ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ελεύθερη αγορά σε ελεύθερη πτώση

Στα τρομερά χρόνια που ζούμε, όπως είπε μόλις χτες στη Σαγκάη ο Κινέζος πρόεδρος, στα χρόνια της νικηφόρας επικράτησης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην παγκοσμιοποιημένη καλώς εννούμενη ελεύθερη αγορά, όπως είπε ο ευρωπρόεδρος, θα παταχτεί η τρομοκρατία και μάλιστα με τρόπο θανατηφόρα δραστικό. Μετά θα δοθεί και ο ορισμός της. Οι μεγάλοι και ισχυροί των αγορών θα δίνουν κάθε φορά που το απαιτούν οι περιστάσεις, το δικό τους ορισμό ο καθένας. Οι μικροί σε αγοραστική - παραγωγική και υποτακτικότητα δύναμη λαοί, κυρίως δε μερικοί ξεροκέφαλοι που επιμένουν σε αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία κι άλλα τέτοια κουραφέξαλα του περασμένου αιώνα, είτε θα ακολουθήσουν είτε θα βρεθούν οι πολίτες τους σε ελεύθερη πτώση.

Στο μεταξύ και μέχρις ότου τακτοποιηθούν οι θέσεις στο τραπέζι, το κόστος του μενού της σύναξης, που για λόγους προπαγάνδας αποκαλείται «νέα κινεζική Γιάλτα» - πάντα ευρηματικοί στην πώληση φυκιών για μεταξωτές κορδέλες οι Γάλλοι μεγαλοαστοί του Τύπου - λαμβάνονται μέτρα υλοποίησης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Το πρωταρχικό δεν είναι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο σύντροφοι, ο πόλεμος που βέβαια δεν άρχισε στις 11 Σεπτέμβρη, ως συνέχιση της κυρίαρχης πολιτικής του καπιταλισμού με τα γνωστά του μέσα. Το μείζον ως προτεραιότητα για το Δυτικό Μέτωπο κατά της τρομοκρατίας με προσωρινούς στύλους στήριξης του USA θυρεού τη Ρωσία και την Κίνα είναι η πάταξη εν τη γενέσει της κάθε αμφισβήτησης, κάθε αντίστασης, κάθε απόπειρας λαϊκού ελέγχου των σχεδίων... σωτηρίας, η προπαγάνδιση με κάθε μέσο και κάθε τίμημα, της Ενιαίας Αναπόφευκτης Πολιτικής.

Αυτό συζητήθηκε και αποφασίστηκε τόσο στη Γάνδη όσο και στη Σαγκάη τις τελευταίες μέρες που η προσοχή των πολιτών της γης εκβιαζόταν να στρέφεται στην άσπρη σκόνη της αλλοτριωμένης συνείδησης, που έγινε περιεχόμενο φακέλων αλληλογραφίας με άγνωστους - γνωστούς αποστολείς και παραλήπτες.

Ερχονται λοιπόν με αληθοφανή νομιμότητα και συναίνεση κορυφής, τα πρώτα παλιρροϊκά κύματα «μέτρων» που θα σαρώσουν ως Αντιτρομοκρατική - Τρομοκρατική Καταιγίδα κάθε ανθρώπινο, πολιτικό, κοινωνικό, δικαίωμα των τολμητιών που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι για να μην το χάσουν. Προσοχή λοιπόν κατ' αρχήν στις έννοιες. Δε θα περιέχουν νοήματα που ξέρουμε, αλλά σκοπιμότητες που δε φανταζόμαστε. Οταν θα τις συνειδητοποιήσουμε μαζικά ίσως επαναστατήσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις τιμωρίας των κακών είναι η εμπροσθοφυλακή μιας παγκόσμιας χούντας των ελεύθερων αγορών.

Τα νέα δικαστήρια, σαν το καινούριο δικαστικό σώμα του Ιντερνέτ παρακαλώ, που συγκροτείται τώρα στις ΗΠΑ, είναι πραγματικά διεθνή στρατοδικεία που με μικρές διαφορές ανά ήπειρο θα λειτουργούν με συνοπτικές διαδικασίες για να εξοντώνουν τους αντιφρονούντες είτε ως άτομα, είτε ως νομικά πρόσωπα, σωματεία, οργανώσεις, κόμματα, κινήματα, ρεύματα ιδεών, ακόμη και φιλολογικά κλαμπ.

Οι νέες αποικίες όπου θα ισχύουν φριχτές δουλοκτητικές πολιτικές από τούδε θα ονομάζονται ζώνες αγοραστικής επιρροής. Οι νέοι δούλοι θα είναι οι εργαζόμενοι, είτε εργάτες αγρότες και φοιτητές, είτε κάτοχοι επιστημονικής γνώσης, στρατιωτικοί, ειδικευμένοι γιάπηδες ανεξαρτήτως καταγωγής που θα δουλεύουν σε καθεστώς συνεχούς τρομοκράτησής τους και με μοναδικό δικαίωμα την ψυχιατρική θεραπεία ή τη φυλάκιση σε ιδρύματα πολυεθνικών χορηγών.

Τέλος η Πατρίδα, που ευθύνεται γενικώς και απροσδιορίστως για κάθε ηθική αυτουργία κάθε «τρομοκρατικής» πράξης θα είναι ατομική υπόθεση. Θα ταυτίζεται απλώς με το τετραγωνικό μέτρο όπου οι κακοί θα επιτρέπεται να αισθάνονται ασφαλείς και οι καλοί ελεύθεροι να χειρίζονται τον χρηματοπιστωτικό τους λογαριασμό.

Σ' αυτόν το Νέο Κόσμο μας καλούν να ζήσουμε. Να χωρέσουμε δηλαδή όλοι όσοι πιστεύουμε πως αξίζει να ζει κανείς για να συλλογάται λεύτερα, σε δυο μονάχα αεροπλάνα. Το 80% των πτωχών της γης επιβάτες σε ελεύθερης πτώσης πτήση. Αν δεν πάρουμε το πηδάλιο εμείς θα γίνουμε ο σφαγμένος κόκορας των θεμελίων τους. Ας μη βρουν ανάμεσά μας ούτε έναν εθελοντή.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ άρχισε

Στο χέρι των κομμουνιστών, των οπαδών και φίλων του Κόμματος είναι το ξεπέρασμα των στόχων

Στις 23 Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τα συμπεράσματα της Κεντρικής Επιτροπής -που συνεδρίασε μια βδομάδα πριν- με θέμα: «Απολογισμός της ΚΕ, συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος, τις κατευθύνσεις και τον προγραμματισμό δουλιάς στο επόμενο διάστημα». Η απόφαση της ΚΕ καταπιάνεται με τα σημαντικότερα σημεία της δράσης του ΚΚΕ στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με τα θετικά αποτελέσματα αυτής της δράσης και τον εντοπισμό των αδύνατων πλευρών που πρέπει να υπερνικήσουμε. Αναφέρεται στην απόδοση της ΚΕ του ΚΚΕ -ειδικά- και αφιερώνει το υπόλοιπο μέρος της στον προγραμματισμό δράσης του ΚΚΕ. Καλεί όλο το Κόμμα να ενεργοποιηθεί άμεσα εύστοχα και αποτελεσματικά για ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκύπτουν απ' το τρομοκρατικό πλήγμα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11/9/01, καθώς και για την υλοποίηση όλων των μεγάλων στόχων για τους οποίους παλεύει το Κόμμα μας και ο λαός. Τα καθήκοντα αυτά συνοψίζονται σε δέκα βασικές κατευθύνσεις απ' τις οποίες η 10η προβλέπει:

«Να πάρουμε όλα τα μέτρα που έχουν υποδεχτεί και προκύπτουν από την πείρα μας για την επιτυχημένη πραγματοποίηση Οικονομικής Εξόρμησης που θα γίνει στους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη».

Το καθήκον για την επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, αν και τελευταίο στη σειρά των καθηκόντων που βάζει η ΚΕ του ΚΚΕ σ' ολόκληρο το Κόμμα, στην πραγματικότητα, ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ με την υλοποίηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ της ίδιας απόφασης, κι αυτό για ΔΥΟ -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- ΛΟΓΟΥΣ:

Πρώτο απ' ΟΛΑ τα καθήκοντα του Κόμματος, η θετική υλοποίησή τους, απαιτούν την προηγούμενη εξασφάλιση, στο μέγιστο βαθμό, οικονομικών μέσων -σε κάθε περίπτωση- κρίνονται αναγκαία.

Π.χ., η μεθοδευμένη τύφλωση, η σκόπιμη παρασιώπηση γεγονότων που αποκαλύπτουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και η πολύπλευρα πληρωμένη προπαγάνδα για παρουσίαση του μαύρου γι' άσπρο, ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη -στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό- διαφώτιση και ενημέρωση του λαού μας, με κάθε δυνατό μέσο. Είτε αυτό είναι η καθημερινή προκήρυξη, οι αφίσες, γενικά το έντυπο υλικό του ΚΚΕ, είτε είναι τα μέσα ενημέρωσης του Κόμματος, πρώτ' απ' όλα, ο «Ριζοσπάστης» μας και ο ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός μας «902 Αριστερά στα FM».

Η διεύρυνση της διαφωτιστικής δράσης του ΚΚΕ στο σύνολό της απαιτεί συγκέντρωση και κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις που η καλή οργάνωσή τους χρειάζεται επίσης τα απαραίτητα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ. ΟΛΗ ΓΕΝΙΚΑ η δράση του ΚΚΕ είναι, ταυτόχρονα, συνάρτηση της θέλησης όλων των μελών του Κόμματος να κάνουν πράξη τις κάθε φορά αποφάσεις της ΚΕ και των διαθέσιμων οικονομικών μέσων που θ' απαιτηθούν γι' αυτό το σκοπό.

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερη η σημασία υλοποίησης της Οικονομικής Εξόρμησης που συνδέεται με την πιο πετυχημένη πραγματοποίηση όλων των άλλων καθηκόντων.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος που κάνει αναγκαίο το ξεπέρασμα των στόχων της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, στο ταχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, αφορά -και πάλι- αθροιστικά, την επιτυχία όλων των άλλων καθηκόντων: Η πιο ουσιαστική προϋπόθεση μιας τέτοιας θετικής εξέλιξης είναι, να πλησιάσουν και να συνομιλήσουν οι κομμουνιστές ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ. Να μιλήσουν παραπέρα με τις λαϊκές, εργατικές δυνάμεις, τις πολιτικά εγκλωβισμένες στα κόμματα εναλλασσόμενης -αλλά ΙΔΙΑΣ- εξουσίας, της αδικίας. Ν' απαντήσουν σ' ερωτήματα, απορίες, αμφιβολίες, ν' ακούσουν προτάσεις και υποδείξεις, να τις συζητήσουν με υπομονή και πειστικότητα. Οσο πιο πετυχημένα, όσο πιο γρήγορα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον, τόσο γρηγορότερα και ασφαλέστερα θα εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ακατανίκητου Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης που έχει άμεσα ανάγκη ο λαός και η χώρα μας. Είναι, λοιπόν, η Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε μ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, να το ενημερώσουμε -αντικειμενικά- για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση.

Σύντροφοι, συντρόφισσες, οπαδοί, φίλοι του ΚΚΕ. Με εξαίρεση μια χούφτα κεφαλαιοκράτες αφοσιωμένους ως το θάνατο (ατομικά και κοινωνικά) στον μπεζαχτά τους, ΟΛΟΣ ο λαός, πρώτοι απ' όλους οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και νέες, οι γυναίκες, οι μικρομεσαίοι έμποροι - βιοτέχνες, οι αγρότες μας, οι επιστήμονες της Ελλάδας, έχουν ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ και -ΚΑΛΩΣ ΝΟΟΥΜΕΝΟ- ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, να γίνουν πράξη οι στόχοι του ΚΚΕ, σημερινοί και απώτεροι. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ: Να τους καλέσουμε να ενισχύσουν οικονομικά με κάθε τρόπο, με ανοιχτοχεριά το ΚΚΕ, να τους δώσουμε με επιμέλεια, αφού τ' ακυρώσουμε, τα κουπόνια του ΚΚΕ, να τους ζητήσουμε να ενημερώνονται για τα καθημερινά γεγονότα, όχι από τα στημένα κανάλια και τους σταθμούς της ΨΕΥΤΙΑΣ, αλλ' απ' το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τον «902», τα έντυπα του ΚΚΕ. Στην προσπάθειά μας αυτή να υπερκαλύψουμε τα πλάνα μας ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ, θα επισκεφτούμε επίσης κάθε πατριώτη, κάθε πολίτη που -ανεξάρτητα από διάρκεια- με οποιοδήποτε τρόπο, συμμερίστηκε τους λυτρωτικούς στόχους του ΚΚΕ, πάλεψε και μάτωσε για τα ιδανικά του. Οπουδήποτε κι αν βρίσκεται σήμερα πολιτικά. Η έκκλησή μας για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2001, ξεπερνάει ακόμα και τα ελληνικά σύνορα. Εγγίζει κάθε πατριώτη, όπου και να βρίσκεται. Εμπρός όλοι μαζί για την κάλυψη και το ξεπέρασμα των πλάνων μας.


Του
Κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη των συντρόφων ΣΑΚΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ, του συναγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΒΑΝΗ από την Κηφισιά, που άφησαν πρόσφατα τη ζωή, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών, οι οποίοι ως το τέλος της ζωής τους πάλεψαν με συνέπεια για τους λυτρωτικούς στόχους του ΚΚΕ και του λαού μας, ο Κώστας Μαραγκουδάκης προσφέρει, μέσω KOB Ανω Αμπελόκηπων, για την επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, το ποσό των 100.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ