ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Να πάρει η νεολαία τη θέση της στο λαϊκό μέτωπο

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο ραδιόφωνο του «902»

Avaton

Για τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, την ανοδική πορεία της Οργάνωσης, αλλά και τη δράση της στο κίνημα της νεολαίας σε όλους τους χώρους και τα μέτωπα, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου, ο νέος Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, εκλεγμένος στο 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Ο «Ρ» παραθέτει σήμερα τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη αυτή:

-- Πώς αισθάνεται κάποιος σ' αυτό το πόστο, το να είναι δηλαδή Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιας πολιτικής νεολαίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά;

-- Η πορεία προς το 8ο Συνέδριο, η προσυνεδριακή διαδικασία και το ίδιο το Συνέδριο, που σηματοδότησε την ανοδική πορεία της Οργάνωσης, είναι κοινή πεποίθηση και εκτίμηση όλων των συνέδρων ότι ήταν πετυχημένες διαδικασίες. Μέσα από τις νέες απαιτήσεις που έβαλε το ίδιο το Συνέδριο, αλλά και η δυνατότητα της Οργάνωσής μας να παρεμβαίνει στο κίνημα της νεολαίας, ώστε αυτό να πάρει τη θέση του με τη συμβολή του στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Οι ευθύνες προφανώς είναι μεγάλες. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συσπειρωμένοι γύρω από την πολιτική του Κόμματός μας, τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Οργάνωσής μας, να μετρήσουμε καινούριες κατακτήσεις.

-- Τη δεκαετία του '90 η ΚΝΕ επανήλθε στο προσκήνιο κατά τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό. Είναι μια υπολογίσιμη δύναμη σε όλους τους χώρους (ΑΕΙ - ΤΕΙ, καθημερινότητα, χώρους δουλιάς, μεγάλες κινητοποιήσεις των νέων και ειδικά των μαθητών). Ερχονται μέρες δύσκολες απ' ό,τι φαίνεται. Τι είναι αυτό που θέλει η ΚΝΕ να πράξει το επόμενο διάστημα;

-- Πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν η Οργάνωσή μας μέσα από μια καθημερινή, έντονη, πολιτική, μαζική, ιδεολογική δραστηριότητα που ανέπτυξε στις μάζες της νεολαίας έχει συμβάλλει στην ανοδική πορεία του κινήματός της. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ΚΝΕ έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη των διεργασιών, των συλλογικών διαδικασιών. Αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που είχαμε από την 11η Σεπτέμβρη, έχει ξεκινήσει ο πόλεμος, διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Με τη δική μας δουλιά φάνηκε ότι μπορούμε να συνδυάζουμε και την εσωοργανωτική συζήτηση στις γραμμές για τις θέσεις του 8ου Συνεδρίου, αλλά και την αντιιμπεριαλιστική πάλη που εκφράστηκε πολύμορφα σε όλα τα μέτωπα, τμήματα της νεολαίας το προηγούμενο διάστημα. Εμείς εκεί που θα κριθούμε και κρινόμαστε καθημερινά είναι στο πώς θα ενισχυθούν οι αγώνες της νεολαίας, οι διεργασίες του κινήματος της νεολαίας και πώς θα κινητοποιούνται μια σειρά δυνάμεις διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Η δική μας πολιτική δράση θα είναι αυτή που θα αναδεικνύει τους δύο δρόμους. Θα αναδεικνύει ότι συμφέρον της νεολαίας είναι να πάρει τη θέση της στο λαϊκό μέτωπο για μια άλλη εξουσία, για μια άλλη οικονομία, για το σοσιαλισμό.

Σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική

-- Το 8ο Συνέδριο είχε ένα σαφέστατο μήνυμα σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Η ΚΝΕ απαρτίζεται και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους. Κάθε νέος έχει ένα όραμα. Η ΚΝΕ πιστεύει ότι αυτό το όραμά του μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν συγκρουστεί με αυτό που καθημερινά ζει;

-- Προφανώς τα περιθώρια σήμερα να αντιμετωπιστούν ή να υλοποιηθούν οι ανάγκες της νεολαίας, με αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται, είναι περιορισμένα. Πιστεύουμε όμως ότι η πείρα που θα αποκτά η νεολαία μέσα από τους αγώνες της θα αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για να γίνεται συνείδηση, απαίτηση και πάλη για μια άλλη εξουσία, οικονομία. Πρέπει να προβάλλει η διαχωριστική γραμμή. Από τη μία οι ανάγκες, τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και από την άλλη η κυρίαρχη πολιτική που έχει το δίκιο του κεφαλαίου, της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Σ' αυτή την προσπάθεια θα επιδιώξουμε να συναντηθεί το κίνημα της νεολαίας με την εργατική τάξη στη συγκρότηση του Μετώπου. Σ' αυτόν το δρόμο θα περπατήσουμε, έχοντας διανύσει όλο το προηγούμενο διάστημα μια πορεία. Μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι οι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν.

-- Το 1999, ένας στρατευμένος ναύτης, μέλος της ΚΝΕ, ο Νίκος Γαρδίκης, είχε πει ότι δε θέλει να ακολουθήσει τη ΝΑΤΟική σημαία και το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», στην Αδριατική. Σήμερα φτάνουμε λίγο πριν την αποστολή νέων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε πως το ΓΕΣ διαπιστώνει απροθυμία να συμμετάσχουν Ελληνες, μόνιμοι ή όχι, αξιωματικοί και οπλίτες σε αυτή την αποστολή. Θεωρείτε ότι η ΚΝΕ έχει συμβάλει στο να φτάσουμε πια και στα όρια της απροθυμίας πολλών στρατιωτών να ακολουθήσουν τέτοιες εντολές;

-- Η δράση μας, που αναπτύξαμε τα προηγούμενα χρόνια στο κίνημα της νεολαίας, συνέβαλε ενάντια στο βρόμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενάντια στο μισθοφορικό στρατό και την αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων με την ένταξή τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ενάντια στη συμμετοχή της χωράς μας σε αυτούς. Ηταν και είναι πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σήμερα στο Αφγανιστάν αύριο στο Σουδάν, μεθαύριο σε ποια χώρα έχουν αποφασίσει οι ιμπεριαλιστές. Και εκφράζεται και μέσα στα στρατόπεδα και στη στάση που κρατάνε οι στρατευμένοι νέοι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, συμβάλλει και στην απροθυμία που υπάρχει σήμερα να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, περιφερειακά αλλά και παγκόσμια.

Ολοι μαζί εμπρός παιδιά και νεολαία κι εργατιά

Με την ορμή και τη ζωντάνια της νιότης τους, οι νεολαίοι της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και φέτος θα μεταφέρουν μελωδικά το μήνυμα αντίστασης και πάλης προς τη νεολαία και το λαό της πόλης. Χωρισμένοι σε ομάδες, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα σκορπίσουν στο κέντρο και τις συνοικίες για να ψάλλουν τα κάλαντα που έγραψαν και αποτελούν άλλο ένα δείγμα της πολύμορφης παρέμβασης που επιχειρούν. Ιδού λοιπόν τα κάλαντα του αγώνα:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλήν εσπέρα εργατιά

κι αρχή καλός μας χρόνος

με το Μέτωπο ο δρόμος

ΟΝΕ - ευρώ - αυταρχισμός

πάντα πληρώνει ο λαός

ο αφέντης καμαρώνει

και η τσέπη του φουσκώνει

Και ΝΑΤΟ και ευρωστρατός

ίδιος γι' αυτούς είν' ο εχθρός

το λαό βαφτίζουν τρομοκράτη

και χτυπάνε κινήματα και κράτη

Πάρε τη θέση σου κι εσύ

αγώνας η προοπτική

με το Μέτωπο της ρήξης

τη διέξοδο ν' ανοίξεις

Ολοι μαζί εμπρός παιδιά

και νεολαία κι εργατιά

Αντεπίθεση να βγούμε

με το ΚΚΕ μπορούμε».

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/1/2002
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Πέμπτη 3 του Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ όλους τους νέους και τις νέες της Αθήνας. Τους καλεί να αρνηθούν οι νέοι το ρόλο των φονιάδων των λαών. Να δυναμώσει η φωνή που αντιτάσσεται στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ