ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μισθοί σε ευρώ

Αν κάποιος διαιρέσει το μισθό που παίρνει με το 340,75 θα βρει με ακρίβεια το μισθό που του αναλογεί σε ευρώ. Οσοι μάλιστα πληρώνονται με σταθερό ποσό το μεροκάματο ή το δεκαπενθήμερο, μπορούν από τώρα να ξέρουν τι θα έχουν να παίρνουν στο τέλος της πρώτης βδομάδας του 2002 ή στις 16 του Γενάρη αντίστοιχα. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τις μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση την εισοδηματική πολιτική του 2,5% που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Οι μισθοί αυτοί βέβαια δε θα δοθούν τον Γενάρη, αλλά όταν η κυβέρνηση κάνει νόμο την εισοδηματική πολιτική και συνταχθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, κάτι που συνήθως γίνεται μετά το Μάρτη. Εν πάση περιπτώσει, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, υπολογίσαμε τις μεικτές αποδοχές για όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων και σε δραχμές και σε ευρώ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι: Σαν κονδύλι μεικτών αποδοχών θεωρούμε το βασικό μισθό κάθε κλιμακίου, το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και το κίνητρο απόδοσης.


Από... διάφορες περιοχές του κόσμου

Πρώτη ύλη για την παραγωγή των χαρτονομισμάτων του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ είναι το βαμβάκι! Κι όμως. Οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν κέρδισαν ούτε δεκάρα από αυτή την υπόθεση
Πρώτη ύλη για την παραγωγή των χαρτονομισμάτων του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ είναι το βαμβάκι! Κι όμως. Οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν κέρδισαν ούτε δεκάρα από αυτή την υπόθεση
Μία πλευρά που έχει σχέση με τα τεχνικά ζητήματα της παραγωγής του ευρώ και την οποία αποκάλυψε πριν λίγες βδομάδες ο «Ρ», είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και την επαναφέρουμε. Πρόκειται για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ενιαίου νομίσματος. Το, κατά τα φαινόμενα, σχεδόν αδιάφορο ερώτημα έχει πολύ σημαντική επικαιρότητα, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που είναι μια από τις δύο βαμβακοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ.

Πρώτη ύλη, λοιπόν, για την παραγωγή των χαρτονομισμάτων του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ είναι το βαμβάκι! Βαμβάκι το οποίο αξιοποιήθηκε σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες, μια και οι ανάγκες για την τροφοδοσία μιας αγοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών απαίτησαν την παραγωγή σημαντικά μεγάλων ποσοτήτων χαρτονομισμάτων.

Κι όμως. Οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν κέρδισαν ούτε δεκάρα από αυτή την υπόθεση. Το γιατί και το πώς, το εξηγεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σημειώνει: «Η βασική πρώτη ύλη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των νέων τραπεζογραμματίων, προέρχεται από διάφορες περιοχές του κόσμου, γεγονός που συμβολίζει ίσως τη θέση που καταλαμβάνει το ευρώ ως μείζον διεθνές νόμισμα. Βαμβάκι από τον αμερικανικό Νότο, την Αφρική ή τις στέπες της Κεντρικής Ασίας αποτελεί το βασικό συστατικό για την παραγωγή του χαρτιού των τραπεζογραμματίων ευρώ, το οποίο αποτελείται από ίνες 100% καθαρού βάμβακος».

Ετσι, λοιπόν, έχει η κατάσταση. Βαμβάκι από... διάφορες περιοχές του κόσμου, όχι όμως από την Ελλάδα, που έχει παραγωγή πάνω από 1.000.000 τόνους το χρόνο. Η επιλογή της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν είναι βέβαια τυχαία. Είναι σημαδιακή και αποτελεί μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τις εκτός Ενωσης χώρες παραγωγής βαμβακιού. Στους περί τις 100.000 Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς διαμηνύει πως η απόφαση για τον πλήρη και ολοκληρωτικό διωγμό της καλλιέργειάς τους είναι αμετάκλητη. Στους υπόλοιπους εξηγεί ότι μπορούν να προσβλέπουν και στο μέλλον σε...«κεντρικές παραγγελίες» από την ΕΕ.

Για την ιστορία, να πούμε ότι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, πέραν της Ελλάδας, βαμβακοπαραγωγή έχει και η Ισπανία με περίπου 300.000 τόνους. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τη στιγμή που ακόμα και για την παραγωγή του ευρώ, η ΕΚΤ προτιμά να προμηθεύεται βαμβάκι από... διάφορες περιοχές του κόσμου, οι αποφάσεις για την παραπέρα αύξηση των «προστίμων συνυπευθυνότητας» στοχεύουν αποκλειστικά στην εξόντωση της μεγάλης μάζας των Ελλήνων βαμβακοκαλλιεργητών.


Τα σημεία ασφαλείας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε καθημερινές συναλλαγές με χαρτονομίσματα πέραν των 20 ευρώ

Με το ενδεχόμενο εμφάνισης πλαστών νομισμάτων ευρώ ασχολούνται τις τελευταίες ιδιαίτερα μέρες οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρας μας, φυσικά. Υπάρχει η εντύπωση ότι διάφορα κυκλώματα παραχαρακτών μπορεί να εκμεταλλευτούν το «νέον» του πράγματος και την άγνοια των πολιτών, ώστε να ρίξουν στην αγορά πλαστά ευρώ. Βέβαια, αν κάποιος κινδυνεύει από τα πλαστά νομίσματα, δεν είναι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι εμπορικές τράπεζες, ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι απλοί πολίτες και οι μικρομαγαζάτορες είναι εκείνοι που τελικά είναι πιο εκτεθειμένοι στον οποιοδήποτε κίνδυνο. Γι' αυτό, ίσως αποτελεί καλή τακτική να αποφεύγουμε τα «μεγάλα» χαρτονομίσματα του ευρώ.

Για παράδειγμα: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συναλλασσόμαστε με χαρτονομίσματα πάνω από 20 ευρώ (που αντιστοιχούν σε 6.815 δραχμές), άντε κατ' εξαίρεση με τα 50 ευρώ (που αντιστοιχούν σε 17.038 δραχμές). Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα υπάρχουν και νομίσματα των 100 και των 500 ευρώ (34 και 170 χιλιάδες δραχμές, αντίστοιχα)

Πάντως, σχετικά με το όλο ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει ότι στο νέο νόμισμα υπάρχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα εμποδίσουν μια προσπάθεια παραγωγής πλαστών ευρώ. Ειδικότερα σημειώνει ότι:

«Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, χάρη στα οποία θα μπορείτε να αναγνωρίζετε, με μια ματιά, ένα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο. Ελεγχος με την αφή: Ψηλαφήστε την ανάγλυφη εκτύπωση - οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή. Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Θα πρέπει να διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές στη μία όψη σχεδίασμα που συμπληρώνεται με το αντίστοιχο της πίσω όψης όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως («ημιτελές σχεδίασμα»). Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων. Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη θα δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα του ολογράμματος πάνω στη λωρίδα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας) και πάνω στο τμήμα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας).

Σε ό,τι αφορά στα κέρματα, η παραγωγή των κερμάτων ευρώ έγινε σύμφωνα με προδιαγραφές προηγμένης τεχνολογίας. Ετσι, η αναπαραγωγή καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ενσωμάτωση μοναδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ. Τα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ είναι διμεταλλικά και η παραγωγή τους στηρίζεται σε προηγμένη τεχνολογία, η οποία καθιστά δύσκολη την παραχάραξή τους. Γύρω από τη στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ έχουν χαραχτεί γράμματα. Τα κέρματα ευρώ περιλαμβάνουν τα πλέον ασφαλή, μηχανικώς αναγνώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μηχανές αυτόματης πώλησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα από τον τόπο έκδοσής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ