ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Τι 'χες Γιάννη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «Μπόινγκ» είχε παραγγείλει η κινέζικη κυβέρνηση το νέο προεδρικό αεροσκάφος της χώρας και τον περασμένο Σεπτέμβρη το παρέλαβε. Το αεροπλάνο -τύπου «Μπόινγκ 767»- επρόκειτο να εξυπηρετεί τον Κινέζο Πρόεδρο, αρχίζοντας τις πτήσεις του από το Νοέμβρη, αλλά εδώ και μήνες μένει σταθμευμένο και παροπλισμένο σε αεροδρόμιο του Πεκίνου. Τα σχετικά ερωτηματικά λύθηκαν από τα πρόσφατα δημοσιεύματα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με τα οποία, οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, ανακάλυψαν, ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 27 «κοριούς» στο προεδρικό αεροπλάνο, όταν έκαναν δοκιμές στο αεροσκάφος. «Κοριοί», οι οποίοι μπορούσαν -μέσω δορυφόρων- να μεταδίδουν τον παραμικρό ψίθυρο του Τζιανγκ Ζεμίν στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις αποκαλύψεις των εφημερίδων. Το ίδιο και η CIA. Τι μπορούσαν να πουν, άλλωστε...

Το πραγματικό περιεχόμενο...

Οι διάφορες αναδιαρθρώσεις έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, για παράδειγμα, αναδιαρθρώνουν το έμψυχο δυναμικό των επιχειρήσεών τους. Απολύουν -συνήθως, υποχρεώνουν σε «οικειοθελείς» αποχωρήσεις- τους μεγαλύτερους σε ηλικία και μισθούς (λόγω επιδομάτων, κλπ.) υπαλλήλους και προσλαμβάνουν νεότερους, οι οποίοι, και αμείβονται λιγότερο, και στα προγράμματα «επιδότησης της εργασίας» μπορούν να συμπεριληφθούν. Αλλοι αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις των ομίλων τους. Κλείνουν τις ζημιογόνες, πετώντας στο δρόμο τους εργαζομένους, μεταφέρουν άλλες σε χώρες όπου το μεροκάματο είναι πολύ μικρότερο και ενισχύουν αυτές, που έχουν κέρδη και ανάλογες προοπτικές. Κινητήριος μοχλός όλων αυτών των ενεργειών δεν είναι, βέβαια, το κοινωνικό συμφέρον, αλλά η μεγιστοποίηση των εργοδοτικών κερδών και η κατάκτηση θέσεων στο μεταξύ τους σκληρό ανταγωνισμό, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνουν τις πολύμορφες συνέπειες.

Ολ' αυτά, βέβαια, δε γίνονται ερήμην των κυβερνώντων. Κάθε άλλο. Οι κυβερνώντες διαμόρφωσαν και εμπλουτίζουν καθημερινά το πλαίσιο των υλοποιούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και όχι μόνο στρώνουν το δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, αλλά εφαρμόζουν τις ίδιες μεθόδους και στο δημόσιο τομέα.

... των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιων αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα αποτελούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στα νοσοκομεία. Η ευρύτατη εφαρμογή και κυριαρχία των λεγομένων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, η τοποθέτηση μάνατζερ, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, η διαμόρφωση θέσεων με καλό «ξενοδοχειακό» εξοπλισμό, όπου θα πληρώνει ακόμη περισσότερα ο ασθενής ή το όποιο Ταμείο του, κλπ., κλπ., αποτελούν μια αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βασικό στόχο την αποκόμιση εσόδων και κερδών και όχι τη βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ολοφάνερο, πως αν ήθελε και είχε στόχο η κυβέρνηση το τελευταίο, δε θα προωθούσε καθημερινά μέτρα, που συνδέουν όλο και περισσότερο τις παροχές Υγείας με το βαλάντιο των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

Σκέψεις με αφορμή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για την κατάσταση στην Αργεντινή. Πράγματι, τα όσα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα προσφέρονται για την εξαγωγή ορισμένων χρήσιμων και με γενικότερη σημασία συμπερασμάτων. Και δεν αναφερόμαστε, μόνον ή κυρίως στο γεγονός πως οι πάντες σχεδόν ομολογούν, πλέον, ότι η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών του ΔΝΤ για λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή εξαθλίωση ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Τούτο είναι ένα το κρατούμενο και, ταυτόχρονα, μια χαρακτηριστική απόδειξη των εντεινόμενων αδιεξόδων της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιλάμε, κυρίως, για το γεγονός της δυστοκίας των κυρίαρχων δυνάμεων, να βρουν εύσχημους τρόπους εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, όπως αυτή έγινε φανερή, από τις αλλεπάλληλες αλλαγές προέδρων και κυβερνήσεων. Αλλά και της αδυναμίας - όπως φαίνεται - των ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης.

Βλέπετε, μπορεί τα ιδιαίτερα οξυμένα και σε μεγάλη έκταση κοινωνικά προβλήματα να προκάλεσαν τη λαϊκή εξέγερση, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν και την ικανή προϋπόθεση για μια προς όφελος του λαού διέξοδο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

... τις εξελίξεις στην Αργεντινή

Η πείνα και η μαζική εξαθλίωση μπορεί να οδηγήσουν σε λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά, συνήθως, δεν είναι «καλοί σύμβουλοι». Αλλοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να εξοπλίσουν τον εξεγερμένο λαό, με τον απαραίτητο προσανατολισμό και σχέδιο και, κυρίως, με το στόχο και την ικανότητα της επιβολής και εδραίωσης μιας λαϊκής εξουσίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Οι παράγοντες αυτοί, όπως έχει δείξει η πείρα του επαναστατικού κινήματος, έχουν άμεση σχέση με τη διαρκή δράση, οργάνωση και ισχυρή παρουσία ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος. Με την ετοιμότητά του, στην αναγκαία φάση, να οργανώσει και να καθοδηγήσει τη λαϊκή εξέγερση, συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις στο στόχο της ανατροπής του σάπιου καθεστώτος και της εγκαθίδρυσης της εξουσίας της εργατικής τάξης και όλου του λαού.

Τι θα γίνει τώρα στην Αργεντινή; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις παραπέρα εξελίξεις, παρότι έχει γίνει, λίγο - πολύ, φανερή η αδυναμία του υποκειμενικού παράγοντα. Ετσι ή αλλιώς, όμως, επιβεβαιώνονται, ήδη, τα προαναφερόμενα, χρήσιμα για όλους τους λαούς, συμπεράσματα.


Αιγαίο

Δέστε, καρσί,

πώς γλείφεται

η «γάτα»

της Αγκύρας,

σαν... «φρίσκις»

βλέπει τα νησιά

της Σάμου

και της Θήρας

και περιμένει

πώς και πώς

κανένα να αρπάξει

μόλις δοθεί

το σύνθημα

«όρμα»

απ' τη «νέα τάξη»!

*

Κι ενώ η «γάτα»

ορέγεται

σάλτο γερό να κάνει

οι κυβερνήτες,

οι Γιουνάν,

χάσκουν

σαν να 'ναι χάνοι,

με τα «γιες μεν»

«προστάτες» μας

και «φίλοι» μας

μεγάλοι

και το Αιγαίο

στο «σφυρί»

φτάσαν

να έχουν βγάλει!


Ο ΟΙΣΤΡΟΣ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχοι της τρομοκρατολογίας

Η τρομοκρατία και γενικότερα οι πράξεις ατομικής βίας με προβοκατόρικη αμφίεση είναι μια παλιά υπόθεση, που λειτουργεί - εκτός των άλλων - και ως εργαλείο για την ενίσχυση των εσωτερικών κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Σήμερα, υπό συνθήκες ιμπεριαλιστικής «παγκοσμιοποίησης», η λειτουργία αυτή «διεθνοποιείται», μετατρέπεται σε εργαλείο, σε μέσο διεθνούς εμβέλειας για την καταστολή των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων και κινημάτων των λαών και, σε τελική ανάλυση, για την άλωση ακόμα και στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων, που έχουν επιβληθεί κάτω από άλλους συσχετισμούς δυνάμεων, από το «σύγχρονο δίκαιο» της «νέας» ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Με δεδομένα όλα αυτά, βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα ενώπιον μια φιλολογίας γύρω από τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, κυρίως της «17ης Νοέμβρη», μιας συζήτησης που εκπορεύεται από τους Αμερικάνους και αναπαράγεται στο εσωτερικό της χώρας από διάφορες πλευρές. Πρωταγωνιστές στο παιχνίδι αυτό, πρώην αλλά και νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως πρεσβευτές που υπηρέτησαν στην Ελλάδα. Η αναζωπύρωση της «τρομοκρατολογίας», ιδιαίτερα μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη, εντάσσει με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συζήτηση αυτή στο ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Τη σκυτάλη, τις τελευταίες μέρες, από τους πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα, την πήρε ο σημερινός, ο Τόμας Μίλερ, με βάση δημοσιεύματα εφημερίδων και δηλώσεις του. Η προσπάθεια είναι σαφής. Θέλουν να σύρουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς τους. Με δεδομένη την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, στοχεύουν κυρίως στον «αδύνατο κρίκο», που γι' αυτούς είναι ο ελληνικός λαός. Θέλουν να υποτάξουν τον ελληνικό λαό στη «νεοταξίτικη» ιδεολογία, καθώς, όπως φαίνεται, στον τομέα αυτό τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και οι ντόπιοι εκφραστές τους δεν έχουν να επιδείξουν ...ικανοποιητικό αποτέλεσμα! Κι αυτό είναι, που, πραγματικά, τους δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Ενδεικτική είναι και η τελευταία διεθνής δημοσκόπηση, που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είναι δεδομένο ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Σε ποσοστό 81%, οι Ελληνες διαφωνούν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν. Εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά, που κρίνουν αρνητικά την πολιτική των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός είναι στις πρώτες θέσεις αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής στάσης, ανάμεσα στους λαούς περίπου 60 χωρών όπου έγινε αυτή η έρευνα.

Τα στοιχεία αυτά, πέρα από την επιβεβαίωση της σταθερής και αμετακίνητης αντιιμπεριαλιστικής στάσης του ελληνικού λαού, έρχονται να υποδείξουν και κάτι ακόμα. Η επιβεβαίωση μέσω δημοσκοπήσεων δεν είναι αρκετή. Η υπόθεση του απεγκλωβισμού της χώρας από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς «θέλει δουλιά πολλή». Θέλει αγώνα διαρκείας και σε όλα τα επίπεδα. Η υγιής βάση, που είναι η συνείδηση του ελληνικού λαού, με αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ