H κυβέρνηση δίνει τελικά άδεια στην πολυεθνική να κατασκάψει το Στρατώνι
Οι εκβιαστικές πιέσεις της πολυεθνικής TVX βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη συμπληρωματική τεχνική μελέτη που ζητήθηκε να καταθέσει η TVX για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Στρατώνι. Η έγκριση, αυτής της λεγόμενης συμπληρωτικής μελέτης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αδειοδότηση της πολυεθνικής να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα μολύβδου και κασσιτέρου που βρίσκονται στο υπέδαφος του οικισμού κάτω από τον οικισμό Στρατώνι, στα οποία, ούτως ή άλλως, ήδη έχει βάλει χέρι.
Χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι εγκρίνεται η μελέτη για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Στρατώνι. Ωστόσο, η διεύθυνση της TVX, για την ώρα, δε δεσμεύτηκε την επανέναρξη των εργασιών, που έχουν ανασταλεί από την περασμένη Τρίτη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό, ο οποίος μεγεθύνεται και από τα ασαφή στοιχεία που δίνονται εκατέρωθεν. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εγκρίνεται η συμπληρωματική μελέτη ώστε η TVX να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά ταυτοχρόνως ανατίθεται σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) η εκπόνηση συγκεντρωτικής μελέτης για όλες τις δραστηριότητες της πολυεθνικής στη Χαλκιδική!
Πέραν από την έγκριση της συμπληρωματικής μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενέκρινε και τη χρηματοδότηση της TVX με 850 εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο το έθετε ανάμεσα στους εκβιαστικούς όρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις τους από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν οι εκκρεμότητες και ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των μεταλλείων.
H κυβέρνηση δίνει τελικά άδεια στην πολυεθνική να κατασκάψει το Στρατώνι
Οι εκβιαστικές πιέσεις της πολυεθνικής TVX βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη συμπληρωματική τεχνική μελέτη που ζητήθηκε να καταθέσει η TVX για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Στρατώνι. Η έγκριση, αυτής της λεγόμενης συμπληρωτικής μελέτης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αδειοδότηση της πολυεθνικής να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα μολύβδου και κασσιτέρου που βρίσκονται στο υπέδαφος του οικισμού κάτω από τον οικισμό Στρατώνι, στα οποία, ούτως ή άλλως, ήδη έχει βάλει χέρι.
Χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι εγκρίνεται η συμπληρωματική μελέτη ώστε η TVX να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά ταυτοχρόνως ανατίθεται σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) η εκπόνηση συγκεντρωτικής μελέτης για όλες τις δραστηριότητες της πολυεθνικής στη Χαλκιδική! Πέραν από την έγκριση της συμπληρωματικής μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενέκρινε και τη χρηματοδότηση της TVX με 850 εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο το έθετε ανάμεσα στους εκβιαστικούς όρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις τους από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν οι εκκρεμότητες και ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των μεταλλείων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η διεύθυνση της TVX , η οποία- εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση- ανακοίνωσε χτες το βράδυ, ότι από τη Δευτέρη θα ξαναρχίσει τη λειτουργία της, που είχε ανασταλεί από την περασμένη Τρίτη.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2001
Κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές επιπλέον φόροι εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν φέτος στα ταμεία του κράτους, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2001. Τα «σπασμένα» της ομαλής εκτέλεσης και του φετινού προϋπολογισμού πλήρωσαν τα εργαζόμενα νοικοκυριά των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, καθώς αυτοί κάλυψαν και την πρωτοφανή υστέρηση των εσόδων που απέδωσαν φέτος οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν ακόμη και από τα ελλιπή στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν ότι το σύνολο των κρατικών εσόδων, παρά τη μείωση της φορολογίας και τις διάφορες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, αυξήθηκαν στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2001 κατά 894 δισ. δρχ. Τα συνολικά έσοδα στο εντεκάμηνο φέτος διαμορφώνονται σε 11,5 τρισ. δρχ., αντί 10,6 τρισ. δραχμές στο περσινό 11μηνο (αύξηση 8,5%). Ετσι για ολόκληρο το 2001 οι φορολογούμενοι, κύρια ο μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1 τρισ. περισσότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:
Εγκύκλιο που αφορά στις μετατροπές των τιμών σε ευρώ και στη διευκόλυνση των καταναλωτών, κυρίως κατά το επόμενο πρώτο διάστημα της χρησιμοποίησης του νέου νομίσματος, έστειλε στις Ομοσπονδίες μέλη της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία με την εγκύκλιό της συνιστά στα μέλη της όλες οι μετατροπές τιμών να γίνουν με ακρίβεια και με την αμετάκλητη ισοτιμία των 340,75 δρχ. Επίσης, τυχόν υπόλοιπα στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο να στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω στο δεύτερο δεκαδικό και αυτό να ανακοινώνεται στους καταναλωτές, καθώς και στις τιμές να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμών από πάνω σε ευρώ και από κάτω σε δραχμές, ώστε να διαπιστώνουν οι καταναλωτές ότι δεν έγινε καμία αύξηση τιμών. Συνιστά, επιπλέον, στους ΕΒΕ να προμηθεύονται συνεχώς ευρώ, να πληρώνονται και να δίνουν ρέστα μόνο σε ευρώ και να επιδιώκουν το συντομότερο δυνατό να κάνουν όλες τις συναλλαγές μόνο σε ευρώ και να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις τιμές πριν και μετά και γραπτώς και προφορικώς καθώς και για την πολιτική της επιχείρησης. Τέλος, καλεί τους ΕΒΕ να καταγγέλλουν δημόσια τυχόν εκβιαστικές ανατιμήσεις ειδών από μεγάλες προμηθεύτριες εταιρίες.
Ενισχυμένη σε ψήφους, από τις πρόσφατες εκλογές στα Επιμελιτήρια για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, βγήκε η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενότητας» που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, στο Βιοτεχνικό και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ψήφων:
Σημειώνεται ότι τόσο στο Βιοτεχνικό όσο και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, που καταγράφηκε μειωμένη συμμετοχή, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε περισσότερους ψήφους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, η ΔΗΚΕΒΕ Πιερίας χαιρετίζει και ευχαριστεί όλους εκείνους που με την ψήφο τους συνέβαλαν στην επανεκλογή μέλους της παράταξης στο ΔΣ του Επιμελητηρίου στις εκλογές της 3- 4 του Δεκέμβρη. Η ΔΗΚΕΒΕ υπόσχεται ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα τηρήσει την ψήφο που έδωσαν οι ΕΒΕ και θα πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου των ΕΒΕ για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους.