ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ούτε «δομικός», ούτε «σαρωτικός», απλώς... «σημιτικός»

Μετά από σχεδόν 4 μηνών κυοφορία, χτες ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που, παρά το εξαιρετικά πολυπληθές σχήμα της (49μελής), κάθε άλλο παρά από «μηδενικής βάσης» αποδείχτηκε ο σχηματισμός της, σε αντίθεση με τα όσα είχαν προπαγανδιστεί, ενώ, παράλληλα, υπολείπεται κατά πολύ των «προσδοκιών» που είχε καλλιεργήσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ο ανασχηματισμός που χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών, από είσοδο «νέων» προσώπων, αλλά μόνο σε δευτεροκλασάτες θέσεις, από ανακατάταξη της ιεράρχησης των υπουργείων και έχει βεβαίως τη σφραγίδα της προώθησης των λεγόμενων σημιτοφυλάκων, ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι και η ορκωμοσία της «νέας» κυβέρνησης έχει οριστεί για σήμερα το πρωί, οπότε θα ακολουθήσει και η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δομικές» αλλαγές

Στα λεγόμενα «δομικά στοιχεία» του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται: α) Η συγχώνευση του υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικής Οικονομίας, το οποίο και τοποθετείται πρώτο τη τάξει υπουργείο, β) η μεταφορά της ΕΥΠ από την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών στο Δημόσιας Τάξης, γ) η συγκρότηση - αντί για υπουργείο Ολυμπιάδας - μιας σειράς «υφυπουργείων Ολυμπιάδας» (σε Αμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δ. Τάξης) με αντικείμενο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και «συντονιστή επικοινωνίας» τον υφυπουργό Τύπου Τηλ. Χυτήρη, δ) η ανάθεση του έργου της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και του ελέγχου του νομοθετικού έργου στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, που σημαίνει «θεσμική θωράκιση» του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Σ. Κοσμίδη, ε) η μεταφορά του υφυπουργείου Διεθνών Οικονομικών Συναλλαγών από το Εθ. Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, στα «δομικά» στοιχεία του ανασχηματισμού θα μπορούσαν να προστεθούν τόσο η θεσμική συγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους υπουργούς των 9 πρώτων κατά σειρά υπουργείων (Οικονομίας, Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Εργασίας Υγείας), καθώς και η συγκρότηση μιας διυπουργικής επιτροπής, με επικεφαλής τον υπουργό Γεωργίας και με αντικείμενο την πολιτική για την ύπαιθρο.

Ποιοι παραμένουν

Η «νέα» κυβέρνηση αποτελείται από 19 υπουργούς, έναν αναπληρωτή υπουργό και 28 υφυπουργούς.

Στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Δημοσίας Τάξεως Μ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Π. Ευθυμίου, Μεταφορών Χρ. Βερελής, Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης και ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Επίσης στις θέσεις τους παραμένουν οι υφυπουργοί Οικονομικών Χρ. Πάχτας και Απ. Φωτιάδης, οι υφυπουργοί Γεωργίας Ευ. Αργύρης και Φ. Χατζημιχάλης, ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης.

Οι μετακινηθέντες

Σε αυτούς που μετακινούνται είναι:

Η Βάσω Παπανδρέου από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (στη θέση του Κ. Λαλιώτη), ο Γ. Παπαντωνίου από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο Α. Τσοχατζόπουλος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Ν. Χριστοδουλάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τ. Γιαννίτσης από υπουργός Εργασίας μετακινείται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών, ο Γ. Ανωμερίτης από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Δ. Ρέππας από το υπουργείο Τύπου μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας, ο Χρ. Πρωτόπαππας από υφυπουργός Εργασίας αναβαθμίζεται σε υπουργό Τύπου, ο Γ. Φλωρίδης από υφυπουργός Πολιτισμού μετακινείται ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Γ. Δρυς από υφυπουργός Οικονομικών αναβαθμίζεται και μετακινείται στο υπουργείο Γεωργίας, ο Φ. Πετσάλνικος από υφυπουργός Παιδείας σε υπουργό Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς μετακινείται ως υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τα έργα της Ολυμπιάδας του 2004, ο Γ. Ζαφειρόπουλος από υφυπουργός Εθ. Οικονομίας σε Εξωτερικών.

Οι νεοεισερχόμενοι

Τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στην κυβέρνηση είναι 18 και συγκεκριμένα:

Οι υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Μανίκας, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Στ. Μπένος και Λ. Παπαδήμας, οι υφυπουργοί Αμύνης Λ. Αποστολίδης και Λ. Λοτίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος και Χρ. Θεοδώρου, οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση και Γ. Τσακλίδης, οι υφυπουργοί Παιδείας Ν. Γκεσούλης και Ε. Κούρκουλα, οι υφυπουργοί Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος και Λ. Τζιόλας, οι υφυπουργοί Υγείας Ε. Νασιώκας και Ε. Τσουρή, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Κουράκης, ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Β. Μαλέσιος και ο υφυπουργός Μεταφορών Σπ. Βούγιας.

Οι αποχωρήσαντες

Τέλος σε εκείνους που «φεύγουν» είναι οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, Επικρατείας Μ. Παπαϊωάννου, Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Ε. Παπαζώη, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Κ. Καϊσερλής και Λ. Τζανής, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Αποστολάκης, η παραιτηθείσα από το υπουργείο Ανάπυξης και εκλεγείσα στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης, ο υφυπουργός Μεταφορών Α. Βούλγαρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης.

Το παρασκήνιο

Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο του ανασχηματισμού, κατ' αρχάς, η μη υπουργοποίηση του Θ. Πάγκαλου συνοδεύτηκε από ένα σίριαλ φημολογίας, περί του αν επικοινώνησε ή όχι ο πρωθυπουργός μαζί του. Ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε χτες ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία, με τις πληροφορίες από το Μαξίμου να διίστανται... Σε κάθε περίπτωση, η στάση του πρώην υπουργού, που «κόπηκε» από τον Κ. Σημίτη και από το ΕΓ, αναμένεται με ενδιαφέρον...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Κ. Σημίτη χτες το πρωί, όπου του ανακοινώθηκε η μετακίνησή του στο Ανάπτυξης. Στην ερώτηση «γιατί» απομακρύνεται από τη θέση του, η απάντηση που πήρε ήταν ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει έμφαση στο «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης... Ζήτησε περιθώριο να το σκεφτεί και μετά από δυο ώρες απάντησε θετικά. Παρά, δε, την ελπίδα του ότι θα παραμείνουν κάποιοι «τσοχατζοπουλικοί» στην κυβέρνηση, δεν υπάρχουν παρά μόνον τρεις υφυπουργοί (Τζιόλας, Λωτίδης και Τσακλίδης).

Ο Χρ. Παπουτσής ήταν ο τελευταίος που τέθηκε «εκτός», λίγο πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης, αν και ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός τού έστειλε τα «νέα» με επιστολή, όπου του αναφέρει ότι θα είναι χρήσιμος στο κόμμα...

Σε ό,τι αφορά τον Μ. Σταθόπουλο, έγινε γνωστό ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του εδώ και τέσσερις μέρες, ενώ η Ε. Παπαζώη φαίνεται να «πλήρωσε» και τη γνωστή ιστορία με το σπίτι της Σαντορίνης.

Από την πλευρά της Β. Παπανδρέου, πληροφορίες έλεγαν ότι οι αρχικές της ενστάσεις για το γεγονός ότι φοβάται πως στο ΥΠΕΧΩΔΕ θα εμπλακεί σε υποθέσεις «προηγούμενης διαχείρισης» κάμφθηκαν, ενώ δυσαρεστημένος φέρεται και ο Κ. Λαλιώτης, διότι ότι θα ήθελε για αντικαταστάτη του κάποιον έτοιμο να βγάλει τα «δικά του κάστανα από τη φωτιά», κάτι για το οποίο με την Β. Παπανδρέου δεν είναι βέβαιος...

Το Μαξίμου

Παράλληλα με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, «κύκλοι» του Μαξίμου συμπλήρωναν ότι με την αναμόρφωση της κυβέρνησης «δίδεται έμφαση στην επιτάχυνση των ρυθμών» και «μετατοπίζεται το κέντρο βάρους στον κοινωνικό διάλογο και τη συνεργασία» με την κοινωνία... Παράλληλα, μιλούσαν για επιδίωξη της «μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας» και την αντιμετώπιση των «προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της προσαρμογής της οικονομίας στα νέα διεθνή δεδομένα». Κατέληγαν, χαρακτηρίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ως κυβέρνηση «συνέχειας, εναλλαγής και ανανέωσης».

Το σίγουρο είναι ότι η «γεωγραφία» του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θυμίζει «εκλογική διάταξη», καθώς ο πρωθυπουργός φρόντισε να εκπροσωπούνται όλες οι περιφέρειες στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χτες ότι «αυτή θα είναι η κυβέρνηση των ερχόμενων εκλογών», πιθανώς μετά από ένα «λίφτινγκ» που θα χρειαστεί να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ο ανασχηματισμός της... «Σελήνης»

Κάποτε, ένας από τους πολλούς ανασχηματισμούς του μακαρίτη Α. Παπανδρέου τη δεκαετία του '80 (πραγματοποιήθηκε πριν από εκείνον με τα... «φτερά») έμεινε γνωστός ως ο «ανασχηματισμός Παπαστεφανάκη». Επρόκειτο για τον ευτυχή που είχε υπουργοποιηθεί, αλλά, καθώς ήταν άγνωστος και κάπως ακατατόπιστος ακόμα, άργησε να προσέλθει στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η υπηρεσία ασφαλείας του Προεδρικού Μεγάρου να μην του επιτρέπει την είσοδο στο χώρο...

Φυσικά, στη σημερινή ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, που προέκυψε μετά τον χτεσινό... «ανασχηματισμό της "Σελήνης"», δεν προβλέπεται να επαναληφθούν τέτοιου είδους απρόοπτα. Αλλωστε, και η κ. Κούρκουλα, η παλιά ηρωίδα «Σελήνη» της «Λάμψης» του Φώσκολου, και ο κ. Βούγιας, θεωρούνται γνωστοί στους θυρωρούς του Προεδρικού Μεγάρου.

***

Με τα παραπάνω δεν υποστηρίζουμε ότι ο ανασχηματισμός, που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, δεν έχει πολιτικά μηνύματα. Το αντίθετο. Μόνο που - αυτό θέλουμε να τονίσουμε - τα όποια μηνύματα δεν έχουν να κάνουν με τις «καραμπόλες προσώπων» ή με τις βαρύγδουπες αναλύσεις περί του «ποιος ήρθε - ποιος έφυγε». Εκείνο που κυρίως έχει σημασία είναι το «γιατί ήρθε» (όποιος κι αν ήρθε) στο τάδε ή στο δείνα υπουργείο.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και ας σταθούμε στις τρεις πιο σημαντικές πλευρές αυτού του ανασχηματισμού:

α) Οι αλλαγές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι εκείνη την «αύξηση» των 170 δραχμών (!) δε θα την πάρουν από τον Παπαντωνίου, αλλά από τον Χριστοδουλάκη...

Συγχωρήστε μας, αλλά για μας παραμένει ως σημαντικό όχι το ποιος μοιράζει τα «κόλλυβα», αλλά ότι, ακριβώς, αντί για «αυξήσεις» μοιράζουν «κόλλυβα».

Παραπέρα, το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλάκης κατέχει περίοπτη θέση στην «καρδιά» των βιομηχάνων, λόγω της βαθύτατης πίστης του στο ευαγγέλιο της «ελεύθερης αγοράς» και των ιδιωτικοποιήσεων, συνιστά ασφαλώς «μήνυμα» ότι οι ρυθμοί του ξεπουλήματος και της λιτότητας θα ενταθούν.

β) Η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας με την εκεί μετακίνηση του Δ. Ρέππα σηματοδοτεί ότι «αναβαθμίζεται» η απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», που αποκτά πρωτεύουσα θέση στην κυβερνητική τακτική για την προώθηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

Θυμίζουμε ότι ο Δ. Ρέππας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άρα ως «ειδικός» σε θέματα «διαλόγου», με την ίδια ευκολία που υμνούσε την πρώτη κυβερνητική απόφαση για το Ασφαλιστικό, με ακριβώς την ίδια ευκολία και το ίδιο πάθος εξυμνούσε την «υποχώρηση» της κυβέρνησης, προτάσσοντας το στοιχείο της «συναίνεσης», ως τον παράπλευρο δρόμο για το πέρασμα της δεδομένης αντικοινωνικής πολιτικής.

Ας κρατήσουμε κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση στην υπόθεση του Ασφαλιστικού εκείνο που θεώρησε «λάθος» τις μέρες της κρίσης δεν ήταν η πολιτική της (προς Θεού!), αλλά το επικοινωνιακό της σκέλος. Φαίνεται ότι ο κατέχων επί μακρόν τη θέση του κυβερνητικού «επικοινωνιολόγου» επελέγη ώστε (λόγω πείρας) να καλλωπίσει, «επικοινωνιακά» και μόνον, αυτό το - επί της ουσίας - τερατούργημα.

γ) Η μετακίνηση Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας, με δεδομένη την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στο Εξωτερικών, σηματοδοτεί μια εφ' όλης της ύλης προσαρμογή του κυβερνητικού μηχανισμού στη λογική του Ελσίνκι. Οχι ότι με τον Α. Τσοχατζόπουλο δε γινόταν αυτό, αλλά τώρα σηματοδοτείται με μεγαλύτερη έμφαση, ότι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων Αμυνας - εκτός από τη σκοπιά της ευρω-ατλαντικής δουλείας - προστίθεται και η οπτική από τη σκοπιά της «ΟΝΕ-δίτικης λογιστικής».

Ετσι, από την κίβδηλη διαμάχη μεταξύ Ακη - Γιάννου, που περιγράφηκε το περασμένο διάστημα με τον όρο «κανόνια ή βούτυρο», περνάμε και σημειολογικά πλέον (διότι ουσιαστικά εκεί βρισκόμασταν πάντα) στην εποχή του «ούτε βούτυρο, ούτε κανόνια». Πέραν, βεβαίως, των όσων - κανονιών και βουτύρων - μας υπαγορεύει το ΝΑΤΟ, από τη μια μεριά, και η ΟΝΕ, από την άλλη.

***

Από εκεί και πέρα η υποβάθμιση Τσοχατζόπουλου ή η μετακίνηση της Β. Παπανδρέου, που σε περίοδο Ολυμπιάδας θα ήθελε να ενδυθεί το ρόλο της «υπουργού των έργων», μπορεί να αφορούν στις προσωπικές τους στοχεύσεις, αλλά πολύ λίγο απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Ο τελευταίος, ο ελληνικός λαός, αφού παρακολούθησε επί ένα τετράμηνο τους εντός του ΠΑΣΟΚ να «λύνουν τις διαφορές» τους, τώρα βρίσκεται ενώπιον μιας «νέας» κυβέρνησης, που, όπως έχει διαβεβαιώσει ο κ. Σημίτης, η πολιτική της όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά και επιταχύνεται.

Συνεπώς, αν κάτι σηματοδοτεί αυτός ο ανασχηματισμός είναι ότι οι αγεφύρωτες «διαφορές» του λαού με αυτή τη «νέα» κυβέρνηση θα ενταθούν. Πρόκειται για μια απόσταση, η απόσταση μεταξύ λαού-κυβέρνησης, που θυμίζει ίσως την απόσταση μεταξύ Γης και... Σελήνης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ