Από την είσοδο του «σχολείου» με τις αίθουσες -«κλουβιά» |
Πέρα όμως από το στεγαστικό πρόβλημα, η έλλειψη παραθύρων στις αίθουσες έχει προκαλέσει σοβαρή δυσοσμία στο χώρο, αφού δεν αερίζεται σχεδόν από πουθενά.
Οι μαθήτριες του σχολείου από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας μέχρι και χτες πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου, απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις. Η κινητοποίηση, αλλά και η πίεση που άσκησαν προς κάθε κατεύθυνση οι μαθήτριες, θορύβησε, αφού αρκετοί έσπευσαν να τις πείσουν να λήξουν την κατάληψη γιατί... χάνονται διδακτικές ώρες. Μάλιστα, σήμερα το πρωί αναμένεται να επισκεφτεί τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Μ. Μπαλτάς.
Το παράθυρο που φαίνεται στη φωτογραφία«βλέπει» στο διάδρομο και φυσικά η «αίθουσα μαθήματος» δεν αερίζεται από πουθενά |
Αυτή τη στιγμή, όπως μας είπε και ο υποδιευθυντής του σχολείου Κώστας Κυρλαγκίτσης, έχει ξεκινήσει ο «μαραθώνιος» της συζήτησης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών από τον ΟΣΚ, το δήμο και το υπουργείο Παιδείας για να βρεθεί επιτέλους λύση. Επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και οξυμένο, ενώ οι λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι ένα άλλο «σύνθετο» πρόβλημα.
Και αυτό γιατί από το 1968, ο τότε δήμαρχος Σκυλίτσης αμφισβήτησε την κυριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου που βρισκόταν στο λεγόμενο «Γιαπί», στην πλατεία Κοραή, το οποίο σήμερα διεκδικεί ο Δήμος Πειραιά. Ο χώρος αυτός ήταν κληροδότημα από τον Ι. Ράλλη. Από την «έξωση» που τους έγινε τότε, το σχολείο βρίσκεται αριστερά και δεξιά, σε διάφορα κτίρια. Μάλιστα, εκκρεμούν ακόμα δύο λύσεις: Να χτιστεί κτίριο για το ένα σχολείο στην Τερψιθέα, όπου όμως έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και να απαλλοτριωθεί από τον ΟΣΚ το κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη και να χτιστεί εκεί κτίριο για το άλλο σχολείο.
Σε 48ωρη προειδοποιητική αποχή στις 5 και 6 Μάρτη προχωρούν και οι πανεπιστημιακοί
Χωρίς να σημειωθούν ουσιώδη βήματα έληξε η χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα ΤΕΙ, Κ. Δελίδη, όμως ο διάλογος με το υπουργείο θα συνεχιστεί παράλληλα με τις κινητοποιήσεις. Σήμερα, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένοντας νέα συνάντηση και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι υπάρχει περιθώριο να κάνει το υπουργείο Παιδείας παραπέρα βήματα.
Στο μεταξύ, ιδρύματα κλείνουν με αποφάσεις των συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού τους που, παρά την αρχική στήριξη της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, διαπιστώνει ότι αυτή είναι «μετέωρη και ψευδεπίγραφη» και δεν προχωρά η ουσιαστική αναβάθμισή τους. Από σήμερα μπαίνει λουκέτο στο ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Τρίτη 29 Γενάρη, ενώ την Τετάρτη 30 Γενάρη το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση. Από την ερχόμενη Δευτέρα 28 μέχρι και την Πέμπτη 31 Γενάρη, κλείνει και το ΤΕΙ Πάτρας και την Παρασκευή 1 Φλεβάρη οι καθηγητές του θα κάνουν νέα γενική συνέλευση. Επίσης παραμένει κλειστό το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ από τη Δευτέρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους και τα ΤΕΙ του Μεσολογγίου και της Λάρισας. Σήμερα συνεδριάζει για να πάρει ανάλογη απόφαση και ο σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας.
Αντίστοιχα με αυτά των ΤΕΙ, όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές των πανεπιστημίων έχουν κηρύξει 48ωρη προειδοποιητική αποχή για τις 5 και 6 Μάρτη, ενώ την πρώτη μέρα της απεργίας του θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση στα Προπύλαια με πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Αν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης ενέργειες για ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, οι καθηγητές των ΑΕΙ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με αποχή διαρκείας από την 1 Απρίλη.
Τα προβλήματα που σπρώχνουν τους πανεπιστημιακούς σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), είναι η ανεπαρκής και ακατάλληλη υποδομή για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη δραματική αύξηση του αριθμού των φοιτητών, η σταδιακή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της βασικής έρευνας και η μείωση των αποδοχών των πανεπιστημιακών.
Την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη κατάργηση ειδικοτήτων στα ΤΕΕ Καρδίτσας εκφράζει η τοπική ΕΛΜΕ μετά από διαμαρτυρίες των διδασκόντων στο 2ο ΤΕΕ και των γονιών των μαθητών και ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την «αναχωροθέτηση των ΤΕΕ» καταργούνται οι περισσότερες από τις βασικές ειδικότητες στο 2ο ΤΕΕ της πόλης το οποίο λειτουργεί ως απογευματινό. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στους μαθητές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, και για να συνεχίσουν τις σπουδές τους πρέπει να πάνε στο 1ο ΤΕΕ το οποίο λειτουργεί ως πρωινό. Παράλληλα, όπως επισημαίνει και ο σύλλογος διδασκόντων στο 2ο ΤΕΕ, δεν είναι δυνατή η στέγαση και πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων καθώς οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ είναι ήδη 600.
Σε κατάληψη βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, από τους μαθητές που διαμαρτύρονται για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αίθουσες του σχολείου αλλά και το γυμναστήριο που διαθέτουν.
Οι μαθητές ανέλαβαν αγωνιστική δράση από προχτές, μετά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμοδίων φορέων, που ενώ στο παρελθόν είχαν υποσχεθεί πως θα τακτοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.