Συγκέντρωση ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αποφάσισαν σωματεία της Αθήνας για την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος
Aπό τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας |
Τη σύσκεψη άνοιξε η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής . Στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του μακελάρη Κλίντον και τη στάση της κυβέρνησης, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εκδώσουν κοινό ψήφισμα καταδίκης της επίσκεψης, της επίθεσης των ΜΑΤ στους διαδηλωτές και της χρησιμοποίησης από την κυβέρνηση προβοκατόρικων μηχανισμών. Αναφερόμενη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό τόνισε, ότι «είναι άγρια αντιλαϊκός και υπηρετεί τους ενταξιακούς στην ΟΝΕ στόχους». Οπως σημείωσε, έχουμε αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 7%, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία κλπ, ενώ ο προϋπολογισμός στηρίζει ένα μέρος των εσόδων του στο ξεπούλημα και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα - συνέχισε - οι μισθοί των εργαζομένων έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του '89, η ανεργία έχει φτάσει στο 13% και η μερική απασχόληση διογκώνεται, ενώ από την άλλη πλευρά τα κέρδη των βιομηχάνων αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμούς. «Το 98 - είπε χαρακτηριστικά - 300 μεγάλες επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους από 80% ως και 420%». Καταδίκασε ακόμη, τη συμβιβαστική στάση που κρατούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε διαρκές "διαζύγιο" με τις ηγεσίες αυτές, που πολύπλευρα προωθούν και στηρίζουν τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια». Οπως υπογράμμισε, οι αρνητικές εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο για τους εργαζόμενους δεν μπορούν να θεωρούνται σαν τελειωτικές. «Με τη γραμμή αντίστασης και αντεπίθεσης - κατέληξε - προσπαθούμε να μετριάσουμε τις συνέπειες και να εμποδίσουμε τα χειρότερα. Ο αγώνας μας και τα αιτήματά μας πρέπει να βοηθούν, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κατάκτησης όσων δικαιούμαστε, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής της πολiτικής που κυριαρχεί.
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Δημήτρης Χαρός, γραμματέας της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι χρειάζεται να επικεντρωθεί η πάλη στο θέμα της υπογραφής των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και να υπάρξει κοινή δράση πάνω σε αυτό.
Ο Βασίλης Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεθοδευμένα τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. «Υπάρχει κίνδυνος - υπογράμμισε - νέοι εργαζόμενοι να μην πάρουν ποτέ σύνταξη».
Ο Βασίλης Χρατσίστας από την Ομοσπονδία Λογιστών, κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης της Παρασκευής, και τις συλλήψεις αγωνιστών που ακολούθησαν. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη σύσκεψη.
Επίσης στη σύσκεψη, μίλησε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ , ο οποίος - μεταξύ άλλων - τόνισε πως «πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων αυξάνονται». Υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αλλαγή προς ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης.
Την Πέμπτη οι συνταξιούχοι ξαναβγαίνουν στο δρόμο, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης
«θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας». Αυτό διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι της χώρας που προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη σε νέες πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα έχει καθοριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Επίσης, την ίδια μέρα θα γίνουν: Παμμακεδονική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, πανηπειρωτική στα Γιάννενα, παμπελοποννησιακή στην Πάτρα, παγκρήτια στο Λασίθι, ενώ οι συνταξιούχοι της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καβάλα και της Θεσσαλίας στο Βόλο.
Προσκλητήριο προς τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, ενώ σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τονίζουν ότι «η πολιτική ισοπέδωσης των πάντων είναι αυτή που μας υποχρεώνει να βγαίνουμε κάθε τόσο στους δρόμους».
Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας απέναντί τους στις 4 Νοέμβρη και απαντώντας στους ισχυρισμούς του, περί βελτίωσης της θέσης τους, επισημαίνουν: «Η θέση των συνταξιούχων δε βελτιώνεται με κάποιες δραχμούλες που δίνετε στους εξαθλιωμένους με το περιβόητο ΕΚΑΣ, που το παίρνουν ελάχιστοι και από αυτούς ένα μικρό ποσοστό παίρνει όλο το ποσό». Εκφράζουν δε την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «με εκτελεστικό όργανο το διοικητή του ΙΚΑ, που οδηγούν τα Ταμεία στην κατάρρευση, αφού η κινητή και ακίνητη περιουσία τους ανατίθεται σε ιδιώτες και στον τζόγο του Χρηματιστηρίου».
«Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ταμείων να πάρουν μέρος στην παγκρήτια διαδήλωση την Πέμπτη στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου για να πούμε ΟΧΙ άλλα ψέματα, θέλουμε αποκατάσταση των συντάξεων, δημόσια νοσηλευτική περίθαλψη», τονίζει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεραμβέλου. Οπως σημειώνει, από το Εργατικό Κέντρο θα γίνει πορεία προς την κεντρική πλατεία, όπου θα γίνουν ομιλίες και στη συνέχεια θα πορευτούν προς τη Νομαρχία και θα επιδοθεί ψήφισμα στο νομάρχη.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στη ΒΙΠΕ Πάτρας
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, σε σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια, αναφέρεται Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Μαρίας Μπόσκου, προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας - Πρόνοιας.
Οπως τονίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών, «στο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών (ΒΙΠΕ), είναι εγκαταστημένος ο κύριος όγκος των βιομηχανιών. Ο αριθμός των εργαζομένων στις βιομηχανίες αυτές ξεπερνά τις 4.000. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και εργάτριες στη ΒΙΠΕ, αφορά τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας τόσο στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων».
Σημειώνεται επίσης, ότι «η κατάσταση που σήμερα επικρατεί δεν εξασφαλίζει την αναγκαία πρόληψη για την αποφυγή επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες της εργατικής τάξης για μείωση των επαγγελματικών κινδύνων στους χώρους δουλιάς».
Καταλήγοντας, οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι εξίσου σοβαρό, είναι και το πρόβλημα της έλλειψης της αναγκαίας υποδομής, καθώς το «Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας είναι περίπου 14 χιλιόμετρα μακριά και δεν είναι επανδρωμένο ώστε να καλύπτει την πρόληψη ασθενειών που απορρέουν από τις συνθήκες εργασίας. Η έλλειψη υποδομής αναγκάζει τους εργαζόμενους της περιοχής ακόμα και για μια μονοήμερη αναρρωτική άδεια να ταλαιπωρούνται γιατί πρέπει αναγκαστικά να πηγαίνουν στα ιατρεία του ΙΚΑ στην Πάτρα ή στην Κάτω Αχαγιά».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα θα παρθούν άμεσα ώστε: «Ολα τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις που είναι στο χώρο της ΒΙΠΕ να εφαρμόζουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας που οι νόμοι προβλέπουν. Να γίνονται μόνιμοι έλεγχοι της υγείας των εργαζομένων, ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο που εκτίθενται. Να υπάρχει πρόγραμμα προληπτικών μέτρων και εξετάσεων για όλους τους εργαζόμενους. Να γίνει άμεσα Υγειονομικός Σταθμός του ΙΚΑ στην περιοχή. Να γίνει Κέντρο Υγείας στη ΒΙΠΕ με εξειδικευμένους μόνιμους γιατρούς και ιδιαίτερα με γιατρούς εργασίας και υγειονομικό προσωπικό, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα καλύπτει τις ανάγκες των 4.000 εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής».
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την άρνηση πληρωμής 200 γιατρών του ΙΚΑ
Απλήρωτοι είναι για το διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη, 210 γιατροί που διορίστηκαν στα νοσοκομεία και υποκαταστήματα του ΙΚΑ πανελλαδικά, παρότι καλύπτουν πάγιες και οργανικές ανάγκες και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας.
Οπως σημειώνει ο βουλευτής το πρόβλημα προέκυψε όταν ο πάρεδρος δεν ενέκρινε και δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία τους, θεωρώντας παράνομες τις συμβάσεις που υπέγραψαν την 1η Γενάρη '99, βασιζόμενος στο πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου (55/11 - 11 - '98) για «αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα». Ο πάρεδρος - συνεχίζει - θεωρεί ότι το νέο πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου (205/11 - 9 - '99) για «έγκριση πλήρωσης από το ΙΚΑ χιλίων πεντακοσίων γιατρών» δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Οι γιατροί αυτοί - τονίζει - στέλνονται από τον Αννα στον Καϊάφα για να βρουν το δίκιο τους, αρκετοί δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, ενώ οι λύσεις που τους προτείνονται φαίνονται να έχουν μεγάλη διάρκεια ή δεν τους αναγνωρίζουν δικαιώματά τους.
Ρωτά τον υπουργό αν η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει τροπολογία στη Βουλή με αναδρομική ισχύ για να λυθεί το θέμα και αν όχι, τότε πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει.