ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
«Σταματήστε τον πόλεμο»

Από τις συγκεντρώσεις στη Σεβίλλη

Associated Press

Από τις συγκεντρώσεις στη Σεβίλλη
Δεν ήταν ένας, δεν ήταν ούτε καν κάποιες χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πήραν μέρος στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που έγιναν σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Ομως οι πολίτες των μεσογειακών χωρών είχαν την «τιμητική» τους, αφού έστειλαν το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα...

Η ιταλική πρωτεύουσα, η Ρώμη, κυριολεκτικά παρέλυσε από το τεράστιο σε όγκο και εκπληκτικό σε παλμό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και από ανεξάρτητες πηγές, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 100.000. Υπό τους ήχους του «απαγορευμένου» τραγουδιού «Ιματζιν» του Τζον Λένον, τραγουδώντας συνάμα και το «Μπέλα Τσάο», το «Παντιέρα Ρόσα», αλλά και τον ύμνο της Διεθνούς, οι Ιταλοί έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Ενα μήνυμα που περνά μέσα από τους δρόμους του αγώνα.

Τα βέλη των διαδηλωτών όμως στράφηκαν και κατά των τριών «μπ» της «αντιτρομοκρατικής αποκάλυψης»: «Μπους, Μπιν Λάντεν και Μπερλουσκόνι», μην ξεχνώντας τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό που προκάλεσε τη χώρα του, αλλά και την οικουμένη με τις ρατσιστικές και φασίζουσες δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα «περί ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού», που δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει ξανακούσει στα πολύ σκοτεινά, τραγικά και φονικά χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Ηταν η δεύτερη μεγάλη σε μέγεθος αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στην Ιταλία σε διάστημα μόλις δύο ημερών, καθώς την Πέμπτη, στη Νάπολη, χιλιάδες (ακόμη και 40.000, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη νότια πόλη Νάπολη, όπου βρίσκεται το στρατηγείο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και η σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία, όμως, αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Φ. Μπερτινότι, ΓΓ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, διακρίνεται πίσω από ένα τεράστιο πανό της ΕΙΡΗΝΗΣ, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στη Ρώμη

Associated Press

Ο Φ. Μπερτινότι, ΓΓ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, διακρίνεται πίσω από ένα τεράστιο πανό της ΕΙΡΗΝΗΣ, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στη Ρώμη
Πάνω από δέκα χιλιάδες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αριστερές και οικολογικές οργανώσεις, αλλά και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ήταν οι Καταλωνοί που πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, τη Βαρκελώνη. Μοναδικός και κύριος στόχος των διαδηλωτών ήταν τα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και βροντοφώναξαν «Σταματήστε τον πόλεμο». Ανάλογη σε παλμό, αλλά μικρότερη σε όγκο διαδήλωση κατά του πολέμου έγινε και στη βόρεια πορτογαλική πόλη, Πόρτο, την Κυριακή.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι στον ιμπεριαλισμό»

«Οχι στον ιμπεριαλισμό. Οχι στην τρομοκρατία».

Με αυτό ως κύριο σύνθημα αλλά και τη θέληση να σταματήσουν τα σχέδια πολέμου που εκπονούνται σε Ουάσινγκτον, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάνω από 5.000 Ολλανδοί και ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι του Αμστερνταμ πήραν μέρος στην αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου, που διοργανώθηκε από ειρηνιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις.

Κατά των αντιποίνων, δηλαδή του πολέμου, διαδήλωσαν επίσης το Σάββατο το απόγευμα και εκατοντάδες άτομα στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η οργάνωση «Παγκοσμιοποιήστε την αντίσταση» και βροντοφώναξαν «Οφθαλμός αντί οφθαλμού θα τυφλώσει τον κόσμο», ενώ ένα ακόμη σύνθημά τους ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικό «Ποιος όπλισε τον Μπιν Λάντεν; Οι ΗΠΑ».

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 50 μέλη οργανώσεων της αριστεράς, ανθρωπιστικών οργανώσεων που πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά των ΗΠΑ και κυρίως κατά των στρατιωτικών αντιποίνων, με κύριο σύνθημα «Κάτω η Αμερική, όχι στον πόλεμο».

Ομως οι διαδηλώσεις δε σταματούν εδώ, αφού το «Οχι στον πόλεμο» ακούστηκε δυνατά και καθαρά σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου. Στην παγωμένη Σκανδιναβία, διαδηλώσεις έγιναν στη Σουηδία, στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη, αλλά και στο Γκέτεμποργκ και το Μάλμοε, όπως και στη γειτονική Νορβηγία, στην πρωτεύουσα Οσλο. Στη Νορβηγία ήδη έχει συσταθεί συνασπισμός κομμάτων, νεολαιών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που κύριος στόχος τους είναι να ανατρέψουν τα σχέδια πολέμου.

Τέλος διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, μία χώρα που μόλις αρχίζει να νιώθει τι θα πει διαδήλωση, καθώς η πρώτη μεταπολεμική ήταν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπους, στην Ελβετία, στη χώρα της «ψυχρής ουδετερότητας» και μάλιστα σε δύο πόλεις στη Βέρνη και τη Λουκέρνη. Στην Ιρλανδική πρωτεύουσα το Δουβλίνο. Στην Αυστρία, στο Ινσμπρουκ, στο Σάλτσμπουργκ, το Γκρατς αλλά και τη Βιέννη, την πρωτεύουσα. Τα βέλη των Αυστριακών στράφηκαν κατά του πολέμου, αλλά και κατά των προσθέσεων της αυστριακής κυβέρνησης να σκληρύνει ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό νόμο.

Τέλος, διαδηλώσεις έγιναν και στην Κένυα. Μια αντιπολεμική στην πόλη Χαμπούσα Χάμπουργκ και μία κατά της τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, της οποίας μάλιστα ηγήθηκε ο πρόεδρος Ντάνιελ Αραπ Μόι.

Ο Περικλής πήγε... Σύνταγμα

Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να ταυτίζει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ με το λαό τους; Υπάρχει διαδηλωτής που φωνάζοντας το σύνθημα «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών» αποδίδει συλλογική ευθύνη στον αμερικάνικο λαό για τα εγκλήματα της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ; Δεν υπάρχει κανείς!

Κι όμως ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης ισχυρίζεται σοβαρά ότι «το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" είναι ναζιστικό»! Το έγραψε στην εφημερίδα «Εποχή» μέσα από την οποία χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε «φονιάδες του μαρξισμού» όσους χρησιμοποιούν το σύνθημα, ειδικά δε το ΚΚΕ! Εχει προηγηθεί η άλλη σοφή ρήση του - σε προηγούμενο φύλλο της «Ε» - σύμφωνα με την οποία αντιδραστικό είναι και το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Με όρους λογικής δεν υπάρχει απάντηση σε τέτοια «παλαβά πράματα». Είναι υπεραρκετή και μόνο η παράθεση ενός αποσπάσματος από άρθρο της Ροσάνα Ροσάντα που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο της «Ε» λίγες σελίδες μετά το παραλήρημα του Περικλή. Γράφει: «Θα πουν ότι είμαι αντιαμερικάνα; Ναι, είμαι. Και με ξαφνιάζει που υπάρχουν φίλοι που διστάζουν ακόμη να το δείξουν, ενώ στο παρελθόν ήταν περισσότερο αντιαμερικανοί από εμένα. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν μια ιμπεριαλιστική πολιτική, που πληγώνει άλλους πληθυσμούς και που θα γυρίσει εναντίον τους. Πιστεύω στην αντιιμπεριαλιστική δράση. Μια ακόμη λέξη και έννοια που έχει εξοστρακιστεί». Απλές κουβέντες, τόσο δύσκολες πια για τον Περικλή και τους ΣΥΝ αυτώ...

Ισως ο Περικλής να ποντάρει ακριβώς σ' αυτό: Οτι τα «παλαβά» που γράφει δεν μπορούν να απαντηθούν λογικά. Ισως επιδιώκει η όποια απάντηση να του δοθεί με όρους θυμικού. Εκλογές έρχονται, τις επιλογές του τις έχει κάνει, ψάχνει να βρει τρόπο να εισπράξει ένα «άι σιχτίρ» έτσι που να μπορεί να εμφανίζεται και ως διωκόμενος από τους κομμουνιστές. Δε θα του κάνουμε το χατίρι. Ούτε σ' αυτόν, ούτε στους ΣΥΝ αυτώ.

Σημειώνουμε μόνο πως είναι κρίμα που αφήνει το «συλλογισμό» του μετέωρο. Αφού είναι ναζιστικό το σύνθημα, όσοι το καλοκαίρι του '74 βγαίνοντας από μια 7χρονη αμερικανοκίνητη χούντα φώναζαν «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών», είναι ναζί. Οσοι απαντώντας στην κατοχή της Κύπρου φώναζαν το ίδιο σύνθημα, είναι ναζί. Οσοι κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο επαναλαμβάνουν το σύνθημα, είναι ναζί. Οι παππούδες, οι ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες που γιορτάζουν τα 60χρονα της εποποιίας με αυτό το σύνθημα, είναι ναζί! Κι αφού όλοι αυτοί είναι ναζί, τότε είχαν και δίκιο τα φασισταριά που εμφανίστηκαν ντυμένοι «αναρχικοί» και βομβάρδισαν με μολότοφ την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης.

Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η απόσταση από τα Προπύλαια ως το Σύνταγμα...

Ας επανέλθουμε στο αστείο του πράγματος: Την ώρα που ο Κοροβέσης έγραφε το κείμενό του για να εξηγήσει τους λόγους που δε θα μετάσχει ξανά σε τέτοιες - αντιπαθείς στους Αμερικάνους - διαδηλώσεις κι έπαιρνε γι' αυτό το λόγο το δρόμο για το Σύνταγμα, την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης ήταν ήδη στην Ουάσιγκτον και μετέφερε από το βήμα της εκεί διαδήλωσης στους Αμερικανούς διαδηλωτές το χαιρετισμό του δικού μας αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Καθείς εφ' ω ετάχθη... Περικλή.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ