Και το χιούμορ «επιστρατεύεται» στον αγώνα |
Χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας οι απεργοί καθηγητές μαζί με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρέθηκαν εκεί με στάσεις εργασίας που κήρυξαν 12 διδασκαλικοί σύλλογοι της Αττικής, ένωσαν τις φωνές τους κάτω από το αίτημα για απόσυρση του νόμου για την αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και διεκδίκησαν τους όρους για την αναβάθμιση της Παιδείας και του εκπαιδευτικού.
Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των επιτροπών αγώνα και διδασκαλικών συλλόγων που έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας, με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και κρατώντας πανό που έγραφαν «δε θα περάσει η αξιολόγηση, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς - Ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους - ταξικό μέτωπο στην εκπαίδευση».
Με πικέτες που αναπαριστούσαν σε χιουμοριστικά σκίτσα το τι σημαίνει η αξιολόγηση, πού οδηγεί η πολιτική της λιτότητας και της υποχρηματοδότησης και συνθήματα που καλούσαν σε κοινή δράση οι συγκεντρωμένοι δήλωναν και την πρόθεσή τους για συνέχιση του αγώνα, ενώ δεν παρέλειψαν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης και στους αγωνιζόμενους αγρότες. Την ανάγκη για συντονισμένο αγώνα προσανατολισμένο στη διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης και εξασφάλισης Παιδείας για όλα τα παιδιά του λαού σημείωσε χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του διδασκαλικού Συλλόγου Περιστερίου Κ. Παπλωματάς. Αναφερόμενος και στη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ που δεν πήρε αποφάσεις για αγωνιστικά βήματα, σημείωσε ότι η βάση του κλάδου πρέπει να πάρει την υπόθεση του αγώνα και της κοινής δράσης στα χέρια της. «Η συνέχεια επιβάλλεται να δοθεί από τα κάτω, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες και τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής». Μετά τη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί πορεύτηκαν στη Βουλή η πρόσβαση στην οποία ήταν ως συνήθως αποκλεισμένη από τις καθιερωμένες κλούβες των ΜΑΤ.
Από το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα |
Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης, ενάντια στην πολιτική της αξιολόγησης - χειραγώγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στο πλευρό τους είχαν και τους μαθητές των ΤΕΕ Σταυρούπολης, αλλά και εκπροσώπους γονέων.
Στο μεταξύ, δίωρη κατάληψη του σχολικού κτιρίου όπου στεγάζονται το 49ο και το 50ό Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποίησαν χτες τα μέλη των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αντιδρώντας στην προωθούμενη συγχώνευση των δύο σχολείων. Το θέμα θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την επόμενη Τρίτη, οπότε οι γονείς προετοιμάζουν νέα κινητοποίηση, ενώ και οι Διδάσκοντες των δύο σχολείων θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αντιτίθενται στην κατάργηση του ενός από τα δύο συστεγαζόμενα δημοτικά και την ενοποίησή τους σε ένα 12θέσιο. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως ο χώρος που αντιστοιχεί σήμερα σε κάθε μαθητή είναι 1 τ.μ. ανά μαθητή, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν παραπέρα συμπτύξεις τμημάτων, αφού οι αίθουσες είναι της τάξης των 20τ.μ. «Είμαστε αντίθετοι στο γενικότερο πνεύμα ρυθμίσεων συγχωνεύσεων και ενοποιήσεων σχολείων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μαθητικού δυναμικού κατά τμήμα. Συντασσόμαστε με την άποψη του Συλλόγου Διδασκόντων για λειτουργία ενός 10θέσιου και ενός 6θέσιου σχολείου. Οι σημερινές ανάγκες για μια καλύτερη Παιδεία απαιτούν καλύτερα σχολεία, με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και μειωμένο αριθμών μαθητών ανά τάξη. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε», δηλώνουν.
Ραντεβού για διάλογο έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ κατά τη συνάντηση που έγινε χτες. Δείγματα γραφής για το τι θα φέρει αυτός ο διάλογος είχε δώσει ήδη ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό ΝΕΤ 105,8. Αναφερόμενος στην αντίθεση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση, δήλωνε «εδώ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει, δε θα συνεχιστεί το καθεστώς όπου 21 χρόνια το σύστημα δεν έχει έναν τρόπο αυτογνωσίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε αυτό. Η αξιολόγηση είναι πριν από όλα κτήμα του εκπαιδευτικού κόσμου», ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό προπαγάνδιζε το εγχείρημα, ισχυριζόμενος ότι «θα φέρει ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα ενισχύσει και το κύρος των εκπαιδευτικών».
Εκατοντάδες οι χαμένες ώρες λόγω ελλείψεων, κατήγγειλε, με Επίκαιρη Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη
Χαρακτηριστικά μόνιμης κατάστασης έχει προσλάβει η εγκατάλειψη των ΤΕΕ, τα προβλήματα των οποίων - ενώ η σχολική χρονιά έφτασε στο μέσον της - είναι εκρηκτικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2ο ΤΕΕ Καισαριανής, όπου, όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτησή της στη Βουλή, η σχολική χρονιά άρχισε χωρίς να υπάρχουν 17 καθηγητές, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να λείπουν εννιά. Επίσης οι ελλείψεις σε βιβλία έφταναν στο 70% των τίτλων και η παράδοσή τους ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχουν χαθεί εκατοντάδες διδακτικές ώρες, αλλά ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης, που απάντησε στην Ερώτηση, βρήκε την κατάσταση σχεδόν ιδανική. Είπε ότι η αναλογία εκπαιδευτικών προς μαθητές είναι ένας προς εννιά και ότι έλειπαν μόνον επτά τίτλοι βιβλίων και μπορούσαν οι μαθητές να «κατεβάσουν» το περιεχόμενό τους από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Οσο δε για τα εργαστήρια, είπε ότι οι μαθητές εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υμηττού, το οποίο διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή.
Τον υπουργό τον πληροφόρησαν άσχημα, παρατήρησε η Λ. Κανέλλη, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι στα Τμήματα Αισθητικής και Ξενοδοχοϋπαλλήλων διδάσκονται 14 ώρες αντί για 35 τη βδομάδα, αφού ακόμα και σήμερα λείπουν καθηγητές. Ιδια είναι η κατάσταση και σε άλλα μαθήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΕΕ της Καισαριανής το Δεκέμβρη λειτουργούσε μόνο δύο μέρες τη βδομάδα.