ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Αντιπολεμικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα

Σήμερα συλλαλητήριο και συναυλία στη Λάρισα και παμφοιτητικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Συνεχίζεται η διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

- Στα Γιάννενα οι Σύλλογοι Φοιτητών Χημικού, Φυσικού, Επιστημών Τέχνης, Εστίας Δόμπολης, Ιατρικής και Ιστορικού πραγματοποιούν σήμερα αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πόλη, που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από την Εστία της Δόμπολης. Αίτημα των φοιτητών είναι να σταματήσει ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν, ενώ δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν καμιά περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

- Στον Αγιο Δημήτριο, εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Τετάρτη, στο Δημαρχείο, στις 7 μ.μ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων και Κυψέλης διοργανώνουν πικετοφορία, την Πέμπτη 25 Οκτώβρη, από την πλατεία Αμερικής μέχρι το τέρμα Πατησίων, στις 6 μ.μ.

- Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στη Λάρισα

Νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λάρισα, επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς, που διοργανώνουν πολλοί μαζικοί φορείς του νομού, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου, θα γίνει και αντιπολεμική συναυλία.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου Νομού Λάρισας επισημαίνει: «Οφείλουμε ν' αγωνιστούμε για να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος και να καλέσουμε όλους να συνταχθούν μαζί μας για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, ενάντια σ' αυτούς που φέρνουν τον πόλεμο και την κοινωνική αδικία».

Στη Λιβαδειά

- Πλατύ κάλεσμα εναντίωσης στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια σε κράτη και λαούς, στη μη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, απευθύνει στους φιλειρηνιστές, στο λαό και τους φορείς του, η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς και τους καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη, 7/11, για διεύρυνση της επιτροπής και για προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στα ΑΕΙ

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ διοργανώνουν μια επίκαιρη εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Σβώλου της Νομικής σχολής Αθήνας. Το θέμα της θα είναι η ιστορία των ιμπεριαλιστικών πολέμων από το 1940 μέχρι σήμερα και εισηγητής θα είναι ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας.

Επίσης, μια σειρά αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούν αυτή τη βδομάδα οι οργανώσεις της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, μέσα στις σχολές. Συγκεκριμένα:

Σήμερα στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, συζήτηση με θέμα «Το χρονικό των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ», όπου θα συμμετέχει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Θ. Πελεγρίνης.

Επίσης, σήμερα ξεκινάει διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων Παιδαγωγικών της ΚΝΕ στο κτίριο του Χημείου (Σόλωνος), με εκθέσεις φωτογραφίας, αντιπολεμικά τραγούδια και συζητήσεις. Η συζήτηση της πρώτης μέρας, στις 11 το πρωί, έχει θέμα «οι γυναίκες στο Αφγανιστάν» και συμμετέχει η Νάντια Πασαλιμανιώτη, εκπρόσωπος της ΟΓΕ. Αύριο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «τα παιδιά θύματα του ιμπεριαλισμού», με τη συμμετοχή της Σοφίας Θεοχάρη, εκ μέρους της ΟΓΕ.

Αύριο Τετάρτη στον πεζόδρομο της Παντείου, στη 1 μ.μ., η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ εκεί είναι ένα «αντιμάθημα διεθνών σχέσεων» και θα συμμετέχει ο Γ. Ρούσης καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου της Παντείου.

Επίσης, αύριο ξεκινάει διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων στο κτίριο της Νομικής, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκθέσεις κι αντιπολεμικά τραγούδια. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Οικονομικό Τμήμα (αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου) για τον πόλεμο και την οικονομική κρίση, με τους: Γ. Βαρουφάκη, καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος, τον Χ. Μπαλωμένο, μεταπτυχιακό φοιτητή της ΑΣΟΕΕ και έναν οικονομολόγο, εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Μεθαύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο αμφ. Σβώλου για τον πόλεμο και την τρομοκρατία, με τον Θ. Παφίλη, Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Α. Δημητρόπουλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής, τον Π. Καζάκο, καθηγητή του Πολιτικού Τμήματος και τον Γ. Ελ Ταχήρ, φοιτητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

ΚΟΘ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον πόλεμο

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή της Ασίας, εξελίξεις και προοπτικές».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:

- Ζήσης Παπαδημητρίου, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

- Στέλιος Βαλανάς, Δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα Λαϊκά Δικαιώματα και Ελευθερίες

- Γιώργος Χουρμουζιάδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας, βουλευτής του ΚΚΕ

- Μιχάλης Σπυριδάκης, Γιατρός, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

Τραγούδησαν για την ειρήνη

Οι μαθητές κινητοποιούνται για την ειρήνη, οργανώνοντας συγκεντρώσεις, πορείες αλλά και συναυλίες. Στις πετυχημένες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας την περασμένη βδομάδα, προστέθηκε το Σάββατο και η συναυλία που αποφάσισαν και πραγματοποίησαν οι μαθητές από το 4ο ΕΛ Γαλατσίου. Με τη συμμετοχή μαθητικών ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, οι μαθητές του σχολείου, αλλά και άλλων σχολείων της περιοχής, τραγούδησαν για την ειρήνη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι είναι ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στους βομβαρδισμούς και την τρομοκρατία και θα αγωνιστούν γι' αυτό.

Σήμερα το προσκλητήριο από τους αναπήρους

Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα η Αντιπολεμική Επιτροπή Αναπήρων στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Χαλκοκονδύλη 37, και ώρα 7 μμ.

Η Αντιπολεμική Επιτροπή Αναπήρων καλεί όλα τα μέλη της να δραστηριοποιηθούν με κάθε τρόπο ενάντια στον πόλεμο και να πάρουν μέρος στην αυριανή σύσκεψη που οργανώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, ώρα 6.30 μμ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ