ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ING
Στο στόχαστρο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα

Τις προοπτικές που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της αποδιάρθρωσης του συστήματος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι τραπεζίτες, που για το σκοπό αυτό δημιουργούν συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια και με ειλικρίνεια που φτάνει στα όρια του κυνισμού, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξιών με την ολλανδική ING που από κοινού «ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν επωφελώς τις ευκαιρίες που αναμένονται στην περιοχή των συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής... μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα ανακαλύψουν ότι στην πραγματικότητα θα είναι επί ξύλου κρεμάμενοι και ως εκ τούτου θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε διάφορες μορφές ιδιωτικής ασφάλισης για να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη σύνταξη, κάτι που (στα λόγια) θα τους «προσφέρει» η Πειραιώς με την ING, τα αφεντικά των οποίων εκτιμούν ότι πρόκειται για μια επωφελή, δηλαδή κερδοφόρα, δραστηριότητα.

Στην ανακοίνωση της Πειραιώς αναφέρεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων υπογράφει συμφωνία πρόσθετης στρατηγικής συμμαχίας μέσω κοινοπραξιών με την ING, στο τομέα των τραπεζασφαλειών και της διαχείρισης διαθεσίμων συνδυάζοντας τις δυνατότητες διάθεσης του δικτύου της τράπεζας και της «Νασιονάλε Νιντερλάντε». Οι κοινοπραξίες θα ανήκουν κατά 50,1% στην ING και κατά 49,9% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η απόφαση των δύο ομίλων έρχεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων στον τραπεζικό τομέα και ως εκ τούτου τα δύο μέρη πρόβλεψαν η συμφωνία τους να περιέχει «σχέση αποκλειστικότητας» στη συνεργασία των δυο ομίλων.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Σήμερα η παναγροτική σύσκεψη

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Λάρισα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Λάρισα
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα Φάρσαλα, πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η σύσκεψη, που θα γίνει στην Ενωση Συνεταιρισμών Φαρσάλων και συγκαλούν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και ο Καπνικός Συνεταιρισμός Καρδίτσας, αποτελεί συνέχεια του πανελλαδικού συντονισμού δράσης των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν αγωνιστικά το νέο έτος και δηλώνουν έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους, όπως είχαν προειδοποιήσει και κατά τη διάρκεια των νέων μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα. Εχουν ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας τους δε γίνεται για την επίλυση κάποιων επιμέρους, εφήμερων και τοπικών προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση ζωτικής σημασίας αιτημάτων ώστε να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους. Παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ευθύνεται για τα δεινά της μικρομεσαίας αγροτιάς, αφού μεθοδεύει το άγριο ξεκλήρισμά της και τη δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής που θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Σ' αυτό τον αγώνα καλούν τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαραταχτούν, καθώς η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη.

Από τη Β. Ελλάδα

Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, οι αγροτοσυνδικαλιστές της Βόρειας Ελλάδας δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη στα Φάρσαλα. Σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, διεξάγεται η συγκοινωνία με μεγάλη δυσκολία στο οδικό δίκτυο, ενώ γνωστό είναι ότι υπάρχουν προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια. «Η σύσκεψη στα Φάρσαλα γίνεται στα πλαίσια του προγραμματισμού των αγροτικών αγώνων στην αμέσως επόμενη περίοδο. Από την άποψη αυτή οι αγρότες της Μακεδονίας θα συμμετέχουν μαζικά κρίνοντας ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας η σύσκεψη αυτή», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της ΠΑΣΥ Γιώργος Ρίσκος. Ηδη από τους μακρινότερους νομούς της χώρας, όπως Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και της Ανατολικής Μακεδονίας, οι εκπρόσωποι των αγροτών με δικά τους μέσα αναχώρησαν από χτες για τη Θεσσαλία, ενώ σήμερα το πρωί θα φτάσουν οι συνδικαλιστές από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
«Μπλακ άουτ» το... κέρδος για το λαό

Ανήμερα τα Χριστούγεννα διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες του ξεπουλήματος

Απρόβλεπτες θα ήταν οι διαστάσεις και οι συνέπειες του μπλακ - άουτ που σημειώθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων, αν εκείνη την ώρα η κατανάλωση ρεύματος, ήταν, έστω και οριακά μεγαλύτερη, όπως είναι εύλογο να γίνεται τέτοιες ημέρες. Το γεγονός, ότι η κατανάλωση τη στιγμή του ατυχήματος - που έθεσε εκτός λειτουργίας τις 5 μονάδες παραγωγής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τις 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και μία μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου - ήταν περίπου στα 5.600 μεγαβάτ, όσα δηλαδή μια συνηθισμένη ημέρα, φαίνεται να έσωσε την κατάσταση από ένα γενικευμένο μπλακ άουτ και την κατάρρευση του συστήματος. Βέβαια, παράγοντες της ΔΕΗ, μπορεί να αναφέρουν ότι το γεγονός ήταν τυχαίο, ωστόσο, αυτοί γνωρίζουν πολύ περισσότερο από τον καθένα, ότι τα συνεχή μπλακ άουτ της ΔΕΗ, που τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν γίνει καθεστώς, άλλοτε στις ίδιες και, άλλοτε σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, οφείλονται αποκλειστικά στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Το ξέρουν όλοι και ανακοινώνεται επισήμως ότι η ΔΕΗ, Ανώνυμη Εταιρία πλέον, έχει μπει στο κυνήγι του κέρδους των ιδιωτών, παγώνοντας επενδύσεις, μειώνοντας το προσωπικό, σε σημείο, που να μην πραγματοποιεί τις απαραίτητες συντηρήσεις των σταθμών παραγωγής και των δικτύων, με αποτέλεσμα την επισφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας. Το δίκτυο μεταφοράς, δε, με απόφαση της κυβέρνησης, το έχει παραδώσει στο ΔΕΣΜΗΕ - επίσης ανώνυμη εταιρία. Την ίδια στιγμή, που γίνονται αυτά, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώνουν ότι πλέον η ΔΕΗ ΑΕ μοιράζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στους ιδιώτες.

Πέρα, από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που ταλαιπώρησε για σχεδόν μία ώρα τη μισή περίπου χώρα, είναι πολύ σοβαρό και το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε τρομακτικής έκτασης έκρηξη που θα μπορούσε να τινάξει ολόκληρο τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες, και σε ανθρώπινα θύματα. Η παραλίγο τραγωδία, ανήμερα των Χριστουγέννων, αποσοβήθηκε από το προσωπικό του σταθμού που με αυτοθυσία αποσύνδεσε τη ροή υδρογόνου και τελικά κατάφερε να βγάλει το υδρογόνο από τη γεννήτρια που είχε υποστεί βλάβη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν σημειώθηκε έκρηξη σε μετασχηματιστή προστασίας εντάσεως στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, που ελέγχει την τροφοδοσία του δικτύου με ρεύμα που παράγει η μονάδα 4 του ΑΗΣ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει ο προστατευτικός διακόπτης και να πάει μεγάλη τάση στη γεννήτρια, που πήρε πολλές στροφές, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί και να υποστεί βλάβη και να ξεσπάσει φωτιά στη μονάδα 2. Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και διεξάγεται σχετική έρευνα για το σκοπό αυτό.

Οσο για τα αίτια της έκρηξης στο μετασχηματιστή συνδικαλιστές της ΔΕΗ τονίζουν ότι, πέρα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αυτή οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στην κακή συντήρηση των μονάδων. Ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, μας δήλωσε ότι η επικίνδυνη αυτή πρακτική αποβλέπει «στο να μειωθεί περισσότερο το κόστος λειτουργίας για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την επιχείρηση».

Το νέο αυτό σοβαρό ατύχημα, το πέμπτο αυτόν το χρόνο, και ο μεγάλος κίνδυνος που παρουσιάστηκε για μια βιβλική καταστροφή, θέτει επιτακτικά επί τάπητος το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για άμεση πρόσληψη νέου προσωπικού, την αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας και την πλήρη και τακτική συντήρηση όλου του εξοπλισμού.

Μέτρα για τις καταστροφές στην κτηνοτροφία

Στο ζήτημα των τεράστιων καταστροφών στην κτηνοτροφία του Ν. Λάρισας από την πρωτοφανή κακοκαιρία, αναφέρεται Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα, Αντώνη Σκυλλάκου και Νίκου Γκατζή, προς τους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας και Οικονομικών. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις για την κτηνοτροφία του Ν. Λάρισας από τις παρατεταμένες χιονοπτώσεις.

Το 90% περίπου των ποιμνιοστασίων είναι αποκομμένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελασσόνα από πτώση στέγης καταπλακώθηκαν 150 περίπου αμνοερίφια, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από πτώση 2 ποιμνιοστασίων στο Κουτσόχερο.

Επίσης, σε πολλά αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια παρατηρείται έλλειψη ζωοτροφών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο και ο κίνδυνος για νέους μαζικούς θανάτους ζώων να είναι υπαρκτός.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ