ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Χρόνια τώρα ρυθμίζουν την πολιτική ζωή του τόπου

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου για τον Χαρίλαο Φλωράκη, μεταξύ του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ και δημοσιογράφων διημείφθη ο παρακάτω διάλογος:

- Δημοσιογράφος: Κάτι για CIA ακούστηκε τελευταία.

- Χ.Φ. Γιατί, έχετε εσείς κανένα ερώτημα σ' αυτό; Αλίμονό σας, άμα δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Τώρα είναι η CIA; Χρόνια τώρα. Πότε η Ιντέλιντζες Σέρβις, πότε η CIA, τότε άλλες ξένες υπηρεσίες να ρυθμίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή τι καινούριο υπάρχει;

- Δημοσιογράφος: Είναι για το σχέδιο να βγει η ΝΔ στην εξουσία.

- Χ.Φ. Ακούστε. Σχέδια κάνουν πολλά. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, οργανώνουν και το αντίστοιχο σχέδιο και χρησιμοποιούν υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες είναι αυτές που τα προωθούν μέσω των ΜΜΕ, μέσω των επιχειρηματικών μέσων, μιας σειράς παραγόντων.

- Δημοσιογράφος: Γνωρίζατε το '89 ότι είχαν σχέδιο να ανατρέψουν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

- Χ.Φ. Οχι δεν ξέρω. Οχι. Αλλά δεν είναι τίποτα καινούριο. Εχουμε δυστυχώς, τώρα πόσα χρόνια το δικομματισμό, πότε ο ένας και πότε ο άλλος και είναι φυσικό ο ένας να θέλει να ανατρέψει τον άλλο, για να πάρει την κυβερνητική εξουσία. Και φροντίστε να λήξει αυτή η υπόθεση. Θα μου πείτε πώς θα λήξει; Μπορεί να λήξει, να πάνε σε κυβερνήσεις συνασπισμού. Μια φτερούγα από δω, μια φτερούγα από κει να γίνουν κυβερνήσεις.

- Δημοσιογράφος: Μεταξύ ποιων;

- Χ.Φ. Μεταξύ όλων. Μεταξύ εκείνων που θα συμφωνήσουν στο πρόγραμμα. Τι είναι το θετικό στις περιπτώσεις αυτές; Εφόσον θα υπάρχει συνασπισμός, συνεργασία, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάποιο συμβιβασμό.

- Δημοσιογράφος: Κι όταν δεν έχουν προγραμματικές συγκλίσεις.

- Χ.Φ. Εκλογές. Γιατί μας πειράζει αυτό;

- Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσει διάλογος μήπως υπάρξει συμφωνία;

- Χ.Φ. Βεβαίως.

- Δημοσιογράφος: Φυσικά των προοδευτικών δυνάμεων.

- Χ.Φ. Ασε μωρέ. Ολων τους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
Δικομματικοί θεατρινισμοί

Οι αναθυμιάσεις από τις βρώμικες κόντρες του δικομματισμού, με αφορμή τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη, προκαλούν ασφυξία στην πολιτική ζωή και απειλούν να εξοστρακίσουν τα πραγματικά προβλήματα, υποκαθιστώντας τα με «βολική» πρακτορολογία.

Οι «αποκαλύψεις» του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη για το ρόλο της CIA την περίοδο 1988-93, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποπροσανατολισμό, που άδραξαν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες μέσα από θεατρινίστικη αντιπαράθεση επιχειρούν να αποκρύψουν τη σύμπλευσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική και να επιτύχουν νίκες επί του «αντιπάλου». Το μεν ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να βάλει τη ΝΔ σε «θέση άμυνας» και να «αμαυρώσει» το κεντρώο προφίλ που καλλιεργεί η ηγεσίας της, ενώ η ΝΔ προσπαθεί να γυρίσει μπούμερανγκ την υπόθεση και να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ «ανήκει στο παρελθόν». Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκ νέου ανακύκλωση ανάλογων υποθέσεων που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του δικομματικού παιχνιδιού στο παρελθόν.

Ο Κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» τον Κ. Λαλιώτη ως υποκινητή της όλης υπόθεσης. Προσερχόμενος χτες στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη δήλωσε ότι «ο κ. Λαλιώτης επιχειρεί να ανακυκλώσει την παλιά λάσπη». Υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 1994 η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές είχε τερματίσει τις εργασίες της και είχε παραπέμψει την όλη υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για να αποφασίσει. Θα αποφάσιζε τότε, πρόσθεσε, για την ευθύνη και τη δική μου και του Γρυλλάκη και όλων των άλλων. «Ομως την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι θα κατέπιπτε τραγικά γι' αυτούς η σκευωρία, ανακάλεσαν την κατηγορία παρά τη δική μου επιμονή που τους είπα ότι είναι άτιμο αυτό που κάνετε, διότι δεν αφήνετε την υπόθεση να κριθεί στη Δικαιοσύνη», τόνισε. «Πιστεύει σοβαρά ο κ. Λαλιώτης ότι αυτό που τότε δεν μπόρεσε να πετύχει θα το πετύχει οκτώ χρόνια αργότερα, ανακατεύοντας τη λάσπη του παρελθόντος;», αναρωτήθηκε. Νωρίτερα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο». Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία αφήνονταν αιχμές ότι γνώριζε για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. «Αυτά είναι άθλιοι υπαινιγμοί. Αιδώς, Αργείοι, όταν δεν μπορείτε ή δε θέλετε να βρείτε τους δολοφόνους, τουλάχιστον να σεβαστείτε τα θύματα και τον πόνο της οικογενείας τους», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης αποφεύγει να εμπλακεί άμεσα στην υπόθεση, προκειμένου να αποφύγει την όποια φθορά, αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να δείξει ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις της με την Αραβαντινού, όπως επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής, όταν ζητήθηκε στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις «αποκαλύψεις» Γρυλλάκη περιορίστηκε να απαντήσει: «Δε σχολιάζω τέτοια πράγματα».

Τις αποκαλύψεις του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη κλήθηκε να σχολιάσει ο Τόμας Μίλερ μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα δήλωσε άγνοια για το θέμα και ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά έχοντας σχέση αιχμαλωσίας με το παρελθόν.

Το ΠΑΣΟΚ «ποντάρει» στην μπόχα

Ως «εκ της θέσεώς του ο κ. Γρυλλάκης γνώριζε πάρα πολλά»... Με την παραπάνω δήλωση ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης φρόντισε χτες να συνεχίσει την αξιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης της γνωστής υπόθεσης που ανέκυψε με τη συνέντευξη του πρώην συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα φέρει το θέμα στη Βουλή, όπως ζήτησε ο Χρ. Παπουτσής, ο υφυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη». Ο Τηλ. Χυτήρης μίλησε για «ένοχη σιωπή» του Κ. Καραμανλή, ο οποίος «όσο δε μιλά επιβραβεύει» και πρόσθεσε ότι «το αποκρουστικό πολιτικό πρόσωπο της ΝΔ μένει ξεσκέπαστο και εκτεθειμένο», ενώ - αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες προθέσεις του κόμματός του - συμπλήρωσε ότι «ο χαρακτηρισμός "το βρόμικο '89", δεν τα λέει όλα», καθώς «υπολείπεται»...

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι με την μπόχα της πρακτορολογίας, ο Τ. Χυτήρης προσπάθησε να εμπλέξει και την Αριστερά! Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε για τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη πως «είτε ήταν σε γνώση ή μη της Αριστεράς - εγώ, πρόσθεσε, θεωρώ ότι δεν ήταν σε γνώση - υπήρξε μια πολιτική συνεργασία την εποχή εκείνη. Για να γίνει, βέβαια, κάτι τέτοιο χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα», ανέφερε. Μίλησε, δε, για «κόλπα», τα οποία έπρεπε «να εκθέσουν τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, με τέτοιο τρόπο, ώστε να κατηγορηθεί και να επωφεληθεί πολιτικά η ΝΔ για να ανέλθει στην εξουσία. Και προς τούτο έπεισε, δυστυχώς, και άλλες δυνάμεις», κατέληξε. Προηγουμένως, βέβαια, δεν παρέλειψε να καλέσει «τα κόμματα της Αριστεράς να επανεξετάσουν - όπως είπε - την περίοδο εκείνη και να τοποθετηθούν, πάνω στα γεγονότα εκείνης της εποχής»...

Σε ερώτηση σχετικά με το αν μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στις «αποκαλύψεις Γρυλλάκη», ο Τηλ. Χυτήρης απάντησε ότι «όλα αυτά είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση και ουδέποτε είχε σχέση με τον κ. Γρυλλάκη».

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούστηκαν στο ΜΕΓΚΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης, είχε προειδοποιηθεί από τον Γρυλλάκη ότι θα δολοφονηθεί ο Παύλος Μπακογιάννης, ο υφυπουργός απάντησε: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε καμία πληροφόρηση. Σήμερα το μάθαμε και βεβαίως μένουμε άναυδοι, εάν ισχύει κάτι τέτοιο».

Σε άλλη ερώτηση για τη δήλωση Μίλερ - ο οποίος στο αν γνώριζε για ανάμειξη της CIA στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις το 1989, απάντησε «όχι» - ο Τηλ. Χυτήρης είπε ότι «δεν έχει να κάνει κανέναν σχόλιο».

Ο Κ. Λαλιώτης

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το Ν. Γρυλλάκη ως το «alter ego του κ. Μητσοτάκη». «Πιστεύω - συνέχισε - ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει στον κ. Γρυλλάκη και βεβαίως και ο κ. Καραμανλής πρέπει να απαντήσει για αυτή τη σκοτεινή και γκρίζα περίοδο, την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο κ. Εβερτ και η κα Μπακογιάννη. Είναι μια οικογενειακή, κομματική, πολιτική υπόθεση που πρέπει να αξιολογηθεί», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Δ. Τσοβόλα, ότι ο Κ. Λαλιώτης έστειλε το 1988 επιστολή ζητώντας από τον Α. Παπανδρέου να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Σέβομαι και τιμώ τον κ. Τσοβόλα. Πιστεύω ότι ή δε θυμάται ή αγνοεί. Η δική μου η πολιτική και η ηθική αλληλεγγύη και η ταύτιση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικά σε εκείνη την περίοδο, ήταν απόλυτη και είχε συνοψιστεί σε μια και μόνη φράση. Εγώ πατροκτόνος δε γίνομαι».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οποιος τους έκανε καλύτερα τη δουλιά τους...

Αναφερόμενη στη συνέντευξη Γρυλλάκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ούτε καινούριο είναι ότι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν διασυνδέσεις, επίσημες και ανεπίσημες, με τη CIA, με την Ιντέλιτζενς Σέρβις και με άλλες μυστικές υπηρεσίες, ούτε καινούριο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία ενδιαφέρονταν για το ποια θα ήταν η κυβέρνηση, για το ποιο κόμμα θα χειρίζονταν το ένα ή το άλλο ζήτημα. Και να σας πω: Η αλήθεια είναι ότι κατά βάση είχαν προτίμηση και προς τα κλασικά συντηρητικά κόμματα και προς κόμματα που είχαν δημοκρατικά συνθήματα και δημοκρατικές σημαίες, όπως ήταν η Ενωση Κέντρου ή το ΠΑΣΟΚ αργότερα. Οποιος τους έκανε καλύτερα τη δουλιά τους την κάθε στιγμή, έδιναν και τη βοήθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ