ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Να σταματήσουμε τον πόλεμο

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου των 21 φορέων της Αθήνας

Συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), οι 21 φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση πλατιάς σύσκεψης συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινήσεων και φορέων για την αποτροπή του πολέμου, την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν, την προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η σύσκεψη γίνεται αύριο Τετάρτη στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15 - 7ος όροφος) και σ' αυτή - όπως και στη συνέντευξη της Τρίτης - καλούν οι: Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομοσπονδία Σωματείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας, Γονείς Στρατευμένων Παιδιών, Νομικοί για την Ειρήνη, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Μετάλλου Αθήνας, δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Ο πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα - σημειώνεται στην ανακοίνωση των παραπάνω οργανώσεων και φορέων - που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κατά του λαού του Αφγανιστάν, δολοφονεί καθημερινά δεκάδες ανθρώπους. Ισοπεδώνει χωριά, χτυπά νοσοκομεία, καταστρέφει περιοχές ολόκληρες, δημιουργεί εκατομμύρια προσφύγων. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχει κηρυχτεί πόλεμος εναντίον ενός λαού και, ταυτόχρονα έχουν μπει στο στόχαστρο και άλλες χώρες. Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, - καταλήγουν στο κάλεσμά τους οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία - σε έναν άδικο πόλεμο που απειλεί την ανθρωπότητα, δεν μπορεί κανείς να σιωπά.

Η ΟΒΣΑ

Η ΟΒΣΑ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει πως συμμετέχει στην αντιπολεμική πρωτοβουλία 21 φορέων της Αθήνας και καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν την Τετάρτη, 24 Οκτώβρη, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και να ενώσουν τη φωνή τους, για να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα μας, να προστατέψουν και να διευρύνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίους τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο»

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 24 του Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη από την «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο».

Στο κάλεσμά της προς τις γυναίκες και το λαό της πόλης η «Πρωτοβουλία Γυναικών» επισημαίνει ότι είναι άδικος και βρώμικος αυτός ο πόλεμος, η ανθρωπότητα περνά κρίσιμες στιγμές - η ειρήνη απειλείται παντού. Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει, τονίζει το κάλεσμα, είναι ώρα ευθύνης για όλους.

«Εμείς οι γυναίκες, οι ίδιες φορείς της ζωής, έχουμε χρέος να δράσουμε τώρα. Καταδικάζουμε τη νέα ιμπεριαλιστική επιδρομή για την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων"». Οι γυναίκες, τονίζει το κάλεσμα, απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί και την απεμπλοκή της χώρας μας απ' τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Ο αγώνας των γυναικών στόχο έχει ακόμα τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, την αύξηση των κονδυλίων για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές παροχές, την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο» καλεί όλους τους πολίτες στη διαμαρτυρία της Τετάρτης, να υπερασπιστούν το ΠΑΡΟΝ για να έχουμε ΜΕΛΛΟΝ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης-μέλη της ΟΓΕ κάνουν γνωστό ότι συμμετέχουν και στηρίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Καλούν όλες τις γυναίκες σε κοινό αγώνα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, για την απεμπλοκή της χώρας, για να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στα Γιαννιτσά

Επίσης αύριο, Τετάρτη 24 του Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Πέλλας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο με πικετοφορία και συναυλία με νεανικά σχήματα, στην πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά.

Οι οργανωτές καλούν το λαό να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον πόλεμο και να μην επιτρέψει, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, να του στερήσουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που έχει κατακτήσει με θυσίες και αγώνες.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συγκροτήθηκε πλατιά αντιπολεμική επιτροπή

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούνται από την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της σύσκεψη με την παρουσία μεγάλου αριθμού μαζικών φορέων της πόλης, την περασμένη Τετάρτη 17 Οκτώβρη 2001.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν, ομόφωνα καταδίκασαν το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαίτησαν να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα και συμφώνησαν στην άμεση ανάγκη περιφρούρησης των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών.

Μετά από την ομόφωνη συμφωνία στα παραπάνω σημεία, συγκροτήθηκε η Αντιπολεμική Επιτροπή Νίκαιας, που απαρτίζεται από τους παρακάτω φορείς:

Δημοτικές Κινήσεις

- Νίκαια Ανθρώπινη Πόλη

- Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας

- Νίκαια Νέα Εποχή

Εργατικά και Συνταξιουχικά Σωματεία

- Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας

- Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Νίκαιας

- Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας

Αθλητικοί και Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι

- Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας - ΟΦΟΝ

- Αθλητικός Φυσιολατρικός Μορφωτικός Ομιλος - ΑΦΜΟ «ΑΦΙΑΝ»

- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας,

Συμμετέχουν ακόμα

- Το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ)

- Η Ενωση Σμυρναίων

- Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Νίκαιας

- Ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας

- Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Λαούς

- Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Η Αντιπολεμική Επιτροπή Νίκαιας είναι ανοιχτή και θα μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτήν όποιο άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης το επιθυμούν.

ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Κοινωνικό αγαθό η ενημέρωση

Το χειρισμό από τους δημοσιογράφους του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης στο διεξαγόμενο πόλεμο, εξέτασε χτες σε συνεδρίασή του το Εποπτικό Οργανο του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων - μελών της ΕΣΗΕΑ. Το Εποπτικό Οργανο διαπιστώνει ότι «παρατηρείται εκ μέρους δημοσιογράφων, προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγωνίας της κοινής γνώμης, με κατασκευασμένες ειδήσεις που αποσκοπούν στη δραχμική εξαργύρωση του αυτονόητου ενδιαφέροντος του πολίτη». Και πιο εμπεριστατωμένα σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «πλαστογράφηση πραγματικών γεγονότων τα οποία αν και δεν εμπεριέχουν στοιχεία ανησυχητικά, εντάσσονται στην προσπάθεια εντυπωσιασμού και εμφανίζονται άκρως κινδυνολογικά», «νόθευση της ενημέρωσης με προβολή ακόμη και ανύπαρκτων «γεγονότων» ως παγκόσμιες αποκλειστικότητες», «δημοσιογράφοι προβάλλουν επιλεκτικά απόψεις και γεγονότα χωρίς να φροντίζουν να παρουσιάζεται ταυτόχρονα και η οποιαδήποτε αντίθετη άποψη», «αλλοίωση στις ανταποκρίσεις των απεσταλμένων στις εμπόλεμες περιοχές προκειμένου να αποκτήσουν κινδυνολογικό χαρακτήρα, χωρίς αυτός να στηρίζεται από τα ίδια τα γεγονότα».

Το Εποπτικό όργανο μετά από αυτές τις διαπιστώσεις κρίνει ότι πρέπει να επισημάνει στους δημοσιογράφους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Καταστατικό και τις αρχές Δεοντολογίας και οι οποίες απαγορεύουν την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ θα επιλαμβάνονται όσων παρεκτροπών επισημαίνονται καθημερινώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ