ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ - ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Από τη συγκέντρωση στη συγκεντροποίηση...

Οι διαδικασίες των εξαγορών και των συγχωνεύσεων είναι μια αντικειμενική τάση του συστήματος, που υπαγορεύεται από την ανάγκη των κεφαλαιοκρατών να μεγεθύνουν διαρκώς τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους

Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, που εξετάζοντας τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, να μη διαπιστώνει πως αυτοί που αποτελούν την οικονομική ολιγαρχία καταφέρνουν μπροστά στα μάτια μας, να αυξάνουν συνεχώς τον πλούτο τους, σε βάρος των εργαζομένων και της υπόλοιπης κοινωνίας συνολικά. Κανείς πάλι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δε γνωρίζει τη λαϊκή θυμοσοφία για το μεγάλο ψάρι που καταβροχθίζει το μικρό. Ισως και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τη συγχώνευση της Εθνικής με την Αλφα Τράπεζα, δεν είναι περιττό να θυμόμαστε ότι πίσω από αυτό που ο καθένας μας παρατηρεί διά γυμνού οφθαλμού, στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας εκτυλίσσεται μια αδιάκοπη διαδικασία. Μια διαδικασία που πρωτοεμφανίστηκε μαζί με το κεφαλαιοκρατικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο εξακολουθεί να υφίσταται ο καπιταλισμός. Πρόκειται για την τάση - φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, που στα πλαίσια του ανταγωνιστικού/ εκμεταλλευτικού χαρακτήρα του συστήματος είναι για τους κεφαλαιοκράτες αναπόφευκτη, αναγκαία, αντικειμενική. Είναι δηλαδή, σύμφυτη με το ίδιο το σύστημα. Νομοτελειακή!

Στόχος του κάθε καπιταλιστή είναι ένας και μοναδικός. Να αυξάνει όσο γίνεται περισσότερο τα κέρδη του. Πώς; Με τη συνεχή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ώστε να αποσπά όλο και μεγαλύτερη υπεραξία από την εργασία τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να αυξάνει το κεφάλαιό του. Ο συγκεκριμένος στόχος, η διαρκής μεγέθυνση του κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλιστεί με δύο τρόπους. Με τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίησή του.

Συγκέντρωση του κεφαλαίου, είναι η μεγέθυνσή του, που γίνεται μέσα από την κεφαλαιοποίηση μέρους της υπεραξίας που κλέβουν οι επιχειρηματίες από τους εργαζόμενους. Μια προσπάθεια, δηλαδή, επανατοποθέτησης κερδών στη διαδικασία της παραγωγής ή κάποιας άλλης οικονομικής δραστηριότητας, που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αρχικού κεφαλαίου του εκάστοτε καπιταλιστή.

Συγκεντροποίηση είναι η μεγέθυνση του κεφαλαίου κάποιου κεφαλαιοκράτη ή μιας ομάδας κεφαλαιοκρατών, μέσα από διαδικασίες εξαγοράς, συγχώνευσης ή απορρόφησης κεφαλαίων, που ανήκουν σε άλλους επιχειρηματίες ή ομάδες επιχειρηματιών.

Και οι δύο τρόποι είναι άμεσα διαπλεκόμενοι και απόλυτα συνυφασμένοι. Συνυπάρχουν ταυτόχρονα, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοκαλύπτονται και βεβαίως έχουν πάντα ένα και μοναδικό στόχο. Την αντιμετώπιση, κατ' αρχήν αδιεξόδων που δημιουργούνται στα πλαίσια της εξέλιξης του οικονομικού κύκλου, αλλά κύρια τη διευκόλυνση αναπαραγωγής και διαιώνισης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Τώρα, ανάλογα με διάφορες συνθήκες παράλληλα με τη συνεχή συγκέντρωση κεφαλαίων, κατά καιρούς προβάλουν με ιδιαίτερη ένταση και οι διαδικασίες συγκεντροποίησης. Οι συνθήκες αυτές εξαρτώνται από τη φάση εξέλιξης του συστήματος, την οικονομική συγκυρία και τους όγκους των συσσωρευμένων κεφαλαίων που έχουν στη διάθεσή τους μεμονωμένοι κεφαλαιοκράτες ή διάφορες κομπανίες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ζούμε είναι δεδομένο ότι κριτήριο κάθε παραγωγικής-οικονομικής δραστηριότητας, δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών των ίδιων των παραγωγών ή των άλλων μελών της κοινωνίας, αλλά η εξασφάλιση του κέρδους για τους κεφαλαιοκράτες. Αρα, κάθε οικονομική δραστηριότητα υποτάσσεται σ' αυτό το κριτήριο, κάτι που αυτόματα δημιουργεί περιορισμούς και στις δυνατότητες των καπιταλιστών να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους. Ετσι, ενώ το συνολικό κεφάλαιο που έχει στην κατοχή της η οικονομική ολιγαρχία βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει το ίδιο για κάθε ξεχωριστό καπιταλιστή. Ωστόσο, στο μεμονωμένο καπιταλιστή είναι σχεδόν αδιάφορο το αν και πώς αυξάνεται το μέγεθος του συνολικού κεφαλαίου που διαθέτει η τάξη του, στο βαθμό που το δικό του κεφάλαιο μένει στάσιμο ή μειώνεται. Τότε, ανάλογα με την ισχύ που διαθέτει κάνει και τις σχετικές... διορθωτικές κινήσεις. Αναζητά άλλες πηγές, αύξησης του κεφαλαίου του, πέρα από τη συγκέντρωση που πετυχαίνει με την εκμετάλλευση της εργασίας στη μονάδα που έχει τοποθετημένα τα κεφάλαιά του. Στρέφεται προς άλλα κεφάλαια. Αυτή, η διαφορετική πηγή μεγέθυνσης του κεφαλαίου, είναι ενδεχόμενα και η σημαντικότερη οφθαλμοφανής διαφορά ανάμεσα στις διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα, η ουσία παρόμοιων διεργασιών είναι η ίδια η όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος, που προβάλλει κάθε φορά αυστηρά όρια στις δυνατότητες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου. Τελικά, πρόκειται για διεργασίες που είναι σύμφυτες με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά εμφανίζονται πολύ πιο έντονα στο στάδιο της μονοπωλιακής ανάπτυξης και ακόμα περισσότερο σε συνθήκες κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και οι συνολικότερες ανακατατάξεις στους κόλπους του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας στις σύγχρονες συνθήκες είναι αισθητά πιο έντονες από παλαιότερα, έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος, αγγίζουν όλες τις πλευρές της οικονομικής βάσης του συστήματος, αφορούν και θίγουν σε πολλαπλάσιο βαθμό το σύνολο της κοινωνίας.

Η πείρα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές και δείχνει τις εντονότατες ανακατατάξεις στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας που οδήγησαν σε αλλεπάλληλους κύκλους συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων, είναι ιδιαίτερα πλούσια. Αφορά το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών, μαζί την Ελλάδα. Μην πάμε όμως μακριά. Ας περιοριστούμε στο χώρο των τραπεζών, από όπου προκλήθηκε και η φιλολογία των τελευταίων ημερών. Εδώ που επί δεκαετίες είχαμε μια έντονη συγκέντρωση κεφαλαίων από διάφορους ομίλους και τώρα, όπως φαίνεται, βρισκόμαστε σε μία από τις φάσεις της συγκεντροποίησης, που γίνεται μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Να έχουμε μόνο υπόψη μας ένα πράγμα. Οταν μιλάμε για τράπεζες εννοούμε ολόκληρους, σχηματοποιημένους ομίλους με δεκάδες θυγατρικές εταιρίες στο χώρο των ασφαλειών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των επενδυτικών εταιριών, των εταιριών μελετητικών συμβούλων κ.ο.κ. Παράλληλα, οι τραπεζικοί όμιλοι, πέρα από τα κεφάλαια που διαχειρίζονται έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και συμμετοχές σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρίες ολόκληρου του φάσματος της οικονομίας.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δύο τράπεζες κατείχαν τη «μερίδα του λέοντος» στην τραπεζική αγορά. Η Εθνική και η Εμπορική, που ήταν υπό τον άμεσο μετοχικό έλεγχο του δημοσίου. Η πολιτική της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος -που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και γνώρισε... μέρες λαμπρές επί ΠΑΣΟΚ - και η οποία άλλαξε εντελώς το χάρτη της τραπεζικής αγοράς είχε ένα πολύ σαφή στόχο: Τη διευκόλυνση της εισβολής νέων εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας και του ιδιωτικού κεφαλαίου στις τράπεζες. Πρόκειται για μια πολιτική που αρχικά εξυπηρετούσε την τοποθέτηση κεφαλαίων που είχαν αποκτήσει με τη διαδικασία της συγκέντρωσης εκπρόσωποι διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για τη μετέπειτα μαζική συγκεντροποίηση κεφαλαίου, μάρτυρες της οποίας γινόμαστε και σήμερα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε κινήθηκε ταυτόχρονα προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, στην άμεση μεταβίβαση κρατικών τραπεζών σε ιδιωτικούς ομίλους. Δεύτερον, στην υπονόμευση της παρουσίας και του ρόλου των κρατικών τραπεζών στην αγορά. Τρίτον, στη θέσπιση νομοθετημάτων για τη διευκόλυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων ιδιωτικών τραπεζών.

Αν επιχειρήσει κανείς να προσεγγίσει εντελώς επιγραμματικά τις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών από το 1990 μέχρι και σήμερα, το μέγεθος των ανακατατάξεων αποκαλύπτεται στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε. Στο διάστημα αυτό είχαμε την ιδιωτικοποίηση πέντε τραπεζών, την ίδρυση πέντε νέων, δεκαενέα πράξεις εξαγοράς και τρεις συγχωνεύσεις. Το κυριότερο, εφαρμόστηκε μια πολιτική που μέσα σε 10 χρόνια όχι μόνο άλλαξε τα δεδομένα, αλλά με κεφάλαια που είχαν συσσωρευτεί δεκαετίες στις κρατικές τράπεζες, δημιουργήθηκαν σχεδόν από το πουθενά οι γνωστοί σήμερα τραπεζικοί όμιλοι...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ