ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Οι φονιάδες έσπευσαν να καλύψουν το έγκλημα

Από κοντά, προκλητική η στάση Λιμενικού - Πυροσβεστικής. Εφτασαν στο σημείο να «φυγαδεύσουν» τα πτώματα!

Μάταια συγγενείς και συνάδελφοι περίμεναν να παραλάβουν τους νεκρούς τους. Τους «φυγάδευσαν» στην ελεγχόμενη από βατραχανθρώπους προβλήτα των τουριστικών
Μάταια συγγενείς και συνάδελφοι περίμεναν να παραλάβουν τους νεκρούς τους. Τους «φυγάδευσαν» στην ελεγχόμενη από βατραχανθρώπους προβλήτα των τουριστικών
Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ», τέθηκαν σε λειτουργία οι μηχανισμοί για την απόκρυψη των πραγματικών αιτιών. Αμέσως μετά την έκρηξη που έστειλε στο θάνατο τους 5 μεταλλεργάτες, στο βαπόρι σπεύδει η 5μελής επιτροπή ελέγχου της Ζώνης, άνδρες της ΕΜΑΚ και συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Οι συνδικαλιστές πάνω στο καράβι προπηλακίζονται από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ φωτορεπόρτερ του «Ρ» που ανέβηκε στο πλοίο μαζί με τους συνδικαλιστές τίθεται «υπό κράτηση»! Στον τόπο της έκρηξης, φτάνει και ο χημικός ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέδωσε τα ψευτοπιστοποιητικά «γκαζ φρι». Στη θέα του οι συνδικαλιστές, αλλά και τα μέλη της 9μελούς επιτροπής εξαγριώνονται και οι άνδρες του Λιμενικού επιχειρούν να τον φυγαδεύσουν! Τελικά, συλλαμβάνεται μόνο μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών! Το αποκορύφωμα: Στις 4 το απόγευμα, καταφτάνουν οι δύο πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές για να εξακριβώσουν τα αίτια της έκρηξης. Πρόκειται για τον ναυπηγό κ. Κακαράτζα και τον χημικό κ. Χατζηγιάννη, για τον οποίο αποκαλύπτεται ότι είναι συνταξιούχος και ότι δεν έχει ξαναπατήσει το πόδι του σε πλοίο!

Στο μεταξύ, ο μόλος της Γερμανικής Σκάλας στο Πέραμα έχει πλημμυρίσει από κόσμο, εκεί βρίσκονται με πρόσωπα παραμορφωμένα από την αγωνία και τον πόνο οι συγγενείς των 5 θυμάτων. Ρωτούν τους λιμενικούς που βρίσκονται εκεί για τους ανθρώπους τους, αλλά μάταια. Ο Β` υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δελημιχάλης που έφτασε στο πλοίο δεσμεύεται στους συνδικαλιστές ότι οι σοροί των νεκρών θα βγουν στη Γερμανική Σκάλα. Τελικά, οι σοροί φυγαδεύονται από την Ακτή Ξαβέρη!

Η αλήθεια, που δεν μπορούν να κρύψουν. Οι πέντε εργάτες μπήκαν για να δουλέψουν και τους έβγαλαν σε πλαστικές νεκροσακούλες
Η αλήθεια, που δεν μπορούν να κρύψουν. Οι πέντε εργάτες μπήκαν για να δουλέψουν και τους έβγαλαν σε πλαστικές νεκροσακούλες
Στις 4.30 το απόγευμα αποβιβάζονται με λάντζα στο μόλο της Γερμανικής οι υπόλοιποι εργατοτεχνίτες που δούλευαν στο πλοίο. Ο τρόμος είναι ακόμα ζωγραφισμένος στα μάτια τους. Ο Γιώργος Δούικας λέει: «Δεν έγινε μπαμ. Το πλοίο έτριξε, νιώσαμε την κουβέρτα να καίει και μετά είδαμε πυκνό καπνό. Αέρια ήταν σίγουρα». Ο Σωκράτης Δανιήλ συμπλήρωσε: «Εγώ είδα τη φλόγα να βγαίνει από το αμπάρι. Χτες συνάδελφοι έλεγαν ότι το βαπόρι δεν ήταν καθαρό».

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ
Το ένα φέρετρο ακολουθούσε το άλλο

Δεν είναι κινηματογραφική ταινία. Είναι η κηδεία των πέντε εργατών χτες
Δεν είναι κινηματογραφική ταινία. Είναι η κηδεία των πέντε εργατών χτες
Οι λέξεις «θρήνος», «οργή», δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα συναισθήματα των γυναικών που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν χήρες, των κλαμένων παιδιών που βρέθηκαν ορφανά, των μεταλλεργατών που βρέθηκαν ξανά στο νεκροταφείο για να θάψουν κι άλλους συναδέλφους τους. Ολων αυτών που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο του Σχιστού για να συνοδεύσουν τους ανθρώπους τους στον τάφο. Στον τάφο που «άνοιξαν» οι εφοπλιστές και το βρώμικο κύκλωμά τους που «θερίζει» ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερα παιδιά άφησε πίσω του ο Πολύκαρπος Παπαδόπουλος. Μόλις 32 χρόνων ήταν ο Νίκος Μακρόγλου και η μάνα του πρόσφατα είχε θάψει και άντρα! Ξερή έμεινε η γυναίκα του Θόδωρου Πολίτη, ενώ ακόμα ηχεί στα αυτιά των συναδέλφων του Αντώνη Μπάκα η κραυγή της μικρής κόρης του: «Πού είναι ο πατέρας μου; Πείτε μου για τον πατέρα μου σας παρακαλώ». Στα 53, με την αγωνία για τα συντάξιμα ένσημα «έφυγε» ο Χαράλαμπος Μπάκος...

Ωστόσο, οι μεταλλεργάτες έδειξαν πως ξέρουν να τιμούν τους νεκρούς τους, τόσο με τον αγώνα που ξεκίνησαν από χτες όσο και δίνοντας από το μεροκάματό τους. Ο πρώτος έρανος έφερε για τις οικογένειες των νεκρών συναδέλφων τους 812.000 δραχμές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στέλνουν τους εργάτες στο απόσπασμα

Από το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εκδόθηκε το Σάββατο η παρακάτω ανακοίνωση, για την τραγωδία στο Πέραμα:

«Οι πέντε νεκροί στο Πέραμα, που σήμερα προστέθηκαν στον ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων του κεφαλαίου, αποτελούν την πιο αδιάψευστη απόδειξη των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που, μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, αδιαφορούν πλήρως και για τη ζωή των εργατών.

Η τραγωδία που έπληξε την εργατική τάξη του πολύπαθου Περάματος είναι το αποτέλεσμα της τέλειας έλλειψης των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και της ύπαρξης γενικότερων συνθηκών κολαστηρίου, μέσα στις οποίες βγαίνει το μεροκάματο του τρόμου. Εχοντας το εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας τις πλάτες της κυβέρνησης και διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, στέλνει τους εργάτες κυριολεκτικά στο απόσπασμα, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη και εκμεταλλευόμενος τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί πια να περιμένει το ελάχιστο από τον κάθε κυβερνητικό "σωτήρα". Πρέπει η ίδια να σηκωθεί και να αντιπαλέψει την πολιτική της εκμετάλλευσης και τους εκπροσώπους της.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του προς τις οικογένειες των νεκρών εργατών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ