ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ξεχείλισε η οργή για την εγκληματική ασυδοσία

Με διαδηλώσεις, τη μία μετά την άλλη, οι μεταλλεργάτες δείχνουν τους ενόχους: Κυβέρνηση και εφοπλιστές!

Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
«Αυτή η πολιτική να ανατραπεί»! «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι»! Το ένα είναι απόφαση για αγώνα. Το άλλο είναι πάνδημο αίτημα από το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν το φονικό δίδυμο κυβέρνηση - εφοπλιστές έκαψε ζωντανούς 5 μεταλλεργάτες μέσα στο «γκαζωμένο» αμπάρι του γκαζάδικου «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου, ματώνοντας για μια ακόμα φορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Από κείνη την ώρα, το Πέραμα, οι εργατογειτονιές του Πειραιά βρίσκονται στο πόδι. Από ώρα σε ώρα οι συζητήσεις αποκτούν κι άλλο περιεχόμενο. Καθώς το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία έρχονται στο φως, γίνεται καθαρό πως δεν αρκεί μόνο η τιμωρία των αυτουργών. Η συζήτηση στη Ζώνη, στην «παράγκα» (το παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα), στα γραφεία του Συνδικάτου, στις γειτονιές, στα βαπόρια αναδεικνύει τους μεγάλους ενόχους: Τους εφοπλιστές, που για να κερδίσουν περισσότερα, «σπιντάρουν» τη δουλιά, εκβιάζοντας με την ανεργία, την κυβέρνηση των εφοπλιστών, που βάζει πλάτες στο διαρκές έγκλημα.

Ολα τα στοιχεία μιλούν για έγκλημα: Τους πέντε μεταλλεργάτες τους έβαλαν για δουλιά μέσα σε «θάλαμο αερίων». Ομως τα χαρτιά που είχαν υπογραφεί πιστοποιούσαν ότι τα αμπάρια ήταν καθαρά! Τα πιστοποιητικά GAS FREE είχαν υπογραφεί από τη γνωστή εταιρία Παπαδόπουλου - Χατζόπουλου, η οποία όπως αποδεικνύουν επίσημα στοιχεία είναι... εξειδικευμένη σε έκδοση πιστοποιητικών «μαϊμού». Πρόκειται για την ίδια εταιρία που εξέδωσε τα ίδια πιστοποιητικά στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΤΖΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ», του οποίου ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ακόμα είναι άγνωστος, του δεξαμενόπλοιου «ΑΡΚΑΔΙΑ» με ένα νεκρό, του «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ» με ένα νεκρό και πάει λέγοντας!

Η δράση των ιδιοκτητών της «εταιρίας δολοφόνων» (Βαγγέλης Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζόπουλος), σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όμως δεν έχει πειραχτεί μέχρι τώρα ούτε τρίχα τους από το χέρι του νόμου, γιατί αποτελούν τους «κολλητούς» των εφοπλιστών! «Οι εφοπλιστές τους προσλαμβάνουν και όχι τα συνεργεία, επειδή τους "διευκολύνουν" να γίνεται... γρήγορα η δουλιά και μας σκοτώνουν για 200 χιλιάρικα», ήταν η συγκλονιστική καταγγελία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνη Πουντίδη.

Από τη «μαύρη» εκείνη ώρα του Σαββάτου σε ολόκληρη την εργατική τάξη του Πειραιά έχει σημάνει αγωνιστικός συναγερμός. Από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, μόλις «έσκασε» η θλιβερή είδηση, η Γερμανική Σκάλα Περάματος και η κεντρική πύλη της Ζώνης κατακλύστηκαν από συναδέλφους των 5 αδικοχαμένων και δημότες του Περάματος, συνταξιούχους, νεολαίους που έσπευσαν για να καταδικάσουν μαζικά το νέο έγκλημα κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Κυριακή το πρωί. Ο χώρος έξω από το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, όπου είχε καθοριστεί η έκτακτη κοινή συνεδρίαση όλων των διοικήσεων όλων των σωματείων της Ζώνης, κατακλύστηκε και μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση οργής των εργατοτεχνιτών και των οικογενειών τους. Οι συνδικαλιστές, εκεί μπροστά στους συναδέλφους τους, με μια ανοιχτή συνεδρίαση, αποφάσισαν 24ωρη απεργία. «Δεν είναι δυστύχημα. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το ήξεραν, τους είχαμε προειδοποιήσει να λάβουν μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιορδάνης Πουντίδης.

Χτες επί 4 ώρες βρισκόταν το πόδι ολόκληρο το κέντρο του Πειραιά. Ενα ανθρώπινο οργισμένο ποτάμι που ξεχύθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που ήταν η απεργιακή συγκέντρωση, με κατεύθυνση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πολιόρκησε το πρώτο λιμάνι της χώρας, ενώ τα συνθήματα «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» ταρακούνησαν απ' άκρη σ' άκρη την πόλη.

Σε αγώνα μετέτρεψε το πένθος του και το Πέραμα, τιμώντας τους 5 νεκρούς, από τους οποίους οι τρεις ήταν γέννημα θρέμμα του. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο του δήμου, κλειστά έμειναν και σχολειά, όπως το Α` Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ Περάματος, αλλά και μαγαζιά, ενώ αναμένονται για σήμερα σχετικές αποφάσεις και για τα υπόλοιπα σχολεία.

Διαδήλωση - υπόσχεση για να μην πάει χαμένο το αίμα

Νέα απεργία σήμερα στη Ζώνη και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ, μετά τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στους δρόμους του Πειραιά

Σύσσωμοι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, αποδίδοντας φόρο τιμής στους 5 νέους νεκρούς συναδέλφους τους μεταλλεργάτες. Μαζί τους, ύψωσαν τις γροθιές τους οι ναυτεργάτες, οι οικοδόμοι, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι. Το δικό τους «παρών» έδωσαν οι Περαματιώτες με μπλοκ που είχε στην κορυφή του τους μαθητές της πόλης.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η χτεσινή κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών που έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης αποτελεί την αρχή του αγώνα. Ηδη για σήμερα κηρύχτηκε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ.

Πρώτος στο βήμα της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, που επισήμανε ότι δεν μπορεί ιδιωτικά γραφεία, άνθρωποι των εφοπλιστών, να εκδίδουν πιστοποιητικά «γκαζ φρι», αλλά ότι πρέπει να δημιουργηθεί αρμόδια υπηρεσία κρατική, της οποίας οι υπάλληλοι να δίνουν λόγο. «Εχουν, είπε, εναποθέσει τα πάντα όπως και τον ΟΛΠ στον "αυτόματο πιλότο" της ιδιωτικοποίησης, έχουν βάλει μαύρη γραμμή πάνω από τη Ζώνη. Δεν τους καίγεται καρφί αν καούμε όλοι. Δε θα δεχτούμε μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση. Μόνο στον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να στηριχτούμε». Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Γιώργος Πατζακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κινητοποίηση αυτή πρέπει να αποτελέσει αφετηρία των εργατών της Ζώνης για νέους δυναμικότερους αγώνες.

Η πορεία

Στις 11.30 οι δρόμοι του Πειραιά πλημμύρισαν από οργισμένους εργάτες και υψωμένες γροθιές. Τα συνθήματα: «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» ταρακούνησαν τον Πειραιά. Οι διαδηλωτές λίγο αργότερα κατέληξαν στο ΥΕΝ όπου τους «υποδέχτηκαν» ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι οποίες αναγκάστηκαν σε υποχώρηση από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Ο υπουργός απουσίαζε, δίνοντας σαφές δείγμα γραφής για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αδικοχαμένο αίμα των εργατών. Τελικά αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους επιτελείς και να καλέσει τα σωματεία της Ζώνης σε συνάντηση για σήμερα.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος και ο Α. Τσώλης εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος και πολλοί άλλοι. Επίσης, στάλθηκαν πλήθος ψηφίσματα συμπαράστασης από δήμους και μαζικούς φορείς της περιοχής.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θυσιάζουν ζωές για μεγαλύτερα κέρδη

Ανακοίνωση με αφορμή το νέο έγκλημα στη Ζώνη

«Η υγεία, η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργαζομένων πρέπει να είναι και για το ΠΑΜΕ είναι πρώτη προτεραιότητα». Με τη διατύπωση αυτής της θέσης - αρχής το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ συνοδεύει την καταγγελία του για το «φόρο αίματος λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πλοιοκτητών» που πλήρωσαν για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και διαβεβαιώνει ότι θα πιέσει, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, με αυστηρούς ελέγχους κρατικών και συνδικαλιστικών οργάνων στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Στα πλαίσια αυτά σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση των εργαζομένων.

«Στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους, τονίζει, θυσιάζονται ζωές χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Το εφοπλιστικό κατεστημένο έχει επιβάλει την πολιτική του στα αρμόδια υπουργεία (ΥΕΝ - Εργασίας). Η λογική "όλα στους ιδιώτες" που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη (φανταστείτε - σχολιάζει - να μην εκλεγόταν και στον Πειραιά) οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα ατυχήματα που παίρνουν πλέον τη μορφή εγκλημάτων».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση «ανέχεται και συγκαλύπτει αμαρτωλά ιδιωτικά γραφεία που έχουν οδηγήσει με τα "πιστοποιητικά" τους και άλλους εργαζόμενους στο θάνατο! Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες, αφού έχει εξαιρέσει τους ναυτικούς από τη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ΥΕΝ δε διαθέτει μηχανισμό ουσιαστικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας στα πλοία. Εχει εκχωρήσει τον έλεγχο και τις βεβαιώσεις σε ιδιωτικά γραφεία. Στις περιπτώσεις καταγγελιών των εργαζομένων ή ατυχημάτων δε λαμβάνει μέτρα, "νίπτει τας χείρας" του και αφήνει ασύδοτους τους ιδιώτες και τους πλοιοκτήτες να συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο».

Τονίζει επίσης ότι μεγάλες ευθύνες έχει και το συνδικαλιστικό κίνημα αφού «οι ηγεσίες του "Σημιτικού" εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΠ και την ΠΝΟ όχι μόνο δεν πιέζουν στην κατεύθυνση λήψης μέτρων, αλλά σιγοντάρουν την κυβερνητική πολιτική με το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ