Associated Press |
Ερείπια μετέτρεψαν οι βομβαρδισμοί το κτίριο της «Ερυθράς Ημισελήνου» |
Αγνωστος παραμένει, και μάλλον θα παραμείνει, ο χτεσινός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Ενα νοσηλευτικό κέντρο της Ερυθράς Ημισελήνου, στην πόλη - φάντασμα του νότου Κανταχάρ, αλλά και δύο χωριά κοντά στη βορειοανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ επλήγησαν χτες κατά τα δύο κύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, δίνει έναν συνολικό απολογισμό, που φυσικά «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές: Τουλάχιστον 1,500 ψυχές πλήρωσαν το βαρύ φόρο αίματος.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος των αμερικανικών βομβαρδισμών, που διήνυσαν χτες την 25η μέρα, ένα νοσηλευτικό κέντρο της Ερυθράς Ημισελήνου μπήκε στο στόχαστρο. Μια «ακόμη «παράπλευρη απώλεια», που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον δρ. Ομπαϊντουλάχ, γιατρό του νοσοκομείου, που συμπλήρωσε ότι ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο δρ. Ομπαϊντουλάχ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους που οδηγήθηκαν στο κέντρο από τους Ταλιμπάν, διευκρινίζοντας ότι οι βόμβες έπεσαν στις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ, αφού και ο ίδιος έφερε επιδέσμους στο πόδι και το χέρι, δήλωσε ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.
Associated Press |
Οι συνεχιζόμενοι ανελέητοι βομβαρδισμοί και η αιμορραγία του έμψυχου δυναμικού της χώρας, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, έκαναν χτες τους Ταλιμπάν να μιλούν για γενοκτονία, στηρίζοντας την κατηγορία αυτή στο γεγονός ότι τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έχουν πλήξει στόχους αμάχων, μεταξύ των οποίων και ένα νοσοκομείο. «Είναι πλέον σαφές ότι η Αμερική πραγματοποιεί γενοκτονία στο Αφγανιστάν, για να επιτύχει τους πολιτικούς της σκοπούς», δήλωσε ο πρεσβευτής του καθεστώτος της Καμπούλ στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαϊφ σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ. «Αν η Αμερική πιστεύει ότι θα υποτάξει τον αφγανικό λαό καταφεύγοντας στη γενοκτονία αθώων ανθρώπων, κάνει λάθος», τόνισε, σχολιάζοντας ότι «η θέση των ΗΠΑ, πως είναι οι προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδεικνύεται ένας ανώφελος και αστήριχτος ισχυρισμός». Μάλιστα, ο Ζαίφ κατήγγειλε ότι οι βόμβες διασποράς κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν τη μορφή των «πακέτων τροφίμων» που ρίχνουν τα αμερικανικά αεροσκάφη στο Αφγανιστάν και ανέφερε ότι «ένα παιδί σκοτώθηκε σήμερα στην επαρχία Χεράτ, όταν έπιασε μια βόμβα διασποράς που είχαν ρίξει αμερικανικά αεροσκάφη». «Κατέστρεψαν γέφυρες που χρησιμοποιούνται από τον κόσμο στην Κανταχάρ. Επίσης, καταστράφηκε η γέφυρα Μπαρικάμπ στη βόρεια Καμπούλ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Πεντάγωνο βάζει στο στόχαστρο πολίτες για να «εξαναγκάσει το λαό να ξεσηκωθεί κατά του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν».
Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι στο Αφγανιστάν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, κατέληξε ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.
Εντούτοις, παρά τα συνεχιζόμενα λάθη και κυρίως τη δυστοκία όσον αφορά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για «πενιχρά αποτελέσματα» και ότι η επιχείρηση έχει οδηγηθεί σε τέλμα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εμφανίστηκε κατά τις τελευταίες του δηλώσεις, βέβαιος για το «επίτευγμα», παραδέχτηκε την ύπαρξη Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος του Αφγανιστάν και άφησε ανοιχτό, εξάλλου, το ενδεχόμενο συνέχισης των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου, ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου μιλούν για μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση.
Πληροφορίες από τις τάξεις της Βόρειας Συμμαχίας αναφέρουν ότι μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών βρίσκεται ήδη στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, όπου έχει δημιουργήσει μια μικρή βάση, ενώ η Βόρεια Συμμαχία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Ταλιμπάν βόρεια της Καμπούλ και μάλιστα «εντός των προσεχών ημερών», αν και όπως ομολογεί «πάσχει» από έλλειψη όπλων. Τέλος, ο Αχμαντ Ζία Μασούντ, αδελφός του δολοφονημένου πολέμαρχου Αχμαντ Σαχ Μασούντ και μέλος του ανώτατου συμβουλίου του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
ΜΟΣΧΑ.-
Μεταφέροντας την επίσημη πρόσκληση του Βρετανού πρωθυπουργού προς το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, μετέβη χτες στη Μόσχα πραγματοποιώντας σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους με βασικά ζητήματα, την «αντιτρομοκρατική συνεργασία», τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αλλά και την προοπτική των σχέσεων της Μόσχας με ΕΕ και ΝΑΤΟ...
Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στη συνάντηση Τζακ Στρο-Ιγκορ Ιβανόφ (που έγινε πριν αναχωρήσει ο τελευταίος για την Ουάσιγκτον προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στις ΗΠΑ), καταχωρούσε την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα στο «πλαίσιο του εντατικού πολιτικού διαλόγου που αντανακλά το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων»... Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θέματα που συζήτησαν χτες οι υπουργοί Στρο-Ιβανόφ «εστιάστηκαν» στο Αφγανιστάν, στις εξελίξεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, αλλά και στις προετοιμασίες για την, εν ευθέτω χρόνω, επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Λονδίνο... Στην ίδια ανακοίνωση υπήρξε και η ακόλουθη υποσημείωση: Οι Στρο-Ιβανόφ έδειξαν «σημαντική προσοχή στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε διαφορετικούς τομείς».
Ο δε Ιγκορ Ιβανόφ, λίγο πριν συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, παρατηρούσε πως ο «στενός και καρποφόρος διάλογος ανάμεσα σε Μόσχα και Λονδίνο έχει γίνει τελευταία πολύ περισσότερο ενεργός».
Ο Τζακ Στρο δεν ήταν χτες ο μόνος δυτικός αξιωματούχος στη Μόσχα. Ακολούθησε η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Αρμιτάζ επρόκειτο, αργότερα χτες βράδυ, να συναντηθεί με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιατσεσλάφ Τρούμπνικοφ, και μέλη της «ρωσο-αμερικανικής ομάδας εργασίας» για το Αφγανιστάν, για να συζητήσουν τις «διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας», αλλά και για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη μελλοντική κυβέρνηση... στο Αφγανιστάν.