Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»
Ο λαός της Αθήνας έχει κατ' επανάληψη δείξει τα αντιπολεμικά του αισθήματα |
Η έρευνα - που επιβεβαιώνει τα εκφρασμένα αντιπολεμικά, φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού - έγινε στην Ελλάδα από την εταιρία ICAP, μέλος της Gallup International Association η οποία πραγματοποίησε την έρευνα συνολικά σε 62 χώρες του κόσμου, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Να αναφέρουμε πως το δείγμα της έρευνας στην Ελλάδα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού και αποτελείται από 1000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 15 ετών και άνω, που διαμένουν σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όλης της χώρας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 18 χώρες της Ευρώπης, 18 της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, 11 της Λατινικής Αμερικής, 4 της Αφρικής και 11 άλλες χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Πακιστάν. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας περισσότερες από 55.000 συνεντεύξεις.
Στην ερώτηση: «Εσείς προσωπικά συμφωνείται ή διαφωνείτε με τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν;», το 46% απάντησε πως συμφωνεί και το 41% πως διαφωνεί. Οι τρεις χώρες που σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συμφωνούν είναι οι ΗΠΑ με 88%, το Ισραήλ με 83% και η Αλβανία με 83%. Στον αντίποδα οι κάτοικοι του Πακιστάν και της Ελλάδας ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό διαφωνίας με 82% και 81% αντίστοιχα.
Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 συμφωνούν να εμπλακεί άμεσα η χώρα τους στον πόλεμο. Στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χώρα σας πρέπει να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση ενάντια στο Αφγανιστάν μαζί με τις ΗΠΑ;» το 61% απαντά πως διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα τη διαφωνία του εξέφρασε το 47% των πολιτών της ΕΕ, με τους πολίτες της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Φινλανδίας να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας.
Ακολούθως στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής έχει θετική επίδραση στη χώρα σας, αρνητική ή δεν έχει καμία επίδρασης;», το 26% απαντά θετική, το 20% ουδέτερη και το 35% αρνητική. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με 52%, η Ινδία με 65%, η Κορέα με 55%, η ΠΓΔΜ με 50%, η Ρωσία με 54% και η Τουρκία με 55%, είναι αυτές των οποίων η πλειοψηφία των πολιτών συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα τους.
Το 24% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ πιστεύει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει θετική επίδραση στη χώρα τους, το 29% πως η επίδραση είναι αρνητική και το 27% πως δεν έχει καμία επίδραση.
Κι εδώ οι Ελληνες διαφοροποιούνται μιας και το 49% πιστεύει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα, με μόνο το 14% να εκτιμά την επίδραση ως θετική και το 18% ως ουδέτερη.
Οι απαντήσεις στην ερώτηση: «Ποιες πλευρές του πολέμου αυτού σας ανησυχούν περισσότερο;», δείχνουν πως το 57% ανησυχεί για τα χημικά και βιολογικά όπλα, το 45% για τις βομβιστικές επιθέσεις των τρομοκρατών σε δημόσια μέρη και το 42% για τα πυρηνικά όπλα. Οι Ελληνες φοβούνται περισσότερο τα χημικά ή βιολογικά όπλα σε ποσοστό 79%.
Τέλος, ερωτώμενοι αν ανησυχούν μήπως ο πόλεμος αυτός γενικευτεί σε ένα ευρύτερο πόλεμο ενάντια στο Ισλάμ, οι πολίτες των χωρών απάντησαν «ναι» σε ποσοστό 54%, ενώ το 34% δήλωσε πως δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανησυχίας ανιχνεύτηκαν στη Λατινική Αμερική, τη Λιθουανία και την Εσθονία (70%, 71% και 74%), περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες της Αλβανίας που δεν ανησυχούν σε ποσοστό 62%, ενώ οι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ πιστεύει σε ποσοστό 50% ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να γενικευτεί, ενώ το 42% δεν ανησυχεί.
Οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου ενάντια στο Ισλάμ, με ποσοστά 55%, ενώ μόλις των 28% και 25% αντίστοιχα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Στην ...περιβόητη λίστα υπόπτων επανήλθε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τ. Μίλερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «προτιμώ να μην απαντήσω, παρά να δώσω μια απάντηση τύπου Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απάντησή μου είναι ότι προτιμώ να μην πω τίποτε... αλλά γνωρίζω την απάντηση».
Ετσι, ο Τ. Μίλερ επιβεβαίωσε έμμεσα την ύπαρξη λίστας υπόπτων. Στην ουσία, δεν ήθελε να μιλήσει γι' αυτό το θέμα. Η απάντηση αυτή δόθηκε την περασμένη Παρασκευή σε βραδινό δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στην Ουάσιγκτον το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.
Εξαλλου, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Κέντρο Δυτικής Πολιτικής, είπε ότι ο αρχηγός της «17 Ν», όπως και ο συγγραφέας των προκηρύξεών της, είναι Ελληνες. Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με τις αμερικάνικες και τις βρετανικές αρχές για την εξάρθρωσή της. Επίσης, τήρησε αποστάσεις από την εκπομπή του CBS «60 λεπτά», η οποία αναφέρθηκε στην Ολυμπιάδα 2004 και στην τρομοκρατία στη χώρα μας και εκτίμησε ότι τέτοιες εκπομπές δε βοηθούν στην προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας.
Κάλεσμα προς την ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει ομόφωνα στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει με θέμα την επικύρωση της απαγόρευσης των χημικών όπλων, την πλήρη κατάργηση αυτών των όπλων, που παραβιάζουν κατάφωρα το ανθρωπιστικό δίκαιο και να προχωρήσει άμεσα και στην απαγόρευση των βιολογικών, πυρηνικών ή ραδιενεργών όπλων, αλλά και των ναρκών από τις οποίες εξακολουθούν να σφαγιάζονται τακτικά ανύποπτοι λαθρομετανάστες, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και Κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.
Παρά την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από τον ΟΗΕ από το 1969, τονίζει η Εταιρεία, και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τα χημικά όπλα και 90.000 πέθαναν, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες εφτά περιπτώσεις.
Αναφερόμενη στη συνέχεια στη χρήση βιολογικών όπλων τονίζει: «Εμείς οι γιατροί που καθημερινά μοχθούμε, για να σώσουμε έστω και μιαν ανθρώπινη ζωή αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη "λογική" των στρατοκρατών. Πιστοί στον Ιπποκρατικό Ορκο διακηρύττουμε ότι είναι ανήθικη η χρησιμοποίηση της νόσου σαν όπλου πραγματικού ή για εκφοβισμό, όπως έγινε με τα κρούσματα Ανθρακα στις ΗΠΑ, μετά το χτύπημα της 11ηςΣεπτεμβρίου 2001». «Με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, αλλά αντίθετα πρέπει να καταστραφούν όλα τα αποθέματα τέτοιων όπλων από όλα τα κράτη», επισημαίνει τέλος και υπογραμμίζει: «Τα χημικά, βιολογικά όπλα είναι ήδη απαγορευμένα από το Διεθνές Δίκαιο και κανείς δε νομιμοποιείται από οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη - οσονδήποτε τραγική ή αποτρόπαια - να συνεχίσει να παρανομεί χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα κατά αθώων ανύποπτων αμάχων».