Απόλυτη εμπορευματοποίηση από τους Αμερικανούς των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν την Παρασκευή στη Γιούτα
Sportidea |
Ακόμα και οι ουρανοξύστες επιστρατεύτηκαν για τη διαφήμιση των αγώνων |
Πάντως, η μεγάλη εμπορευματοποίηση των αγώνων μη νομίζετε ότι θα απαλύνει τις πλάτες των Αμερικανών φορολογούμενων, αφού, όπως και να έχει, αυτοί είναι που θα κληθούν να πληρώσουν το... μάρμαρο. Ετσι, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 για την ακρίβεια) υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η φετινή διοργάνωση, έξι φορές περισσότερο από την προηγούμενη Χειμερινή Ολυμπιάδα που είχαν φιλοξενήσει οι ΗΠΑ, το 1980, στη Λέικ Πλέσιντ. Οι φορολογούμενοι πολίτες πρόκειται να καλύψουν το 18% του συνολικού κόστους (342 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που είχαν πληρώσει στη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 1980. Επιπλέον, θα δαπανηθούν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ακόμη σε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Sportidea |
Με την παρουσία του σπουδαίου Μοχάμεντ Αλι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» ως προς τις κατακραυγές για την εμπορευματοποίηση της φλόγας |
Τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη στους δίδυμους πύργους έχουν κάνει τους Αμερικανούς να χάσουν τον ύπνο τους. Από την πρώτη στιγμή ο νους όλων πήγε για το τι θα γίνει στους αγώνες. Ετσι, αυτό που αποφάσισαν να γίνει ήταν να αυξηθούν τα ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αλλωστε, η περίπτωση των Ολυμπιακών στην Ατλάντα (με την έκρηξη βόμβας στο πάρκο δίπλα στο Ολυμπιακό Χωριό) είχε αποδείξει ότι το σύστημα... έμπαζε.
Το ποσό της συνολικής δαπάνης για τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να αγγίξει τα 310 εκατ. δολάρια. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αυστηρή αστυνόμευση στην πόλη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων και της εθνοφρουράς, ενώ μαχητικά αεροπλάνα θα περιπολούν συνεχώς για τον φόβο αεροπορικής επίθεσης. Για τις μέρες των αγώνων μάλιστα θα δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Γιούτα. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία της πόλης θα υπάρχουν φάρμακα, μάσκες, ώστε να προφυλαχτεί ο κόσμος σε περίπτωση μιας βιοχημικής επίθεσης. Γενικά τα μέτρα είναι πρωτοφανή και η κάθε κίνηση στους δρόμους θα ελέγχεται.
Πάντως, η ασφάλεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα των αγώνων. Την οργανωτική επιτροπή φαίνεται να απασχολεί και το κυκλοφοριακό, αφού έντονη αναμένεται να είναι η κίνηση στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Interstate 80 που οδηγεί στο Σολτ Λέικ Σίτι. Στο συγκεκριμένο δρόμο, συνήθως κινούνται 1.500 αυτοκίνητα την ώρα, όμως τις μέρες των αγώνων ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει στα 7.000 οχήματα, τα οποία θα προσπαθούν να φτάσουν στα τέσσερα σημεία διεξαγωγής αγώνων που υπάρχουν στην περιοχή.
Sportidea |
Τα άλματα των σκιέρ αποτελούν πάντα πόλο έλξης των θεατών |
Συνήθως την παράσταση από τα 15 αθλήματα που συγκροτούν τους Αγώνες, κλέβουν το καλλιτεχνικό πατινάζ και τα διάφορα είδη σκι, όπου μεγάλα ονόματα του χειμερινού αθλητισμού δίνουν ραντεβού για μία θέση στο βάθρο. Παράλληλα, σημαντική θα είναι και η γνωριμία με αρκετά αθλήματα που δεν είναι τόσο δημοφιλή στη χώρα μας, όσο στο εξωτερικό, όπως το χόκεϊ επί πάγου και το πατινάζ ταχύτητας, που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα αθλήματα είναι: Αλπικό σκι, Δίαθλον, Μπομπσλέι, Κέρλινγκ, Ελεύθερη κατάβαση (σκι), Λουτζ (έλκηθρο), Σκέλετον, Αντοχή (σκι), Σκανδιναβικό σύνθετο, Πατινάζ, Αλμα (σκι), Σνόουμπόρντ.
Στους αγώνες αυτούς, που αποτελούν την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα χειμερινά αθλήματα, τον πρώτο λόγο έχουν οι Βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου η... σχέση με το χιόνι είναι καθημερινή και η ανάπτυξη των αθλημάτων αυτών φυσικό φαινόμενο. Ετσι, αναμένεται μεγάλος συναγωνισμός για το χρυσό μετάλλιο, αφού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ορισμένους αθλητές να κάνουν την έκπληξη και να φύγουν νικητές από τις ΗΠΑ. Φυσικά τα... μεγάλα ονόματα, με προϊστορία στα αθλήματα, όπως οι Γιεβγκένι Πλουσένκο και Αλεξέι Γιακούντιν από τη Ρωσία στο αντρικό καλλιτεχνικό πατινάζ θεωρούνται τα φαβορί για την πρώτη θέση στα αθλήματά τους. Στην ελεύθερη κατάβαση ο Αμερικανός Ερικ Μπέρκουστ, που θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, καλείται να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες του Ναγκάνο το 1998 από τον Αυστριακό Στέφαν Εμπερχάρτερ, που κέρδισε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο σλάλομ, την παράσταση κλέβει ο Ιβιτσα Κοστέλιτς από την Κροατία, στο Δίαθλο και πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες, η Νορβηγίδα Πουάρ καλείται να αποδείξει πως το χάλκινο μετάλλιο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς δεν ήταν τυχαίο, ειδικά σε μια περίοδο αγωνιστικής φόρμας.
Sportidea |
Η δεξιοτεχνία και η χάρη τραβούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων στο καλλιτεχνικό πατινάζ |
Για το καλύτερο δυνατό θα παλέψει η ελληνική ομάδα |
Τα χειμερινά σπορ δεν είναι και τα πιο δημοφιλή στη χώρα μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά και προσπαθούν συνέχεια για το καλύτερο. Αλλωστε δεν είμαστε και καμιά χώρα που της λείπουν τα βουνά ή τα χιόνια. Ετσι λοιπόν και η Ελλάδα θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ συνεχίζοντας την παράδοση. Ναι, για όσους δεν το ξέρουν η Ελλάδα συμμετέχει στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από την τέταρτη διοργάνωση της Γερμανίας, το 1936. Ολα αυτά τα χρόνια μόνο στο Σουάου Βάλεϊ των ΗΠΑ, το 1960, δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή. Φέτος στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν έξι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι είναι:
ΚΑΤΑΒΑΣΕΙΣ: Βασίλης Δημητριάδης, Ντίνα Κούτρα. ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ: Λευτέρης Φαφάλης, Κατερίνα Μπάλκαμπα. ΔΙΑΘΛΟ: Σταύρος Χριστοφορίδης, Δέσποινα Βαβάτση. ΜΠΟΜΠΣΛΕΪ: Γιάννης - Ανδρέας Καμπάνης, Γιάννης Λειβαδίτης.
Ολοι στην ελληνική αποστολή δεν πετάνε στα σύννεφα, όσον αφορά τους στόχους της ομάδας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπρόσωπου της χώρας μας στους δρόμους αντοχής Λευτέρη Φαφάλη, που τόνισε ότι θα ήταν ευχαριστημένος με μια θέση στην τριαντάδα. Ο ίδιος σκιαγράφησε το στόχο του: «Θα ήθελα να λέω ότι στόχος μου είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά μια θέση στην 30άδα αποτελεί μια μεγάλη επίδοση για μένα».
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του αθλητή στο δίαθλο Σταύρου Χριστοφορίδη: «Το επίπεδο της χώρας μας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, Ομως εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Προσωπικά αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα τραυματισμού και δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρίσκομαι».