Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ γνωμοδότησε, με πρόσφατη απόφασή του, να δεχτεί επί της ουσίας την πρόταση του μεγαλοεπιχειρηματία Μπάμπη Βωβού, ο οποίος και διεκδικεί το χώρο, για να χτίσει εκεί ένα ακόμα μεγαθήριο 1.150 τ.μ. Εξαρχής η δημοτική αρχή, παίρνοντας ως δεδομένο την παραπάνω απόφαση, ζήτησε από το υπόλοιπο σώμα να δεχτεί την αναβολή αυτού του θέματος, με το αιτιολογικό πως δεν είχε έρθει εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ενημερώσει το Συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας. Μάλιστα, ο Μ. Δανδουλάκης δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Πρόκειται για συμπαιγνία Δήμου - ΥΠΕΧΩΔΕ προς όφελος του κ. Βωβού. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και οι κάτοικοι, αλλά και εμείς πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτήν τη συμπεριφορά».
Από την πλευρά της, η Αννα Φιλίνη, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, είπε πως η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να συζητήσει το θέμα απ' τη στιγμή που το έφερε στο ΔΣ. Ακόμη και η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ε. Βελέντζα ζήτησε να δοθεί παράταση στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Δ. Μπέης. Κάτω απ' αυτήν την πίεση, αλλά και την πίεση των κατοίκων που είχαν γεμίσει τα θεωρεία της αίθουσας, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Απέργης αναγκάστηκε να προχωρήσει στη συμβιβαστική πρόταση να δοθεί 7μηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο επόμενο ΔΣ.
Ετσι, πλέον η τύχη του κτήματος ΘΩΝ εξαρτάται απ' την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Δήμος Αθηναίων αποποιείται των όποιων ευθυνών έχει.
Στον «αέρα» βρίσκονται πολλά έργα που σχετίζονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού και που θέλει όλα τα έργα να παραδίδονται στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», η οποία δεν προσφέρει τίποτα αν πρώτα δεν εξασφαλίσει κέρδη. Ετσι η ταλαιπωρία των κατοίκων της συμπρωτεύουσας συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα τα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης εκτελούν μόλις το 28% του συγκοινωνιακού έργου. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυμαίνεται στο 40-42%. Η εικόνα δε θα αλλάξει σύντομα. Κατ' αρχάς και σχετικά με το υπό σχεδιασμό μετρό, κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΥΜΕ) παραδέχονται ότι το έργο υπάρχει κίνδυνος να μην κατασκευαστεί, καθώς ακόμα περιμένουν τη χρηματοδότησή του με 132 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον, το χαρακτηρίζουν «κοντό», με μόλις 9,3 χλμ μήκος κι αυτά στο κέντρο.
Ως συμπλήρωμα προτείνουν την κατασκευή δυο γραμμών τραμ προς τις δυτικές και ανατολικές συνοικίες. Γίνονται δε σκέψεις αν δεν κατασκευαστεί μετρό, αυτά τα 9,3 χλμ να αντικατασταθούν από τραμ. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση, δε γνωρίζουν ακόμα από πού θα εξασφαλιστούν αυτά τα 100 δισ. δρχ., που στο ΥΜΕ υπολογίζουν ότι απαιτούνται κατ' ελάχιστο για να κατασκευαστεί το τραμ. Ακόμα κι αν όλα εξελιχτούν ομαλά, οι αρμόδιοι αναμένουν μετρό και τραμ να παραδοθούν προς χρήση το νωρίτερο το 2006.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει και ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου σε ακτίνα 100 χλμ γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Δηλώνουν ότι έχει υπογραφτεί συμφωνία με τα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» να παραδώσουν στο διάστημα 2003-2004 15 δίδυμες άμαξες. Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η γερμανική εταιρία - στην οποία η κυβέρνηση ξεπούλησε πρόσφατα τα ναυπηγεία - δεχτεί να εκπληρώσει την υποχρέωση.
Αναφορικά με την πολυδιαφημισμένη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, με ταχύπλοα να συνδέουν διάφορα παράλια σημεία και με τσουχτερό εισιτήριο (300 δρχ.), στο υπουργείο αναφέρουν τα εξής: Η ιδιωτική εταιρία που προκρίθηκε να εκτελεί το έργο ακόμα ψάχνει από τις τράπεζες (σήμερα από την «Εθνική») τα 11 δισ. δρχ. που χρειάζεται για να ξεκινήσει την παροχή της υπηρεσίας. Πάντως, ακόμα και αν εξευρεθούν οι πόροι, οι αρμόδιοι δεν αναμένουν να δουν καραβάκια στο νερό πριν το 2003-2004.
Αρνείται ο δήμαρχος τη συζήτηση του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από τη συνεχιζόμενη άρνηση του δημάρχου, Αλ. Σταματουλάκη, να θέσει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το κρίσιμο θέμα των οικονομικών του Δήμου, παρά τις συνεχείς πιέσεις γι' αυτό από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η σκανδαλώδης άρνηση του δημάρχου προκάλεσε την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης από την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ. Την παρελκυστική τακτική του δημάρχου κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΕΑΚ).
Η κατάσταση με τα οικονομικά του Δήμου είναι πράγματι κρίσιμη και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή χρωστά 1 δισ. δραχμές, τη στιγμή που τα ετήσια έσοδά του δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ. Το χρέος αυτό, δηλώνουν δημοτικοί σύμβουλοι, δεν μπορεί να ξεχρεωθεί ούτε σε πέντε χρόνια. Για να αποπληρωθεί θα πρέπει ο Δήμος ή να επιβάλει νέους δυσβάσταχτους φόρους στους δημότες, επιλογή που θα προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις, ή να διεκδικήσει δυναμικά να πάρει από την κεντρική εξουσία τους παρακρατημένους πόρους της ΤΑ, που στην περίπτωση του συγκεκριμένου Δήμου ανέρχονται σε 3,5 δισ.
Αυτή ακριβώς την «ενοχλητική» συζήτηση θέλει ν' αποφύγει ο δήμαρχος και γι' αυτό αρνείται πεισματικά να φέρει το θέμα για συζήτηση στο ΔΣ. Αντί γι' αυτό, επιχειρεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα εργοτάξια και άλλους χώρους εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων και καλεί εργαζόμενους σε απολογίες σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει «αποδιοπομπαίους τράγους».
Η τελευταία «έφοδος» του δημάρχου έγινε την περασμένη Δευτέρα, 10 μόλις λεπτά πριν το τέλος της εργασίας, και ενώ είναι γνωστό ότι αυτά τα τελευταία λεπτά πριν να φύγουν οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στα αποδυτήρια και εκεί παίρνουν οδηγίες από τον επόπτη και τους εργοδηγούς για τα εργασιακά καθήκοντα της επόμενης ημέρας.
Η στάση αυτή του δημάρχου, φαίνεται πως έχει στόχο τους εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους για την άμεση καταβολή του πριμ παραγωγικότητας (ύψους 90 εκατ. δραχμών) που τους οφείλει ο Δήμος από το 1996, καθώς και άλλων διεκδικήσεων.
Στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε καταγγέλλει και η ΔΕΑΚ Αμπελοκήπων, ο δήμαρχος, Α. Σταματουλάκης, είναι υπόλογος όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί παρά την κατηγορηματική απόφαση του ΔΣ να πληρωθεί χωρίς καθυστέρηση το πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους, αυτός αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση και να ικανοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων.
Επίσης ο Γ. Νομικός, επικεφαλής της ΔΕΑΚ, σημειώνει πως οι εργαζόμενοι του δήμου, εργάζονται με αυταπάρνηση, κάτω από άσχημες συνθήκες για τις οποίες ο Δήμαρχος έχει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών.