ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ετσι στέλνουν τους εργάτες στο θάνατο

Αποκαλυπτικό χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα του «Ρ», στις 10 Δεκέμβρη του 1999
Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα του «Ρ», στις 10 Δεκέμβρη του 1999
Τα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν ότι το νέο φονικό που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν προδιαγεγραμμένο και δείχνουν έναν προς έναν τους ενόχους. Εχουμε και λέμε:

Στις 9 Δεκέμβρη 1999, τα Σωματεία της Ζώνης στέλνουν έγγραφο προς τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές με αριθμό πρωτοκόλλου 225/99 και με αφορμή το θάνατο του καθαριστή Λευτέρη Τσιέχου, ο οποίος κάηκε ζωντανός στο αμπάρι του δεξαμενόπλοιου «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ» από υπολείμματα φορτίου. Στο πλοίο είχε εκδώσει «γκαζ φρι» ο χημικός ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλος. Τα σωματεία στο έγγραφό τους κάνουν λόγο για επαναλαμβανόμενα εγκλήματα του Παπαδόπουλου και αναφέρουν: «Να πάψει επιτέλους να αποτιμείται η ζωή των εργατών σε δραχμές ή δολάρια». Δε λαμβάνεται κανένα μέτρο.

Ετσι, στις 3 Φλεβάρη 2000, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Παπαδόπουλος «ξαναχτυπά» στο δεξαμενόπλοιο «ΑΡΚΑΔΙΑ Ι», καίγοντας τον ηλεκτροσυγκολλητή Βασίλη Πάνο. Την επομένη, τα σωματεία της Ζώνης, στα πλαίσια απεργίας, εκδίδουν καταγγελία σε βάρος του ΥΕΝ και της Εισαγγελίας Πειραιά. Μάλιστα, στις 7 του ίδιου μήνα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης καταθέτει και Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για τη δραστηριότητα αυτού του γραφείου, αλλά και συνολικά για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων στη Ζώνη.

Στις 23 Φλεβάρη 2000, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στέλνει άλλο έγγραφο προς το ΥΕΝ, απαιτώντας να δοθούν στοιχεία για τα έργα των Παπαδόπουλου - Χατζόπουλου. Στις 9 Μάρτη 2000, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στέλνει γραπτή απάντηση και επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν σχηματιζόμενες δικογραφίες σε βάρος της εταιρίας «Παπαδόπουλου - Χατζόπουλου» για 4 ατυχήματα και 2 δυστυχήματα σε επισκευαζόμενα πλοία που έγιναν από το 1997 μέχρι το 2000, με αιτία το πιστοποιητικό γκαζ φρι - μαϊμού που είχε εκδώσει το εν λόγω γραφείο. Ωστόσο, δε λαμβάνεται κανένα μέτρο, όχι μόνο σε βάρος του Παπαδόπουλου, αλλά γενικότερα γι' αυτό το κύκλωμα.

Στις 23 Φλεβάρη 2001, στο δεξαμενόπλοιο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του Βαρδινογιάννη από υπολείμματα αερίων καίγεται ο σωληνουργός Σπύρος Πετρακάκος, ωστόσο, στο πλοίο υπήρχαν πιστοποιητικά γκαζ φρι...

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με κυβερνητικές πλάτες η ασυδοσία

Εγκληματικές χαρακτηρίζει τις ευθύνες τις κυβέρνησης για το χαμό των πέντε εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρει: «Οι πέντε νεκροί εργατοτεχνίτες της έκρηξης στο πλοίο "Sailor" στις 20 - 10 - 2001 υπογραμμίζουν με το ίδιο τους το αίμα την παντελή έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στη Ζώνη, όπου, με τις πλάτες της κυβέρνησης, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι ιδιώτες επιχειρηματίες δρουν εντελώς ασύδοτα, με στόχο την εξασφάλιση των υπερκερδών τους».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι: «Οι πέντε εργάτες εκτελούσαν εργασίες στο πλοίο για το οποίο είχαν εκδοθεί οι "νόμιμες" άδειες που προβλέπονται. Ειδικότερα την άδεια gas free την εξέδωσε η ιδιωτική εταιρία Χατζόπουλος - Παπαδόπουλος, η οποία βρίσκεται διαρκώς στα Δικαστήρια υπόλογη για ανάλογες άδειες που εξέδωσε στο παρελθόν για περιπτώσεις πλοίων, στα οποία σημειώθηκαν στη συνέχεια ατυχήματα, πολλά από τα οποία ήταν θανατηφόρα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενη στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ρωτά: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που έστειλαν στο θάνατο τους πέντε εργάτες. Να αφαιρεθεί η άδεια έκδοσης πιστοποιητικών gas free από την παραπάνω εταιρία, όπως και από κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση και να δημιουργηθεί στα πλαίσια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δημόσιος φορέας ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικών ασφάλειας, προκειμένου να μη γίνεται η ζωή των εργατών και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας τους αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Μόνος φραγμός η πάλη των εργατών

Την ασυδοσία που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας. Καλεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σ' αυτή την ασυδοσία.

Την κυβέρνηση, την ασυδοσία των εργολάβων και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος. Απαιτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη λειτουργία επιτροπών ελέγχου με ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε να υποχρεώσουν τους εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τον πραγματικό περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων.

«Η πάλη των εργαζομένων είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό σε αυτή την πορεία για τη προστασία της ζωής τους και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής», τονίζουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και καταγγέλλουν το νέο έγκλημα που στοίχισε τον άδικο χαμό πέντε μεταλλεργατών.

Σε συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τα ταξικά συνδικάτα καλεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, προκειμένου να απαιτήσουν μέτρα ασφαλείας για την ίδια τους τη ζωή, να δημιουργήσουν μέτωπο συσπείρωσης, κόντρα στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Καταγγέλλει ότι η «ανεργία, οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη Ζώνη και η ασυδοσία των εργολάβων στέλνουν κάθε μέρα εργάτες στο θάνατο».

Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν, επίσης,: το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Συνδικάτο των εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Δήμος Αιγάλεω, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, η ΑΚΟΑ.

Τη σε βάθος έρευνα του ατυχήματος και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι, όποιοι και αν είναι, ζητά με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Ναυτιλίας. Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και συναδέλφους των θυμάτων και δηλώνει ότι σύσσωμο είναι στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών και φορέων για τη διαλεύκανση των αιτιών του συμβάντος. Τη λύπη της για τα θύματα του ατυχήματος στο πλοίο «Sailor» εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προκλητική φιέστα

Την ώρα που η εργατική τάξη θρηνούσε τα νέα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, το υπουργείο Εργασίας οργάνωνε στη Θεσσαλονίκη μια φιέστα-πρόκληση. Πρόκειται για ημερίδα με θέμα την «Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων», που οργάνωσε το υπουργείο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Βδομάδας για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της «Εργατικής Ενότητας», με επικεφαλής τον Χάρη Κουτσουρά, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του ΕΚΘ, παραβρέθηκε στην έναρξη της ημερίδας για να καταγγείλει την όλη προσπάθεια κοροϊδίας της εργατικής τάξης.

Παίρνοντας το λόγο ο Χάρης Κουτσουράς τόνισε ότι τη στιγμή που πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και κυβερνητικής ολιγωρίας, η κυβέρνηση αναλώνεται σε φιέστες. Τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη κρατικών ελέγχων, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας γεννά την ανεργία και τα εργατικά ατυχήματα, η εργατική τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί να γίνονται φιέστες για απλές μεγαλόστομες διαπιστώσεις.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, δήλωσε ο Χάρης Κουτσουράς, και ότι αποχωρούμε από τη φιέστα αυτή, σεβόμενοι τη μνήμη των νεκρών συναδέλφων μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ