της...

***

Η βιομηχανία του ψεύδους και του ψυχολογικού πολέμου δεν έχει την εφαρμογή της μόνο στο Αφγανιστάν.

Πριν λίγα χρόνια, στις 31/5/1999 (ενώ δηλαδή το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία και είχε ανάγκη να παρουσιάζει τις δολοφονίες αμάχων σαν... «ανθρωπισμό»), η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη: Μυστική έκθεση του ΝΑΤΟ, την οποία έφερε στη δημοσιότητα, έθετε στα «γεράκια» το εξής «καθήκον»: α) «Να βρούμε ποιες είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάθε χώρας που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε... και σε ποιο κοινό μπορούν να απευθυνθούν» και β) «να εντοπιστούν εκείνοι οι δημοσιογράφοι κάθε χώρας που είναι ικανοί (...) να προσκληθούν σε συνάντηση όπου θα εκθέσουν τις ιδέες τους πάνω σε τρόπους βελτίωσης του μηνύματός μας προς την κοινή γνώμη»...

Λίγο νωρίτερα, ο «Ριζοσπάστης», στις 8/5/99, είχε αποκαλύψει το «σχέδιο απόφασης» της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου αναφερόταν ότι το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι θηριωδίες του στη Γιουγκοσλαβία δεν αποσιωπούνταν ικανοποιητικά, θα έπρεπε «να προσαρμόσει την πολιτική της δημόσιας ενημέρωσης και τα κεντρικά μηνύματα των κύριων μέσων ενημέρωσης, όπως χρειάζεται». Ηταν η εποχή που τα δυτικά ΜΜΕ, προσαρμοσμένα στις υποδείξεις, εμφάνιζαν «ρεπορτάζ» στα οποία Αλβανοί Κοσσοβάροι (που βομβαρδίζονταν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη) φέρονταν να αποκαλούσαν αυτά τα αεροσκάφη σαν «φτερά αγγέλων»...

***

Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας προσφέρει κι άλλα στοιχεία. Λόγου χάρη (δες και εφημερίδα «ΝΕΑ», 1/9/99) είναι γνωστό ότι κατά την επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία ένα C-130, φορτωμένο με πομπούς, πετούσε στην ουγγροσερβική μεθόριο, εκπέμποντας τις «επιθυμητές» στους Αμερικανούς «ειδήσεις» στα σερβοκροάτικα, ενώ το «Worldnet», δορυφορικό σύστημα που χρηματοδοτούνταν από το Κογκρέσο, μετέδιδε στους βομβαρδισμένους δηλώσεις του Κλίντον που «εξηγούσαν» γιατί τους βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ...

Ταυτόχρονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τους πομπούς που είχε στήσει σε Ρουμανία, Βοσνία και Κροατία, είχε θέσει σε κλοιό τη Σερβία, καθώς οι αμερικανικοί πομποί σκέπαζαν τις συχνότητες των γιουγκοσλαβικών σταθμών.

***

Η υποδομή για τη διεκπεραίωση του «πολέμου του ψεύδους» εκ μέρους των ΗΠΑ είναι έτοιμη από καιρό. Ηδη στην υπηρεσία της αμερικανικής προπαγάνδας βρίσκονται ραδιοφωνικοί σταθμοί (από το «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη» και το «Ράδιο Ελεύθερη Ασία» μέχρι τη «Φωνή της Αμερικής») που εκπέμπουν την αμερικανική προπαγάνδα επί επτά μέρες τη βδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο, σε πάνω από 60 γλώσσες του κόσμου! Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν ετησίως για να συντηρούν τα φερέφωνά τους περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια, σημαίνει ότι έχουν σοβαρούς λόγους. Στην εν λόγω «εργασία», βάσει έρευνας του 1978, απασχολούνται 2.000 άτομα...

Αναφέρθηκε, ήδη, ότι η CIA μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις δραστηριότητές της είναι η ίδρυση επιχειρήσεων - «βιτρίνες».

Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες ιδιοκτήτης είναι η CΙΑ (χωρίς να φαίνεται) και οι οποίες ασχολούνται ή φαίνεται να ασχολούνται με εμπορικές δραστηριότητες, ενώ στην πραγματικότητα «ειδικεύονται» στην κατασκοπία και τη διενέργεια μυστικών επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται τώρα, αλλά και στο παρελθόν για παραστρατιωτικούς σκοπούς.

Γνωστότερη εξ αυτών είναι από το παρελθόν η «Radio Free Europe» και η «Radio Liberty». Η δομή αυτών των δύο ραδιοφωνικών σταθμών χρησίμευσε μεταπολεμικά ως πρότυπο για τις μελλοντικές επιχειρήσεις της CΙΑ. Κάθε σταθμός λειτουργούσε με την κάλυψη που του παρείχε ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελούσαν κορυφαίοι Αμερικανοί, οι οποίοι στην περίπτωση του «Radio Free Europe» συγκροτήθηκαν ως «Εθνική Επιτροπή για μία Ελεύθερη Ευρώπη» και στη δεύτερη περίπτωση με την επωνυμία «Αμερικανική Επιτροπή Απελευθέρωσης»...

***

Οι μελετητές των δραστηριοτήτων της CIA, όπως ο Tom Gervasi του Κέντρου Στρατιωτικής Ερευνας και Ανάλυσης, μιλούν για «κάποια βασικά είδη μυστικών επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ», μεταξύ αυτών, δε, την προπαγάνδα.

Σύμφωνα με την επισκόπηση των πολιτικών και παραστρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «μαύρης» προπαγάνδας αναφέρεται η κυκλοφορία από τη CΙΑ του δήθεν σοβιετικού φυλλαδίου στην Αίγυπτο το 1964, όπου η ΕΣΣΔ φερόταν να επιτίθεται κατά του Ισλάμ. Στόχος, φυσικά, ήταν να πλήξει την εικόνα της Σοβιετικής Ενωσης στη χώρα αυτή.

Ως «black radio» (μαύρο ραδιόφωνο), στη γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών, νοείται το σύστημα ραδιοφωνικής μετάδοσης το οποίο διεξάγει εχθρική προπαγάνδα κατά του αντιπάλου. Αυτή η δραστηριότητα των ΗΠΑ εκτείνεται από το γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό «Η φωνή της Αμερικής» έως τους κρυφούς αναμεταδότες της CΙΑ σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο.

Ιστορικά η άκρη του νήματος βρίσκεται στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, που ως προκάτοχος της CIA, ήταν αρμόδιο για τη διεξαγωγή κρυφών επιχειρήσεων και προπαγάνδας, πριν το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν συστάθηκε η CIA, το 1947, και μέχρι τα μέσα του 1953, η υπηρεσία «ψυχολογικού πολέμου» απορροφούσε το 74% του συνολικού προϋπολογισμού της CIA.

Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Mario Profaca, μέλος της «Επιτροπής Αγωνιούντων Δημοσιογράφων», που έχει μελετήσει επί μακρόν το ρόλο της CIA στον τομέα της παραγωγής ψεύδους, ο F. Wisner, βετεράνος σε αυτή τη «δουλιά», ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «λεωφόρο των πληροφοριών» για λογαριασμό της CIA. Μέσω αυτού του παγκόσμιου δικτύου της CIA ελέγχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν οι ιταλικές εκλογές, το 1948, εκπαιδεύτηκαν Κινέζοι Εθνικιστές στην Ταϊβάν κλπ. Ο «βετεράνος» φρόντισε μάλιστα να δημιουργήσει στο πλαίσιο αυτής της «λεωφόρου» και τμήμα παραγωγής ταινιών.

Οπως τονίζει ο Profaca (που βεβαίως η επίσημη αμερικανική προπαγάνδα παρουσιάζει σαν ένα «εμπαθή γραφικό»...) μεταξύ των «επιτελών» της όλης επιχείρησης ήταν επιφανείς άνθρωποι του Τύπου, όπως ο C.D. Jackson, εξέχουσα μορφή του προσπαθειών άσκησης ψυχολογικού πολέμου και ταυτόχρονα υψηλόβαθμο στέλεχος στο περιοδικό «Time-Life», καθώς και ο Edward Landsdale, ο οποίος «διακρίθηκε» στον τομέα του ψυχολογικού πολέμου, κατά τη δεκαετία του '50, πρώτα στις Φιλιππίνες και στη συνέχεια στο Νότιο Βιετνάμ. Ανάλογες επιχειρήσεις στήθηκαν στη Γουατεμάλα, από τους αδελφούς Dulles, αλλά και στο Βιετνάμ, όπου χορηγήθηκε πακτωλός χρημάτων για να προβληθεί για τη μαριονέτα των ΗΠΑ, τον Ngo Dihn Diem, η εικόνα του «σωτήρα».

***

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω τις σχέσεις της CIA με ανθρώπους του Τύπου, η ομολογία του διευθυντή της CIA (Colby) τη δεκαετία του '70 ότι η υπηρεσία του είχε προσλάβει γύρω στους 40 δημοσιογράφους, δίνει την απάντηση.

Σημειωτέον ότι ένας από αυτούς τους «δημοσιογράφους» ο Jeremy O'Leary, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, εκτός του ότι προσλήφθηκε στην «Ουάσιγκτον Τάιμς», προσλήφθηκε και στην ομάδα του Ρήγκαν για την εθνική ασφάλεια... Ας σημειωθεί, επίσης, ότι τη δεκαετία του '80, όταν δημοσιογράφος του CBS, ο Daniel Schorr δημοσίευε μία έκθεση στην οποία γινόταν μνεία για τη «συχνή χειραγώγηση του υπηρεσιών του Ρόιτερ», ο δημοσιογράφος απομακρύνθηκε από το CBS. Για ευνόητους λόγους, λοιπόν, το 1982, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η δημοσίευση ονομάτων υπαλλήλων της CΙΑ θεωρούνταν κακούργημα.

Και κάτι ακόμα: Σύμφωνα με ένα άρθρο της εποχής εκείνης, στο οποίο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευαν τα αποτελέσματα τρίμηνης έρευνας, η CΙΑ έχει στην ιδιοκτησία της ή επιχορηγούσε περισσότερες από 50 εφημερίδες, υπηρεσίες ενημέρωσης, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και άλλα επικοινωνιακά μέσα, στην πλειονότητά τους υπερπόντια. Σε άλλες δέκα περίπου ξένες ενώσεις Τύπου είχαν διεισδύσει πληρωμένοι πράκτορες της CΙΑ. Τουλάχιστον 22 αμερικανικά πρακτορεία Τύπου έχουν χρησιμοποιήσει Αμερικανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι δούλευαν επίσης για τη CΙΑ και περίπου 10 αμερικανικοί εκδοτικοί οίκοι εξέδωσαν περισσότερα από 1.000 βιβλία παραγωγής ή επιχορήγησης της CΙΑ...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΚΕ
Για τη δουλιά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα

Η δουλιά των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα είναι το θέμα της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, η οποία άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, στην Αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Σύμφωνα, με όσα σημείωσε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή στο «Ριζοσπάστη», «η συζήτηση αφορά την αναζήτηση του αποτελεσματικότερου τρόπου δράσης του Κόμματος, ώστε να δώσει αποφασιστική βοήθεια στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, να διευρύνει αυτό τον αγώνα για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να ξεπεράσει εμπόδια που βάζει σήμερα ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων και η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, με ευθύνη των πλειοψηφιών τους. Να συμβάλει θετικά μαζί με άλλους αγωνιστές και συμμάχους του στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ευρύτερη και πιο ισχυρή συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Να επεξεργαστεί την τακτική και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή και οργάνωση των εργαζομένων, των ανέργων, των αλλοδαπών, στα σωματεία, τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ανέβει η ιδεολογική και πολιτική επιρροή του μέσα στους εργαζόμενους. Να συμβάλει ώστε να γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ