ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστάρηδες στους αγώνες που έρχονται

Βάζοντας τον πήχη της απαιτητικότητας πιο ψηλά και με την πίστη ότι θα βοηθήσουν πιο αποφασιστικά στη συμβολή της νεολαίας στην οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και την προοπτική του σοσιαλισμού, οι νέοι κομμουνιστές ολοκληρώνουν σήμερα τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική έναρξη, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, εκπρόσωποι κοινωνικών, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών.

Με καταιγισμό συνθημάτων και χειροκροτημάτων υποδέχτηκαν στο βήμα του συνεδρίου οι Κνίτες και Κνίτισσες τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος τους κάλεσε να είναι οι συνεχιστές των οραμάτων που πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές, για να πάρουν αυτά σάρκα και οστά. Την εισήγηση του ΚΣ της ΚΝΕ παρουσίασε στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΚΣ Νίκος Σοφιανός.

Την ίδια μέρα χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας Χάρτσαρντ Σινγκ. Στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου παρευρίσκονται και παρακολουθούν οι αντιπρόσωποι 46 ξένων οργανώσεων νεολαίας.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στο συνέδριο, ενώ κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο το απόγευμα. Ολόκληρη η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης 25 Δεκέμβρη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα με την εκλογή του νέου οργάνου της ΚΝΕ. Ταυτόχρονα, τις μέρες αυτές έγιναν πολλές εκδηλώσεις γνωριμίας των οργανώσεων της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές από τις ξένες αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο συνέδριο και σήμερα ο «Ρ» μεταφέρει το κλίμα δύο από αυτές.

«Ποταμός» νιότης και αγώνα

Αντιπρόσωποι στο Συνέδριο μίλησαν στο «Ρ»

Είναι εκείνοι που μετατρέπουν τις σχολές και τα σχολεία σε φυτώρια, τα εργοστάσια και τα γιαπιά σε καθημερινά μέτωπα πάλης. Είναι η «γενιά που ανατέλλει», οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες που από κάθε μεριά της χώρας γέμισαν την αίθουσα του Συνεδρίου, βλέποντας την Οργάνωσή τους να «φουντώνει». Απ' την άλλη είναι η φτώχεια και η ανεργία, τα «πνιγμένα» δικαιώματα και οι «καταπατημένες» κατακτήσεις που επιβάλλουν το «ξεπήδημα» χρόνο, με το χρόνο, νέων οργανώσεων και προκαλούν την «ορμητική ανάπτυξη» της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η αυτοκριτική έρχεται πρώτα από τους ίδιους τους ΚΝίτες: «Οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα κι όχι να περιοριστούμε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη».

Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μια πολύ μικρή μερίδα νέων και να συζητήσει μαζί τους για την εμπειρία που μεταφέρουν από τις Οργανώσεις, αλλά και για την παρουσία τους στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Για δεύτερη φορά είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ο Ανδρέας Καργόπουλος, φοιτητής και γραμματέας της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Ιωαννίνων. «Η Οργάνωση, σε σχέση με το 7ο Συνέδριο που είχα λάβει μέρος, είναι πιο μαζική και πιο έμπειρη. Σήμερα, είναι σημαντική η παρουσία και ο όγκος των νέων ανθρώπων. Οσο για την εμπειρία του από την Οργάνωση στα Γιάννενα, επισημαίνει ότι «υπάρχει ορμητική ανάπτυξη που έχει να κάνει με την άνοδο της επιρροής της πολιτικής του ΚΚΕ και την ανάπτυξη στενότερων διαδικασιών στο Πανεπιστήμιο. Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί είναι πιο ισχυροί, δεν πρέπει όμως να περιοριζόμαστε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να απευθυνόμαστε πλατιά στο σύνολο των φοιτητών που επωμίζονται αυτή την πολιτική».

Ο Γιάννης Καράμπελας, εργαζόμενος από την ΤΟ ΟΑΕΔ, μίλησε για τη δημιουργία αυτής της νέας Οργάνωσης. «Στον ΟΑΕΔ συστήθηκε μια καινούρια Οργάνωση - στην οποία μετέχω - και δεν υπήρχε στο προηγούμενο συνέδριο. Εχουν δοθεί πολλές μάχες ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού, ενώ άλλες δίνονται στους χώρους δουλιάς. Παίξαμε καθοριστικό ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης του ΟΑΕΔ, ενώ καταφέραμε να διοχετεύσουμε προβληματισμούς μας στους νέους του ΟΑΕΔ και να δείξουμε σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των σωματείων».

«Με τη λήξη του Συνεδρίου, η Οργάνωση θα βγει με άλλον αέρα προς τα έξω», είπε η Διονυσία Σπυράτου, μαθήτρια ΕΛ Αθήνας και αναφερόμενη στο μαθητικό κίνημα επισημαίνει «τους χαμηλούς τόνους που έχει το τελευταίο διάστημα, αλλά οι δυσκολίες είναι κατανοητές. Μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου, θα αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία, νέες γνώσεις, καλύτερη επικοινωνία με τους συντρόφους».

«Η προσυνεδριακή δουλιά μάς έβγαλε πιο δυναμωμένους σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οργάνωσης, αλλά και σ' ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κόσμου. Στόχος μας είναι η αλλαγή του συσχετισμού στις σχολές και να πετύχουμε να αναλάβουν την ευθύνη στην οργάνωση της πάλης όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι», υπογράμμισε η Σοφία Πούλου, φοιτήτρια και γραμματέας της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Πάτρας.

Ενώ ο Νίκος Λέος, μαθητής από την ΤΟ Σιβιτανιδείου, υπογραμμίζει ότι «είμαστε μια νεοσύστατη Οργάνωση, αλλά με πολύ πλούσια εμπειρία. Η Σιβιτανίδειος είναι ένας χώρος ζωντανός, που αποτελείται κυρίως από μαθητές των ΤΕΕ, παιδιά από εργατοοικογένειες, που αποδέχονται τις θέσεις της ΚΝΕ. Δουλιά μας είναι να ανοιγόμαστε, να υπάρχει αποδοχή και συσπείρωση γύρω από την Οργάνωση με κύριο σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών».

Αλληλεγγύη με τους νέους όλου του κόσμου

Εκδήλωση-καλωσόρισμα για τους αντιπροσώπους της Κούβας, της Ουκρανίας και της Ινδίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη

«Αλληλεγγύη με τους νέους του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Το μήνυμα αυτό έστειλαν το βράδυ της Πέμπτης οι νέοι κομμουνιστές από τις ΤΟ του ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, που διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, με τους αντιπροσώπους από την Κούβα, την Ουκρανία και την Ινδία. Το καλωσόρισμα εκ μέρους της ΚΝΕ έκανε η Αθηνά Τσάμη. Στη συνέχεια για τους μεγάλους αγώνες στο Νησί της Επανάστασης έκανε λόγο ο Χούλιο Μαρτίνες Ραμίρες, β΄ γραμματέας της ΚΝ Κούβας. «Βρισκόμαστε μόλις 90 μίλια από τις αμερικανικές ακτές και έχουμε καταφέρει εδώ και 42 χρόνια να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας. Εχει πετύχει η επανάσταση και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο επαναστατικός χαρακτήρας», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ είναι σκληρός και απάνθρωπος. Επισήμανε, επίσης, ότι το 50% του πληθυσμού είναι οι νέοι και επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική-πολιτική ζωή της χώρας. Ετσι, η Οργάνωση δουλεύει και αγωνίζεται για όλα αυτά που απασχολούν και προβληματίζουν τη νεολαία.

Ο Αντρέι Πολίτ, γγ της ΚΝ Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ουκρανία, στην οποία, όπως είπε, τα πράγματα είναι οξυμένα σε σημείο που να μην μπορείς να αναφερθείς στον κομμουνισμό. Εκεί, όπως είπε, δραστηριοποιούνται φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ οι οργανώσεις των κομμουνιστών αναγκάζονται να δουλεύουν μυστικά, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να εκδιωχθούν από το σχολείο, τη σχολή, τη δουλιά τους. Η κατάσταση όμως σε άλλες περιοχές είναι διαφορετική και η δράση της Οργάνωσης μεγάλη. Δραστηριοποιείται και συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, εκλέγοντας στις προηγούμενες 2 βουλευτές, ενώ στα τοπικά συμβούλια έχουν περίπου 80 εκπροσώπους.

«Γνωρίζουμε τους αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στη χώρα μου έγιναν μεγαλειώδεις αγώνες και από τη νεολαία για να κατακτηθεί η ανεξαρτησία μας. Χιλιάδες ήταν οι αγωνιστές που πέθαναν γι' αυτή αλλά τελικά την κερδίσαμε», είπε στη συνέχεια ο Σίνχα Τάπας, γγ της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νέων Ινδίας. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της χώρας του είπε ότι βρίσκεται κάτω από την κηδεμονία των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η «παγκοσμιοποίηση» επιτίθεται ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πλήττει τους νέους της χώρας του είναι η ανεργία, όπως σημείωσε.

Στη δράση της ΠΟΔΝ, αλλά και στην απόφαση να πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριό της στην Αβάνα το 2003, αναφέρθηκε ο Χουάν Κάρλος Φρομεντά.

Οι εκπρόσωποι από την Κούβα απάντησαν, επίσης, και για τις αντεπαναστατικές ενέργειες που υποκινούνται από τους Αμερικανούς στην Κούβα. Ανέφεραν ότι έχουν γίνει πάνω από 600 προσπάθειες δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, όπως και άλλων στελεχών. Εγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις σε λιμάνια, σε περιοχές της Κούβας. Εχουν ρίξει μικρόβια και επιδημίες στη χώρα, ενώ σημείωσαν ότι πάνω από 100 παιδιά πέθαναν από αιμοραγικό πυρετό. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Αμερικανοί κόπτονται για την τρομοκρατία, όπως είπαν, τονίζοντας ότι η Αμερική κρύβει ότι η τρομοκρατία ξεκινά από τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας

Εκδήλωση στον Ταύρο με εκπροσώπους από τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Νεπάλ και τη Δυτική Σαχάρα

Η ήττα του ιμπεριαλισμού σε μια γωνιά του πλανήτη είναι νίκη των λαών όλου του κόσμου. Αυτό ήταν το μήνυμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ των μελών της ΚΝΕ, των Νοτιοανατολικών συνοικιών της Οργάνωσης και των εκπροσώπων αριστερών και δημοκρατικών νεολαιών από τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Νεπάλ και τη Δυτική Σαχάρα. Η αίθουσα του δημαρχείου του Ταύρου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «ξεχείλισε» από την ανάγκη όλων όσοι συμμετείχαν, να ανταλλάξουν εμπειρίες για το νεολαιίστικο κίνημα της κάθε χώρας, για τα προβλήματα των νέων και για τα ζητήματα αιχμής στην πάλη της κάθε οργάνωσης.

«Η οργάνωσή μας θέλει να τονίσει τον πολύ θετικό ρόλο που παίζει η ΚΝΕ τόσο στο κίνημα της χώρα σας, όσο και στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέσω της καθοδήγησης που της έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών», σημείωσε ο Σαμέρ Αλί Γιακούμπ γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Δημοκρατικής Ενωσης Νεολαίας Συρίας. Μιλώντας για τη δράση της οργάνωσής του, τόνισε ότι ζήτημα αιχμής για τους Σύρους Κομμουνιστές είναι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της χώρας τους από το Ισραήλ, αγώνας ο οποίος συνδέεται με τη συνολικότερη αντιιμπεριαλιστική πάλη του κόμματός τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η παρέμβαση του Μπραχίμ Ελμάμι, εκπροσώπου της Ενωσης Νεολαίας Δυτικής Σαχάρας, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για μας τους κατοίκους των κρατών του Τρίτου Κόσμου, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στις χώρες της Δύσης που στηρίζουν ενεργά τον αγώνα μας».

«Μπορεί γεωγραφικά να είμαστε μακριά, όμως μας ενώνει η πάλη που διεξάγουμε κατά του ιμπεριαλισμού», σημείωσε στην ομιλία του ο Ραμπίντρα Αντχίκαρι γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Εθνικής Ομοσπονδίας Νεπάλ, χαρακτηρίζοντας την ΚΝΕ ως «ζωντανό κύτταρο» του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας. Μιλώντας για τη δράση του ΚΚ Νεπάλ ο Ρ. Αντχίκαρι επισήμανε ότι στόχος του κόμματος είναι η αντίσταση του λαού της χώρας στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και η σοσιαλιστική οικοδόμηση, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι οι κομμουνιστές στη χώρα του θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.

Η Μπογιάνα Τσίριτς εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, μίλησε για τις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός της εδώ και μια δεκαετία, αλλά και για «την αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η σημερινή φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας». Οπως είπε η Μπ. Τσίριτς οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές προσπαθούν να οργανώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού, για να πάψει η Γιουγκοσλαβία να είναι ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, καθώς και να υπερασπιστούν τις λαϊκές κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. «Η συμμετοχή της κυβέρνησής μας στην παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς ήταν μία ακόμα απόδειξη της δουλικότητας που επιδεικνύει απέναντι στη Δύση», πρόσθεσε η Μπ. Τσίριτς.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ελένη ΤΖΙΒΡΑ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ...

(Κι ο πρώτος νεκρός μας)

ΕΙΝΑΙ οι γιορτινές τούτες μέρες που μας φέρνουν στα μακρινά και τα αξέχαστα, στα μεγάλα χρόνια του Αγώνα. Τρέξανε από τότε 60 ολόκληρα χρόνια, κι όμως όλες αυτές οι καταγραφές, όσο κι αν η χιονούρα σε πολιορκεί είναι φωτιά που σε ζεσταίνει καθώς τις ξαναφέρνεις στο νου.

ΗΤΑΝ η χριστουγεννιάτικη ώρα του 1942. Το ημερολόγιο της μεγάλης, της αβάσταχτης δοκιμασίας έδειχνε 22 του Δεκέμβρη, σαν χθες κι η Αθήνα, η αδούλωτη πολιτεία της Αντίστασης, ζούσε έναν από τους ξεσηκωμούς ύστερα από τη φοβερή δοκιμασία της πείνας και του θανάτου που 'χε περάσει το χειμώνα του 1941. Η Αθήνα και μαζί της κι όλη η χώρα με του ΕΑΜ το κάλεσμα ξεκινούσε έναν μεγάλο αγώνα για τη ζωή, για να αποσπάσει από τους κατακτητές και τους προδότες τρόφιμα.

ΣΤΗ μάχη της ζωής κι εμείς, στην πρώτη γραμμή, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, καθώς καθημερινά παλεύαμε να κρατήσουμε τα καζάνια του συσσιτίου μας πάνω στις πυροστιές και να 'χουμε έτσι μια κουταλιά ζεστό φαγητό. Αυτή ήταν κι η ώρα που για πρώτη φορά μας άγγιζε τόσο κοντά ο θάνατος.

ΘΑ ΚΡΑΤΑΝΕ τα μάτια πάντα αυτή την εικόνα. Μια λαοθάλασσα να διαδηλώνει έξω από το υπουργείο Εργασίας (Μπουμπουλίνας - Τοσίτσα) κι εκεί ανάμεσα στους φοιτητές ένας λεβέντης, ένας νεολαίος, ο Μήτσος Κωνσταντινίδης, στέλεχος της ΟΚΝΕ, να πιάνεται χέρι με χέρι μαζί μας και να φωνάζει: «Πατριώτες μπροστά, προχωράμε». Εκείνη τη στιγμή ένας Ιταλός, μελανοχίτωνας που βρισκόταν πάνω σ' ένα τζιπ του έκοβε με τη σφαίρα του τη ζωή. Κι ήταν ο πρώτος νεκρός διαδηλωτής, που έπεφτε στους μεγάλους αγώνες του λαού μας στα μαύρα, τα ματωμένα χρόνια της τετράχρονης φασιστικής Κατοχής.

ΣΕ λίγο το άγγελμα του θανάτου του φοιτητή θα έφτανε στη φοιτητική λέσχη, στην οδό Ιπποκράτους, στο υπόγειο όπου λειτουργούσε και το συσσίτιό μας. Οσοι βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι εκεί ας θυμηθούν σήμερα μια αγαπημένη μορφή, ένα γεροδεμένο 20χρονο παλικάρι, φοιτητή του Μαθηματικού, που ανεβασμένος πάνω στο τραπέζι και μέσα σ' απόλυτη σιωπή μας έλεγε πως πριν λίγο, στους δρόμους της Αθήνας έπεφτε από τη σφαίρα του κατακτητή ο σύντροφός μας, ο Μήτσος Κωνσταντινίδης. Ηταν ο ακριβός, ο αξέχαστος σύντροφος Γιάννης Δούκας, αυτός που μας έφερνε την είδηση. Γιος του άξιου εκπαιδευτικού Δημήτρη Δούκα, στέλεχος της ΟΚΝΕ, κι έπειτα της ΕΠΟΝ.

ΤΟ ΙΔΙΟ βράδυ (22 του Δεκέμβρη) νεολαίοι της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων κατέβασαν τις πινακίδες της οδού Ζαΐμη και στη θέση τους μπήκε η επιγραφή: Οδός Μήτσου Κωνσταντινίδη, ενώ λουλούδια σκέπασαν το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός μας. Στις Λέσχες μας (του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστήμιου) η γιορτινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ήταν μια φλογερή αντιστασιακή γιορτή που έγινε μπροστά στη μεγάλη δαφνοστεφανωμένη φωτογραφία του ηρωικού νεκρού μας. Μας πάγωσε βέβαια το πρώτο εκείνο άγγελμα για το θάνατο που τον μετράγαμε πια δίπλα μας. Σε λίγο θα γινόταν «γνώριμος».

ΣΕ λίγο, καθώς φτάναμε τ' άλλα Χριστούγεννα (του 1943) ένας φοιτητής κι αυτός ανεβασμένος πάνω στο τραπέζι της λέσχης μάς έφερνε το μήνυμα πως ο Γιάννης Δούκας, στέλεχος του ΚΚΕ, είχε πέσει ηρωικά μαζί με 19 άλλους πατριώτες από τα βόλια των κατακτητών και των γερμανοτσολιάδων στο Γουδί. Δίπλα του ο Β. Σκαρέας κι ο ανάπηρος Γονατάς. Μακρινές χριστουγεννιάτικες μνήμες. Εγγραφές πίστης και θυσίας. Με της νιότης τη χρυσή πανοπλία, που δεν έκανε μικρολογαριασμούς και δεν άκουγε τις συνταγές της «φρονιμάδας» που συμβούλευαν οι προσκυνημένοι. Ο Γιάννης, ο Νείλος, ο Αριστείδης, ο Φαίδων, ο Κωστάκης, η Νταίζη. Δεκάδες νέα παιδιά της Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ που τα 'δωσαν όλα για τη λευτεριά, για να φτάσει κάποτε για την Ελλάδα η άσπρη μέρα. Που γι' αυτήν και σήμερα παλεύουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ