«Τα δικά μας τα παιδιά είναι πιο καλά και πιο "καθαρά" παιδιά»! Σ' αυτό φαίνεται, ότι συμφώνησαν και τελικά «τα βρήκαν», η τότε ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με υπουργό τον Χρ. Παπουτσή και η ηγεσία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ), όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της επίταξης (δηλαδή εν ψυχρώ ρουσφέτι) 33 πολιτικών υπαλλήλων. Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας των επίτακτων, όπως αυτή ανακοινώθηκε, «φιγουράρει» και το όνομα της κόρης του προέδρου της ΠΕΠΛΣ, του σωματείου που αποτελεί και το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος! Κατά τα άλλα, ο μεν πρώτος, πολιτικός, έχει εκφράσει την επιθυμία ενασχόλησής του με τα κοινά μέσω του Dήμου Αθήνας, ο δε δεύτερος, συνδικαλιστής, περιμένει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΠΛΣ. Με τέτοιους όρους, ποιος θα διεκδικήσει, από ποια εξουσία και ποιος θα βγει στην αγορά του δήμου να μιλήσει για χρηστή διοίκηση;
Οντας εγκλωβισμένη στη λογική του «ευρωμονόδρομου», η ηγεσία του ΣΥΝ δε θα μπορούσε να φτάσει το λόγο της, πέρα από τα ασφυκτικά όρια των διαπιστώσεων και, το πολύ πολύ, μιας άσφαιρης κριτικής στα κακώς κείμενα της ΕΕ, χωρίς να στιγματίζει αιτίες και να διατυπώνει προτάσεις διεξόδου. Από το πλαίσιο αυτό, δεν παρεξέκλινε χιλιοστό το προσυνέδριο του ΣΥΝ, το διήμερο 8 και 9 Φλεβάρη, με θέμα «Η Αριστερά για την Ευρώπη». Τίποτα το καινούριο δεν προσέθεσαν οι εργασίες του σε όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν τις θέσεις του ΣΥΝ για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποτέλεσε, όμως, ένα ακόμη πεδίο διαξιφισμών μεταξύ «αριστερών» και «ανανεωτών». Ηταν πραγματικά απολαυστικός ο Π. Λαφαζάνης, όταν με μελανά χρώματα σκιαγραφούσε το μέλλον και ωρυόταν για την ανάγκη ρήξεων και ανατροπών. Αναπάντητα, βέβαια, άφησε ερωτήματα, που αβίαστα προκύπτουν, όπως: Ρήξεις και ανατροπές από ποιους, εναντίον ποιων και προς όφελος ποιων; Ακολούθησε ο Δ. Χατζησωκράτης, εξίσου απολαυστικός, ο οποίος δεν άφησε αναπάντητη την «επαναστατική ρητορεία» του προλαλήσαντα, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με λογικές «ρήξεων και ανατροπών». Για να καταλήξει με τη ρηξικέλευθη άποψη πως «αυτά είναι εύκολα πράγματα» (σ.σ. οι ρήξεις και οι ανατροπές), ενώ το «δύσκολο είναι οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές μες στο σύστημα»...
«Περιβόλι» από «μαργαριτάρια» ήταν για άλλη μια φορά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καθώς γυρίζει ανά τον κόσμο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα, με το αζημίωτο φυσικά. Αυτή τη φορά ήταν στο «Μέγκα» και τον Ν. Χατζινικολάου. Και, βέβαια, ξανάριξε το ανάθεμα στο σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ και τους κομμουνιστές, ενώ εκθείασε την ελευθερία του καπιταλισμού. Ανελεύθερο και δικτατορικό καθεστώς είχε η Σοβιετική Ενωση ισχυρίστηκε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι σοβιετικοί πολίτες είχαν πολύ υψηλό πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο. Και δεν υπήρχε φτώχεια, ανεργία, άστεγοι, περιθώριο, εμφύλιοι, κλπ., κλπ., θα συμπληρώναμε εμείς. Ολοφάνερες αντιφάσεις θα πείτε. Και, βέβαια, αλλά ο Ν. Χατζηνικολάου, ούτε ήθελε, ούτε μπορούσε να τις δει και να τις σημειώσει. Ε, όχι και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. «Πίτσα Χατ» (από τη διαφήμιση που του απέφερε «καλά κέρδη», όπως δήλωσε ο ίδιος)
Οσο για τη φτηνή και επιδερμική κριτική στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων, που συνδυάστηκε και με τη συστράτευση στην «αναγκαία αντιτρομοκρατική εκστρατεία Μπους και άλλων», τι να πούμε εμείς... Τα είπε μόνος του... Κρίμα, που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα, για να δηλώσει εθελοντής στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού...
Ομως, βρε παιδί μου, είναι φοβερό το πώς λείπει από την επιχειρηματολογία και τις διαφημιστικές καμπάνιες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας το θέμα των δημοτικών φόρων. Δεν το αναφέρουν ποτέ προεκλογικά. Το κακό, όμως, είναι ότι το θυμούνται αμέσως μετά τις εκλογές.
Κι έτσι που τους έχουν κάνει ξέρετε τους δήμους και με την πολιτική που ασκούν τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μάλλον παρακλάδι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και, μάλιστα, αυτών των φορολογικών εσόδων, παρά Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι περίφημες επιχορηγήσεις των κοινοτικών προγραμμάτων, κλπ. για τους δήμους. Πολύ χρήμα δε λέμε, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο δεν το βλέπουν ποτέ οι δημότες, εν αντιθέσει με μερικούς άλλους, τους ...εκλεκτούς, που το καλοβλέπουν και όχι μόνον.
ΤΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ επαφές είναι πάλι αυτές που κάνουν ο Παπανδρέου και ο Τζεμ; Αυτοί οι δυο, από τότε που έχουν αναλάβει, είναι γνωστό ότι ασκούνται τακτικά στα διπλωματικά ψαχουλέματα, μόνο που τώρα μας εγγυώνται και αποτελέσματα.
Ας ψαχτούν όσο θέλουν, λοιπόν, μόνο που οι ...σύμμαχοί μας, του ΝΑΤΟ, ψάχνονται επίσης για το πώς θα μοιράσουν το Αιγαίο και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτή η ιστορία αφορά τις επαφές των δυο υπουργείων. Οι υπουργοί, βέβαια, μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, αλλά τους πιστεύετε;Πάντως, το ένα δέκατο των «ερευνών», που γίνονται στα δυο υπουργεία Εξωτερικών, να γίνονταν στην περίφημη υφαλοκρηπίδα, θα είχαμε γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, είναι βέβαιο.
Ο αυταρχισμός και η καταστολή του αστικού κράτους εντείνονται και κινούνται σταθερά και απαρέγκλιτα εναντίον του λαϊκού κινήματος. Μια ματιά στις κατηγορίες, που προσάπτονται σε όσους σέρνονται στα δικαστήρια, αρκεί για να το επιβεβαιώσει. Παρανόμησαν και διώκονται, γιατί ...αγωνίστηκαν!