ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Πας μη «Αμερικανός»... ύποπτος!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μπορεί το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί κομάντος στο Αφγανιστάν για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν να απορροφά όλα τα φώτα της δημοσιότητας, για ευνόητους λόγους, το ανθρωποκυνηγητό όμως που γίνεται εντός της αμερικανικής επικράτειας, αλλά και σε άλλες χώρες, σπάνια βλέπει το φως της δημοσιότητας και πάλι για ευνόητους λόγους.

Επισήμως οι προσπάθειες για την εξάρθρωση του δικτύου της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», έχει οδηγήσει στα κρατητήρια και τις φυλακές 1.100 άτομα εντός των ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε άλλες 50 χώρες έχει φτάσει τουλάχιστον τους 360.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», οι συλλήψεις έγιναν με την παρότρυνση της CIA, ενώ και το FBI βοήθησε επίσης στην πραγματοποίηση ενός αγνώστου αριθμού συλλήψεων. Από τους 360 συλληφθέντες στο εξωτερικό, περισσότεροι από 100 είναι στην Ευρώπη, 100 στη Μέση Ανατολή, 30 στη Λατινική Αμερική και 20 στην Αφρική. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κινητοποίηση αυτή έχει ενδεχομένως κλονίσει ορισμένες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ωστόσο δεν είναι γνωστό κατά πόσο έχει συμβάλει στην αποτροπή άλλων τρομοκρατικών ενεργειών.

Πάντως, σε άλλο ρεπορτάζ και πάλι της ίδιας εφημερίδας, μία συνολικότερη εικόνα της επιχείρησης δίδεται, αφού αναφέρεται ότι οι περισσότεροι εκ των κρατουμένων στις ΗΠΑ έχουν διαπράξει εγκλήματα όπως πλημμελήματα του μεταναστευτικού νόμου, ενώ ένας φοιτητής από την Υεμένη που τελικά κατόρθωσε να αφεθεί ελεύθερος στο Σαν Ντιέγκο... εννοείται μόνο με καταβολή εγγύησης 500.000 δολαρίων(!), αλλά και με τον όρο να φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι ώστε να παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο. Παράλληλα, δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι ανάμεσα στους 1.100 συλληφθέντες βρίσκονται τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί πολίτες, σύμφωνα με τον Ιντο Αχαρόνι, εκπρόσωπο Τύπου του προξενείου του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενδέχεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί Ισραηλινοί μπορεί να έχουν συλληφθεί και εξαιτίας της ντροπής τους - επειδή εργάζονταν χωρίς άδεια εργασίας - να μην το έχουν δηλώσει.

Εκτός από τα άτομα που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ ως ύποπτα για σχέσεις με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, σε άλλες χώρες του κόσμου οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 360 ανθρώπους, διαφόρων εθνικοτήτων. Μέτρα ασφαλείας για τους αντιπάλους των Ταλιμπάν που ζουν στο ολλανδικό έδαφος, λαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, στον ΟΗΕ, εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη σύναψη μιας αντιτρομοκρατικής συνθήκης που θα ετίθετο σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου. Η επιτροπή, που είχε αναλάβει τη διατύπωση των άρθρων της συνθήκης, δεν κατάφερε να συμφωνήσει αφού το Μεσανατολικό και το Κασμίρ συνεχίζουν να αποτελούν σημεία - αγκάθια.


ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
«Το Αφγανιστάν είναι μόνο η αρχή»

Στο δρόμο της προσφυγιάς

Associated Press

Στο δρόμο της προσφυγιάς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με τη διαβεβαίωση ότι η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας μόλις τώρα αρχίζει και φυσικά θα επεκταθεί και εκτός των συνόρων του Αφγανιστάν, αλλά και με την προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες ότι «η πιο επικίνδυνη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν είναι ακόμη μπροστά μας», απευθύνθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους προς τους συμπατριώτες κατά την ομιλία του από τη στρατιωτική βάση του Fort Cambell της πολιτείας του Κεντάκι, με αφορμή τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

«Το Αφγανιστάν είναι μονάχα η αρχή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους άνδρες της αερομεταφερόμενης Μεραρχίας 101, τους «Screaming Eagles», που έχει ήδη στείλει δυνάμεις της στο Πακιστάν. «Υπάρχουν και άλλοι τρομοκράτες που απειλούν την Αμερική και τους φίλους μας και υπάρχουν και άλλες χώρες πρόθυμες να υποστηρίξουν αυτούς τους εγκληματίες. Δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σαν χώρα, πριν από την εξάλειψη αυτών των απειλών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Νιου Γιόρκ Τάιμς, αν και ο Μπους δεν κατονόμασε τις χώρες που θα αποτελέσουν τους επόμενους στόχους των ΗΠΑ, ανέπτυξε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τη στρατηγική που ο Λευκός Οίκος αποκαλεί «Δόγμα Μπους». «Αν προσφέρεις καταφύγιο σε τρομοκράτες, είσαι και εσύ τρομοκράτης», είπε και πρόσθεσε «Αν εκπαιδεύεις ή χρηματοδοτείς τους τρομοκράτες, είσαι και εσύ τρομοκράτης και θα υποστείς τις συνέπειες»... «Θα είσαι υπόλογος στις ΗΠΑ και στους φίλους μας» και οι Τάιμς επισημαίνουν ότι στις χώρες που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι παραβιάζουν το «Δόγμα Μπους» συγκαταλέγονται η Σομαλία, το Σουδάν και το Ιράκ.

Παράλληλα, σε ανταπόκριση από τη Σαουδική Αραβία, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρίγκιπα Tarki bin Faisal - ο οποίος ήταν επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας για μια 25ετία - ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η ιρακινή κυβέρνηση έχει προσφέρει την υποστήριξή της στο δίκτυο «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν και προσθέτει ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πιθανότητα το Ιράκ να αποτελέσει τον επόμενο στόχο, όπως αφήνουν να εννοηθεί πολλοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου.

Ο Ταρκί Μπιν Φαϊσάλ επισημαίνει ότι θεωρεί τον Σαντάμ Χουσεΐν σαν έναν από τους πλέον δραστήριους τρομοκράτες του κόσμου, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι προτιμότερο να ενισχυθούν οι εντός του Ιράκ ομάδες που εργάζονται για την ανατροπή του, αντί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να προχωρήσουν πάλι σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, την αποκαλούμενη «Φάση ΙΙ» του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.


ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΗΠΑ
Δίνουν «εθελοντικά» τα στοιχεία των επιβατών τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλες πέντε αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της «Ολυμπιακής», συμφώνησαν να παραδίδουν στις αμερικανικές τελωνειακές αρχές λίστες των επιβατών των διεθνών πτήσεων, προκειμένου να γίνεται έλεγχος αν ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πιθανοί τρομοκράτες. Εκτός από την «Ολυμπιακή», ανάλογη πρόθεση εξέφρασαν, στις αρχές του μήνα, η «Egypt Air», η «Kuwait Airways», η γερμανική LTU και η καναδέζικη «Air Transat».

Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση στο 85% των πληροφοριών που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, αξιοποιώντας το πρόγραμμα της εθελοντικής παροχής στοιχείων (Προωθημένο Σύστημα Πληροφοριών Επιβατών), στο οποίο συμμετέχουν, ήδη, 95 αεροπορικές εταιρίες και δύο κυβερνήσεις, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται κατά την αναχώρηση και μεταδίδονται στις αμερικανικές αρχές μέσω ενός κέντρου στη Βιρτζίνια, ενώ οι πτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από το 1998 και αφορά την πρόσβαση σε ονόματα, σε ημερομηνίες γέννησης, σε εθνικότητες και σε αριθμούς ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την ομάδα των τελευταίων 5 εθελοντών, προς το παρόν, μόνο η γερμανική LTU διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για να προωθεί τα στοιχεία των επιβατών.

Μιλώντας εκ μέρους της υπηρεσίας αμερικανικών Τελωνείων στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», ο Ρόμπερτ Μπόνερ εξέφραζε την ικανοποίησή του για την κίνηση των 5 εταιριών, τονίζοντας ότι «θέλουμε να πετύχουμε, πλέον, να προηγείται η προώθηση των στοιχείων που αφορούν στις πτήσεις που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ». Συμπλήρωνε, όμως, ότι στο πρόγραμμα, κανονικά, «θα έπρεπε υποχρεωτικά να συμμετέχουν όλες οι αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις». Εντούτοις, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν ισχύει για τις εσωτερικές πτήσεις, ούτε καν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, που επλήγησαν ουκ ολίγο ακριβώς σε αυτόν τον τομέα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι αυστηρές «απαντήσεις» και απαιτήσεις του στρατηγού Κουγιάτ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Δεν είναι αλήθεια πως η ανάπτυξη (στρατευμάτων) είναι περιττή... Είναι μία διαδικασία αρκετών ετών και στο Αφγανιστάν, τα πράγματα τα ίδια, απέχουν πολύ απ' το τέλος», είπε χτες, με μάλλον αυστηρό ύφος, σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο αρχηγός του γερμανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Χάραλντ Κουγιάτ, που επιλέχτηκε την Τρίτη προεδρεύων της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε ερώτηση σχετικά με την επιμονή της Γερμανίας να αναπτύξει στρατεύματα στο Αφγανιστάν ενώ καταρρέει το καθεστώς των Ταλιμπάν...

Στη συνέχεια ο Χάραλντ Κουγιάτ γνωστοποίησε πως απ' την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η αποστολή της επιμελητειακής στρατιωτικής βοήθειας που έχει αποφασίσει να παράσχει το Βερολίνο στις ΗΠΑ (περιλαμβάνει 3.900 στρατιώτες και μονάδες ειδικών δυνάμεων, μεταγωγικά αεροσκάφη και ειδικά άρματα μάχης, που ανιχνεύουν βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα), με την έναρξη πτήσεων των πρώτων γερμανικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών και την αποστολή μίας «ειδικής ομάδας ιατρικής βοήθειας και διάσωσης, που θα είναι έτοιμη για δράση άμα της δοθεί εντολή». Εντούτοις, ο στρατηγός Κουγιάτ δεν ξεκαθάρισε πότε θα αρχίσει και πού η αποστολή και ανάπτυξη των 3.900 Γερμανών στρατιωτών...

Ο ίδιος δεν έκρυψε πως θα επιθυμούσε να ήταν υψηλότερες οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του, παρότι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του καγκελάριου Σρέντερ είχε πριμοδοτήσει το γερμανικό στρατό με έκτακτο πακέτο 685 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας: «Εάν το αίτημά μου για περισσότερα λεφτά δεν είχε ικανοποιηθεί, εάν ο στρατός δεν είχε αρκετά χρήματα για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τότε η κυβέρνηση δε θα είχε δώσει αυτά τα έξτρα χρήματα, τα οποία δεν είναι ακόμη τόσα όσα είχα θεωρήσει επί της ουσίας απαραίτητα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ