ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Εξοντώνουν» τους βαμβακοπαραγωγούς!
  • Με «όπλο» το νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν το τελειωτικό πλήγμα κατά της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας
  • Αγωνιστικά αντιδρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα «πληρώσει ακριβά» για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει

«Πεθαίνετε το βαμβάκι, μαζί και τους αγρότες», γράφει το πανό των αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίησή τους το 1996... Σήμερα κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν το τελειωτικό πλήγμα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας
«Πεθαίνετε το βαμβάκι, μαζί και τους αγρότες», γράφει το πανό των αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίησή τους το 1996... Σήμερα κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν το τελειωτικό πλήγμα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας
Με «όπλο» τον νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, που εφαρμόζεται από φέτος, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν το τελειωτικό πλήγμα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας, που θα οδηγήσει στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Με την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου γίνονται φανερές κι άλλες κυβερνητικές μεθοδεύσεις - ανάμεσά τους η παράνομη κι αυθαίρετη απόφαση να βγαίνουν εκτός επιδότησης κάποιες ποσότητες του προϊόντος, που παραδίνουν οι παραγωγοί - που στοχεύουν στην οικονομική εξόντωση των βαμβακοπαραγωγών.

Στη Θεσσαλία, μια περιοχή όπου το βαμβάκι αποτελεί την πιο «μαζική» και πιο «δυναμική» καλλιέργεια, οι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό και καταγγέλλουν ως υπεύθυνη, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Δηλώνουν, δε, οργισμένοι και αγανακτισμένοι για την κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας τους, με τη χρησιμοποίηση ψεύτικων στοιχείων κι απατηλών υποσχέσεων.

Οργή κι αποφασιστικότητα

Η εικόνα που συναντά κανείς έξω από τα εκκοκκιστήρια, όπου εδώ και 10 μέρες παραδίδεται το βαμβάκι, αποτυπώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καταγράφει τις διαθέσεις των βαμβακοπαραγωγών. Η πρώτη εικόνα είναι αυτή της σύγχυσης, αφού οι παραγωγοί, που περιμένουν να παραδώσουν την παραγωγής τους, δεν ξέρουν εάν και πόσες ποσότητες βαμβακιού θα χαρακτηριστούν μη επιλέξιμες και θα μείνουν εκτός επιδότησης. Οι ίδιοι λένε ότι βρίσκονται στο «μαύρο σκοτάδι». Βεβαίως, τα θλιβερά μαντάτα έρχονται σε λίγο, όταν μαθαίνουν ότι αρκετές ποσότητες βαμβακιού, που με κόπο και πολλά έξοδα κατάφεραν να παράγουν, μένουν εκτός επιδότησης και γι' αυτές θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή που φτάνει στις 60 δραχμές το κιλό, όταν η τιμή μαζί με την επιδότηση κυμαίνεται, αυτό το διάστημα, από 200 μέχρι 215 δρχ το κιλό. Και τότε συνειδητοποιούν ότι αυτό θα σημάνει την οικονομική τους καταστροφή, ότι θα «βουλιάξουν» στα χρέη και ότι θα δυσκολευτούν κι άλλο στην προσπάθειά τους να ζήσουν τις οικογένειές τους, αφού ό,τι κέρδος ήταν να βγει έχει χαθεί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι δε συμφέρει να μαζέψουν από τα χωράφια τους το «2ο χέρι» βαμβακιού, καθώς τα έξοδα της συγκομιδής θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Προκλητική επίσκεψη

Αρκετές ποσότητες βαμβακιού, που με κόπο και πολλά έξοδα κατάφεραν να παράγουν, μένουν εκτός επιδότησης και γι' αυτές θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή που φτάνει στις 60 δραχμές το κιλό...
Αρκετές ποσότητες βαμβακιού, που με κόπο και πολλά έξοδα κατάφεραν να παράγουν, μένουν εκτός επιδότησης και γι' αυτές θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή που φτάνει στις 60 δραχμές το κιλό...
Η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών «φούντωσε» ακόμα περισσότερο με την προκλητική επίσκεψη, τη βδομάδα που πέρασε, του υφυπουργού Γεωργίας, Β. Αργύρη, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ο οποίος επιχείρησε να τους πείσει ότι «θέλει το καλό τους».

Διότι οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν πλέον διαπιστώσει και στην πράξη το ύπουλο κυβερνητικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους και έχουν συνειδητοποιήσει τις οδυνηρές συνέπειες που θα επιφέρει στο εισόδημά τους η εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Γι' αυτό και δηλώνουν ότι δε θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα», προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αργά ή γρήγορα θα πληρώσει ακριβά για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει. Εμφανίζονται, δε, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Πέφτει «μαχαίρι»...

Οι βαμβακοπαραγωγοί στέκονταν στην «ουρά» μη γνωρίζοντας ακόμα τι θα γίνει με την πώληση της φετινής σοδειάς τους
Οι βαμβακοπαραγωγοί στέκονταν στην «ουρά» μη γνωρίζοντας ακόμα τι θα γίνει με την πώληση της φετινής σοδειάς τους
Εξω από τα εκκοκιστήρια της Θεσσαλίας βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν να παραδώσουν το προϊόν τους. Είναι ανήσυχοι. Αγωνιούν να μάθουν τι θα γίνει με την παραγωγή τους. Πόση ποσότητα από το βαμβάκι τους θα μείνει εκτός επιδότησης. Στα «πηγαδάκια» που σχηματίζουν συζητούν για το «κακό» που τους βρήκε, φέτος. Μιλάνε για τους κόπους και τη σκληρή δουλιά στα χωράφια τους που πάνε χαμένα. Δηλώνουν εξοργισμένοι με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που ακούστηκαν από κυβερνητικά χείλη, για υψηλές τιμές πώλησης του βαμβακιού, όταν τώρα αποδεικνύεται πως πουλάνε σε πολύ χαμηλή τιμή, στην ουσία για ένα κομμάτι ψωμί. Καταγγέλλουν ότι οι εκκοκκιστές, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης, αγοράζουν ποσότητες βαμβακιού στην εμπορική τιμή των 56 δραχμών το κιλό, που είναι πιο κάτω ακόμα και από τη διεθνή τιμή του προϊόντος, κερδοσκοπώντας σε βάρος τους.

«Βουλιάζουμε» στα χρέη...

Ο «Ρ» βρέθηκε στα εκκοκιστήρια «Παπακώστας - Καφαντάρης», «Βιολάρ» και «Μουζάκη» στην Καρδίτσα και συνομιλήσαμε με πολλούς βαμβακοπαραγωγούς. Κάποιοι που στέκονταν στην «ουρά» για να παραδώσουν, δεν ήξεραν ακόμα τι ακριβώς θα γίνει με την πώληση της φετινής σοδειάς τους. Και άλλοι, που είχαν, ήδη, ενημερωθεί από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ποσότητες βαμβακιού, που δε θα επιδοτηθούν και θα πουληθούν για «ένα κομμάτι ψωμί», φώναζαν οργισμένοι ότι καταστρέφονται οικονομικά κι αυτό «δεν πρέπει να περάσει έτσι».

Ο Απόστολος Καραβάιος, από το Ερμήτσι Καρδίτσας, έχει φέτος, καλή παραγωγή. «Εβγαλε» 370 κιλά το στρέμμα, καλλιεργώντας 70 στρέμματα με βαμβάκι. Ομως, εξαιτίας των αυθαίρετων και παράνομων κυβερνητικών μεθοδεύσεων, από τα 370 κιλά το στρέμμα θα επιδοτηθούν, με βάση το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας, μόνο τα 270 κιλά και τα υπόλοιπα 100 θα μείνουν εκτός επιδότησης. Αυτό σημαίνει ότι κοντά στους 7 τόνους βαμβάκι θα το πουλήσει στην εμπορική τιμή προς 56 δραχμές το κιλό, χάνοντας πάνω από 150 δραχμές το κιλό, αφού η τιμή μαζί με την επιδότηση κυμαίνεται από 200 μέχρι 215 δρχ το κιλό. «Καταστρεφόμαστε», λέει. Και συνεχίζει: «Μ' αυτόν τον τρόπο - πως ακριβώς γίνεται δεν έχουμε καταλάβει - μας εκμεταλλεύονται. Υπολογίζω ότι φέτος θα χάσω κοντά στα 1.500.000 δραχμές, καθώς το σκέφτομαι αν θα μαζέψω το "δεύτερο χέρι" από το χωράφι, αφού τα έξοδα συλλογής είναι περισσότερα από τα έσοδα. Ετσι "βουλιάζουμε" στα χρέη. Είναι τόσο μεγάλο το κόστος παραγωγής και δεν πρόκειται να τα βγάλουμε πέρα. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα χωριά μας είχαν ζωή και τώρα «πεθαίνουν», αφού το εισόδημα των αγροτών μειώνεται. Αυτό που χρειάζεται είναι αγώνας».

Παίρνουμε στα χέρια μας μια βεβαίωση παράδοσης βαμβακιού για να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Είναι της Θεοδώρας Μέτσικα, από τη Ματαράγκα, η παραγωγή της οποίας φτάνει τα 5.000 κιλά. Εκεί είναι και ο άντρας της, Βασίλης Μέτσικας, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί να παραδώσει την παραγωγή και μαθαίνει ότι από το σύνολο των 5.000 κιλών, τα 651 είναι, στην ουσία, μη επιλέξιμα και θα πληρωθεί στην εμπορική τιμή πώλησης που φτάνει μόλις στις 55,798 δρχ. το κιλό. O B. Μέτσικας λέει ότι του είπαν να κάνει ένσταση, αλλά δεν ξέρει τι να κάνει, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση από τους αρμόδιους.

«Πουλάμε τζάμπα»

Ο Απόστολος Μπαχλός, από την Κρανιά Καρδίτσας, μας λέει ότι «με το "χαμό" που γίνεται» δεν ξέρω τι θα παραδώσω, αλλά φοβάμαι ότι αρκετές ποσότητες από το βαμβάκι μου δε θα επιδοτηθούν». Το λόγο παίρνει ο Παναγιώτης Χατζόπουλος, από τη Ματαράγκα, και λέει: «Φέτος είχαμε καλή παραγωγή. Και αντί να δούμε μια "άσπρη μέρα" που περιμέναμε, βγάζουν πολλά κιλά βαμβακιού μη επιλέξιμα. Οσον αφορά στη δική μου παραγωγή δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά έχω καταλάβει ότι θα "πέσει μαχαίρι". Τα προηγούμενα χρόνια ξέραμε, τουλάχιστον, τι θα παραδώσουμε. Τώρα ερχόμαστε εδώ κι έχουμε "μεσάνυχτα". Την ευθύνη, βεβαίως, την έχει η κυβέρνηση. Δε φταίμε εμείς, σε τίποτα, που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Ο Βασίλης Ταμπάς, από το Ζαΐμι Καρδίτσας, συμπληρώνει: «Τζάμπα θα μας το πάρουν το βαμβάκι και θα φύγουμε από το χωράφι. Γιατί έτσι θέλει η κυβέρνηση. Προσπαθούμε να μάθουμε τι γίνεται και δε μαθαίνουμε»...

Και ο συνάδελφός του Χρήστος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει: «Οι κυβερνώντες μας υπόσχονται και ψηφίζουμε για καλύτερες μέρες. Δεν τις βλέπουμε όμως. Δε γίνεται τίποτα. Μας κοροϊδεύουν. Δε μας ακούνε. Εχουμε, όμως, κι εμείς ευθύνη που ψηφίζουμε αυτούς που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές».

Ο Λάμπρος Κουκουζέλης, από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, έχει παραδώσει 2.560 κιλά, εκ των οποίων τα 350 είναι «μη επιλέξιμα». Είναι αγανακτισμένος και σημειώνει: «Η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους βαμβακοπαραγωγούς από τα χωράφια τους. Θέλουν να κάνουν σύγχρονους τσιφλικάδες. Μόνο με τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορούμε να σωθούμε».

Η χειρότερη χρονιά

Στα εκκοκκιστήρια της Ενωσης Συνεταιρισμών στη Λάρισα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα πολλές ποσότητες βαμβακιού. Οι βαμβακοπαραγωγοί φοβούνται ότι αρκετές απ' αυτές θα μείνουν εκτός επιδότησης και περιμένουν μήπως γίνει κάτι και πουλήσουν με πιο ευνοϊκές τιμές την παραγωγή τους. Ελάχιστα είναι τα φορτηγά έξω από τα εκκοκιστήρια, ελάχιστοι και οι αγρότες.

Στο εκκοκκιστήριο, επί της οδού Βόλου, συναντάμε το Δημήτρη Στεργιούλη, από τη Χάλκη Λάρισας, ο οποίος λέει: «Είναι η χειρότερη χρονιά για μας. Θέλουν να καταστρέψουν τη γεωργία και να μας διώξουν από τα χωράφια. Η ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Και ο συνάδελφός του, Δημήτρης Εξαρχος επισημαίνει: «Παίζουν με την αγωνία μας. Θέλουν να φύγει ο αγροτικός κόσμος από τη γη του. Τα προβλήματά μας θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα».

Θα βγουν στους δρόμους

Εκεί είναι και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, ο οποίος μας λέει ότι η εμπορική τιμή πώλησης του βαμβακιού στην Ενωση φτάνει τις 70 δραχμές και όσον αφορά στο θέμα των «μη επιλέξιμων» ποσοτήτων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα για την κανονική παραλαβή του προϊόντος, καθώς αυτό το θέμα δεν προβλέπεται ούτε καν από τον κανονισμό της ΕΕ. Σχετικά με ενστάσεις δηλώνει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε θα εκδικαστούν και με ποια κριτήρια. «Δεν είναι υποχρεωμένος ο καλλιεργητής - τονίζει - να μην είναι καλός στη δουλιά του και να μην έχει καλή παραγωγή». Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά για να κρατήσει την παραγωγή στο 1.137.000. Πιστεύω ότι έχει επιλέξει έναν καλό τρόπο για να βγάλει τους αγρότες στο δρόμο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ