ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ιδρύεται Σώμα «πραιτοριανών» αστυνομικών για τη διαχείριση κρίσεων!
  • Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη άλλων δέκα χωρών
  • Διευρυμένη η θεματολογία στη διακυβερνητική διάσκεψη του 2004
  • «Επιχειρησιακά έτοιμος ο ευρωστρατός το 2003

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σαράντα πέντε υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών / Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) και αποφάσισαν: Στα τέλη του 2002 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης με δέκα υποψήφιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που θα ολοκληρωθούν το 2004, με περαιτέρω αναβάθμιση της Τουρκίας και αποκλεισμό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004 θα αφορά «διευρυμένη θεματολογία». Ο «ευρω-στρατός» της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης θα είναι «επιχειρησιακά έτοιμος» μέχρι το 2003 και δημιουργείται «ευρω-αστυνομία» δύναμης 5.000 ατόμων για «αποστολές διαχείρισης των κρίσεων» και «κοινωνική ειρήνη» εντός και εκτός της Ευρώπης που θα αρχίσει τη δράση της από το 2003.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη) η διεύρυνση της ΕΕ, το πολιτικό μέλλον της ΕΕκαι το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων της «κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ). Και για πρώτη φορά μετά την 11/9/2001 το Αφγανιστάν άρχισε να απασχολεί τα ευρωπαϊκά Συμβούλια ως ο (...) «ξεχασμένος πόλεμος», με συζήτηση των «εξελίξεων» στο γεύμα και γενικόλογες διακηρύξεις για «κυβέρνηση με πλατιά συμμετοχή», «κράτος δικαίου» κλπ.

Ιδρύεται ευρωαστυνομία «ταχείας επέμβασης»

Στα πλαίσια της ΚΕΠΑΑ και της «διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα» εντός και εκτός της Ευρώπης οι 15 υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης αποφάσισαν χτες, και επίσημα, τη δημιουργία δύναμης «πραιτοριανών» 5.000 ατόμων από «ειδικούς» όλων των κρατών - μελών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει «ήδη» συσταθεί μια πενταμελής ευρωπαϊκή «ομάδα αξιωματικών» που «θα αναλάβει την προετοιμασία της δύναμης μέχρι το 2003». Η Ελλάδα «θα συμμετάσχει με 180 αστυνομικούς», οι οποίοι «θα αποσπώνται όταν χρειάζεται» για αποστολές «διαχείρισης κρίσεων που αφορούν κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια και τάξη» (Μ. Χρυσοχοίδης). Το επιχειρησιακό «σχέδιο δράσης» περιλαμβάνει:

1) «Αυτόνομη» διοίκηση που θα διενεργεί αποστολές «αυτόνομα και σε συνεργασία με το στρατό»

2) «Πρότυπα» εκπαίδευσης και «κριτήρια» επιλογής των «ειδικών» αστυνομικών και

3) «Τυποποίηση του εξοπλισμού και τη συμβατότητα τόσο μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των κρατών - μελών όσο και μεταξύ αστυνομικού και στρατιωτικού στοιχείου».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης οι δυνάμεις αυτές «πρέπει να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα» (!!!) μια και θα προέρχονται από διαφορετικές (...) «παραδόσεις» καταστολής.

Διεύρυνση και πολιτική αναθεώρηση

Οι 15 ΥΠΕΞ υιοθέτησαν την «έκθεση προόδου» της Κομισιόν για τη διεύρυνση (βλ. «Ρ», 14/11/2001), την οποία «χαιρέτισε» και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Στα τέλη του 2002, η Κομισιόν θα προτείνει «δέκα» χώρες (οκτώ της ΚΑ Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα) ως «κατ' αρχήν δεκτές» που θα μπορούν ν' αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης για προσχώρηση μέχρι το 2004. Απορρίπτονται οι δύο «βαλκανικές» υποψήφιες (Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ αναβαθμίζεται πολλαπλώς η θέση της Τουρκίας, αφού για τον επόμενο χρόνο θα βρίσκεται σε «νέο στάδιο» και, από τα τέλη του 2002 αναμένεται ν' αρχίσει «προ-ενταξιακές» διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» για την Τουρκία, μόνο για τις «δέκα» υποψήφιες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά «δεν έχει αντίρρηση για τις δέκα χώρες, αλλά επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος». Η μοίρα των βαλκανικών υποψηφίων χωρών δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με τις αθηναϊκές «ευχές» (...) Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση στενεύουν τα περιθώρια για ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού. Ο Γ. Παπανδρέου «χαιρέτισε» την πρόταση Κληρίδη για «άτυπη» συνάντηση με τον Ντενκτάς στη Νήσο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οσον αφορά την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ (Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004), το χτεσινό Συμβούλιο αποφάσισε «διευρυμένη θεματολογία», στην οποία συμφώνησε «ακόμη και η Βρετανία» (Γ. Παπανδρέου). Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα 'ναι ριζικές και η τελική απόφαση θα ληφθεί στη βάση του συσχετισμού δύναμης μεταξύ των ευρωπαϊκών «μεγάλων» δυνάμεων και, όχι βέβαια, ως αποτέλεσμα «διαπραγμάτευσης» ό,τι, δηλαδή, είχε ξαναγίνει από το Μάαστριχτ μέχρι τη Νίκαια.

Ευρω-στρατός

Η «πρώτη» του Γ. Παπαντωνίου ως υπουργού Αμυνας, συνδυάστηκε με μια «άτυπη διάσκεψη για τη βελτίωση δυνατοτήτων εισφορών των κρατών - μελών» στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης 60.000 ατόμων που θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμη «μέχρι το 2003». Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα θα «συνεισφέρει» και με επιπλέον «σύγχρονο εξοπλισμό, αερομεταφερόμενα συστήματα επιτήρησης, κατευθυνόμενα όπλα ακριβούς στόχευσης, επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης» (Γ. Παπαντωνίου). Δεν πρόκειται για (...) «ρεζέρβες» σύμφωνα με το νέο υπουργό Αμυνας, αλλά απ' αυτά που αγοράζονται. Το βασικό ζήτημα, αυτό του τουρκικού βέτο στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ δεν συζητήθηκε. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι, «ανεξάρτητα» από τις εξελίξεις, στο Λάακεν «θα πρέπει να αποφασιστεί» η αναγγελία της πλήρους ενεργοποίησης του «ευρω-στρατού» από το 2003.

ΟΓΕ
Την 1η Δεκέμβρη το Γυναικείο Καραβάνι Ειρήνης

Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο 1η Δεκέμβρη. Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, για μια μεγάλη συμμετοχή γυναικών σ' αυτή την πανελλαδική αντιπολεμική κινητοποίηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «καραβανιού» συμπεριλαμβάνει:

- Στις 12.30 άφιξη στη Λάρισα, στην πλατεία Λαού και πορεία μέχρι την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.

- Στις 3μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο και μικρή στάση στην πλατεία Τυρνάβου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση και επίδοση ψηφίσματος στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις 4 μ.μ.

Η αναχώρηση για την Αθήνα θα γίνει στις 5μ.μ..

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 23/11 στους κατά τόπους συλλόγους γυναικών, μέλη της ΟΓΕ και στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας, τηλ. 3629.460, 3618.651, καθημερινά, 5.30 - 8.30 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι οργανώσεις γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του Νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη σημαντική αυτή αντιπολεμική εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτανθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525 - 947.838.

ΔΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
«Οχι» στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο...

Τον άδικο τρομοκρατικό πόλεμο εναντίον του λαού του Αφγανιστάν, καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων, το οποίο και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του. Οπως σημειώνεται, «με τον πόλεμο αυτό δε δικαιώνονται οι αθώοι Αμερικανοί πολίτες - θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης του Σεπτέμβρη, ενέργεια που επίσης καταδικάζουμε».

Αλλωστε, το ΔΣ, «καταδικάζει την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται».

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ, απαιτεί:

  • Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος
  • Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.
  • Την απεμπλοκή τής με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
  • Την πλήρη κατοχύρωση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, των δημοκρατικών - κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Επίσης, ορίστηκε διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία και επιφορτίστηκε με την υποχρέωση να έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς του Δήμου Αγίων Αναργύρων, με στόχο να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες κατά του πολέμου. Η Επιτροπή αυτή θα εκπροσωπεί το Δήμο, συμμετέχοντας ενεργά στην Παναθηναϊκή Επιτροπή κατά του πολέμου.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της εκδήλωσης

Σύσκεψη με φορείς της νεολαίας οργανώνουν η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη σήμερα Τρίτη 20 Νοέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος). Θέμα της σύσκεψης είναι η καλύτερη οργάνωση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που θα γίνει έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, την Παρασκευή 30 του Νοέμβρη, το βράδυ. Κεντρικά διεκδικητικά αιτήματα της εκδήλωσης είναι η παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η απεμπλοκή της χώρας από αυτόν και η βελτίωση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ