ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η άρχουσα τάξη σβήνει όσους την πλούτισαν
  • Μια ενδιαφέρουσα έκδοση για την ιστορία του Πειραιά παρουσιάστηκε χτες από τη δημοτική αρχή της πόλης και τις εκδόσεις «Ιδέα». Είχε όλους κι όλους 35 κατοίκους. Μια πόλη στην ευρύτερη περιοχή της οποίας σήμερα στοιβάζονται κοντά 500.000 κάτοικοι. Στις 400 σελίδες του τόμου, με τίτλο «Πειραιάς- Ιστορία και Πολιτισμός», πλήθος τα στοιχεία για διάφορες πλευρές της ιστορίας μιας πόλης στην οποία το 1806 ο Σατωβριάνδος δεν μπορούσε να βρει «ούτε ένα καΐκι», που το 1821 κατοικούνταν μόνο από τον τελωνοφύλακα και το 1832 διακρίνονταν από τη μια η «πέραν» των βάλτων του Αλιπέδου στεριά - περίπου νησί- κι απ' την άλλη στους λόφους της σημερινής Κοκκινιάς και του Κερατσινιού ορισμένοι πρωτοελλαδικοί οικισμοί, με την Αθήνα χαμένη κάπου στο βάθος του ορίζοντα στα βορειοανατολικά. Ωραία όλα αυτά και περιγράφονται θαυμάσια στο βιβλίο, τόσο με κείμενα όσο και με εικονογραφικό υλικό. Πλούσιες οι αναφορές και στην ιστορική διαδρομή και στους προύχοντες (εφοπλιστές εμπόρους και παπάδες). Σημαντικές οι πληροφορίες για το τμήμα της ιστορίας που αφορά τον πολιτισμό (απ' την αρχαιότητα ως και το ρεμπέτικο). Χώρος βρέθηκε ως και για την ιστορία του «Ολυμπιακού» και σωστά.

Μία μόνο ένσταση: Στις 400 σελίδες του πολυτελέστατου τόμου δε χώρεσαν ούτε σε μια αράδα αυτοί που τα δημιούργησαν όλα αυτά. Χιλιάδες και χιλιάδες εργατών που μάτωσαν και συνεχίζουν να ματώνουν. Το έργο «Πειραιάς Ιστορία και Πολιτισμός» είναι γραμμένο από και για την άρχουσα τάξη. Ειρωνεία: Λίγα μέτρα πιο πέρα από κει που παρουσιαζόταν το έργο, λίγες ώρες πριν γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια της ΠΕΜΕΝ. Σε μια εκδήλωση που δεν αφορούσε έναν κλάδο, αλλά όλους αυτούς που ο Δήμος Πειραιά με τη συγκεκριμένη έκδοση απλά τους έφτυσε. Δυο κόσμοι, δυο ιστορίες.


Θ.Λ.

400ή «Ιστορία εικονογραφημένη»

Το παλιότερο ιστορικό περιοδικό, η μηνιαία «Ιστορία εικονογραφημένη» (εκδόσεις «Πάπυρος») γιόρτασε χτες, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, τα 33 χρόνια της κυκλοφορίας της (συνεχούς επί πολλά χρόνια αλλά και με κάποια κενά για αρκετό διάστημα) και τα 400 τεύχη της. Στη γιορτινή εκδήλωση του περιοδικού μίλησε ο διευθυντής σύνταξής του Νίκος Αγγελής και παρουσιάστηκε το επετειακό 400ό τεύχος της (Οκτώβρης 2001), το οποίο μεταξύ της πλούσιας ύλης του περιλαμβάνει και τα αφιερώματα «Ιστορία - Ιστοριογραφία: Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο» και «Ελληνική πολιτική γελοιογραφία». Το επετειακό τεύχος συνοδεύεται και με δωρεάν cd-rom, το οποίο περιέχει τις εξής θεματικές ενότητες: «Ιστορία του κόσμου». «Ιστορία της "Ιστορίας"». «Σελίδες της "Ιστορίας"». «Μέλλον της "Ιστορίας"» (οι τρεις τελευταίες ενότητες αφορούν στο παρελθόν και στη συνέχεια του περιοδικού).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν και τα βραβεία του περιοδικού για το 2001 στους «διακριθέντες» συνεργάτες του, Δικαίο Βαγιανάκο και Ιωάννη Χατζηφώτη.

Η μυκηναϊκή Μιδέα

Νέα στοιχεία για τη μορφή του εσωτερικού της οχυρωμένης Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας αποκάλυψαν οι ελληνοσουηδικές ανασκαφές. Η Ακρόπολη ενδιαφέρει τους αρχαιολόγους από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες μέχρι σήμερα απέδειξαν ότι η Μιδέα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυκηναϊκά κέντρα της Αργολίδας.

Στη φετινή αρχαιολογική «σοδειά» συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων ευρημάτων, άφθονα εργαλεία, υπολείμματα πρώτων υλών, κυρίως ημιπολύτιμων λίθων, φίλντισι και ώχρας, που πιστοποιούν τη λειτουργία ακμαίων εργαστηρίων παραγωγής κοσμημάτων και άλλων έργων. Με τα εργαστήρια συνδέεται και το ενεπίγραφο σφράγισμα - τεκμήριο διοικητικής οργάνωσης. Το σφράγισμα αυτό, το πέμπτο που βρέθηκε στην Ακρόπολη, επιβεβαιώνει την ύπαρξη γραφειοκρατικής διοίκησης στη Μιδέα, που συγκαταλέγεται πλέον στα ανακτορικά κέντρα της Αργολίδας.

Απώλεια για τη μουσική

Ενας αξιόλογος μουσικός δημιουργός, με πολύχρονη και σημαντική προσφορά, ο Ιάκωβος Χαλιάσας «έφυγε» προχτές από τη ζωή, σε ηλικία 81 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 3.30μ.μ. από τον Αγ. Νικόλαο Χαλανδρίου.

Γεννημένος το 1920 στην Αθήνα, ο Ι. Χαλιάσας άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 13 ετών, μελετώντας κλασική κιθάρα με τον Ελληνοϊταλό Στανγκουάλι. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον M. Βάρβογλη Ανώτερα Θεωρητικά και Ενορχήστρωση, και πιάνο με την Αλίκη Λυκούδη και τον Κώστα Σφακιανάκη. Το 1953 πέτυχε στο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το εξωτερικό. Συνέχισε τις σπουδές του, μελετώντας τις νεότερες τεχνοτροπίες και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Παράλληλα με τη σύνθεση έγραψε πλήθος μουσικών άρθρων σε περιοδικά, ενώ συνεργάστηκε στην εγκυκλοπαίδεια «Ηλιος». Εργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 1970 ήταν μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, από το 1981-87 γενικός γραμματέας και από το 1988-92 αντιπρόεδρός της. Το 1981 έλαβε το Β' Βραβείο στον Α' Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης και το 1982 διάκριση στο 2ο Διαγωνισμό Χορωδιακών Συνθέσεων στο Τρέντο της Ιταλίας. Εγραψε έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα, μουσικής δωματίου, χορωδιακά, μουσική για μπαλέτο, τραγούδια κ.ά., τα περισσότερα σε ελεύθερη πολυτονική ή ατονική γραφή. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: «Τρία Συμφωνικά Σκίτσα», «Ορίζοντες», «Συμφωνία αρ. 1» (για μεγάλη ορχήστρα), «Adagio», «Δίπτυχο» (για ορχήστρα εγχόρδων), «Κοντσέρτο» (για πιάνο και ορχήστρα) κ.ά.

Ο «δαίμων»...

Ο «δαίμων», όχι του τυπογραφείου, αλλά του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 που μας «ζάλισε» προχτές, άλλαξε στο χτεσινό μας δημοσίευμα για την «Αυτοβιογραφία» του Χρήστου Καπράλου, το όνομα του ανθρώπου που έκανε το «προξενιό» της έκδοσής της από την «Αγρα». Την έκδοσή της «προξένεψε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάντα δραστήριος λάτρης των τεχνών και συγγραφέας ευάριθμων βιβλίων πολιτιστικού περιεχομένου Θάνος Κωνσταντινίδης και όχι ο αξέχαστος κορυφαίος αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης, όπως γράφτηκε.

Το αφιέρωμα του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Βρετανό σκηνοθέτη (πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ) Τζον Μπούρμαν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Αθηναίοι κινηματογραφόφιλοι, από σήμερα έως 29/11, στο «Τριανόν», χάρη στο εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter».

«Ο πρώιμος Ελύτης» είναι το θέμα της ομιλίας του αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Γάλλου ελληνιστή Μπερτράν Μπουβιέ, που οργανώνει η Ακαδημία Αθηνών στις 27/11, 7 μμ, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λοκρικά 2001», εγκαινιάζεται σήμερα (6 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας, η «10η έκθεση ψωμιού». Οι εκδηλώσεις, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, περιλαμβάνουν ομιλίες, περιηγήσεις, επίδειξη παραδοσιακού ζυμώματος, παραδοσιακούς χορούς κ.ά.

«Η Ιστορία στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα» είναι το θέμα της συζήτησης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην «Αρένα» (Αθ. Διάκου 4, 3ος όροφος, στάση μετρό Ακρόπολη). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 26/11 (7.30μ.μ.), με τους Θανάση Βαλτινό, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Τζίνα Πολίτη, Ερη Σταυροπούλου. Στα πλαίσια των διαλέξεων που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ για το έργο και τη ζωή του Ανδρέα Εμπειρίκου, στις 27/11 (7μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» θα δοθεί η διάλεξη «Ανδρέας Εμπειρίκος: Προσωπική μυθολογία». Ομιλητές: Πάνος Αλούπης, Μιχάλης Κοπιδάκης. Συντονιστής: Νάνος Βαλαωρίτης.

Οι εφαρμογές που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ψηφιακής τεκμηρίωσης της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής «ARCHI - MED», θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που οργανώνει η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ (26/11). Εκτός από την τεκμηρίωση των δικτύων οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, το πρόγραμμα ασχολήθηκε με το σχεδιασμό διαδικτυακών πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και με τον ψηφιακό «Χάρτη Κινδύνων» της πολιτιστικής κληρονομιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ