ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΙΝΔΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
Συζήτησε για το «αφγανικό μέλλον» και την «τρομοκρατία»
  • Νέα κλιμάκωση της έντασης στα ινδοπακιστανικά σύνορα
  • Σε συναγερμό έχει τεθεί ο ινδικός στρατός

Ο Ν.Ράμσφελντ με τον Ινδό ομόλογό του

Associated Press

Ο Ν.Ράμσφελντ με τον Ινδό ομόλογό του
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Τζορτζ Φερνάντες είχε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε ασιατικές χώρες πέριξ του Αφγανιστάν με μια στάση στην ινδική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τη σύνθεση μιας μετά-Ταλιμπάν κυβέρνησης (είναι γνωστό ότι η ινδική ηγεσία, όπως και η ρωσική αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή ορισμένων μετριοπαθών Ταλιμπάν που προωθεί το Πακιστάν). Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση Ράμσφελντ, τα πνεύματα στα ινδο-πακιστανικά σύνορα ήταν, για άλλη μια φορά, εξαιρετικά οξυμένα.

«Βελτίωση» της αποτελεσματικότητας των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, σε καθημερινή βάση, διαπίστωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Ινδός ομόλογός του δε σχολίασε την αμερικανική στρατιωτική τακτική στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «πρόκειται για αποφάσεις στρατιωτικών αξιωματούχων, και θα πρέπει απλώς να τις δεχόμαστε». Πάντως, ανεπισήμως, φέρεται να χαρακτήρισε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς «χάσιμο εκρηκτικών».

Σύμφωνα με τον Φερνάντες συζητήθηκε η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και το ινδικό αίτημα για άρση των κυρώσεων σε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά και πυρηνικών όπλων. Η Ουάσιγκτον ήρε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε Ινδία και Πακιστάν για τις πυρηνικές δοκιμές του 1998, αλλά, όπως τόνισε ο Φερνάντες, παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις για το τεχνολογικό υλικό. Ο Ράμσφελντ, από την άλλη, αρκέστηκε να τονίσει ότι «αντάλλαξαν απόψεις για το κοινό είδος τρομοκρατίας, που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν», αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο Κασμίρ.

Αλληλοκατηγορίες και συναγερμός

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις μετά από τις «ύποπτες μετακινήσεις των πακιστανικών στρατευμάτων». Ινδοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι ο πακιστανικός στρατός έχει συγκεντρώσει κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ανάλογες κινήσεις, υποστηρίζουν, έγιναν και σε αρκετά σημεία των ινδο-πακιστανικών συνόρων στις επαρχίες Πουντζάμ, Ραγιαστχάν και Γκουτζαράτ.

Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία τα πακιστανικά στρατεύματα φέρονται να προωθήθηκαν προς τα σύνορα κατά 20 χλμ. κυρίως με τεθωρακισμένα και βαρύ πυροβολικό. «Δεν είμαστε σίγουροι για το τι σχεδιάζει το Πακιστάν, αλλά παίρνουμε μέτρα», τόνιζε ο Ινδός υπουργός αρμόδιος για το Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, που φέρεται να έδωσε εντολή σε ινδικά μαχητικά να πλήξουν στρατόπεδα εκπαίδευσης εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με αφορμή έναν Πακιστανό διπλωμάτη. Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία «καταδικάζει το άδικο και προκλητικό περιστατικό, κατά το οποίο ο Γκουλάμ Σαμπίρ, μέλος της διπλωματικής αποστολής της πακιστανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, απήχθη στο δρόμο από Ινδούς πράκτορες, ξυλοκοπήθηκε και ανακρίθηκε, ενώ του ασκήθηκαν πιέσεις να παραδεχτεί ενώπιον τηλεοπτικού καναλιού ότι είναι πράκτορας». Ο Πακιστανός πρέσβης φέρεται να έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στην ινδική κυβέρνηση, αμέσως μετά την απελευθέρωση του Σαμπίρ.

Αντίθετα, όμως, Ινδοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι ο Σαμπίρ συνελήφθη επ' αυτοφώρω να παραλαμβάνει απόρρητα έγγραφα από μέλος του προσωπικού του αρχηγείου του ινδικού ναυτικού. Αφέθηκε ελεύθερος, αφού ανακρίθηκε, και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, γι' αυτό και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός της βδομάδας.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Ο Ράμσφελντ είδε «μετρήσιμη πρόοδο»...

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, φαίνεται πως είναι ένας απ' τους ελάχιστους ανθρώπους που διαβλέπει «μετρήσιμη πρόοδο» από τους βομβαρδισμούς της χώρας του στο Αφγανιστάν. Μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο Ράμσφελντ εξέφρασε και την παραπάνω πεποίθηση δηλώνοντας: «Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τρομοκρατικών δικτύων προχωρεί. Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει πρόοδος σε βήμα που αποδεικνύει μετρήσιμη πρόοδο».

Οσον αφορά τις συναντήσεις του με τον Ουζμπέκο Πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ και τον Ουζμπέκο ομόλογό του Κομπίρ Γκουλόμοφ, δεν έγιναν γνωστές είτε ουσιώδεις, είτε επουσιώδεις λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτές εστιάστηκαν στα περί της βάσης των εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη στρατιωτική βάση του μεθοριακού (με το Αφγανιστάν) Καναμπάρ...

Μετά το Ουζμπεκιστάν, ο Ράμσφελντ έκανε σύντομη στάση και στο γειτονικό Τατζικιστάν. Οι εκεί επαφές που είχε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δεν απέδωσαν σε τίποτε, και ιδιαίτερα όσον αφορά την επιθυμία της Ουάσιγκτον για κοινή «στρατιωτική συνεργασία» σε σχέση με τον πόλεμο που διεξαγάγει στο Αφγανιστάν. Το μόνο, ισχνό, αποτέλεσμα των επαφών του Ράμσφελντ στο Τατζικιστάν ήταν η σύσταση μίας κοινής «ομάδας ειδικών» που θα αναζητήσουν και θα εκτιμήσουν πιθανούς τρόπους στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον πόλεμο και η δήλωση του Τατζίκου υπουργού Εξωτερικών Ταλμπάκ Ναζάροφ, πως η βοήθεια που παρέχει το Τατζικιστάν στην Ουάσιγκτον (ανθρωπιστικοί αεροδιάδρομοι) θα μπορούσε να διευρυνθεί με την ενδεχόμενη χρήση του εθνικού εναέριου χώρου από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη...

«Σφάλμα» μια επίθεση κατά του Ιράκ λέει ο Ανάν...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» στην οποία ο ίδιος αποκλείει πως υπάρχουν σχέδια για να καταστεί το Αφγανιστάν προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «σφάλμα» το ενδεχόμενο να εξαπολυθούν επιθέσεις στο Ιράκ, και «υπαρκτό τον κίνδυνο της έκρηξης οργής του μουσουλμανικού κόσμου»...

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας... Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε δύο αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας των χωρών - μελών και όσες κυβερνήσεις δείξουν ανυπακοή θα εκτεθούν σε διεθνείς κυρώσεις» είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Κόφι Ανάν, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές κατηγορίες που εκτόξευσε έναντι του ΟΗΕ ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν στο τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Αμέσως μετά, ο γγ του ΟΗΕ έσπευσε να διευκρινίσει πως σε καμία περίπτωση δε σκέφτεται να καταστεί το Αφγανιστάν προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας:«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διοίκηση της χώρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις αφγανικές αρχές... Η ιστορία έχει αποδείξει πως κάθε προσπάθεια ξένων να κυριαρχήσουν ή να ελέγξουν το Αφγανιστάν πάντοτε κατέληγε σε αποτυχία». Σε άλλο σημείο επέμεινε πως «το μόνο μέσο για να επικρατήσεις της τρομοκρατίας είναι μία κοινή διεθνής δράση» και πως «το σημαντικό είναι η μάχη αυτή να διεξαχθεί μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΟΗΕ είδε τις ακόλουθες τρεις «εναλλακτικές δυνατότητες» για την ασφάλεια του αφγανικού πληθυσμού μετά τον πόλεμο, όπως: την αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ, την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης που θα συντίθεται από εθελόντριες μουσουλμανικές χώρες και τη συγκρότηση μίας δύναμης καθαρά αφγανικής, «που, αποτελούμενη από όλες τις υπάρχουσες ένοπλες ομάδες, θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ο καλύτερος εγγυητής της σταθερότητας στη χώρα».

Επέκρινε εμμέσως τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στο Αφγανιστάν λέγοντας πως «ολοφάνερα εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση κατά την οποία, ενώ χρειάζεται η αποστολή τουλάχιστον 60.000 μετρικών τόνων τροφίμων μηνιαίως, «αποστέλλεται μόλις το 50%»...

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πραγματικό κίνδυνο την έκρηξη οργής του μουσουλμανικού κόσμου» και προειδοποίησε κατά της ενδεχόμενης εξαπόλυσης επίθεσης σε βάρος του Ιράκ χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο «σφάλμα που θα είχε ως μόνον αποτέλεσμα να βαρύνει την ένταση στην περιοχή». «Γι' αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους είναι πολύ ενήμερη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ» κατέληξε ο Κόφι Ανάν.

ΙΤΑΛΙΑ
Με πλοία, αεροπλάνα και στρατιώτες θα «βοηθήσει»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως δεν έμεινε στις υποσχέσεις περί χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας έναντι της Ουάσιγκτον, καθώς χτες το ιταλικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την ιταλική προσφορά σε στρατιωτικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και (πολύ πιθανόν... και σε χερσαίες δυνάμεις)... αφήνοντας αόριστο, επί του παρόντος, το πότε ακριβώς θα εμπλακούν αυτές οι δυνάμεις στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

«Πότε και πώς θα χορηγείται αυτή η βοήθεια θα αποφασίζεται κατά περίπτωση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Αμυνας, όπου προστίθεται πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους και πως η τελική απόφαση θα δοθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, πάντως, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA», επικαλούμενο Ιταλούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα «θα είναι έτοιμα να αναχωρήσουν σε λίγες μέρες, αλλά θα χρειαστούν βδομάδες για να εξοπλιστούν πλοία και ακόμη περισσότερο για να προετοιμαστούν χερσαίες δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ