ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Associated Press

Με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών και διπλωματικών προετοιμασιών αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το αμερικανοβρετανικό χτύπημα στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούν στην ολοκλήρωση των μηχανισμών για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η απόφαση του ΝΑΤΟ για την επίσημη, πλέον, ενεργοποίηση του «άρθρου 5», για τη συνδρομή των κρατών - μελών της συμμαχίας σε κράτος - μέλος που δέχεται εξωτερική στρατιωτική επίθεση. Προς το παρόν, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να ζητήσουν στρατιωτική συνδρομή παρά μόνον διευκολύνσεις και υποστήριξη στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του «άρθρου 5» έχει ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα αφού συνιστά εν λευκώ παραχώρηση στις ΗΠΑ του δικαιώματος να καθορίζουν τους στόχους αυτής της κοινής εκστρατείας και να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τις ένοπλες δυνάμεις όλων των κρατών - μελών.

Οσον αφορά στο διπλωματικό πεδίο, η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Ουζμπεκιστάν και την Τουρκία, αποτυπώνει το σχέδιο των Αμερικανών όχι μόνο για την εξασφάλιση βάσεων για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, αλλά και για τη σύμπηξη «χρήσιμων» συμμαχιών, ειδικά στον αραβικό κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η φιλολογία για την αναγνώριση, εκ μέρους των ΗΠΑ, του παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος, με την κατ' αρχήν ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι αστυνομικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παίρνουν το «πράσινο φως» για την κατάργηση του προσωπικού απορρήτου στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στην αλληλογραφία, συμβατική ή μέσω του Ιντερνέτ.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις κατά του «εσωτερικού εχθρού»

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε εξ αρχής ότι θα συμμετάσχει, με όποιον τρόπο της ζητηθεί, στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία». Την απόφασή της αυτή την επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία, όπως στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, την περασμένη Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Από την άλλη, η κυβέρνηση προχωράει με εντυπωσιακή σπουδή στη συμμόρφωση σε κάθε απαίτηση των ΗΠΑ είτε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είτε για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στην κυβερνητική απόφαση να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις σε εσωτερικές αποστολές με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το θέμα έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και εκεί ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση τονίζοντας ότι αυτή εξυπηρετεί τα «εθνικά συμφέροντα». Οι ασύμμετρες απειλές στο οργανωμένο έγκλημα δεν είναι δουλιά των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. Η έννοια του «εσωτερικού εχθρού» και της «εσωτερικής ασφάλειας» μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές. Η ενασχόληση των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές τις δραστηριότητες θα έχει σαν συνέπεια την αποδυνάμωση της κύριας αποστολής τους και θα τις φέρει σε αντιπαράθεση με το λαό, που η κάθε κυβέρνηση μπορεί να τον ονομάσει εχθρό, επισήμανε.

Οι δείκτες της οικονομίας των ΗΠΑ στο «κόκκινο»

Συνεχίστηκαν στη διάρκεια και αυτής της βδομάδας οι ενδείξεις (αν όχι αποδείξεις) για τη σταθερή κίνηση της αμερικανικής οικονομίας στην τροχιά της ύφεσης. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο υπέρ αυτής της άποψης αφορά στην πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, για πρώτη φορά, για το επίδομα ανεργίας, σημείωσαν νέο ρεκόρ εννιαετίας, την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η εβδομαδιαία ανεργία αυξήθηκε σε 528.000 άτομα τη βδομάδα ως τις 29 Σεπτεμβρίου -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1992- από τις 457.000 την περασμένη βδομάδα. Το ποσοστό αύξησης είναι από τα μεγαλύτερα και παραπέμπουν στο 1967. Ομως, δεν είναι μόνο το ποσοστό της ανεργίας που παραπέμπει σε παλιότερες περιόδους κρίσης της αμερικανικής οικονομίας. Τη βδομάδα αυτή ανακοινώθηκε η νέα μείωση (ένατη μέσα σε δέκα μήνες) των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το βασικό αμερικανικό επιτόκιο έπεσε στο 2,5%, στα επίπεδα δηλαδή του 1962...

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που διαμορφώνεται στην αμερικανική οικονομία και με τους άλλους δείκτες που αφορούν στην πτώση της κατανάλωσης και της μειωμένης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Μπους την περασμένη Τρίτη για «τόνωση» της οικονομίας μοιάζουν με «ενέσεις» πρόσκαιρης αποτελεσματικότητας.

Πόλεμος προετοιμάζεται πυρετωδώς από τις ΗΠΑ για την Κεντρική Ασία και άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει ήδη ξεκινήσει. Αλλωστε στο μεταπολεμικό κόσμο, ΗΠΑ - Αγγλία - Γαλλία, αλλά και το ΝΑΤΟ ποτέ δε σταμάτησαν τις στρατιωτικές επιθέσεις, τις επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών και τα πραξικοπήματα (σελίδες 12-13)

Αμείλικτα και κραυγαλέα τα γεγονότα που φωνάζουν, απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη, ποιοι είναι οι τρομοκράτες των λαών. Ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Είναι οι ιμπεριαλιστές! Σήμερα παρουσιάζουμε ορισμένα - όχι πλήρη - στοιχεία για εγκλήματα που διέπραξε η CIA μόνη της ή και σε συνεργασία με παρακλάδια της ανά τον κόσμο, μόνο στο διάστημα 1961-1976 (σελίδες 12-13)

Δημοκρατικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων, μαζί και των Ελλήνων πολιτών, είναι τα πρώτα θύματα του «πολέμου» που κήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Η χώρα μας σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα βάζουν στο «γύψο» δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και όλα αυτά στο όνομα της συμπόρευσης της Ελλάδας στα κελεύσματα των Ευρωπαίων εταίρων μας και των ΗΠΑ (σελίδες 18-19)

Εντονότατες οι αντιλαϊκές αναθυμιάσεις που εκπέμπουν, από όποια πλευρά και αν τους δει κανείς, οι προϋπολογισμοί του 2001, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς υπολείπονται ακόμη 3 μήνες για να κλείσει, και του 2002, το προσχέδιο του οποίου παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση (σελίδες 20-21).

Ιδιαίτερη σημασία απέδιδε, ανέκαθεν, η κοινωνία μας στους γιατρούς. Η προσπάθειά τους να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να θεραπεύσουν τους ανθρώπους από βασανιστικές ασθένειες, τους φέρνουν πολύ κοντά στον άνθρωπο, προσδίδοντάς τους και έναν αυξημένο κοινωνικό ρόλο, ο οποίος δεν εκφράζεται απ' όλους στην ταξική κοινωνία (σελίδα 23)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ