Αποφασισμένοι για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο |
Η χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο, που πραγματοποιήθηκε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν εφάμιλλη εκείνων που προηγήθηκαν στην Καρδίτσα, στα Φάρσαλα και τα Τρίκαλα. Τούτο αποδεικνύει ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις είναι το ίδιο έντονες σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και δεν υποχωρούν με τίποτα. Αντιθέτως, όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση συνεχίζει να «σερβίρει» ψέματα, «παίζοντας» με την αγωνία του αγροτικού κόσμου, τόσο πιο έντονα και καθαρά εκδηλώνεται η αγωνιστική αποφασιστικότητα της αγροτιάς.
Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν σαφώς εκθέσει την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν την πάλη τους, συντονίζοντας τα αγωνιστικά βήματά τους με τους συναδέλφους τους όλης της Ελλάδας. Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα θα ξεκινήσει με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκέμβρη, σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπως πρότειναν οι εξεγερμένοι αγρότες της Καρδίτσας, μετά από σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη.
Στόχος του νέου παναγροτικού ξεσηκωμού είναι η ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς - έτσι όπως ιεραρχούνται από το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και προβάλλονται ως διεκδικήσεις στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις - και η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ούτε η βροχή «κατάφερε» να συγκρατήσει την αγωνιστική ορμή των αγροτών του Τυρνάβου, οι οποίοι, φέροντας μαζί τους τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα, πραγματοποίησαν ένα μαζικό και πολύ δυναμικό συλλαλητήριο. Υπό βροχή έγιναν και οι ομιλίες. Πρώτος χαιρέτισε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στ. Δόβας κι ακολούθησαν, κατά σειρά, ο Θ. Γρέπος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου που διάβασε σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Γ. Χατζημίχος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Τυρνάβου, ο Β. Βασιλείου, μέλος του ΔΣ του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ενώ παραβρέθηκε ο Π. Λιόλιος, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που παρέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης των εργαζομένων στην πάλη των αγροτών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πληθώρα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί στους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ανάγκη να κλιμακωθούν και να συντονιστούν πανελλαδικά οι αγροτικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα στηρίζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία σε παραγωγική βάση, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού.
Στο ψήφισμα που διάβασε στο συλλαλητήριο ο Χαρ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογραμμίζεται ότι «οι μέχρι τώρα υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν απάτη», τονίζεται ότι «σ' αυτή της πολιτική δε χωράνε μερεμέτια» και αναφέρονται τα βασικά αιτήματα των αγροτών της περιοχής, που είναι:
Το «ραντεβού» για το παμμεσσηνιακό παναγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας
Αγωνιστικά και συντονισμένα με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αγρότες της Μεσσηνίας προχωρούν πυρετωδώς σε πραγματοποίηση παμμεσσηνιακού παναγροτικού συλλαλητηρίου για το λάδι, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 26 του Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στο Ασπρόχωμα στις 11 π.μ., στη Ριζόμυλο στις 10 π.μ. και στην Καζάρμα στις 9 π.μ. Αυτό αποφασίστηκε στην παμμεσσηνιακή σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, συντονιστικών επιτροπών και αγροτών, που έγινε προχτές το βράδυ στο Χανδρινό Πυλίας. Επιπλέον, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα σε επίπεδο νομού, προκειμένου να οργανώσει και συντονίσει καλύτερα τον αγώνα και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μετά το τέλος της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα, με το οποίο:
Καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των «ζωνών», η οποία έχει προκαλέσει την οργή των αγροτών. Την χαρακτηρίζει «ωμό εκβιασμό» καθώς για να πάρουν οι αγρότες την προκαταβολή της επιδότησης για την περσινή χρονιά θα... πρέπει να υπογράψουν τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί καλούνται να αποδεχτούν ως ανώτερη απόδοση αυτή που ορίζει η ζώνη, δηλαδή να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο. Αυτό «αποδεικνύεται» από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απόφαση, περικόπτονται 5.146.789 κιλά από τη Μεσσηνία.
Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιανούπολης, Μπάμπης Καλογερόπουλος, κάλεσε τους αγρότες να μην υπογράψουν τη σχετική δήλωση αλλά παράλληλα τόνισε πως «μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το γεγονός πως οι αγρότες δεν έχουν χρήματα αυτή την εποχή και θέτει εκβιαστικά το δίλημμα: `Η υπογράφεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και παίρνεις ένα μέρος από την επιδότηση ή θα τα πάρεις τον επόμενο χρόνο. Και μιλάμε για την περσινή σοδειά».
Επίσης, τονίζεται στο ψήφισμα: «Για την κατάσταση αυτή θεωρούμε υπεύθυνη την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την ψήφισαν και την εφαρμόζουν. Η πηγή των προβλημάτων μας είναι: Η ΟΝΕ και η "Ατζέντα 2000", η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για το λάδι, που κατάργησε την τιμή ασφαλείας, την παρέμβαση και το καθεστώς των μικρών παραγωγών. Που μείωσε τις επιδοτήσεις, έβαλε πλαφόν παραγωγής και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Που άφησε ασύδοτους τους μεγαλεμπόρους. Που ενώ σε μας ρίχνει την τιμή του λαδιού, την ανεβάζει στην κατανάλωση». Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος υπογραμμίζεται: «Σε αυτόν τον αγώνα έχουν θέση όλοι οι αγρότες που συμφωνούν μαζί μας και θέλουν να αγωνιστούν, ανεξάρτητα από άλλες διαφορές. Προειδοποιούμε τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ηγεσίες να μην επιχειρήσουν να μας διασπάσουν και να μας υπονομεύσουν. Αρκετή ζημιά έκαναν μέχρι τώρα στο αγροτικό κίνημα».
Οι αγρότες της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το ψήφισμα, ζητούν:
Την Τετάρτη, 28 Νοέμβρη, τα συλλαλητήρια αγροτών στις πρωτεύουσες των δύο νομών
Τους δρόμους του αγώνα επιλέγουν σαν μοναδική διέξοδο στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, αντιδρώντας στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού, όπως λένε, η κατάσταση όλο και δυσκολεύει γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Νοέμβρη, θα γίνουν συλλαλητήρια των αγροτών με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πρωτεύουσες των δύο νομών.
Το παμφθιωτικό αγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 το πρωί στη Λαμία, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ θα παραταχθούν και σε άλλα κομβικά σημεία του νομού.
Το παμβοιωτικό συλλαλητήριο θα γίνει και αυτό στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Λιβαδειάς και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή. Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν αγρότες από τα χωριά Βάγια, Καπαρέλλι, Τανάγρα, Νιχωράκι, Θεσπιές, Μαυρομάτι της Επαρχίας Θηβών και τη Θήβα. Ολοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν την επόμενη βδομάδα, αλλά και ότι θα δουλέψουν για την εξασφάλιση μαζικής συμμετοχής των αγροτών των περιοχών τους, αφού οι βαμβακοπαραγωγοί, οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, οι ελαιοκαλλιεργητές και οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, μείωσης του εισοδήματος, διάθεσης, συρρίκνωσης της παραγωγής.
Παρόμοιες συσκέψεις ενημέρωσης για τα προβλήματα στο βαμβάκι, στον καπνό και άλλα αγροτικά προϊόντα θα γίνουν, σήμερα το πρωί, στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς, με συμμετοχή αγροτών και συλλόγων - συνεταιρισμών της Επαρχίας Λιβαδειάς και στον Ορχομενό, τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στο Δημαρχείο.
«Από τις περιοδείες που πραγματοποιούμε καθημερινά στα χωριά, από τις συναντήσεις που έχουμε, το πρώτο που "εισπράττουμε" είναι η οργή και αγανάκτηση που διακατέχει τους βαμβακοπαραγωγούς, είτε τους καπνοπαραγωγούς είτε τους ελαιοπαραγωγούς, για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα και πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί τις επόμενες μέρες στους αγώνες που ακολουθούν», δηλώνει στο «Ρ» ο συνδικαλιστής Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ. Και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η οργή και αγανάκτηση θα μετατραπούν σε δράση, με τη μεγάλη συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο».
«Δυνάμωσε» χτες το αγροτικό μπλόκο στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί έκλεισαν προειδοποιητικά το δρόμο για λίγη ώρα, δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να πετύχουν ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα τους.
Στους αγρότες που έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας προστέθηκαν χτες δεκάδες άλλοι αγρότες με τα τρακτέρ τους από το Αδενδρο και άλλα γειτονικά χωριά. Παρά το δριμύ ψύχος, οι παραγωγοί έδειχναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους για να μην περάσουν οι αντιαγροτικοί κανονισμοί και να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής. Επίσης, ζητούν να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι για όλους τους παραγωγούς για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιασμένα στρέμματα και να παραλάβουν άμεσα τα εκκοκκιστήρια όλη την παραγωγή του προϊόντος.
Αλλά και στις πλατείες πολλών άλλων χωριών του νομού Θεσσαλονίκης, όπως στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στα Μάλγαρα, στην Επανωμή παρέμεναν και χτες για τέταρτη μέρα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Στα Γιαννιτσά πραγματοποιείται παναγροτική σύσκεψη την Κυριακή στις 4 το απόγευμα, όπου αναμένεται να επιλεγούν οι μορφές αγώνα με τις οποίες θα αντιδράσουν οι αγρότες του νομού Πέλλας στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Τη σύσκεψη διοργανώνουν οι δύο ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων του νομού και η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων Πέλλας και Κιλκίς. Από χτες αγροτικά στελέχη περιοδεύουν στα χωριά και ενημερώνουν τους παραγωγούς για τη σύσκεψη στα Γιαννιτσά, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι οι αγρότες να αντιδράσουν ώστε να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Από τη μια οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και από την άλλη οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, οδηγούν στην απόγνωση πολλούς κατοίκους των ορεινών - ημιορεινών χωριών και της Πέλλας.
Παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του νησιού. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, προέδρων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων, αγροτιστών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγγέλθηκε η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ομόφωνα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν: Να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και ομιλίες στα χωριά του νησιού. Να απαιτήσουν να αποσυρθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την περικοπή της επιδότησης, καθώς και ο εξαναγκασμός των αγροτών να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις. Κορύφωση αποτελεί το παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο της 10ης Δεκέμβρη, όπου θα ζητηθεί η ενεργός συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του νησιού.
Μέχρι την Κηφισίας 16, πετάχτηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς για να κάνει διάλογο με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.
Ο υπουργός Γεωργίας δεν είχε προλάβει να δει τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ στην προηγούμενη επίσκεψή του στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και έτσι βρήκε την ευκαιρία να δείξει άλλη μια δόση «επικοινωνιακού» ενδιαφέροντος προς τους αγρότες. Οπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, οι διοικούντες της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να ασκούν καλόπιστη κριτική απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας... και δήλωσαν ότι θα επιδιώκουν σταθερά το διάλογο με το υπουργείο. Τα παραπάνω μεταφράζονται ως γνήσιες δηλώσεις υποτέλειας στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση και μπορούν, επίσης, να χαρακτηριστούν ως δουλική ανοχή μπρος σε μια πολιτική κατάφωρης εξαπάτησης των αγροτών.