ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
Σελ. /28
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Φωτιές πολέμου και πάλι στη Μέση Ανατολή

Η εκτέλεση του ακροδεξιού υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ζεεβί, την περασμένη Τετάρτη απέδειξε πόσο μακριά βρίσκεται ακόμη η ειρήνη από τη Μέση Ανατολή, αφού το Ισραήλ διεξάγει έναν άδικο πόλεμο ενάντια στους Παλαιστίνιους. Την ευθύνη ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε αντίποινα για τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα του Μουσταφά τον περασμένο Αύγουστο από τους Ισραηλινούς.

Η απάντηση της κυβέρνησης Σαρόν ήρθε με την εισβολή στρατευμάτων στα Αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και το θάνατο τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένα δωδεκάχρονο κορίτσι. Ταυτοχρόνως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέστειλε τελεσίγραφο προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την άμεση παράδοση των υπεύθυνων για την εκτέλεση του υπουργού. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνεται, ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει γενική δράση κατά των Παλαιστινίων.

Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του Γιάσερ Αραφάτ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδίαζε τη δολοφονία του στο πλαίσιο των σχεδίων της για την εξόντωση των Παλαιστινίων ηγετών.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Εκατοντάδες οι λαθρομετανάστες που καθημερινά, κυνηγημένοι από την αδικία των καθεστώτων των χωρών τους, περνούν από την Τουρκία στην Κω, αλλά η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με εντολές εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων. (σελίδες 14-15)

Πολυμέτωπος ο αγώνας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, έχει σήμερα ως αιχμή την αντίδραση ενάντια στον πόλεμο που μας επιβάλλουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ξένης και ντόπιας. Μια πανελλήνια αντιιμπεριαλιστική καμπάνια αρχίζει και γι' αυτή την εξόρμηση, που ενδιαφέρει κάθε Ελληνίδα, μας μιλά η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. (σελίδες 16-17)

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο που επιλέξαμε», το δρόμο της επανάστασης, του σοσιαλισμού, τονίζει η Αλέιδα Γκεβάρα - Μαρτς, στη συζήτηση με το «Ριζοσπάστη», μιλώντας ταυτόχρονα για τον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών και τις επιτυχίες του λαού της Κούβας, αλλά και τα προβλήματα, στην οικοδόμηση της δικής του κοινωνίας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. (σελίδες 18-19)

Ασυγκράτητοι οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ολόκληρη την περίοδο, από το 1996, που ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία στέναζε στο όνομα του δήθεν «εθνικού οράματος» της ΟΝΕ, η ντόπια ολιγαρχία αποσπούσε κέρδη δεκάδων τρισεκατομμυρίων. (σελίδα 20)

Τελικά, το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ και η μετέπειτα ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, αποδεικνύεται ένα θαυμάσιο άλλοθι και για την ελληνική κυβέρνηση. Οποιο αντιλαϊκό μέτρο σχεδιάζει να πάρει από εδώ και πέρα - και τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι αρκετά - θα το δικαιολογεί στο όνομα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. (σελίδα 21)

Δυσοίωνο το μέλλον την ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος σχετικής μελέτης, με τίτλο «Κείμενο αρχών για τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που υποτίθεται ότι αυξάνει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά στην ουσία ανοίγει κι άλλους δρόμους διείσδυσης των ιδιωτών και υποβάθμισης των σπουδών. (σελίδα 23)

Τώρα επίθεση και με χερσαίες δυνάμεις

Με την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν η «αντιτρομοκρατική» επιδρομή των ΗΠΑ πέρασε στην επόμενη φάση της. Ωστόσο, και αυτή τη βδομάδα οι «παράπλευρες απώλειες» μεταξύ των αμάχων πολλαπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αφγανικών αρχών οι νεκροί ξεπερνούν τους 900, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι μεταξύ των άλλων στόχων επλήγη και αποθήκη του «Ερυθρού Σταυρού» με τρόφιμα για τους πρόσφυγες...

Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις προχώρησε και η συστηματική καλλιέργεια κλίματος υστερίας για τον άνθρακα. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 6 κρούσματα στις ΗΠΑ και ένα στην Κένυα. Ωστόσο, το θέμα της «βιοτρομοκρατίας» κυριάρχησε στα Μέσα ενημέρωσης στρώνοντας το έδαφος για την αποδοχή εκ μέρους της «κοινής γνώμης» ακόμη σκληρότερων αστυνομικών μέτρων και ακόμη φονικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, την περασμένη Πέμπτη, στα αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης μεταδόθηκε η είδηση ότι το Πεντάγωνο έλαβε από την ηγεσία των ΗΠΑ την εντολή να προσδιορίσει τους επόμενους στόχους της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σομαλία, όπου σύμφωνα με εκθέσεις της CIA εκπαιδεύονται τρομοκράτες, αλλά και η Υεμένη. Οι δύο αυτές χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο όπου ήδη περιλαμβάνονται το Ιράκ, η Συρία και το Ιράν.

Τέλος, όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα των αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων, από αμερικανικές κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι οι βασικοί στόχοι στο Αφγανιστάν θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ως τις 17 Νοέμβρη. Τη μέρα εκείνη θα αρχίζει το μουσουλμανικό ραμαζάνι, ενώ στην επίσπευση των επιχειρήσεων συντείνει η έλευση του χειμώνα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Αντιτρομοκρατική» επίθεση σε δικαιώματα και εισοδήματα

Στην έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γάνδη συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στη συμμετοχή της ΕΕ στην αμερικανική «αντιτρομοκρατική» επιδρομή, αλλά και τα θέματα που προκύπτουν από την οικονομική επιβράδυνση.

Οι «δεκαπέντε» επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να πάρουν μέρος στην επιδρομή με όποιο τρόπο επιλεγεί από τους Αμερικανούς. Οσον αφορά στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν τη συζήτηση που άρχισε στην προηγούμενη Σύνοδό τους και συνεχίστηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Περιλαμβάνοντας στον ορισμό της τρομοκρατίας και τις εκδηλώσεις αντίστασης και ανυπακοής κατά των βασικών πολιτικών επιλογών της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης», έβαλαν μπροστά τους μηχανισμούς υλοποίησης των αποφάσεων για την ενίσχυση της παρακολούθησης και καταστολής. Η ευρωαστυνομία, αλλά και ο στρατός, μαζί με την «ενιαία» Δικαιοσύνη τίθενται στην υπηρεσία του σχεδίου για την επιβολή του ιδιότυπου στρατιωτικού νόμου στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οσον αφορά στα οικονομικά θέματα, οι «δεκαπέντε» δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με το ποιος θα πληρώσει τα βάρη από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της οικονομίας στα περισσότερα κράτη - μέλη. Οι εργαζόμενοι, είτε με τις απολύσεις, είτε με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, είτε με την αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων θα σηκώσουν στις πλάτες τους τα βάρη και αυτής της καπιταλιστικής κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ