ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμώνουμε την πάλη μας, συντονίζουμε τις δυνάμεις μας

Πιο αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα και ενίσχυσης του αντιπολεμικού κινήματος, πορεύονται οι οικοδόμοι της Αθήνας, που την Κυριακή πραγματοποίησαν την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου τους

Η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών είναι καθήκον πρώτης γραμμής για τους οικοδόμους, αλλά και όλη την εργατική τάξη. Είναι αναγκαίο οι φωνές αντίστασης όλων των εργαζομένων και φορέων να δυναμώσουν, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για παγκόσμια κυριαρχία, αλλά και του στραγγαλισμού κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Σ' αυτό το δρόμο αποφάσισαν να πορευτούν οι οικοδόμοι του Συνδικάτου Αθήνας στην τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση που έγινε προχτές Κυριακή. Και δε θα μπορούσαν ν' αποφασίσουν διαφορετικά, αφού οι οικοδόμοι, μέσα από τους πολύχρονους αγώνες τους, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες του πολέμου. Με τη σκέψη τους στους βομβαρδισμούς κατά των αμάχων του Αφγανιστάν, οι οικοδόμοι δεν ξεχνούν ότι και αυτοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, είναι στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Αυτοί θα πληρώσουν και πληρώνουν το «μάρμαρο».

Στο στόχαστρο, όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές, είναι το δικαίωμα στο μεροκάματο, στην ασφάλιση, στην απεργία, τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο,τι πολύτιμο έχουν κατακτήσει με τους αγώνες τους και τώρα αμφισβητείται.

Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε και στην κεντρική εισήγηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν όλα αυτά τα προβλήματα ενιαία και όχι ξεχωριστά. Καθώς εκπορεύονται από την ίδια πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, που με συνέπεια και συνέχεια εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Είναι η ίδια αυτή πολιτική, που εξασφαλίζει δισεκατομμύρια κέρδη για τους μεγαλοεργοδότες και τις κατασκευαστικές εταιρίες, τη στιγμή που τα μεροκάματα παραμένουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το χρόνο που πέρασε, 31 οικοδόμοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη σκαλωσιά, οι 13 απ' αυτούς στην Αθήνα. Είναι και αυτός ένας άλλος «ακήρυχτος πόλεμος», αλλά με συγκεκριμένα και πάντα από την εργατική πλευρά τα θύματα.

Παράλληλα με την αντιπολεμική δράση, οι οικοδόμοι στο επόμενο διάστημα θα πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα εντείνουν τον αγώνα τους για τις οικονομικές τους διεκδικήσεις, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια και στις οικοδομές. Θα ενισχύσουν συνολικά σε ταξική κατεύθυνση την πάλη τους, συσπειρωμένοι γύρω από το συνδικάτο τους.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, όπως σωστά επισημάνθηκε, πρέπει «ν' αλλάξουμε περπατησιά, ν' αλλάξουμε ρυθμούς δουλιάς». Να ανέβει η ποιότητα της δουλιάς του συνδικάτου με μεγαλύτερη προσωπική συμμετοχή. Τα παραρτήματα να γίνουν χώροι γόνιμης δουλιάς, προβληματισμού, πραγματικά ζωντανά κύτταρα του Συνδικάτου, που θα απλώνουν τη δράση τους στη συνοικία, με πρόγραμμα, πείσμα και μεράκι. Και στα πλαίσια αυτά, να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία αντιπολεμικών επιτροπών στην Αθήνα και ν' αντισταθούν στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Να οικοδομήσουμε το αντιπολεμικό μέτωπο

Σε βήμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και διατράνωσης της θέλησής τους να ρίξουν τις δυνάμεις τους στην αποτροπή της νέας βαρβαρότητας μετατράπηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Οι φωνές της αντίστασης και του αγώνα στη ΝΑΤΟική επιθετικότητα και βαρβαρότητα, πρέπει να γίνουν πιο ισχυρές. Απέναντι στη "νομιμοποιημένη" τρομοκρατία, ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση και η πάλη των Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων για την υπεράσπιση και διεύρυνση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος, σημειώνοντας την ανάγκη η πάλη ν' αποκτήσει ακόμα πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη δράσης το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία ενός αντιπολεμικού κινήματος της εργατικής τάξης τέθηκε στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων των οικοδόμων στη ΓΣ.

«Χρειάζεται ένας διεθνές αντιπολεμικό μέτωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Μανδηλαράς. «Το ζήτημα του πολέμου αφορά όλη την εργατική τάξη και είναι καθήκον πρώτης γραμμής η πάλη ενάντια σ' αυτόν που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», επισήμανε ο Γ. Πάσουλας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του νέου οικοδόμου Γ. Πρωτούλη για την προπαγάνδα της κυβέρνησης προς τη νεολαία, για να δημιουργήσει μισθοφορικό στρατό. «Η προπαγάνδα απευθύνεται στους νέους οικοδόμους και όλους τους νέους που βλέπουν τον μέλλον τους αβέβαιο. Θέλουν εργατόπαιδα και άνεργους για μισθοφόρους, αλλά δε μιλάνε για τα φέρετρα. Γι' αυτό το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να θέσει ως κυρίαρχο το ζήτημα του πολέμου». «Ο πόλεμος είναι ταξική υπόθεση και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Γ. Φιλιούσης, προσθέτοντας ότι με τον πόλεμο προσπαθούν να περιορίσουν δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Την ανάγκη ανάπτυξης ενός αντιπολεμικού κινήματος από την εργατική τάξη και την αντίδραση όλων των εργαζομένων στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών επισήμαναν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.ι

Στο χαιρετισμό του ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε, ότι «η εργατική τάξη ενδιαφέρεται για τον πόλεμο γι' αυτό θα επωμιστεί τα βάρη από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπουν ότι ο πόλεμος γίνεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδείξει τους υπαίτιους και να αναπτυχθεί ένα γενικότερο αντιπολεμικό κίνημα από όλο το λαό». Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού ο συνδικαλιστής σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον πόλεμο, για να επαναφέρει και να περάσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες συντονισμού του ΠΑΜΕ με άλλες ταξικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος φέρνει κέρδη για την ολιγαρχία και δυστυχία για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Α. Ζαζόπουλος και συμπλήρωσε ότι «σήμερα σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται ένα αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που δίνει ελπίδες στον κόσμο». Αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής στις θέσεις εργασίας που προκηρύσσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού, σημειώνοντας ότι «καμπάνια της κυβέρνηση ζητάει τους νέους ως "κρέας" αφού τους έχει στερήσει το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Τους θέλει αναλώσιμο υλικό, θέλει ένοπλες δυνάμεις μακριά από τη λαϊκή παρέμβαση».

Διεκδικούν και απαιτούν

Στο πλαίσιο δράσης που αποφασίστηκε ακόμα για την επόμενη χρονιά που τίθεται και μέσα από το ψήφισμα είναι η διεκδίκηση και απαίτηση για: Δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας, πλήρη ασφαλιστική - ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων, μεταναστών, εργαζομένων με μερική απασχόληση και των οικογενειών τους, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμα κατοχύρωση κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας και κατώτερη σύνταξη στα 20 ΗΑΕ ή το 80% του μισθού, βάση υπολογισμού σύνταξης ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας τριετίας, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες Ασφάλισης. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία και, τέλος, υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

Τίμησαν τη μνήμη του

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή συνδικαλιστή οικοδόμου Μήτσου Καραπάνου, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη βδομάδα, ξεκίνησαν τη Γενική Συνέλευση οι οικοδόμοι του Συνδικάτου Αθήνας, τιμώντας έτσι την προσφορά, τη δράση και τους αγώνες που έδωσε σε δύσκολες εποχές για τα συμφέροντα των της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ