Associated Press |
Σ' αυτήν τη δοκιμασία υποβάλλονται ηλικιωμένοι άνθρωποι, για να περνούν από τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού |
«Απάντηση στις ισραηλινές δολοφονίες που έγιναν, τις προηγούμενες μέρες και ώρες, σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας», χαρακτήρισε την πολύνεκρη επίθεση κατά ισραηλινού λεωφορείου, χθες βράδυ, άγνωστος που ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», με τηλεφώνημά του στο πρακτορείο «Ρόιτερς». Αργότερα, με τηλεφώνημα, την ευθύνη διεκδίκησε και η «Χαμάς». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστοι υποχρέωσαν, είτε με βόμβα είτε με επίθεση αυτοκτονίας, το λεωφορείο να σταματήσει και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ κατά των επιβαινόντων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, άλλοι 30. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στον υπερορθόδοξο εβραϊκό εποικισμό Εμμανουελί, 40 χλμ. βορείως της Ιερουσαλήμ.
Σχεδόν ταυτόχρονα, δύο καμικάζι αυτοκτονίας εκτίναξαν τους εαυτούς τους, κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ, προκαλώντας τον τραυματισμό, τουλάχιστον, 4 ανθρώπων. Η πρώτη αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας ήρθε από τον Αβί Παζνέρ, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που επανέλαβε ότι «αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Γιάσερ Αραφάτ» και προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο», προϊδεάζοντας για νέο κύμα, πιθανώς και άμεσο, ισραηλινών επιδρομών. Η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο λεωφορείο, ενώ ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εξέφραζε τον αποτροπιασμό του και καλούσε πιεστικά τον Γιάσερ Αραφάτ «να αναλάβει τις ευθύνες του και να πατάξει τους τρομοκράτες».
Associated Press |
Ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς |
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι τα θύματα, που ήταν μέλη της μικρής εμβέλειας οργάνωσης «Αμπού Ρις» (διάσπαση της «Φατάχ»), ευθύνονταν για σειρά επιθέσεων κατά εποικισμών. Λίγο αργότερα, 6 όλμοι έπληξαν τον Γκους Κατίφ, τραυματίζοντας ένα άτομο, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία των 4 Παλαιστινίων στην Κχαν Γιουνίς. Την ίδια στιγμή, ένας Παλαιστίνιος τραυματιζόταν σοβαρά κοντά στην Καλκιλία, της Δυτικής Οχθης, ενώ ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην Τζενίν, όπου ακολούθησε μάχη και τραυματίστηκαν 14 Παλαιστίνιοι.
Τα αιματηρά χθεσινά γεγονότα συνέπεσαν με τη γνωστοποίηση της επίτευξης μιας, έστω πρώτης, συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι. Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Ζίνι είχε εξασφαλίσει τη δέσμευση και των δύο πλευρών ότι θα σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον ένα 48ωρο. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο Αμερικανός πρώην στρατηγός κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει κάθε επιδρομή ή επίθεση εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών, προκειμένου να δοθεί περιθώριο στην Παλαιστινιακή Αρχή να δράσει και να προχωρήσει σε συλλήψεις εξτρεμιστών.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Γιάρντεν Βατικάι, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, τονίζοντας ότι στο Ισραήλ δεν τέθηκε κανένα αίτημα από τον Ζίνι, παρά μόνο να «συμπεριφερθεί υπεύθυνα». Περισσότερες «διευκρινίσεις» δίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου τονίζεται ότι «το Ισραήλ θα απαντά σε κάθε όλμο και κάθε πράξη τρομοκρατίας». Παλαιστινιακές πηγές, από την άλλη, υποστήριζαν ότι «δεν επιτεύχθηκε ακριβώς συμφωνία», γιατί ο επικεφαλής Ασφαλείας της Γάζας, Μοχάμαντ Νταχλάν, αποχώρησε οργισμένος μετά από διαπληκτισμό με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (Σιν Μπετ), Αβί Ντίχτερ.
Παρά τις διάφορες εκδοχές, ο Ζίνι επρόκειτο να συναντηθεί, χθες, με τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, και με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον επίτροπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια, της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που μετέφερε και στον Γιάσερ Αραφάτ την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου καλείται να «διαλύσει τα τρομοκρατικά δίκτυα των "Χαμάς" και "Τζιχάντ" και να διακηρύξει δημόσια το τέλος της Ιντιφάντα». Η αλλαγή ακόμη και φρασεολογίας από την ΕΕ έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις ανάμεσα στους Παλαιστινίους.
Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, προσπάθησε, πάλι, να διασκεδάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, δηλώνοντας, χθες, κατηγορηματικά ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η μόνη δομή που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς». Ο Πάτεν απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία» και υπερθεμάτισε για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της, προειδοποιώντας ότι «αν υποσκαφθεί η παλαιστινιακή ηγεσία θα ανοίξει ο δρόμος της εξουσίας για τους ισλαμιστές».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
«Ας υποθέσουμε πως οι Ταλιμπάν και οι τρομοκράτες ήταν ικανοί να χτυπήσουν την Αμερική ή σημαντικούς συμμάχους με βαλλιστικούς πυραύλους... Ο συνασπισμός μας θα γινόταν εύθραυστος... Πρέπει να προστατεύσουμε την Αμερική και τους φίλους της από όλους τους τύπους τρόμου, ακόμη και του τρόμου που θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή ενός πυραύλου... Για χάρη της ειρήνης, κινούμαστε προς ένα ενεργό πρόγραμμα για να καθορίσουμε τι λειτουργεί και τι όχι... Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να κινηθούμε πέραν της Αντιβαλλιστικής Πυραυλικής Συνθήκης του 1972, συνθήκη που συντάχτηκε σε διαφορετική εποχή, για ένα διαφορετικό εχθρό»(!)...
Τι απομένει, λοιπόν; Η επίσημη ενημέρωση της Μόσχας πως οι ΗΠΑ αποχωρούν σε δεδομένη ημερομηνία από τη Συνθήκη ΑΒΜ, ώσπου αυτή ακριβώς έξι μήνες μετά να μεταβληθεί όντως σ' αυτό που ο Πρόεδρος Μπους ισχυρίζεται πως τάχα είναι: «Ψυχροπολεμικό απολίθωμα».
Ελάχιστοι ευελπιστούν πως μέσα σ' αυτό το εξάμηνο, θα επιτευχθεί κάποια λύση συμβιβασμού ή ακόμη περισσότερο μία νέα αντιβαλλιστική συνθήκη, ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα. Αντίθετα, οι περισσότεροι εκτιμούν πως η εγκατάλειψη της μείζονος σημασίας διεθνούς συνθήκης - η οποία θεωρείται αναμενόμενη, αλλά όχι επιθυμητή από την κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν - θα προκαλέσει μία σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων, με πρώτη μία νέα, ακόμη πιο εντατική, διεθνή κούρσα οπλικού ανταγωνισμού από τις οποίες κερδισμένες θα βγουν - ως είθισται - τα «γεράκια» του Πενταγώνου και τα διοικητικά στελέχη των κονσόρτσιουμ πολεμικών βιομηχανιών...
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ (ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους εγκατάλειψης της Συνθήκης ΑΒΜ) έχει εδώ και καιρό στα σκαριά έτοιμα μία σειρά πειραματικών σχεδίων και πυραυλικών δοκιμών (εκ των οποίων ορισμένες ίσως και να προκαλούσαν παραβίαση της εν λόγω συνθήκης). Οπως εντόνως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του Πενταγώνου, ο Ντ. Ράμσφελντ σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φλεβάρη το υπό τροποποίηση σχέδιο «ΑΙΓΙΣ» του πολεμικού ναυτικού σχετικά με την ανίχνευση μέσω ραντάρ πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ για το ερχόμενο καλοκαίρι (οπότε αναμένεται να έχει εκπνεύσει και επίσημα η ισχύς της Συνθήκης ΑΒΜ) πρόκειται να προχωρήσει στην οικοδόμηση πέντε σιλό αντιπυραυλικών καταδιωκτικών στο φρούριο Γκριλς της Αλάσκας, το οποίο θεωρείται πως θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες συγκρότησης της αντιπυραυλικής ομπρέλας που επιθυμεί να έχει στήσει πάνω από τις ΗΠΑ - και να είναι εν μέρει σε ισχύ έως το 2004 - η κυβέρνηση Μπους.
Ωστόσο, η αναμενόμενη εγκατάλειψη της Συνθήκης ΑΒΜ από τις ΗΠΑ, πέρα από την έναρξη μίας κούρσας πυραυλικών δοκιμών και μυστικών πειραματικών όπλων απ' το αμερικανικό Πεντάγωνο, μπορεί να θεωρείται «πιθανή» απ' τη Μόσχα, μόνον που κανείς δε γνωρίζει ποια ακριβώς θα είναι η αντίδρασή της. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, για παράδειγμα, εκτιμούν πως η δεδηλωμένη απ' τη Μόσχα Συνθήκη ΑΒΜ ως ακρογωνιαίος λίθος των διεθνών στρατηγικών σχέσεων θα προκαλέσει επιπτώσεις στις θερμές, όπως προδιαγράφονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Αλλοι πιθανολογούν πως η εγκατάλειψη της ΑΒΜ θα αντιμετωπιστεί απ' τη Ρωσία απλώς με στωικότητα δίχως τη λήψη κάποιων αντίμετρων ή αντιποίνων πέραν ίσως της παραπέρα εντατικοποίησης της μηχανής των ρωσικών πολεμικών βιομηχανιών...
Πάντως, η εγκατάλειψη της ΑΒΜ ίσως σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για μία σειρά άλλων οπλικών συνθηκών, όπως π.χ. η Συνθήκη START II του 1993 (για τη μείωση αποθεμάτων μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών κεφαλών, το επόμενο στάδιο της οποίας προβλέπει μείωση πυρηνικών κεφαλών κατά 3.000 έως 3.500 μέχρι το 2003). Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβάνοφ, δήλωσε χτες πως η κυβέρνησή του δε θα διεκπεραιώσει τα επικείμενα στάδια της εν λόγω συνθήκης, εκτός και εάν η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει μία σειρά τροποποιήσεων που θα δίνουν και στις δύο πλευρές τη δυνατότητα «για μείωση των πυρηνικών κεφαλών έως το 2007»...
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ προέβη στις 11 Δεκέμβρη σε δήλωση σχετικά με την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην οποία καταγγέλλονται οι συνεχόμενες δολοφονικές επιθέσεις της ισραηλινής ηγεσίας κατά του παλαιστινιακού λαού, οι οποίες οδήγησαν πολλά χρόνια πίσω την ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή. «Τα χτυπήματα σε παλαιστινιακές πόλεις καταφέρονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ομως οι δηλώσεις των Ισραηλινών ηγετών δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Είναι πασίγνωστο ότι οι ρίζες του εξτρεμισμού βρίσκονται στην άρνηση του Ισραήλ να εκπληρώσει τους όρους που εξασφαλίζουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή - απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, επιστροφή των προσφύγων, δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Επίσης, είναι το ίδιο πασίγνωστο ότι η όξυνση της κατάστασης άρχισε με τον ερχομό στην εξουσία του Σαρόν, τον οποίο ακόμα και στη Δύση κατηγορούν για πολεμικά εγκλήματα και ο οποίος αποφεύγει την ειρηνική διευθέτηση, ακολουθώντας την πολιτική διατήρησης της σημερινής, απαράδεκτης για τους Αραβες κατάστασης. Σ' αυτό ακριβώς βρίσκεται η αιτία όξυνσης της κατάστασης. Και δεν είναι μυστικό ότι οι ισραηλινές ειδικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με ορισμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις», τονίζεται στη δήλωση. Σχετικά μ' αυτό, το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ επικροτεί τις προσπάθειες του Γιασέρ Αραφάτ, που αποβλέπουν στην «αποτροπή εξτρεμιστικών εκδηλώσεων» και απορρίπτουν «τις προσπάθειες να φορτωθεί η ευθύνη στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής». Τέλος, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ καλεί την ηγεσία του Ισραήλ «να σταματήσει τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ενάντια σε παλαιστινιακές πόλεις, να αποσύρει τα στρατεύματα, να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με τους Παλαιστίνιους» και να εφαρμόσει την ειρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στο Οσλο το 1993. Επίσης καλεί την ηγεσία της Ρωσίας «να ακολουθήσει πιο σταθερή από άποψη αρχών θέση στα ζητήματα της μεσανατολικής διευθέτησης» και τη διεθνή κοινότητα «να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης και όχι του πολέμου».