ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποντάρει στην «αποτυχία»

Την πεποίθηση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποδειχθεί «ανίκανο» και «μη αποτελεσματικό», εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ, αφήνοντας να διαφανεί ότι ελπίζει και ποντάρει στην «αποτυχία» του, για να εμφανιστεί ως «καλύτερος διαχειριστής».

Τα στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να υπονομεύσουν την εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση για «νέο ξεκίνημα» και υπογραμμίζουν ιδιαίτερα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα «είναι κατώτερο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν» και δεν υπάρχει σ' αυτό καθόλου «το στοιχείο της τόλμης». Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σχολίασε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ξεκίνημα, διότι τίποτα δεν άλλαξε στην κυβέρνηση και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη διακυβέρνηση της χώρας. Τα προβλήματα των πολιτών δε λύνονται με ανακύκλωση προσώπων. Λύνονται με σχέδιο, όραμα και τόλμη. Κάτι που δε διαθέτουν ούτε ο κ. Σημίτης, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε, πολύ περισσότερο, η "νέα" κυβέρνησή του».

Ο Γ. Σουφλιάς σημείωσε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι η παλιά, τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα σε μερική ανακύκλωση. Δεν μπορεί το παλιό - και προ παντός φθαρμένο - να αλλάξει κάτι και δεν μπορεί να επιτύχει αυτά που δεν κατάφερε τόσα χρόνια». Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στα βασικά υπουργεία και η αύξηση των υφυπουργών, για να ικανοποιηθούν οι εσωκομματικές δεσμεύσεις, ακυρώνουν κάθε προσδοκία για άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής».

Ευκαιρία για «άσφαιρη» αντιπολίτευση βρήκε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σε ...«σκληρή» δήλωσή του εκτίμησε ότι «ο ανασχηματισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», ενώ διαπιστώνει με «βαριά καρδιά» πως το ΠΑΣΟΚ «έχασε μια ακόμα ευκαιρία και μαζί του ο τόπος».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Πρόκειται να συνεχιστεί η ίδια και χειρότερη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική. Αλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

«Αποδεικνύεται, ότι το ΠΑΣΟΚ στέρεψε και έκλεισε τον κύκλο του», κατέληξε ο Δ. Τσοβόλας

Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Σαν «έτοιμος από καιρό»

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο δεν ήταν καθόλου έκπληξη ο αποκλεισμός του από την κυβέρνηση. Απεναντίας, ήταν κάτι το αναμενόμενο και ο υπουργός Δικαιοσύνης «σαν έτοιμος από καιρό» είχε στείλει ιδιόχειρη επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ήδη από την περασμένη Πέμπτη (18/10), όπου έθετε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραμονή του στην κυβέρνηση και του «έλυνε τα χέρια» για τους παραπέρα χειρισμούς.

Εξάλλου, σε όλη την περίοδο της υπουργίας του είχε δεχτεί τα πυρά, τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (ως εξωκοινοβουλευτικός) όσο και από την Εκκλησία, για τη στάση του στο θέμα με την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Στην επιστολή του ο Μ. Σταθόπουλος αναφέρει προς τον πρωθυπουργό, να αισθανθεί «τελείως ελεύθερος» για να πάρει «τις αποφάσεις ως προς τη συμμετοχή ή μη στη νέα κυβέρνηση». «Το ότι θέτω στη διάθεσή σας την παραμονή μου σ' αυτήν, συνεχίζει ο Μ. Σταθόπουλος, αποτελεί άλλωστε την επιβαλλόμενη αναγνώριση του σχετικού συνταγματικού δικαιώματός σας».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανευ... εκσυγχρονισμού

Ελλειψη... εκσυγχρονισμού εντόπισε στον ανασχηματισμό ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού όπως σχολίασε «δεν είναι εκσυγχρονισμός το Υπουργικό Συμβούλιο με τους 47 υπουργούς και υφυπουργούς, που επιλέγονται με κριτήρια εκλογικά ή εξισορρόπησης τοπικών ανταγωνισμών, ούτε η τιμωρία του κ. Σταθόπουλου για τη στάση του στις ταυτότητες και τις αντιρρήσεις του στα μέτρα της ΕΕ, παρά τις υπηρεσίες που προσέφερε για τον τρομονόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ