ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
1983: Επίθεση κατά Αμερικανών πεζοναυτών στο Λίβανο

Αμερικανοί στρατιώτες στα ερείπια του αμερικανικού στρατηγείου στη Βηρυτό
Αμερικανοί στρατιώτες στα ερείπια του αμερικανικού στρατηγείου στη Βηρυτό
23 Οκτώβρη 1983, η ώρα στη Βηρυτό είναι 6.20 τα ξημερώματα όταν ένα μεγάλο φορτηγό κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών, που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο Λίβανο. Οι φρουροί αιφνιδιάζονται και προσπαθούν να σταματήσουν το φορτηγό με ριπές αυτομάτων. Ο οδηγός χτυπημένος από τις σφαίρες συνεχίζει την πορεία του και μόλις το φορτηγό του καρφώνεται με ορμή στην περίφραξη του στρατηγείου πυροδοτεί το φορτίο του, 2,5 ολόκληρους τόνους εκρηκτικών. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το τετραώροφο κτίριο του αμερικανικού στρατηγείου μετατρέπεται σε ένα σωρό από πέτρες, σίδερα και διαμελισμένα πτώματα 260 Αμερικανών στρατιωτών. Προτού κοπάσει καλά καλά ο απόηχος της ολέθριας έκρηξης, μια δεύτερη πανομοιότυπη αποστολή αυτοκτονίας πλήττει το αρχηγείο των Γάλλων αλεξιπτωτιστών, που επίσης φιλοξενείται στη Βηρυτό. Σ' αυτή την περίπτωση, ο οδηγός - καμικάζι οδηγεί το φορτηγό του με μεγάλη ταχύτητα σε πλευρικό τοίχο του κτιρίου και πυροδοτεί το φονικό του φορτίο, σκορπίζοντας το θάνατο σε 58 Γάλλους στρατιώτες.

Η διπλή επίθεση της 23ης Οκτώβρη του 1983 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από τις αρχές της χρονιάς αυτής, η κατ' όνομα πολυεθνική, αλλά ουσιαστικά αμερικανονατοϊκή «ειρηνευτική» δύναμη που βρίσκεται εγκαταστημένη στο Λίβανο δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με ρουκέτες, ενέδρες και χειροβομβίδες, από τους πολυποίκιλους αντιπάλους της επιχειρούμενης PAX AMERICANA. Δεκάδες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Ισραηλινοί στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ή παρόμοιες επιθέσεις Παλαιστινίων, μελών μαχητικών φιλοσυριακών και φιλοϊρανικών οργανώσεων, αλλά και αριστερών Λιβανέζων που διαμαρτύρονται για την ντε φάκτο διχοτόμηση της πατρίδας τους μετά την ισραηλινή εισβολή του Ιούνη του 1982.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση της 23ης Οκτώβρη του 1983 διεκδίκησαν με προκηρύξεις τους το «Ελεύθερο Ισλαμικό Επαναστατικό Κίνημα» και η οργάνωση «Αλ Τζιχάντ αλ Ισλαμί» (Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος).

Την περίοδο αυτή, ο Λίβανος συνεχίζει να δοκιμάζεται από τον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ χριστιανών φαλαγγιτών και αριστερών μουσουλμάνων, ενώ ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε αρένα αναμέτρησης μεταξύ των ισραηλινών και των συριακών στρατευμάτων, που ελέγχουν το νότιο και το βόρειο τμήμα της χώρας αντίστοιχα.


Επιμέλεια:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ

1903 Γεννιέται ο Τζορτζ Ουέλς Μπιντλ. Αμερικανός βιολόγος και γενετιστής. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ για την πρωτοποριακή του έρευνα στη γενετική των μυκήτων. Ο Μπιντλ γεννήθηκε στη Νεμπράσκα και σπούδασε στα πανεπιστήμια της Νεμπράσκα και του Κορνέλ. Στη συνέχεια πήρε τη θέση βοηθού καθηγητή στην έδρα της Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1936 - 37) και αμέσως μετά εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου δίδαξε και συνέχισε τις έρευνές του μέχρι το 1946, οπότε πήρε τη θέση του προέδρου του τμήματος Βιολογίας στο Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνια. Το 1961 έφτασε στην κορυφή της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας εκλεγόμενος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 1958, ο Μπιντλ μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής με τον επίσης Αμερικανό γενετιστή Τζόσουα Λέντεμπεργκ. Μεγάλης σημασίας θεωρούνται οι μελέτες του για τα γονίδια ως βιοχημικών ρυθμιστών και το ρόλο τους στη σύνθεση των ενζύμων. Σ' αυτές τις μελέτες στηρίχτηκαν οι έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πέθανε το 1986.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ

1964 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Βόρεια Ροδεσία με την ονομασία Δημοκρατία της Ζάμπια. Τελειώνει, έτσι, η βρετανική κυριαρχία που κράτησε 72 χρόνια. Πρόεδρος του νέου κράτους ορίζεται ο Κένεθ Κάουντα.

1964 Με τελεσίγραφο προς τη βρετανική κυβέρνηση ο ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Ροδεσίας Ιαν Σμιθ απειλεί με μονομερή ανακήρυξη της Ν. Ροδεσίας σε ανεξάρτητο κράτος.

1973 Ο αξιωματούχος του Βορείου Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο, στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης (εξ ημισείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ), αρνείται να το παραλάβει και δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα του όσο διαρκεί η αμερικανική επέμβαση.

1974 Οι πρωταίτιοι του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός, Ν. Μακαρέζος, Γ. Λαδάς, Π. Ρουφογάλης συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζιά με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών. Οι συνωμότες συνεννοούνταν μέσω μυστικού τηλεφωνικού δικτύου, το κέντρο του οποίου ήταν η βίλα του Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι.

1980 Διαρροή προπανίου σε σχολείο της ισπανικής πόλης Ορτουέλα προκαλεί μεγάλη έκρηξη. Σκοτώνονται 48 μαθητές, τρεις ενήλικοι και τραυματίζονται 90 άτομα.

Καιρός

Για σήμερα στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί, μέτριοι και στα πελάγη ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ