Αποψη από την κινητοποίηση της Καρδίτσας |
Την περαιτέρω αγωνιστική δράση τους συντονίζουν και οι αγρότες των Τρικάλων. Σ' αυτή την κατεύθυνση τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων και των Ομοσπονδιών του νομού στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.
Επίσης, οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και των δύο Ομοσπονδιών του νομού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, από τις 3 Δεκέμβρη θα βγουν στις πλατείες και στους δρόμους όλων των χωριών και των επαρχιών του νομού. Αποφασίστηκε, επίσης, για τις 10 Δεκέμβρη, νέο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας.
Με μπλόκα στην Εθνική Οδό απάντησαν χτες και οι βαμβακοπαραγωγοί και αγρότες στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ
Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τον αγώνα τους |
Επίσης στο Νομό Θεσσαλονίκης για δεύτερη μέρα χτες οι αγρότες της Χαλκηδόνας παρέμειναν με τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας τη διασφάλιση της τιμής του βαμβακιού και τη λήψη μέτρων για τις επιπλέον ποσότητες της παραγωγής. Σύσκεψη με σκοπό να συντονιστούν καλύτερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις διοργανώθηκε χτες το βράδυ στα Κύμινα του Δήμου Αξιού με τη συμμετοχή πολλών αγροτικών στελεχών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής. Και χτες σε πολλά χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης και του Νομού Πέλλας συνέχισαν να παραμένουν οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών, ενώ πολλές συσκέψεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, με στόχο τη μαζικότερη παρουσία των παραγωγών στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν κατά τόπους οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα.
Επίσης σύσκεψη των αγροτικών στελεχών του Βορείου Εβρου πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο της Ορεστιάδας με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ σήμερα το βράδυ παρόμοια σύσκεψη γίνεται στις Φέρρες με συμμετοχή συνδικαλιστών από το Νότιο Εβρο. Την πρωτοβουλία για τις δύο αυτές συγκεντρώσεις την έχει πάρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου.
Οι αγρότες της Φθιώτιδας προχωρούν αγωνιστικά και συντονίζονται με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Ελλάδας
Η πραγματοποίηση παμφθιωτικού - παναγροτικού συλλαλητηρίου, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στη Λαμία, αποφασίστηκε προχτές το βράδυ στην παμφθιωτική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, συντονιστικών επιτροπών και αγροτών, που έγινε προχτές στο Λιανοκλάδι. Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 11 το πρωί στη Λαμία, όπου οι αγρότες θα κατέβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τοποθετώντας τα παράλληλα και σε άλλα κομβικά σημεία της περιοχής. Παράλληλα με την απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή σε επίπεδο νομού και λήφθηκε απόφαση για πανελλαδικό συντονισμό.
Στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε «η συνεχής χειροτέρευση της κατάστασης στη μικρομεσαία αγροτιά του νομού, εξαιτίας της εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, μέσω της "Ατζέντας 2000", των αντιαγροτικών ρυθμίσεων της ΚΑΠ, που μειώνουν τις παραγωγές, τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και τις τιμές, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτή η πολιτική έχει αρνητικές επιπτώσεις σ' όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και σε όλα τα προϊόντα, όπως βαμβάκι - καπνός - ελιά - σιτάρι - τεύτλα κλπ. και μεθοδικά και γρήγορα συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, δημιουργώντας τους σύγχρονους τσιφιλικάδες».
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, καπνοκαλλιεργητές της Φθιώτιδας, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο του Λιανοκλαδίου, καθόρισαν και το διεκδικητικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Ακόμα, στο κείμενο των αιτημάτων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, τονίζεται ότι «αγωνιζόμαστε»: Για παραγωγικό συνεταιρισμό με παρέμβαση από την παραγωγή ως την κατανάλωση, για έλεγχο πολυεθνικών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που παράγουν μέσα και εφόδια, να μην επιβάλουν αυξήσεις όταν και όσο θέλουν, για να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, να σταματήσει η παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών, να σταματήσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους, να ρυθμιστούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας, με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες, με βάση το εισόδημά τους, να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους. Να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές, από 1/1/2001, αφού δεν τις αποδίδουν. Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των αρδευτικών έργων στο νομό.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης εξασφάλισε στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη φτώχεια για τους αγρότες...
Το «γραμμάτιό» του στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αγωνιζομένων αγροτών φρόντισε να «εξοφλήσει» χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, έβγαλε μια «ειδική» ανακοίνωση για να δημοσιοποιήσει πως στο Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ εξασφάλισε άλλα 76 δισ. δραχμές στους βαμβακοπαραγωγούς για το 2002. Δηλαδή, κατά τον Γ. Φλωρίδη, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει τώρα να παρκάρουν τα τρακτέρ τους έξω από τα σπίτια τους και να πανηγυρίζουν ξέφρενα, αφού τους εξασφάλισε, κοπιάζοντας... σκληρά στις Βρυξέλλες, περισσότερα φράγκα για το βαμβάκι!
Το ερώτημα όμως που δεν απαντά στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Φλωρίδης είναι το εξής: Πόσο θα αυξήσουν την τελική τιμή παραγωγού τα 956 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν να προϋπολογιστούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2002 για το βαμβάκι; Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι το ποσό αυτό προϋπολογίστηκε αναγκαστικά με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, αφού η παραγωγή στο βαμβάκι προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλη και η διεθνής τιμή του προϊόντος έχει πέσει κατακόρυφα. Και το κυρίαρχο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί, παρά τα 76 δισ. δραχμές που προστέθηκαν, θα εισπράξουν χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και θα υποστούν νέα δραματική απώλεια στο εισόδημά τους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες και άλλη μια επιτυχία... Γνωστοποίησε πως το Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά κατά 20% μέχρι από το 2002. Μόνο που αυτό φαντάζει πλέον σαν μια φυσιολογική εξέλιξη, αφού προχτές η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σχετική πρότασή της για τα καπνά, όπου προβλέπεται διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι το 2004. Τούτο βέβαια γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η κοινοτική χρηματοδότηση κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου, θα μειωθεί η επιδότηση στα «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» κατά 10% και θα μειωθεί το εθνικό πλαφόν από 126.547 τόνους σε 123.073 τόνους το 2002 και 121.846 τόνους το 2003.
Επιπρόσθετα, τίθενται ακόμα και τα εξής ερώτημα: Γιατί ο Γ. Φλωρίδης δεν ανακοίνωσε πόσο αυξάνεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2002 για τη γεωργία; Γιατί δεν ανακοίνωσε από πού κόβονται τα χρήματα για να καλυφτεί η «μαύρη τρύπα» στο βαμβάκι και σε ποια άλλα αγροτικά προϊόντα αυξάνονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων; Και ακόμα, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2002, προϋπολογίστηκαν 85 δισ. δραχμές λιγότερα για τις επιδοτήσεις, σε σύγκριση με το 2001;