ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προτεραιότητα στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Η εργατική τάξη είναι αυτή που πρέπει να αναλάβει τη σημαντική ευθύνη ανάπτυξης ενός αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και μαζί με όλο το λαό να δώσουν την απάντηση - καταδίκη της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές ενάντια στους εργάτες και τους λαούς, δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι οικοδόμοι της Αθήνας, σε διακήρυξή τους προς την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία της Αθήνας. Μιας διακήρυξης που ήρθε ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή, 21 Οκτώβρη 2001.

Στη διακήρυξή του το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη για μια χωρίς όριο επίθεση ενάντια σε λαούς και κινήματα και ταυτόχρονα προσπαθούν να κρύψουν τα στυγερά εγκλήματα, που διέπραξαν ενάντια στους λαούς τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται στη διακήρυξη, έχει υποταχθεί και η ελληνική κυβέρνηση - αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που κινούνται στη λογική του πολέμου - σέρνοντας τη χώρα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται, τα ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και την αμερικάνικη πρεσβεία «προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό "αμερικανάκια"» και να «τον πείσουν ότι τάχατες ο πόλεμος γίνεται για το χτύπημα της τρομοκρατίας».

Ομως, συνεχίζει η Διακήρυξη, κανένας δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να μην καταλαβαίνει πως πίσω από αυτή την «υποκριτική κραυγή περί τρομοκρατίας» στόχος των ιμπεριαλιστών είναι: Η κατοχή εδαφών και υπεδαφών, δρόμων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ο έλεγχος περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας που θα προετοιμάζει την επόμενη κίνηση σε βάρος της Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας. Το χτύπημα εθνοαπελευθερωτικών κινημάτων των λαών. Η περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η κερδοσκοπία από την «ανανέωση» του στρατιωτικού υλικού. Η έξοδος από την ύφεση που εδώ και καιρό υποβόσκει στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Γι' αυτό, επισημαίνεται, η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, ενώ τα όποια ζητήματα που αφορούν σε αυξήσεις μισθών και κοινωνικών δαπανών, στο Ασφαλιστικό, στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά. είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μέγα ζήτημα του πολέμου. Ο όποιος διαχωρισμός, τονίζεται, είναι «τεχνικός και έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης».

Καταλήγοντας η Διακήρυξη του Συνδικάτου Οικοδόμων διατυπώνει τις απαιτήσεις του κλάδου ως εξής: Καμιά συμμετοχή της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, Οχι στο πόλεμο - Ναι στην Ειρήνη, ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναγερμός για τις 8 του Νοέμβρη

Πανθεσσαλονίκειο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Αριστοτέλους, αποφάσισαν να διοργανώσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα: Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα.

Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο αποτελεί απαρχή σειράς αντιπολεμικών εκδηλώσεων (ημερίδες, συναυλία ειρήνης κλπ.) που είχαν αποφασίσει οι εκπρόσωποι των φορέων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, με πρωτοβουλία των διοικήσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ Ν/Τ Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ.

Σε προκήρυξη των φορέων προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απεμπλοκή της χώρας από τον παρανοϊκό πόλεμο που διεξάγεται κατά του Αφγανιστάν. Να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός του πολέμου, να αναζητηθούν λύσεις διεξόδου από την κρίση με διπλωματικά και πολιτικά μέσα.

Οι φορείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που εξυφαίνονται στο όνομα της τρομοκρατίας και στοχεύουν στον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Είναι ορατοί οι κίνδυνοι περιστολής πολιτικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, έντασης του κρατικού αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, αναζωπύρωσης εθνικιστικών, ρατσιστικών και θρησκευτικών φανατισμών», επισημαίνεται στο κάλεσμα.

Τέλος, η Αντιπολεμική Επιτροπή Δήμου Συκεών, διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση των δημοτών και όλων των φορέων του δήμου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για κοινή δράση και αγώνα κατά του άδικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δυναμικά στο δρόμο του αγώνα

Δυναμική μαχητική διαδήλωση ενάντια στον συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στα Γιάννενα φοιτητές μετά από αποφάσεις των Συλλόγων τους, του Φυσικού, Χημικού, Επιστημών Τέχνης, Ιατρικής, Ιστορικού και της Εστίας Δόμπολης.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε γύρω στις 8.00 από την εστία της Δόμπολης και η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στη Νομαρχία. Οι φοιτητές απαίτησαν να σταματήσει ο άδικος πόλεμος και κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτό, ενώ διατράνωσαν τη θέλησή τους να συμβάλουν στον αγώνα για μην περάσουν τα μέτρα που περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας, με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας». Τα συνθήματα «Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή, να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά» δόνησαν τους δρόμους της πόλης. Οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης σε αυτή τη μεγάλη φοιτητούπολη απαίτησαν «Δώστε λεφτά να χτίσουμε εστία και όχι για πολέμους για την ολιγαρχία», συνδέοντας έτσι την άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών. Μετά το τέλος της κινητοποίησης ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού μέσα στις σχολές, με εκδηλώσεις και νέο γύρο ΓΣ, ώστε να αναπτυχθεί παραπέρα η αντιπολεμική συσπείρωση και δράση.

ΛΑΡΙΣΑ
Μήνυμα αντίστασης

Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν έστειλαν για μια ακόμα φορά οι φιλειρηνιστές της Λάρισας συμμετέχοντας στο χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν 55 φορείς του νομού. Χτες, επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, οι αγωνιστές της Ειρήνης υποσχέθηκαν σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας ότι θα εντείνουν την πάλη τους κατά του πολέμου.

Κεντρική ομιλήτρια στο συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, ήταν η Γιώτα Ζάγουρα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου Νομού Λάρισας, η οποία τόνισε ότι το φιλειρηνικό κίνημα θα παλέψει για την οικοδόμηση μιας νέας λαϊκής ενότητας, όπως το κατάφερε η Εθνική Αντίσταση, για ν' αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. «Η πλειοψηφία του λαού μας - τόνισε - μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το μέτωπο, το οποίο θα επιβάλει στη χώρα μας την πολιτική που θα ασκείται με κριτήριο τα πραγματικά συμφέροντά της και ένα ειρηνικό μέλλον, σε αντίθεση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού». Και κατέληξε: «Καλούμε κάθε πατριώτη να πυκνώσει τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος, για ν' αγωνιστούμε για ένα ειρηνικό μέλλον, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αποτελεί χρέος απέναντι στην πατρίδα μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, το λαό μας».

Στο συλλαλητήριο έγιναν απαγγελίες ποιημάτων του Μπρεχτ, αφιέρωμα για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς και αντιπολεμική συναυλία με τη συμμετοχή πολλών Λαρισαίων καλλιτεχνών. Στην αντιπολεμική κινητοποίηση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ.ά.

ΟΓΕ
Τετράμηνη καμπάνια ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει αύριο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με αφορμή την τετράμηνη καμπάνια της Ομοσπονδίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, για «25 χρόνια το πανό της ΟΓΕ με σύνθημα την ειρήνη βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ανελέητα τον αφγανικό λαό, με εκατοντάδες θύματα αμάχων, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας».

Σήμερα, είναι «ώρα ευθύνης, ώρα χρέους. Πρέπει να τους σταματήσουμε», καταλήγει το δελτίο Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ